stdClass Object ( [id] => 1314543 [title] => Milanović sigurno ide na drugi mandat, neće se odreći mogućnosti da još jednom pobijedi HDZ. Tko bi mu mogao parirati? [alias] => milanovic-sigurno-ide-na-drugi-mandat-nece-se-odreci-mogucnosti-da-jos-jednom-pobijedi-hdz-tko-bi-mu-mogao-parirati [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

To je samo kratak predah, zatišje pred buru. Prije konačnog obračuna kod O.K. korala. Tim se riječima jedan iskusan HDZ-ov veteran ovih dana osvrnuo na pakt koji su premijer i predsjednik Republike postigli oko imenovanja čelnog čovjeka Vojne sigurnosno-obavještajne službe.

Nakon godinu dana otvorene svađe, koja je nerijetko prelazila granice dobrog ukusa i potpuno zatrovala odnose Banskih dvora i Pantovčaka, Zoran Milanović i Andrej Plenković pristojno su se usuglasili da na čelo VSOA-e dođe brigadni general Ivan Turkalj. Kao i da se popune ostala mjesta u Hrvatskoj vojsci koja su – slijedom rata koji je između dva zagrebačka brda buktio posljednjih godinu dana – ostala upražnjena.

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo. Pitanje je samo vremena kada će predsjednik Republike otpočeti neki novi rat s Plenkovićem.

Ne samo zato što po prirodi uživa u političkom ringu, što voli agresivno izmjenjivanje verbalnih udaraca. I što mu nema draže od dobre svađe. No ovdje je nešto više od toga u igri. Milanović ne želi tako lako izaći iz klinča s Plenkovićem i zbog toga što je na korak od ulaska u izbornu godinu.

---

image

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo

Goran Mehkek/Cropix
---

Od početka se nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga čeka za drugi predsjednički mandat ne želi te pozicije tako olako odreći. Upravo suprotno, u mjesecima koja slijede još će je dodatno pojačati, računajući da će tako dvije muhe riješiti jednim udarcem: pomoći HDZ-ovim konkurentima na parlamentarnim izborima, u prvom redu svojim saveznicima iz SDP-a i Mosta, ali i povećati svoje šanse da, nakon Franje Tuđmana i Stjepana Mesića, uđe u krug predsjednika koji su bili reizabrani na tu funkciju.

Naučene lekcije

U HDZ-u su, potvrdilo nam je to nekoliko sugovornika iz vrha vladajuće stranke, više nego zainteresirani da svrgnu Milanovića s Pantovčaka. No, jedan utjecajan HDZ-ovac pritom nas podsjeća da se o HDZ-ovu kandidatu na predsjedničkim izborima još uvijek nije ozbiljno razgovaralo. Te nas upozorava na jedan važan detalj.

- Prije predsjedničkih održat će se parlamentarni izbori i HDZ će svu pažnju prije svega koncentrirati na njih. Dosta toga ovisi o Plenkoviću i njegovim daljnjim ambicijama, a onda i o konačnoj odluci HDZ-a želi li pobijediti Milanovića ili ga još četiri godine gledati na Pantovčaku. Mislim da nema dvojbe da je interes stranke da HDZ-ov kandidat postane šesti predsjednik Republike - smatra naš sugovornik.

I dok je HDZ posljednjih tridesetak godina u punom smislu te riječi dominirao parlamentarnom scenom - SDP je u tom razdoblju samo dva puta bio na vlasti, 2000. i 2011. godine - na predsjedničkim izborima nije mu išlo ni približno tako dobro. Franjo Tuđman, s aureolom oca nacije, tijekom devedesetih bio je nepobjediv. No nakon njega uslijedio je, barem što se tiče HDZ-ovih kandidata, potop za potopom.

Mesić se 2000. kao kandidat HNS-a, HSS-a, IDS-a i LS-a od potpunog autsajdera s mizernom potporom u mjesec dana pretvorio u izbornog pobjednika. Pobijedio je pritom i kandidata SDP-a i HSLS-a Dražena Budišu, ali i renomiranog HDZ-ova kandidata Matu Granića. Tu je poziciju suvereno zadržao i na sljedećim izborima 2005. godine. U HDZ-u nisu rijetki oni koji misle da je tadašnji premijer Ivo Sanader de facto Mesiću prepustio tu pobjedu. Za njegovu protukandidatkinju izabrao je Jadranku Kosor, tadašnju potpredsjednicu Vlade koja je pristojno odradila još jednu neugodnu stranačku dužnost, iako su joj u startu šanse za pobjedu bile praktički nikakve. Pet godina kasnije, u jesen 2009. godine, desnica je na predsjedničkim izborima imala četiri kandidata. HDZ je na Sanaderov prijedlog službeno nominirao veterana Andriju Hebranga.

Svoju kandidaturu potom je istaknuo i HDZ-ovac Nadan Vidošević, u to vrijeme predsjednik Hrvatske gospodarske komore i jedan od viđenijih pripadnika hrvatske društvene elite, koji je poslije, zbog problema sa zakonom, završio u Remetincu. Kandidirao se i HDZ-ov ministar obrazovanja Dragan Primorac, a na koncu i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tako žestoka konkurencija na desnici širom je otvorila vrata samozatajnom profesoru prava Ivi Josipoviću, koji je Bandića hametice pobijedio u drugom krugu i postao treći hrvatski predsjednik.

HDZ je naučio lekciju i pod vodstvom Tomislava Karamarka 2014. kada je istaknuo samo jednog kandidata. Točnije kandidatkinju Kolindu Grabar- Kitarović. Bilo je tada, doduše, pokušaja da se kroz kandidaturu Milana Kujundžića njoj uzme dio glasova na desnici, no taj plan nije uspio, pa je bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a u tijesnoj i neizvjesnoj utrci u dva kruga pobijedila Ivu Josipovića.

---

image

Kolinda Grabar Kitarović

Željko Puhovski/Cropix
---

Na izborima 2019. godine u njezin je prostor uletio estradnjak Miroslav Škoro, uzeo joj dio glasova na desnici i – pokazat će kasniji razvoj događaja – širom otvorio vrata Zoranu Milanoviću. Kolinda Grabar- Kitarović u prvom je krugu osvojila 26,6 posto glasova, dok je Škori pripalo 24,4 posto. Zbog podjele glasova na desnici oboje ih je s 29,5 posto preskočio Milanović. Prednost koju je tada ostvario kapitalizirao je u drugom krugu i postao peti hrvatski predsjednik. Nakon Tuđmana, Kolinda Grabar-Kitarović bila je prva i posljednja HDZ-ova predsjednica Republike.

Sada je pitanje tko u HDZ-u može pobijediti Milanovića. Kakav profil političara može parirati nabrijanom predsjedniku Republike koji se neće odreći mogućnosti da još jednom pobijedi HDZ. I uđe u povijest uz bok Tuđmanu i Mesiću. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, to bi svakako trebao biti netko odmjerenih desnih stavova, koji može biti prihvatljiv publici široj od stranačke HDZ-ove. Osoba s pozitivnim backgroundom u domaćoj ili međunarodnoj politici, možda i na sveučilištu. Netko s intelektualnim pedigreom tko može parirati Milanoviću. I tko je spreman smireno i s dignitetom otrpjeti Milanovićeve provale bijesa. Osoba takvog profila, uvjereni su u HDZ-u, mogla bi aktualnog predsjednika napraviti - viškom.

Nekoliko imena

U HDZ-u spominju nekoliko imena. Prvog čovjeka Sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

---

image

Gordan Jandroković

Goran Mehkek/Cropix
------
image

Tomo Medved

Robert Fajt/Cropix
---

Čak i bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, koji se već jednom okušao u predsjedničkoj utrci. U vladajućoj stranci ima i onih koji smatraju da bi netko profila Mira Kovača ili Davora Stiera – netko dakle desnijih uvjerenja od premijera Plenkovića, koji bi mogao privući i dio tvrđih desnih birača – mogao pobijediti Milanovića.

- Kolinda Grabar-Kitarović napravila je zaokret u svojoj politici i to ju je koštalo pobjede. Umjesto da nastavi biti drukčija od premijera, ona je postala kopija Vlade. To je onda iskoristio Škoro. Milanovića neće pobijediti netko tko kopira Plenkovića, nego netko tko je drukčiji od njega – ocjenjuje tako jedan HDZ-ovac.

Stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić podsjeća da u ovom trenutku na sceni još uvijek nema jasno profiliranog protukandidata Milanoviću.

- U ovom trenutku Milanović je i dalje uvjerljivo najjači kandidat. U ovo vrijeme uoči prošlih izbora ni Milanović još nije istaknuo svoju kandidaturu, a izgledalo je da Kolindi Grabar-Kitarović nitko ne može ni blizu. Tek kad se zdesna i slijeva profiliraju protukandidati, moći ćemo realnije ocijeniti njihove šanse – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Trogrlić. I pritom naglašava problem koji Milanović ima s lijevim biračima.

---

image

Jerko Trogrlić: čekujem da će Milanović u kampanji opet biti bolji nego što je sad u mandatu

Damir Krajač/Cropix
---

- Velik broj birača ljevice jako je nezadovoljan njime i rado bi ga kaznili. No oni sigurno neće dopustiti HDZ-u da pobijedi, pa im je on i takav kakav jest bolja varijanta od HDZ-a. Znamo da je desnica bila jako vjerna Kolindi Grabar-Kitarović, no kad se pojavio Škoro kao vjerodostojan desni kandidat, oni su tu priliku iskoristili i kaznili je – ističe Trogrlić.

Između Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović ipak, naglašava ovaj stručnjak, postoje razlike.

- Očekujem da će Milanović u kampanji opet biti bolji nego što je sad u mandatu. Kolinda Grabar-Kitarović je u kampanji imala loše razdoblje i loše reakcije, nije jednostavno bila na visini na kojoj je bila u svojoj prvoj kampanji. Milanović je pak bio normalan i umiljat u kampanji, da bi se kroz mandat vratio u svoju staru kožu. On je u stanju uoči izbora ponovno postati umiljato janje i odraditi kvalitetnu kampanju, kako bi lijevi birači zaboravili ovog Milanovića koji ih je toliko puta razočarao – analizira Trogrlić.

Ključno je, dakle, hoće li se na lijevom spektru naći vjerodostojan kandidat kojemu će lijevi birači biti spremni dati svoj glas da pobijedi Milanovića i hoće li aktualni predsjednik Republike uspjeti obuzdati svoj karakter i barem privremeno uoči izbora voditi pristojnu i kulturnu kampanju.

- Ovakav bahati Milanović koji se prosipa i koji udara na sve strane je pobjediv. Razumni, gotovo pa umiljati Milanović koji je šarmer vrlo je opasan kandidat i teško će ga biti pobijediti – ocjenjuje Trogrlić.

Sva bi imena potencijalnih predsjedničkih kandidata koja su se dosad izvrtjela u HDZ-u, smatra on, odgovarala Milanoviću.

- Mislim da se predsjednik Republike puno više pribojava kandidata poput Ivice Puljka ili Borisa Jokića, koji bi bio puno vjerodostojnija ljevica, a koji bi svojim ponašanjem i ophođenjem bio puno prihvatljiviji i centru. Kad god je dosad bio takav kandidat na ljevici, on bi pobijedio. To će Milanoviću biti puno veći izazov od kandidata HDZ-a – zaključuje Trogrlić.

---

image

Boris Jokić

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Možemo sprema kandidata

SDP, stranka čiji je Milanović bio predsjednik i premijer, podržat će ga u utrci za novi predsjednički mandat. Politikom Iblerova trga dominiraju kadrovi koje je u vrh lansirao Milanović i teško je očekivati da će se netko od njih drznuti i Milanoviću uskratiti podršku. Tu dakako ima i dosta političke pragme. U ovom trenutku Milanović je jedini političar koji se uspijeva ravnopravno nositi s premijerom Plenkovićem, pa se u SDP-u ne žele odreći moćnog saveznika u trenutku kad im stranački rejting ruje po povijesno najnižim razinama u posljednjih 25 godina.

Ostatak ljevice ima drukčiji rezon. Sandra Benčić ovoga je proljeća objavila da će stranka Možemo imati svojeg kandidata na predsjedničkim izborima. A on će, sasvim je sigurno, baciti rukavicu izazova Milanoviću u lice. Ako se u Možemo opredijele za nekog stranačkog kandidata, on će pomoći daljnjoj profilaciji ove nove zeleno-lijeve opcije na političkoj sceni. Jer nema izbora koji osiguravaju toliko veliku vidljivost kao što su predsjednički. I dobar kandidat doista može dodatno nabildati rejting stranke Možemo. Koja je, nakon što je objavila da će na parlamentarne izbore izaći bez SDP-a, u uzlaznom trendu.

Ako pak Možemo podrži kandidaturu nekog nezavisnog pojedinca – nekoga tko bi mogao zahvatiti šire od ljevice – onda se priča neće zadržati samo na poboljšanju rejtinga platforme koja je osvojila vlast u Zagrebu.

U tom trenutku karte se iznova miješaju. A Milanović se potencijalno suočava sa situacijom u kojoj je već jednom kao premijer bio. U poziciji izbornoga gubitnika koji je svoj poraz - sam skrivio. 

---

Vidović predlaže predizbore na ljevici

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović ima recept kojim bi se izbjegla podjela glasova na ljevici.

- Uoči prošlih predsjedničkih izbora, u vrijeme dok sam bio politički tajnik SDP-a, izašao sam s prijedlogom da napravimo inovaciju u izboru predsjednika Republike i uvedemo predizbore kao što to imaju ljevica i centar u Francuskoj. Svi lijevoliberalni birači dobili bi priliku upisati se u listu birača i steći pravo da sudjeluju na predizborima. Da predlažu, kandidiraju i zajednički izabiru kandidata ljevice i centra – prisjeća se Vidović.

Kako se u to vrijeme već znalo da se Milanović sprema ući u utrku, taj prijedlog iz pragmatičnih razloga nije prošao. No Vidović tvrdi da bi on i danas imao smisla.

- I dalje sam sklon tome da u takvim predizborima sudjeluju članovi i simpatizeri svih stranaka ljevice. Takva bi akcija i medijski bila zanimljiva, a dala bi najveći mogući legitimitet takvom kandidatu. Osim toga, izbjeglo bi se nelojalno natjecanje kandidata ljevice i ljevoga centra na samim izborima, kao i rasipanje glasova koje ga prati – zaključuje u izjavi za Spektar Davorko Vidović.

---

---

image

Davorko Vidović

Tomislav Krišto/Cropix
---

---

Partizanske obitelji

Zanimljivo je i da je svih dosadašnjih pet hrvatskih predsjednika - uključujući i dva HDZ-ova - imalo obiteljski pedigre duboko ukorijenjen u antifašističkom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata. Tuđman je 1945. dočekao kao major Titove armije, u partizanima je bio i Mesićev otac Josip, kao i Josipovićev otac Ante koji se kao 17-godišnjak priključio partizanima na Biokovu.

I djed Kolinde Grabar-Kitarović Viktor Matejčić borio se u NOB-u. U bici za Rijeku teško je ranjen. Milanović pak potječe iz Glavica, koje su u sinjskom kraju zvali ‘mala Moskva’. Milanovićev djed Ante i njegov brat Ivan borili su se u partizanima. Kraj su rata dočekali oslobađajući Trst.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lijevi ili desni? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Lijevi ili desni? 2 0 11237 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 11:23:21 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-13 11:30:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-13 11:30:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Milanović sigurno ide na drugi mandat, neće se odreći mogućnosti da još jednom pobijedi HDZ. Tko bi mu mogao parirati? [metakey] => predsjednik RH, predsjednički izbori, zoran milanović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/12958082.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/14139602.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/24686845.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/24722828.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/24314834.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25103823.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25259390.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/24506630.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Todorov\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Milanovi\u0107 se od po\u010detka\u00a0nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga \u010deka za drugi predsjedni\u010dki mandat ne \u017eeli te pozicije tako olako odre\u0107i. Upravo suprotno<\/p>","

Svi oni kojima se zgadio na\u010din na koji su se Milanovi\u0107 i Plenkovi\u0107 obra\u010dunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo<\/p>","

Jerko Trogrli\u0107:\u00a0\u010dekujem da \u0107e Milanovi\u0107 u kampanji opet biti bolji nego \u0161to je sad u mandatu<\/p>","

Davorko Vidovi\u0107<\/p>","

Boris Joki\u0107<\/p>","

Gordan Jandrokovi\u0107<\/p>","

Tomo Medved<\/p>","

Kolinda Grabar Kitarovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12958082_1920.jpg":"1920x1080","k_12958082_1280.jpg":"1280x1280","k_12958082_1024.jpg":"1024x1024","k_12958082_640.jpg":"640x640","k_12958082_480.jpg":"480x480","k_12958082_340.jpg":"340x340","k_12958082_220.jpg":"220x220","o_12958082_1280.jpg":"1280x853","o_12958082_1024.jpg":"1024x682","o_12958082_640.jpg":"640x426","o_12958082_480.jpg":"480x320","o_12958082_340.jpg":"340x226","o_12958082_220.jpg":"220x146","h_12958082_1280.jpg":"1280x854","h_12958082_1024.jpg":"1024x683","h_12958082_640.jpg":"640x427","h_12958082_480.jpg":"480x320","h_12958082_340.jpg":"340x227","h_12958082_220.jpg":"220x147","pp_12958082_1280.jpg":"1280x1628","pp_12958082_1024.jpg":"1024x1303","pp_12958082_640.jpg":"640x814","pp_12958082_480.jpg":"480x611","pp_12958082_340.jpg":"340x432","pp_12958082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14139602_1920.jpg":"1920x1080","k_14139602_1280.jpg":"1280x1280","k_14139602_1024.jpg":"1024x1024","k_14139602_640.jpg":"640x640","k_14139602_480.jpg":"480x480","k_14139602_340.jpg":"340x340","k_14139602_220.jpg":"220x220","o_14139602_1280.jpg":"1280x853","o_14139602_1024.jpg":"1024x682","o_14139602_640.jpg":"640x426","o_14139602_480.jpg":"480x320","o_14139602_340.jpg":"340x226","o_14139602_220.jpg":"220x146","h_14139602_1280.jpg":"1280x854","h_14139602_1024.jpg":"1024x683","h_14139602_640.jpg":"640x427","h_14139602_480.jpg":"480x320","h_14139602_340.jpg":"340x227","h_14139602_220.jpg":"220x147","pp_14139602_1280.jpg":"1280x1628","pp_14139602_1024.jpg":"1024x1303","pp_14139602_640.jpg":"640x814","pp_14139602_480.jpg":"480x611","pp_14139602_340.jpg":"340x432","pp_14139602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1301x917","hd_24686845_1920.jpg":"1920x1080","k_24686845_1280.jpg":"1280x1280","k_24686845_1024.jpg":"1024x1024","k_24686845_640.jpg":"640x640","k_24686845_480.jpg":"480x480","k_24686845_340.jpg":"340x340","k_24686845_220.jpg":"220x220","o_24686845_1280.jpg":"1280x902","o_24686845_1024.jpg":"1024x721","o_24686845_640.jpg":"640x451","o_24686845_480.jpg":"480x338","o_24686845_340.jpg":"340x239","o_24686845_220.jpg":"220x155","h_24686845_1280.jpg":"1280x854","h_24686845_1024.jpg":"1024x683","h_24686845_640.jpg":"640x427","h_24686845_480.jpg":"480x320","h_24686845_340.jpg":"340x227","h_24686845_220.jpg":"220x147","pp_24686845_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686845_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686845_640.jpg":"640x814","pp_24686845_480.jpg":"480x611","pp_24686845_340.jpg":"340x432","pp_24686845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24722828_1920.jpg":"1920x1080","k_24722828_1280.jpg":"1280x1280","k_24722828_1024.jpg":"1024x1024","k_24722828_640.jpg":"640x640","k_24722828_480.jpg":"480x480","k_24722828_340.jpg":"340x340","k_24722828_220.jpg":"220x220","o_24722828_1280.jpg":"1280x853","o_24722828_1024.jpg":"1024x682","o_24722828_640.jpg":"640x426","o_24722828_480.jpg":"480x320","o_24722828_340.jpg":"340x226","o_24722828_220.jpg":"220x146","h_24722828_1280.jpg":"1280x854","h_24722828_1024.jpg":"1024x683","h_24722828_640.jpg":"640x427","h_24722828_480.jpg":"480x320","h_24722828_340.jpg":"340x227","h_24722828_220.jpg":"220x147","pp_24722828_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722828_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722828_640.jpg":"640x814","pp_24722828_480.jpg":"480x611","pp_24722828_340.jpg":"340x432","pp_24722828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24314834_1920.jpg":"1920x1080","k_24314834_1280.jpg":"1280x1280","k_24314834_1024.jpg":"1024x1024","k_24314834_640.jpg":"640x640","k_24314834_480.jpg":"480x480","k_24314834_340.jpg":"340x340","k_24314834_220.jpg":"220x220","o_24314834_1280.jpg":"1280x853","o_24314834_1024.jpg":"1024x682","o_24314834_640.jpg":"640x426","o_24314834_480.jpg":"480x320","o_24314834_340.jpg":"340x226","o_24314834_220.jpg":"220x146","h_24314834_1280.jpg":"1280x854","h_24314834_1024.jpg":"1024x683","h_24314834_640.jpg":"640x427","h_24314834_480.jpg":"480x320","h_24314834_340.jpg":"340x227","h_24314834_220.jpg":"220x147","pp_24314834_1280.jpg":"1280x1628","pp_24314834_1024.jpg":"1024x1303","pp_24314834_640.jpg":"640x814","pp_24314834_480.jpg":"480x611","pp_24314834_340.jpg":"340x432","pp_24314834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25103823_1920.jpg":"1920x1080","k_25103823_1280.jpg":"1280x1280","k_25103823_1024.jpg":"1024x1024","k_25103823_640.jpg":"640x640","k_25103823_480.jpg":"480x480","k_25103823_340.jpg":"340x340","k_25103823_220.jpg":"220x220","o_25103823_1280.jpg":"1280x853","o_25103823_1024.jpg":"1024x682","o_25103823_640.jpg":"640x426","o_25103823_480.jpg":"480x320","o_25103823_340.jpg":"340x226","o_25103823_220.jpg":"220x146","h_25103823_1280.jpg":"1280x854","h_25103823_1024.jpg":"1024x683","h_25103823_640.jpg":"640x427","h_25103823_480.jpg":"480x320","h_25103823_340.jpg":"340x227","h_25103823_220.jpg":"220x147","pp_25103823_1280.jpg":"1280x1628","pp_25103823_1024.jpg":"1024x1303","pp_25103823_640.jpg":"640x814","pp_25103823_480.jpg":"480x611","pp_25103823_340.jpg":"340x432","pp_25103823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1555","hd_25259390_1920.jpg":"1920x1080","k_25259390_1280.jpg":"1280x1280","k_25259390_1024.jpg":"1024x1024","k_25259390_640.jpg":"640x640","k_25259390_480.jpg":"480x480","k_25259390_340.jpg":"340x340","k_25259390_220.jpg":"220x220","o_25259390_1280.jpg":"1280x1036","o_25259390_1024.jpg":"1024x829","o_25259390_640.jpg":"640x518","o_25259390_480.jpg":"480x388","o_25259390_340.jpg":"340x275","o_25259390_220.jpg":"220x178","h_25259390_1280.jpg":"1280x854","h_25259390_1024.jpg":"1024x683","h_25259390_640.jpg":"640x427","h_25259390_480.jpg":"480x320","h_25259390_340.jpg":"340x227","h_25259390_220.jpg":"220x147","pp_25259390_1280.jpg":"1280x1628","pp_25259390_1024.jpg":"1024x1303","pp_25259390_640.jpg":"640x814","pp_25259390_480.jpg":"480x611","pp_25259390_340.jpg":"340x432","pp_25259390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24506630_1920.jpg":"1920x1080","k_24506630_1280.jpg":"1280x1280","k_24506630_1024.jpg":"1024x1024","k_24506630_640.jpg":"640x640","k_24506630_480.jpg":"480x480","k_24506630_340.jpg":"340x340","k_24506630_220.jpg":"220x220","o_24506630_1280.jpg":"1280x853","o_24506630_1024.jpg":"1024x682","o_24506630_640.jpg":"640x426","o_24506630_480.jpg":"480x320","o_24506630_340.jpg":"340x226","o_24506630_220.jpg":"220x146","h_24506630_1280.jpg":"1280x854","h_24506630_1024.jpg":"1024x683","h_24506630_640.jpg":"640x427","h_24506630_480.jpg":"480x320","h_24506630_340.jpg":"340x227","h_24506630_220.jpg":"220x147","pp_24506630_1280.jpg":"1280x1628","pp_24506630_1024.jpg":"1024x1303","pp_24506630_640.jpg":"640x814","pp_24506630_480.jpg":"480x611","pp_24506630_340.jpg":"340x432","pp_24506630_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14949713 Threads: 5 Questions: 3145506758 Slow queries: 7014192 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234870363 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/milanovic-sigurno-ide-na-drugi-mandat-nece-se-odreci-mogucnosti-da-jos-jednom-pobijedi-hdz-tko-bi-mu-mogao-parirati-1314543 [printLink] => /vijesti/politika/milanovic-sigurno-ide-na-drugi-mandat-nece-se-odreci-mogucnosti-da-jos-jednom-pobijedi-hdz-tko-bi-mu-mogao-parirati-1314543?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601999 [name] => Predsjednik RH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-18 20:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednik-rh [link] => /tag/predsjednik-rh ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524308 [name] => Predsjednički izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednicki-izbori [link] => /tag/predsjednicki-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lijevi ili desni? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović sigurno ide na drugi mandat, neće se odreći mogućnosti da još jednom pobijedi HDZ. Tko bi mu mogao parirati? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/12958082.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Todorov/Cropix [mainImageDesc] =>

Milanović se od početka nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga čeka za drugi predsjednički mandat ne želi te pozicije tako olako odreći. Upravo suprotno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/12958082.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix

Milanović se od početka nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga čeka za drugi predsjednički mandat ne želi te pozicije tako olako odreći. Upravo suprotno

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/14139602.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/24686845.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix

Jerko Trogrlić: čekujem da će Milanović u kampanji opet biti bolji nego što je sad u mandatu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/24722828.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix

Davorko Vidović

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/24314834.jpg [title] => Vanesa Pandžić/Cropix

Boris Jokić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25103823.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Gordan Jandroković

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25259390.jpg [title] => Robert Fajt/Cropix

Tomo Medved

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/24506630.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix

Kolinda Grabar Kitarović

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

To je samo kratak predah, zatišje pred buru. Prije konačnog obračuna kod O.K. korala. Tim se riječima jedan iskusan HDZ-ov veteran ovih dana osvrnuo na pakt koji su premijer i predsjednik Republike postigli oko imenovanja čelnog čovjeka Vojne sigurnosno-obavještajne službe.

Nakon godinu dana otvorene svađe, koja je nerijetko prelazila granice dobrog ukusa i potpuno zatrovala odnose Banskih dvora i Pantovčaka, Zoran Milanović i Andrej Plenković pristojno su se usuglasili da na čelo VSOA-e dođe brigadni general Ivan Turkalj. Kao i da se popune ostala mjesta u Hrvatskoj vojsci koja su – slijedom rata koji je između dva zagrebačka brda buktio posljednjih godinu dana – ostala upražnjena.

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo. Pitanje je samo vremena kada će predsjednik Republike otpočeti neki novi rat s Plenkovićem.

Ne samo zato što po prirodi uživa u političkom ringu, što voli agresivno izmjenjivanje verbalnih udaraca. I što mu nema draže od dobre svađe. No ovdje je nešto više od toga u igri. Milanović ne želi tako lako izaći iz klinča s Plenkovićem i zbog toga što je na korak od ulaska u izbornu godinu.

---

image

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo

Goran Mehkek/Cropix
---

Od početka se nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga čeka za drugi predsjednički mandat ne želi te pozicije tako olako odreći. Upravo suprotno, u mjesecima koja slijede još će je dodatno pojačati, računajući da će tako dvije muhe riješiti jednim udarcem: pomoći HDZ-ovim konkurentima na parlamentarnim izborima, u prvom redu svojim saveznicima iz SDP-a i Mosta, ali i povećati svoje šanse da, nakon Franje Tuđmana i Stjepana Mesića, uđe u krug predsjednika koji su bili reizabrani na tu funkciju.

Naučene lekcije

U HDZ-u su, potvrdilo nam je to nekoliko sugovornika iz vrha vladajuće stranke, više nego zainteresirani da svrgnu Milanovića s Pantovčaka. No, jedan utjecajan HDZ-ovac pritom nas podsjeća da se o HDZ-ovu kandidatu na predsjedničkim izborima još uvijek nije ozbiljno razgovaralo. Te nas upozorava na jedan važan detalj.

- Prije predsjedničkih održat će se parlamentarni izbori i HDZ će svu pažnju prije svega koncentrirati na njih. Dosta toga ovisi o Plenkoviću i njegovim daljnjim ambicijama, a onda i o konačnoj odluci HDZ-a želi li pobijediti Milanovića ili ga još četiri godine gledati na Pantovčaku. Mislim da nema dvojbe da je interes stranke da HDZ-ov kandidat postane šesti predsjednik Republike - smatra naš sugovornik.

I dok je HDZ posljednjih tridesetak godina u punom smislu te riječi dominirao parlamentarnom scenom - SDP je u tom razdoblju samo dva puta bio na vlasti, 2000. i 2011. godine - na predsjedničkim izborima nije mu išlo ni približno tako dobro. Franjo Tuđman, s aureolom oca nacije, tijekom devedesetih bio je nepobjediv. No nakon njega uslijedio je, barem što se tiče HDZ-ovih kandidata, potop za potopom.

Mesić se 2000. kao kandidat HNS-a, HSS-a, IDS-a i LS-a od potpunog autsajdera s mizernom potporom u mjesec dana pretvorio u izbornog pobjednika. Pobijedio je pritom i kandidata SDP-a i HSLS-a Dražena Budišu, ali i renomiranog HDZ-ova kandidata Matu Granića. Tu je poziciju suvereno zadržao i na sljedećim izborima 2005. godine. U HDZ-u nisu rijetki oni koji misle da je tadašnji premijer Ivo Sanader de facto Mesiću prepustio tu pobjedu. Za njegovu protukandidatkinju izabrao je Jadranku Kosor, tadašnju potpredsjednicu Vlade koja je pristojno odradila još jednu neugodnu stranačku dužnost, iako su joj u startu šanse za pobjedu bile praktički nikakve. Pet godina kasnije, u jesen 2009. godine, desnica je na predsjedničkim izborima imala četiri kandidata. HDZ je na Sanaderov prijedlog službeno nominirao veterana Andriju Hebranga.

Svoju kandidaturu potom je istaknuo i HDZ-ovac Nadan Vidošević, u to vrijeme predsjednik Hrvatske gospodarske komore i jedan od viđenijih pripadnika hrvatske društvene elite, koji je poslije, zbog problema sa zakonom, završio u Remetincu. Kandidirao se i HDZ-ov ministar obrazovanja Dragan Primorac, a na koncu i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tako žestoka konkurencija na desnici širom je otvorila vrata samozatajnom profesoru prava Ivi Josipoviću, koji je Bandića hametice pobijedio u drugom krugu i postao treći hrvatski predsjednik.

HDZ je naučio lekciju i pod vodstvom Tomislava Karamarka 2014. kada je istaknuo samo jednog kandidata. Točnije kandidatkinju Kolindu Grabar- Kitarović. Bilo je tada, doduše, pokušaja da se kroz kandidaturu Milana Kujundžića njoj uzme dio glasova na desnici, no taj plan nije uspio, pa je bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a u tijesnoj i neizvjesnoj utrci u dva kruga pobijedila Ivu Josipovića.

---

image

Kolinda Grabar Kitarović

Željko Puhovski/Cropix
---

Na izborima 2019. godine u njezin je prostor uletio estradnjak Miroslav Škoro, uzeo joj dio glasova na desnici i – pokazat će kasniji razvoj događaja – širom otvorio vrata Zoranu Milanoviću. Kolinda Grabar- Kitarović u prvom je krugu osvojila 26,6 posto glasova, dok je Škori pripalo 24,4 posto. Zbog podjele glasova na desnici oboje ih je s 29,5 posto preskočio Milanović. Prednost koju je tada ostvario kapitalizirao je u drugom krugu i postao peti hrvatski predsjednik. Nakon Tuđmana, Kolinda Grabar-Kitarović bila je prva i posljednja HDZ-ova predsjednica Republike.

Sada je pitanje tko u HDZ-u može pobijediti Milanovića. Kakav profil političara može parirati nabrijanom predsjedniku Republike koji se neće odreći mogućnosti da još jednom pobijedi HDZ. I uđe u povijest uz bok Tuđmanu i Mesiću. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, to bi svakako trebao biti netko odmjerenih desnih stavova, koji može biti prihvatljiv publici široj od stranačke HDZ-ove. Osoba s pozitivnim backgroundom u domaćoj ili međunarodnoj politici, možda i na sveučilištu. Netko s intelektualnim pedigreom tko može parirati Milanoviću. I tko je spreman smireno i s dignitetom otrpjeti Milanovićeve provale bijesa. Osoba takvog profila, uvjereni su u HDZ-u, mogla bi aktualnog predsjednika napraviti - viškom.

Nekoliko imena

U HDZ-u spominju nekoliko imena. Prvog čovjeka Sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

---

image

Gordan Jandroković

Goran Mehkek/Cropix
------
image

Tomo Medved

Robert Fajt/Cropix
---

Čak i bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, koji se već jednom okušao u predsjedničkoj utrci. U vladajućoj stranci ima i onih koji smatraju da bi netko profila Mira Kovača ili Davora Stiera – netko dakle desnijih uvjerenja od premijera Plenkovića, koji bi mogao privući i dio tvrđih desnih birača – mogao pobijediti Milanovića.

- Kolinda Grabar-Kitarović napravila je zaokret u svojoj politici i to ju je koštalo pobjede. Umjesto da nastavi biti drukčija od premijera, ona je postala kopija Vlade. To je onda iskoristio Škoro. Milanovića neće pobijediti netko tko kopira Plenkovića, nego netko tko je drukčiji od njega – ocjenjuje tako jedan HDZ-ovac.

Stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić podsjeća da u ovom trenutku na sceni još uvijek nema jasno profiliranog protukandidata Milanoviću.

- U ovom trenutku Milanović je i dalje uvjerljivo najjači kandidat. U ovo vrijeme uoči prošlih izbora ni Milanović još nije istaknuo svoju kandidaturu, a izgledalo je da Kolindi Grabar-Kitarović nitko ne može ni blizu. Tek kad se zdesna i slijeva profiliraju protukandidati, moći ćemo realnije ocijeniti njihove šanse – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Trogrlić. I pritom naglašava problem koji Milanović ima s lijevim biračima.

---

image

Jerko Trogrlić: čekujem da će Milanović u kampanji opet biti bolji nego što je sad u mandatu

Damir Krajač/Cropix
---

- Velik broj birača ljevice jako je nezadovoljan njime i rado bi ga kaznili. No oni sigurno neće dopustiti HDZ-u da pobijedi, pa im je on i takav kakav jest bolja varijanta od HDZ-a. Znamo da je desnica bila jako vjerna Kolindi Grabar-Kitarović, no kad se pojavio Škoro kao vjerodostojan desni kandidat, oni su tu priliku iskoristili i kaznili je – ističe Trogrlić.

Između Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović ipak, naglašava ovaj stručnjak, postoje razlike.

- Očekujem da će Milanović u kampanji opet biti bolji nego što je sad u mandatu. Kolinda Grabar-Kitarović je u kampanji imala loše razdoblje i loše reakcije, nije jednostavno bila na visini na kojoj je bila u svojoj prvoj kampanji. Milanović je pak bio normalan i umiljat u kampanji, da bi se kroz mandat vratio u svoju staru kožu. On je u stanju uoči izbora ponovno postati umiljato janje i odraditi kvalitetnu kampanju, kako bi lijevi birači zaboravili ovog Milanovića koji ih je toliko puta razočarao – analizira Trogrlić.

Ključno je, dakle, hoće li se na lijevom spektru naći vjerodostojan kandidat kojemu će lijevi birači biti spremni dati svoj glas da pobijedi Milanovića i hoće li aktualni predsjednik Republike uspjeti obuzdati svoj karakter i barem privremeno uoči izbora voditi pristojnu i kulturnu kampanju.

- Ovakav bahati Milanović koji se prosipa i koji udara na sve strane je pobjediv. Razumni, gotovo pa umiljati Milanović koji je šarmer vrlo je opasan kandidat i teško će ga biti pobijediti – ocjenjuje Trogrlić.

Sva bi imena potencijalnih predsjedničkih kandidata koja su se dosad izvrtjela u HDZ-u, smatra on, odgovarala Milanoviću.

- Mislim da se predsjednik Republike puno više pribojava kandidata poput Ivice Puljka ili Borisa Jokića, koji bi bio puno vjerodostojnija ljevica, a koji bi svojim ponašanjem i ophođenjem bio puno prihvatljiviji i centru. Kad god je dosad bio takav kandidat na ljevici, on bi pobijedio. To će Milanoviću biti puno veći izazov od kandidata HDZ-a – zaključuje Trogrlić.

---

image

Boris Jokić

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Možemo sprema kandidata

SDP, stranka čiji je Milanović bio predsjednik i premijer, podržat će ga u utrci za novi predsjednički mandat. Politikom Iblerova trga dominiraju kadrovi koje je u vrh lansirao Milanović i teško je očekivati da će se netko od njih drznuti i Milanoviću uskratiti podršku. Tu dakako ima i dosta političke pragme. U ovom trenutku Milanović je jedini političar koji se uspijeva ravnopravno nositi s premijerom Plenkovićem, pa se u SDP-u ne žele odreći moćnog saveznika u trenutku kad im stranački rejting ruje po povijesno najnižim razinama u posljednjih 25 godina.

Ostatak ljevice ima drukčiji rezon. Sandra Benčić ovoga je proljeća objavila da će stranka Možemo imati svojeg kandidata na predsjedničkim izborima. A on će, sasvim je sigurno, baciti rukavicu izazova Milanoviću u lice. Ako se u Možemo opredijele za nekog stranačkog kandidata, on će pomoći daljnjoj profilaciji ove nove zeleno-lijeve opcije na političkoj sceni. Jer nema izbora koji osiguravaju toliko veliku vidljivost kao što su predsjednički. I dobar kandidat doista može dodatno nabildati rejting stranke Možemo. Koja je, nakon što je objavila da će na parlamentarne izbore izaći bez SDP-a, u uzlaznom trendu.

Ako pak Možemo podrži kandidaturu nekog nezavisnog pojedinca – nekoga tko bi mogao zahvatiti šire od ljevice – onda se priča neće zadržati samo na poboljšanju rejtinga platforme koja je osvojila vlast u Zagrebu.

U tom trenutku karte se iznova miješaju. A Milanović se potencijalno suočava sa situacijom u kojoj je već jednom kao premijer bio. U poziciji izbornoga gubitnika koji je svoj poraz - sam skrivio. 

---

Vidović predlaže predizbore na ljevici

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović ima recept kojim bi se izbjegla podjela glasova na ljevici.

- Uoči prošlih predsjedničkih izbora, u vrijeme dok sam bio politički tajnik SDP-a, izašao sam s prijedlogom da napravimo inovaciju u izboru predsjednika Republike i uvedemo predizbore kao što to imaju ljevica i centar u Francuskoj. Svi lijevoliberalni birači dobili bi priliku upisati se u listu birača i steći pravo da sudjeluju na predizborima. Da predlažu, kandidiraju i zajednički izabiru kandidata ljevice i centra – prisjeća se Vidović.

Kako se u to vrijeme već znalo da se Milanović sprema ući u utrku, taj prijedlog iz pragmatičnih razloga nije prošao. No Vidović tvrdi da bi on i danas imao smisla.

- I dalje sam sklon tome da u takvim predizborima sudjeluju članovi i simpatizeri svih stranaka ljevice. Takva bi akcija i medijski bila zanimljiva, a dala bi najveći mogući legitimitet takvom kandidatu. Osim toga, izbjeglo bi se nelojalno natjecanje kandidata ljevice i ljevoga centra na samim izborima, kao i rasipanje glasova koje ga prati – zaključuje u izjavi za Spektar Davorko Vidović.

---

---

image

Davorko Vidović

Tomislav Krišto/Cropix
---

---

Partizanske obitelji

Zanimljivo je i da je svih dosadašnjih pet hrvatskih predsjednika - uključujući i dva HDZ-ova - imalo obiteljski pedigre duboko ukorijenjen u antifašističkom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata. Tuđman je 1945. dočekao kao major Titove armije, u partizanima je bio i Mesićev otac Josip, kao i Josipovićev otac Ante koji se kao 17-godišnjak priključio partizanima na Biokovu.

I djed Kolinde Grabar-Kitarović Viktor Matejčić borio se u NOB-u. U bici za Rijeku teško je ranjen. Milanović pak potječe iz Glavica, koje su u sinjskom kraju zvali ‘mala Moskva’. Milanovićev djed Ante i njegov brat Ivan borili su se u partizanima. Kraj su rata dočekali oslobađajući Trst.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Todorov/Cropix Goran Mehkek/Cropix Damir Krajač/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Robert Fajt/Cropix Željko Puhovski/Cropix
Marko Todorov/Cropix

Milanović se od početka nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga čeka za drugi predsjednički mandat ne želi te pozicije tako olako odreći. Upravo suprotno

Goran Mehkek/Cropix

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali jedan s drugim mogli su odahnuti. No ne zadugo

Damir Krajač/Cropix

Jerko Trogrlić: čekujem da će Milanović u kampanji opet biti bolji nego što je sad u mandatu

Tomislav Krišto/Cropix

Davorko Vidović

Goran Mehkek/Cropix

Gordan Jandroković

Robert Fajt/Cropix

Tomo Medved

Željko Puhovski/Cropix

Kolinda Grabar Kitarović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/milanovic-sigurno-ide-na-drugi-mandat-nece-se-odreci-mogucnosti-da-jos-jednom-pobijedi-hdz-tko-bi-mu-mogao-parirati-1314543 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=807a4e691eac6d1a6b7f7430847e6c21dcc496ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87+sigurno+ide+na+drugi+mandat%2C+ne%C4%87e+se+odre%C4%87i+mogu%C4%87nosti+da+jo%C5%A1+jednom+pobijedi+HDZ.+Tko+bi+mu+mogao+parirati%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmilanovic-sigurno-ide-na-drugi-mandat-nece-se-odreci-mogucnosti-da-jos-jednom-pobijedi-hdz-tko-bi-mu-mogao-parirati-1314543 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmilanovic-sigurno-ide-na-drugi-mandat-nece-se-odreci-mogucnosti-da-jos-jednom-pobijedi-hdz-tko-bi-mu-mogao-parirati-1314543 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Lijevi ili desni? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaLijevi ili desni?

Milanović sigurno ide na drugi mandat, neće se odreći mogućnosti da još jednom pobijedi HDZ. Tko bi mu mogao parirati?

Piše Marina Karlović-Sabolić
13. kolovoza 2023. - 13:30
Milanović se od početka nastojao profilirati kao jedina prava oporba HDZ-u. I sada se u bici koja ga čeka za drugi predsjednički mandat ne želi te pozicije tako olako odreći. Upravo suprotnoMarko Todorov/Cropix

To je samo kratak predah, zatišje pred buru. Prije konačnog obračuna kod O.K. korala. Tim se riječima jedan iskusan HDZ-ov veteran ovih dana osvrnuo na pakt koji su premijer i predsjednik Republike postigli oko imenovanja čelnog čovjeka Vojne sigurnosno-obavještajne službe.

Nakon godinu dana otvorene svađe, koja je nerijetko prelazila granice dobrog ukusa i potpuno zatrovala odnose Banskih dvora i Pantovčaka, Zoran Milanović i Andrej Plenković pristojno su se usuglasili da na čelo VSOA-e dođe brigadni general Ivan Turkalj. Kao i da se popune ostala mjesta u Hrvatskoj vojsci koja su – slijedom rata koji je između dva zagrebačka brda buktio posljednjih godinu dana – ostala upražnjena.

Svi oni kojima se zgadio način na koji su se Milanović i Plenković obračunavali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:52