StoryEditor

General Krešić: Nakon Oluje sigurno je bilo pojedinačnih zločina. Oni do danas nisu kvalitetno istraženi i nas u Generalskom zboru to boli

Piše PSD
6. kolovoza 2020. - 15:15
Ronald Goršić/HANZA MEDIA

Umirovljeni general Marinko Krešić rekao je za N1 da je presretan što su napokon odlikovane i preostale postrojbe iz Oluje.

odao je: "Mi koji smo bili u ratu, nikada nismo željeli, nismo sanjali ikakve zločine. Mi priznajemo i osuđujemo svaki zločin koji se dogodio."

Za proslavu 25. obljetnice VRO Oluja Krešić je rekao da je bila "dostojanstvena, bez nereda, kako i zaslužuje biti".

Jedino je šteta, rekao je, zbog epidemije, inače bi, naglasio je, tu bilo 50.000 ljudi.

Krešić je kao glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora rekao da pozdravlja poruke Andreja Plenkovića iz Knina ove godine da treba priznati da je nakon Oluje bilo zločina s hrvatske strane nad srppkom nacionalnom manjinom.

"Mi koji smu bili u ratu, nikada snimo željeli, nismo sanjali ikakve zločine. Mi priznajemo i osuđujemo svaki zločin koji se dogodio."

"Nakon akcije Oluja, sigurno je da ih je pojedinačno bilo. Oni do danas nisu kvalitetno istraženi i to nas boli. Voljeli bismo da ih se istraži i da ih se kazni po imenu i prezimenu", kazao je Krešić za N1.

"Branitelji nisu neprijatelji nacionalnih manjina", istaknuo je Krešić.

Za ovogodišnja odlikovanja što ih je predsjednik Zoran Milanović dodijelio, Krešić je rekao da je sve počelo tako što je Hrvatski generalski zbog zatražio da ih predsjednik primi:

"Predsjednik nas je vrlo brzo primio. Moramo priznati da smo bili apsolutno ugodno iznenađeni brzinom reakcije."

Objasnio je da su prethodno i kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, za njenog mandata, tražili odlikovanja za sve koji su sudjelovali u borbama oslobađanja oko Knina, oko bihaćkog džepa i svega što je prethodilo konačnom oslobođenju u Oluji.

"Akcije su vodile hrvatske snage skupa s Armijom BiH, zato smo imali minimalne žrtve", ustvrdio je.

Za govor predsjednika Milanovića u Kninu Krešić je rekao:

"Održao je državnički govor. Apsolutno smo iznenađeni. Održao je pravi državnički govor."

Krešić je potvrdio da ovogodišnju proslavu obljetnice Oluje po duhu i po organizaciji doživljava kao točku od koje će se neke stvari mijenjati u odnosima između Srba i Hrvata u kontekstu događaja nakon Oluje.

"Ja je vidim po porukama državnog vrha; po porukama Vlade, Sabora i Republike. Oni su prenijeli jasnu poruku da je Oluja bila akcija koja je oslobodila hrvatske prostore, rekao je i dodao da svi u Generalskom zboru zastupaju stav da je žrtva žrtva, hrvatska ili srpska, i da ih se sve mora poštivati.

Rekao je da se to odnosi i na govor umirovljenog generala Ante Gotovine:

"Naš kolega Gotovina je čitavo vrijeme bio takav. Znate da je još za vrijeme rata napadao sve što je itko loše napravio. U Kninu je predstavljao nas ratne zapovjednike, rekao da želimo graditi mir, zajedništvo, bez obzira na nacije i da moramo poštivati zakone. Svi mi u Hrvatskom generalskom zboru podupiremo to što je rekao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 16:43