StoryEditorOCM
Hrvatskaolakšanje za građane

Vlada vraća stare cijene za 1300 namirnica: sutra će se održati hitan sastanak s trgovcima!

Piše Goran Penić/JL
11. rujna 2023. - 14:39

Ministarstvo gospodarstva, kako doznaje Jutarnji list, tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 1300 namirnica koje se nalaze u aplikaciji "Kretanje cijena" i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine.

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Interspara i Tommyja, pozvani su sutra na sastanak u Ministarstvo, a sve se događa u trenutku kada Vlada ovaj tjedan donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesnosti hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju. Sugovornici bliski Vladi ne govore pak što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

Prema podacima iz aplikacije "Kretanje cijena", vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće.

Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine.

Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:26