StoryEditorOCM
HrvatskaVREMENSKA PROGNOZA

Za Jadran upaljen narančasti meteoalarm - i dalje kiša, južina i mjestimice grmljavinska nevremena

Piše VIJESTI SD
21. listopada 2023. - 11:02

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za Hrvatsku za danas prognozira i dalje oblačno uz povremenu kišu, a ponegdje i pljuskove s grmljavino. Obilna oborina i lokalno jače grmljavinsko nevrijeme očekuju se u Dalmaciji, naročito na jugu.

Vjetar umjeren i jak jugozapadni i južni, na Jadranu i jako do olujno jugo, postupno u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Mjestimična kiša tijekom vjetrovitog i za listopad neuobičajeno, ponegdje i rekordno toplog petka prethodnica je subotnjih još češćih, lokalno i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na srednjem i južnom Jadranu te u gorju i unutrašnjosti Dalmaciji, gdje je i najveća vjerojatnost olujnog nevremena, prognoziraju za HRT meteorolozi Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula.

DHMZ objavio brojna upozorenja. Narančasto upozorenje za danas je zbog opasnosti od obilne kiše i grmljavinskog nevremena izdano za istok Hrvatske, Gorski kotar i Liku, obalu od Zadra do Dubrovnika te za dalmatinsko zaleđe.

image
DHMZ

U subotu u Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren i jak, mjestimice i olujan južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna od 21 do 24 °C.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najveća vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnom kišom. Puhat će jako i olujno jugo, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito.

Na Jadranu u nedjelju postupno smirivanje, s kišom još većinom u prvom dijelu dana. U ponedjeljak djelomice pa i pretežno sunčano, a u utorak na sjeveru postupno naoblačenje mjestimice s kišom. Puhat će umjereno, u utorak jako jugo i južni vjetar, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

image
HRT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:00