stdClass Object ( [id] => 550397 [title] => Vodeći domaći stručnjak otkriva koliko će nam poskupjeti voda: Trošimo milijarde na infrastrukturu koja će se izvan sezone koristiti s 25 posto kapaciteta, uskoro država neće moći pokrivati sve gubitke [alias] => vodeci-domaci-strucnjak-otkriva-koliko-ce-nam-poskupjeti-voda-trosimo-milijarde-na-infrastrukturu-koja-ce-se-izvan-sezone-koristiti-s-25-posto-kapaciteta-uskoro-drzava-nece-moci-pokrivati-sve-gubitke [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna agencija iz Australije objavila je ovih dana podatak, koji se pokazao pretjeranim, da je Hrvatska zemlja s najviše turista po stanovniku. No, naša obala i otoci ulaze u konkurenciju svjetskih lokacija s najvećim gužvama. CNN je preporučio turistima da 2018. izbjegavaju Dubrovnik, ali nije puno bolje na zadarskoj Kalelargi, splitskoj Rivi, u jezgri Šibenika... Taj veliki pritisak traje dva do tri mjeseca. Ali da bi se mogao organizirati, potrebno je proširiti zračne luke, morskim lukama dodati vezove za kruzere, imati autoceste, ojačati sustave za vodoopskrbu…

Da je takva infrastruktura predimenzionirana i neodrživa kao način zarade, upozorava prof. dr. Jure Margeta, jedan od naših vodećih stručnjaka za sustave vodoopskrbe i odvodnje oborinskih i otpadnih voda sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

– Izvan sezone infrastruktura se koristi s 20 do 25 posto kapaciteta. Znači da ste potrošili milijarde u nešto što se uglavnom ne koristi. Kratko korištenje od par mjeseci u sezoni mora isplatiti svu tu izgrađenu infrastrukturu. To je problem Hrvatske i zato je naš sezonski turizam teško održiv na ovim principima koje imamo – naglašava Margeta i dodaje kako uskoro država neće moći pokrivati sve gubitke infrastrukture koja nije održiva s ovako niskom cijenom u sezoni.

'Ne može narod koji to ne koristi zimi platiti ono što neki turist koristi par mjeseci'

– Da biste bili održivi u sezoni, cijenu svih usluga vezanih uz infrastrukturu – autocesta, struja, voda, kanalizacija, prilazi gradovima koji se ne koriste izvan sezone u punom kapacitetu, luke koje su poluprazne većinu godine… – netko to mora platiti u ta četiri mjeseca. Ne može narod koji to ne koristi zimi platiti ono što neki turist koristi par mjeseci. Dosad je sve država plaćala tako da je uzimala kredite, međutim, Europska unija neće nam više dopustiti da se to odvija na taj način – napominje naš sugovornik.

 

Turizam je u konstantnom i naglom porastu, tako da mnoga mjesta na obali i otocima žele šire vodovodne cijevi i bolje ceste. Međutim, malo ih izvan struke zna da se voda u sustavu kvari kad se on ne koristi punim kapacitetom.

– Kad razgovaramo s našim otočanima, postavljamo im pitanje: "Što će manje propadati izvan sezone, hoće li neki uređaj za lokalnu desalinizaciju, koji isto ne treba nikome deset mjeseci, ili cijeli cjevovod od Cetine do Brača, za koji morate povećati zahvat vode na Cetini, uređaj za čišćenje vode Zagrad kod Omiša, povećati kapacitete sve do zapadnoga dijela Brača?" Naravno, desalinizacija košta puno jer troši puno struje. No, struju možete proizvesti solarno. Dakle, ima više drugih mogućnosti koje treba uzeti u obzir i odrediti koja je strategija prihvatljiva za naše otoke, a možda i za kopno, ako turizam bude rastao. Jer ako prebacimo cijeli trošak na turiste, postajemo preskupi – napominje profesor.

Primjer infrastrukture koja će nas skupo doći je, po Margetinu mišljenju, sustav vodoopskrbe, kanalizacije i pročistača za splitsku aglomeraciju, projekt vrijedan 2,2 milijarde kuna koji EU pokriva sa 68 posto troškova.

– Problem će nastati kad se izgradi sva infrastruktura za koju smo preuzeli obveze. Imat ćemo veliku vrijednost infrastrukture, ali i velike troškove rada pogona. Zato ćemo morati dignuti cijene usluga. Recimo da je u Splitu sada cijena vode 10 kuna po kubiku. Kad izgradimo cijelu kanalizaciju i vodovod, uređaje za obradu vode i kanalizacije, onda će cijena vode biti preko 20, barem 25 kuna, ako ne i više. Onda će se, osobito oni koji nisu u turizmu, pitati: "Dobro, zašto bih ja plaćao tako visoku cijenu kad to nije napravljeno radi mene, nego radi turista? E, pa nek oni plaćaju!" Sad je to tako jeftino da nikoga nije puno briga. Ali na Krku i u Istri već jako skupo plaćaju vodu – tvrdi Margeta.

Do 2023. godine 80% stanovništrva priključiti će se na kanalizaciju

Ako se donese odluka da cijena vode bude viša samo u sezoni, onda će nastati problem onima koji su u turizmu. Naime, istraživanja su pokazala da turist troši dva puta više vode nego domaći stanovnik.

 

– Turizam će biti manje profitabilan nego što je danas. Radi konkurentnosti, nećete smjeti poskupiti smještaj turistima. Što znači da ćete zarađivati manje jer ćete imati veće troškove. Svi već kalkuliraju na taj način – kaže naš sugovornik.

Vodoopskrbni i kanalizacijski projekt splitske aglomeracija već je trebao biti dijelom gotov, ali tek je ovih dana objavljeno u medijima da je sklopljen ugovor o pripremi projektne dokumentacije.

– Prema ugovoru za kanalizacije, Split je trebao svoj uređaj pustiti u pogon već ove godine. Ali ni projekt nije gotov. Znači, kasni se, a 2023. je godina po tim ugovorima novi rok kad bismo mi morali imati manje-više izgrađene sve te sustave za naselja veća od 2000 stanovnika. Sutivan, Supetar, Makarska, Podgora, Gradac, Sinj, Vrgorac… Svi do tada moraju imati takvu kanalizaciju da se na nju može priključiti 80 posto stanovništva. Moraju napraviti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, uređaj za pročišćavanje mulja i to sve staviti u pogon. Mulj iznosi 50 posto troškova uređaja jer se mora obraditi kroz niz procesa i negdje zbrinuti. Zato dobijete visoke cijene i velike pogonske troškove – objašnjava Margeta.

 

Česta zabluda s EU projektima jest da je to neka vrsta socijalne pomoći za gradnju. Europska unija pomaže državama članicama da podignu infrastrukturu na prosjek EU-a. Time štite okoliš, standard življenja, zdravlje ljudi… No, to je gratis samo za izvedbene troškove.

– Europska unija vam ne da ni kune kad to proradi. Sve troškove rada, amortizacije i održavanja morate sami platiti. Zato onda sve poskupi. Ako već sada jedva pokrivate troškove, kako ćete platiti troškove pogona i rada koji će biti tri puta veći? Imat ćete dva puta više zaposlenih nego danas, tko će njih platiti? Trošit ćete više struje, kemikalija, goriva… Još morate platiti amortizaciju. Dobili ste novu vrijednost od 50 milijuna eura i to morate amortizirati u 25 godina, što znači da morate isto toliko novca skupiti u sljedećih 25 godina.

Sitna slova ugovra

U takvim situacijama obično nastaju veliki politički problemi, koji se rješavaju tako da se ta infrastruktura privatizira. To se dogodilo u mnogim državama. Jer onda privatnik lakše utjeruje dugove nego, recimo, naš gradonačelnik. Firma koja je u vlasništvu grada teže utjeruje dugove, a kad se to proda privatniku, onda on nema milosti. Onaj koji dobije kanalizaciju i vodovod u koncesiju postaje monopolist na uslugu. Zato je sve pitanje kakav se ugovor s njim potpiše – napominje profesor Jure Margeta.

Dodajmo da su istraživanja pokazala da se u zemljama sklonijima korupciji sklapaju lošiji ugovori pa bude problema s koncesijama u vodoopskrbi. Ako je ugovor dobar, onda se treba čuvati aneksa ugovora, rekli bi u Splitu, za što je primjer Spaladium Arena.

Split je prije petnaestak godina obilazio privatizacijski div za vodoopskrbu, francuski Suez. Malo nakon toga se Lista velog mista zalagala za privatizaciju komunalnih poduzeća. Upitali smo preko Ureda Grada splitskoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu hoće li se vodni i kanalizacijski sustav s pročistačima na području aglomeracije dati u koncesiju, ili će se djelatnosti "Vodovoda", poput upravljanja i održavanja, izdvojiti tako da ih preuzme privatni sektor. Umjesto gradonačelnika, za kojeg nam je rečeno da je na službenom putu, odgovorio je direktor ViK-a Tomislav Šuta.

– Neće, niti će se izdvajati djelatnosti. Tvrtka "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Split upravlja svojim sustavom za koji je nadležna. Nakon što se izgradnja okonča i stavi u funkciju, VIK će isključivo time upravljati jer je upravo on javni isporučitelj vodne usluge – tvrdi Šuta.

Projektant, konzultant, koordinator..

Jure Margeta redoviti je profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, te je voditelj je i odgovorni projektant više od 150 studija, idejnih i izvedbenih projekata kanalizacije, vodoopskrbe, zaštite voda i gospodarenja vodama. Bio je konzultant i koordinator prioritetne akcij "Gospodarenje vodama" u UNEP-ovom Centru za regionalne aktivnosti (CRA/PPA) do 2001, te je vodio suradnju s međunarodnim ustanovama: Svjetskom bankom, Europskom investicijskom bankom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugima. Direktor je Jadransko-mediteranskog Centra za vode Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu, a sudjelovao je i u izradi prvog projekta vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava za područje od Trogira do Stobreča financiranog od WB i ERBD.

Otočne brige: ni desalinizator nije spasio Dugi otok; Vape za podmorskim cjevovodom, ali strahuju od troškova

Plažu Saharun na Dugom otoku britanski The Telegraph preporučio je za odmor obiteljima kao jedno od najljepših i najmanje poznatih mjesta u Hrvatskoj.

No, što kad nema dovoljno pitke vode na otoku?

Dugi otok ima jedan od nekoliko desalinizatora na Jadranu koji preko godine podmiruje potrebe stanovništva tako što odsoljava vodu iz žmanskog jezera i pretvara je u pitku vodu.

Ljeti jezero presuši, a voda se prevozi iz Zadra vodonoscem. Lokalno stanovništvo plaća subvencioniranu vodu, no zato pravne osobe plaćaju nevjerojatnih – više od 100 kuna po kubičnome metru!

Načelnik općine Sali Zoran Morović smatra da im treba podmorski cjevovod i prošle je godine uputio apel predsjednici Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću.

– Shvatilo se u Županiji da treba hitno raditi na rješenju vodoopskrbe zadarskog arhipelaga. Očekujemo da se počne raditi glavni projekt koji bi se prijavio na EU fondove. Hrvatske vode još nam savjetuju da nabavimo desalinizatore. Doživljavam tu priču kao odgađanje rješenja. Razvoja turizma nema dok se ne riješi kvalitetna vodoopskrba. Država ima dug od 600.000 kuna prema firmi koja brodovima prevozi vodu za Dugi otok, pa ne znamo hoćemo li ovog ljeta imati urednu dostavu – napominje Morović.

Općinski komunalci kažu da nije došla olakšica iz Zagreba za pravne osobe, a predviđaju da će ubrzo doći teži dani i za otočane koje ljeti opskrbljuje vodonosac.

– Po prijedlogu novog Zakona o otocima, još će se više ograničiti prava lokalnom stanovništvu na subvencioniranu vodu koja se prevozi. Prije je bilo po kućanstvu mjesečno dva vagona, ili 20 kubika. Sada bi se računalo po članu obitelji pola vagona. Do sada gdje je bakica bila prijavljena sama na kućanstvo, imala je pravo uzeti dva vagona mjesečno, a od sada samo pola vagona. Tako da ide sve gore i skuplje – napominje Stipe Ligutić, direktor općinskog komunalnog društva "Dugi otok i Zverinac".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Spas i pokora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-06-08 10:16:48 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-06-08 20:22:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-06-08 18:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7476 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/9921701.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/9921700.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/9921696.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/9921702.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/8959785.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/6396499.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/4759158.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/8974141.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/08\/ProstoriJa\/6396450.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1310"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2894"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2886"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1920x1177"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15383606 Threads: 3 Questions: 3189108427 Slow queries: 7162203 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235759127 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vodeci-domaci-strucnjak-otkriva-koliko-ce-nam-poskupjeti-voda-trosimo-milijarde-na-infrastrukturu-koja-ce-se-izvan-sezone-koristiti-s-25-posto-kapaciteta-uskoro-drzava-nece-moci-pokrivati-sve-gubitke-550397 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vodeci-domaci-strucnjak-otkriva-koliko-ce-nam-poskupjeti-voda-trosimo-milijarde-na-infrastrukturu-koja-ce-se-izvan-sezone-koristiti-s-25-posto-kapaciteta-uskoro-drzava-nece-moci-pokrivati-sve-gubitke-550397?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284254 [name] => voda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => voda [link] => /tag/voda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390084 [name] => prostorija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prostorija [link] => /tag/prostorija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394003 [name] => poskupljenje vode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poskupljenje-vode [link] => /tag/poskupljenje-vode ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Spas i pokora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodeći domaći stručnjak otkriva koliko će nam poskupjeti voda: Trošimo milijarde na infrastrukturu koja će se izvan sezone koristiti s 25 posto kapaciteta, uskoro država neće moći pokrivati sve gubitke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/9921701.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/9921701.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/9921700.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/9921696.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/9921702.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/8959785.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/6396499.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/4759158.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/8974141.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/08/ProstoriJa/6396450.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jedna agencija iz Australije objavila je ovih dana podatak, koji se pokazao pretjeranim, da je Hrvatska zemlja s najviše turista po stanovniku. No, naša obala i otoci ulaze u konkurenciju svjetskih lokacija s najvećim gužvama. CNN je preporučio turistima da 2018. izbjegavaju Dubrovnik, ali nije puno bolje na zadarskoj Kalelargi, splitskoj Rivi, u jezgri Šibenika... Taj veliki pritisak traje dva do tri mjeseca. Ali da bi se mogao organizirati, potrebno je proširiti zračne luke, morskim lukama dodati vezove za kruzere, imati autoceste, ojačati sustave za vodoopskrbu…

Da je takva infrastruktura predimenzionirana i neodrživa kao način zarade, upozorava prof. dr. Jure Margeta, jedan od naših vodećih stručnjaka za sustave vodoopskrbe i odvodnje oborinskih i otpadnih voda sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

– Izvan sezone infrastruktura se koristi s 20 do 25 posto kapaciteta. Znači da ste potrošili milijarde u nešto što se uglavnom ne koristi. Kratko korištenje od par mjeseci u sezoni mora isplatiti svu tu izgrađenu infrastrukturu. To je problem Hrvatske i zato je naš sezonski turizam teško održiv na ovim principima koje imamo – naglašava Margeta i dodaje kako uskoro država neće moći pokrivati sve gubitke infrastrukture koja nije održiva s ovako niskom cijenom u sezoni.

'Ne može narod koji to ne koristi zimi platiti ono što neki turist koristi par mjeseci'

– Da biste bili održivi u sezoni, cijenu svih usluga vezanih uz infrastrukturu – autocesta, struja, voda, kanalizacija, prilazi gradovima koji se ne koriste izvan sezone u punom kapacitetu, luke koje su poluprazne većinu godine… – netko to mora platiti u ta četiri mjeseca. Ne može narod koji to ne koristi zimi platiti ono što neki turist koristi par mjeseci. Dosad je sve država plaćala tako da je uzimala kredite, međutim, Europska unija neće nam više dopustiti da se to odvija na taj način – napominje naš sugovornik.

 

Turizam je u konstantnom i naglom porastu, tako da mnoga mjesta na obali i otocima žele šire vodovodne cijevi i bolje ceste. Međutim, malo ih izvan struke zna da se voda u sustavu kvari kad se on ne koristi punim kapacitetom.

– Kad razgovaramo s našim otočanima, postavljamo im pitanje: "Što će manje propadati izvan sezone, hoće li neki uređaj za lokalnu desalinizaciju, koji isto ne treba nikome deset mjeseci, ili cijeli cjevovod od Cetine do Brača, za koji morate povećati zahvat vode na Cetini, uređaj za čišćenje vode Zagrad kod Omiša, povećati kapacitete sve do zapadnoga dijela Brača?" Naravno, desalinizacija košta puno jer troši puno struje. No, struju možete proizvesti solarno. Dakle, ima više drugih mogućnosti koje treba uzeti u obzir i odrediti koja je strategija prihvatljiva za naše otoke, a možda i za kopno, ako turizam bude rastao. Jer ako prebacimo cijeli trošak na turiste, postajemo preskupi – napominje profesor.

Primjer infrastrukture koja će nas skupo doći je, po Margetinu mišljenju, sustav vodoopskrbe, kanalizacije i pročistača za splitsku aglomeraciju, projekt vrijedan 2,2 milijarde kuna koji EU pokriva sa 68 posto troškova.

– Problem će nastati kad se izgradi sva infrastruktura za koju smo preuzeli obveze. Imat ćemo veliku vrijednost infrastrukture, ali i velike troškove rada pogona. Zato ćemo morati dignuti cijene usluga. Recimo da je u Splitu sada cijena vode 10 kuna po kubiku. Kad izgradimo cijelu kanalizaciju i vodovod, uređaje za obradu vode i kanalizacije, onda će cijena vode biti preko 20, barem 25 kuna, ako ne i više. Onda će se, osobito oni koji nisu u turizmu, pitati: "Dobro, zašto bih ja plaćao tako visoku cijenu kad to nije napravljeno radi mene, nego radi turista? E, pa nek oni plaćaju!" Sad je to tako jeftino da nikoga nije puno briga. Ali na Krku i u Istri već jako skupo plaćaju vodu – tvrdi Margeta.

Do 2023. godine 80% stanovništrva priključiti će se na kanalizaciju

Ako se donese odluka da cijena vode bude viša samo u sezoni, onda će nastati problem onima koji su u turizmu. Naime, istraživanja su pokazala da turist troši dva puta više vode nego domaći stanovnik.

 

– Turizam će biti manje profitabilan nego što je danas. Radi konkurentnosti, nećete smjeti poskupiti smještaj turistima. Što znači da ćete zarađivati manje jer ćete imati veće troškove. Svi već kalkuliraju na taj način – kaže naš sugovornik.

Vodoopskrbni i kanalizacijski projekt splitske aglomeracija već je trebao biti dijelom gotov, ali tek je ovih dana objavljeno u medijima da je sklopljen ugovor o pripremi projektne dokumentacije.

– Prema ugovoru za kanalizacije, Split je trebao svoj uređaj pustiti u pogon već ove godine. Ali ni projekt nije gotov. Znači, kasni se, a 2023. je godina po tim ugovorima novi rok kad bismo mi morali imati manje-više izgrađene sve te sustave za naselja veća od 2000 stanovnika. Sutivan, Supetar, Makarska, Podgora, Gradac, Sinj, Vrgorac… Svi do tada moraju imati takvu kanalizaciju da se na nju može priključiti 80 posto stanovništva. Moraju napraviti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, uređaj za pročišćavanje mulja i to sve staviti u pogon. Mulj iznosi 50 posto troškova uređaja jer se mora obraditi kroz niz procesa i negdje zbrinuti. Zato dobijete visoke cijene i velike pogonske troškove – objašnjava Margeta.

 

Česta zabluda s EU projektima jest da je to neka vrsta socijalne pomoći za gradnju. Europska unija pomaže državama članicama da podignu infrastrukturu na prosjek EU-a. Time štite okoliš, standard življenja, zdravlje ljudi… No, to je gratis samo za izvedbene troškove.

– Europska unija vam ne da ni kune kad to proradi. Sve troškove rada, amortizacije i održavanja morate sami platiti. Zato onda sve poskupi. Ako već sada jedva pokrivate troškove, kako ćete platiti troškove pogona i rada koji će biti tri puta veći? Imat ćete dva puta više zaposlenih nego danas, tko će njih platiti? Trošit ćete više struje, kemikalija, goriva… Još morate platiti amortizaciju. Dobili ste novu vrijednost od 50 milijuna eura i to morate amortizirati u 25 godina, što znači da morate isto toliko novca skupiti u sljedećih 25 godina.

Sitna slova ugovra

U takvim situacijama obično nastaju veliki politički problemi, koji se rješavaju tako da se ta infrastruktura privatizira. To se dogodilo u mnogim državama. Jer onda privatnik lakše utjeruje dugove nego, recimo, naš gradonačelnik. Firma koja je u vlasništvu grada teže utjeruje dugove, a kad se to proda privatniku, onda on nema milosti. Onaj koji dobije kanalizaciju i vodovod u koncesiju postaje monopolist na uslugu. Zato je sve pitanje kakav se ugovor s njim potpiše – napominje profesor Jure Margeta.

Dodajmo da su istraživanja pokazala da se u zemljama sklonijima korupciji sklapaju lošiji ugovori pa bude problema s koncesijama u vodoopskrbi. Ako je ugovor dobar, onda se treba čuvati aneksa ugovora, rekli bi u Splitu, za što je primjer Spaladium Arena.

Split je prije petnaestak godina obilazio privatizacijski div za vodoopskrbu, francuski Suez. Malo nakon toga se Lista velog mista zalagala za privatizaciju komunalnih poduzeća. Upitali smo preko Ureda Grada splitskoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu hoće li se vodni i kanalizacijski sustav s pročistačima na području aglomeracije dati u koncesiju, ili će se djelatnosti "Vodovoda", poput upravljanja i održavanja, izdvojiti tako da ih preuzme privatni sektor. Umjesto gradonačelnika, za kojeg nam je rečeno da je na službenom putu, odgovorio je direktor ViK-a Tomislav Šuta.

– Neće, niti će se izdvajati djelatnosti. Tvrtka "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Split upravlja svojim sustavom za koji je nadležna. Nakon što se izgradnja okonča i stavi u funkciju, VIK će isključivo time upravljati jer je upravo on javni isporučitelj vodne usluge – tvrdi Šuta.

Projektant, konzultant, koordinator..

Jure Margeta redoviti je profesor na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, te je voditelj je i odgovorni projektant više od 150 studija, idejnih i izvedbenih projekata kanalizacije, vodoopskrbe, zaštite voda i gospodarenja vodama. Bio je konzultant i koordinator prioritetne akcij "Gospodarenje vodama" u UNEP-ovom Centru za regionalne aktivnosti (CRA/PPA) do 2001, te je vodio suradnju s međunarodnim ustanovama: Svjetskom bankom, Europskom investicijskom bankom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugima. Direktor je Jadransko-mediteranskog Centra za vode Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu, a sudjelovao je i u izradi prvog projekta vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava za područje od Trogira do Stobreča financiranog od WB i ERBD.

Otočne brige: ni desalinizator nije spasio Dugi otok; Vape za podmorskim cjevovodom, ali strahuju od troškova

Plažu Saharun na Dugom otoku britanski The Telegraph preporučio je za odmor obiteljima kao jedno od najljepših i najmanje poznatih mjesta u Hrvatskoj.

No, što kad nema dovoljno pitke vode na otoku?

Dugi otok ima jedan od nekoliko desalinizatora na Jadranu koji preko godine podmiruje potrebe stanovništva tako što odsoljava vodu iz žmanskog jezera i pretvara je u pitku vodu.

Ljeti jezero presuši, a voda se prevozi iz Zadra vodonoscem. Lokalno stanovništvo plaća subvencioniranu vodu, no zato pravne osobe plaćaju nevjerojatnih – više od 100 kuna po kubičnome metru!

Načelnik općine Sali Zoran Morović smatra da im treba podmorski cjevovod i prošle je godine uputio apel predsjednici Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću.

– Shvatilo se u Županiji da treba hitno raditi na rješenju vodoopskrbe zadarskog arhipelaga. Očekujemo da se počne raditi glavni projekt koji bi se prijavio na EU fondove. Hrvatske vode još nam savjetuju da nabavimo desalinizatore. Doživljavam tu priču kao odgađanje rješenja. Razvoja turizma nema dok se ne riješi kvalitetna vodoopskrba. Država ima dug od 600.000 kuna prema firmi koja brodovima prevozi vodu za Dugi otok, pa ne znamo hoćemo li ovog ljeta imati urednu dostavu – napominje Morović.

Općinski komunalci kažu da nije došla olakšica iz Zagreba za pravne osobe, a predviđaju da će ubrzo doći teži dani i za otočane koje ljeti opskrbljuje vodonosac.

– Po prijedlogu novog Zakona o otocima, još će se više ograničiti prava lokalnom stanovništvu na subvencioniranu vodu koja se prevozi. Prije je bilo po kućanstvu mjesečno dva vagona, ili 20 kubika. Sada bi se računalo po članu obitelji pola vagona. Do sada gdje je bakica bila prijavljena sama na kućanstvo, imala je pravo uzeti dva vagona mjesečno, a od sada samo pola vagona. Tako da ide sve gore i skuplje – napominje Stipe Ligutić, direktor općinskog komunalnog društva "Dugi otok i Zverinac".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vodeci-domaci-strucnjak-otkriva-koliko-ce-nam-poskupjeti-voda-trosimo-milijarde-na-infrastrukturu-koja-ce-se-izvan-sezone-koristiti-s-25-posto-kapaciteta-uskoro-drzava-nece-moci-pokrivati-sve-gubitke-550397 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2c8e6e727911796607b0e187856247f3cf9f68bb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vode%C4%87i+doma%C4%87i+stru%C4%8Dnjak+otkriva+koliko+%C4%87e+nam+poskupjeti+voda%3A+Tro%C5%A1imo+milijarde+na+infrastrukturu+koja+%C4%87e+se+izvan+sezone+koristiti+s+25+posto+kapaciteta%2C+uskoro+dr%C5%BEava+ne%C4%87e+mo%C4%87i+pokrivati+sve+gubitke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvodeci-domaci-strucnjak-otkriva-koliko-ce-nam-poskupjeti-voda-trosimo-milijarde-na-infrastrukturu-koja-ce-se-izvan-sezone-koristiti-s-25-posto-kapaciteta-uskoro-drzava-nece-moci-pokrivati-sve-gubitke-550397 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvodeci-domaci-strucnjak-otkriva-koliko-ce-nam-poskupjeti-voda-trosimo-milijarde-na-infrastrukturu-koja-ce-se-izvan-sezone-koristiti-s-25-posto-kapaciteta-uskoro-drzava-nece-moci-pokrivati-sve-gubitke-550397 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Spas i pokora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSpas i pokora

Vodeći domaći stručnjak otkriva koliko će nam poskupjeti voda: Trošimo milijarde na infrastrukturu koja će se izvan sezone koristiti s 25 posto kapaciteta, uskoro država neće moći pokrivati sve gubitke

8. lipnja 2018. - 20:40

Jedna agencija iz Australije objavila je ovih dana podatak, koji se pokazao pretjeranim, da je Hrvatska zemlja s najviše turista po stanovniku. No, naša obala i otoci ulaze u konkurenciju svjetskih lokacija s najvećim gužvama. CNN je preporučio turistima da 2018. izbjegavaju Dubrovnik, ali nije puno bolje na zadarskoj Kalelargi, splitskoj Rivi, u jezgri Šibenika... Taj veliki pritisak traje dva do tri mjeseca. Ali da bi se mogao organizirati, potrebno je proširiti zračne luke, morskim lukama dodati vezove za kruzere, imati autoceste, ojačati sustave za vodoopskrbu…

Da je takva infrastruktura predimenzionirana i neodrživa kao način zarade, upozorava prof. dr. Jure Margeta, jedan od naših vodećih stručnjaka za sustave vodoopskrbe i odvodnje oborinskih i otpadnih voda sa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:24