StoryEditorOCM
Politikareakcije

HDZ-ovci uvjereni da Milanović neće poslušati Ustavni sud: Priželjkivao je ovu situaciju. I nastavit će istim putem

Piše Zoran Šagolj
18. ožujka 2024. - 15:06

U HDZ-u su nakon objave odluke Ustavnog suda došli na svoje. To smo shvatili razgovarajući s dvojicom visokopozicioniranih dalmatinskih HDZ-ovaca i prije nego što se službeno očitovao vrh stranke. Željeli su ostati anonimni do tada.

- Ključna je rečenica - rekao nam je jedan od njih - da je sve ono što je Milanović radio od petka kršenje Ustava i to teško. Ključne su poruke da se ne smije kandidirati, što smo znali, kao i da ne smije na bilo koji način sudjelovati u kampanji sve dok je predsjednik države i dok ne podnese ostavku. Da mu se to radilo, sigurno bi napravio, ali je nastavio sjediti na dvije stolice.

Ono što se, pak, obojica sugovornika pribojavaju jest da je Milanović priželjkivao ovakvu situaciju. Uvjereni su da se neće pridržavati preporuka Ustavnog suda čak ni pod prijetnjom sankcija, već da se nastaviti, kako oni nazivaju, ‘svoj marš na institucije.

- Milanović se nalazi u istoj poziciji kao Sinčić dok je prije par godina omalovažavao pravosuđe i branio deložacije. U međunarodnim relacijama on je Trump. Stalno optužuje institucije, pušta dimne zavjese i kada one donesu odluku, već je kasno, jer ono što je izrekao ostaje u eteru, a i on stalno ponavlja. Jedna šizofrena situacija, rekao bih - komentira naš sugovornik.

Primjećuje već da drugi tabor nakon za njih poraznog mišljenja Ustavnog suda preko sebi sklonih medija plasira tezu kako to da ista pravosudna instanca nije reagirala u slučaju Turudić.

- Ovdje nema paralele. Turudić je izabran po zakonu, niti jedna mogući članak nije prekršen. Ako smo mi pogriješili u izboru kadra, neka to birači kažu. A ne ovako - veli.

Oba sugovornika podcrtala su jednu bitnu stvar, a to je tko se izuzeo, zapravo bio protiv mišljenja Ustavnog suda.

- To su Milanovićevi kadrovi na čelu s notornom Ingrid Antičević Marinović. Ona je taj njegov kadar, kako on zamišlja djelovanje pravosuđa, a znamo kako i zahvaljujući čemu ju je Milanović tamo gurnuo - ističu i povlače paralelu sa šutnjom šefa DIP-a, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, od kako je sve počelo u petak, a on se ne oglašava. Očekuju nastavak takvog ponašanja tijekom cijele kampanje, jer su uvjerenja da će Milanović nastaviti istim putem.

- Kako god ovi izbori završili, oni su već kompromitirani - zaključak je jednog od HDZ-ovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 15:47