stdClass Object ( [id] => 1327474 [title] => Udar na istinu: Prisluškivalo bi se novinare, a za političare uhvaćene u kaznenom djelu godinama se ništa ne bi znalo [alias] => udar-na-istinu-prisluskivalo-bi-se-novinare-a-za-politicare-uhvacene-u-kaznenom-djelu-godinama-se-nista-ne-bi-znalo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prijedlog uvođenja novog kaznenog djela kojim se sankcionira neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje izazvao je burne reakcije. Nakon prvotne nevjerice, sve više se izražava zabrinutost dalekosežnim posljedicama koje bi ova novina u Kaznenom zakonu mogla imati.

Iako se, prema prijedlogu, novo kazneno djelo odnosi na stranke, tj. sudionike postupka, a ne na novinare, jasno je da će imati direktan utjecaj na njihov rad. Lako je zamisliti scenarij u kojem će se, pod opravdanjem da se treba otkriti počinitelj, tj. osoba koja iznijela podatke, novinare forsirati da otkriju njezin identitet.

Osim toga, lako je zamisliti scenarij u kojem će se nadzirati njihova komunikacija i prisluškivati razgovore, iz istih razloga. Da ne spominjemo kako će se pritom saznati i niz podataka nevezanih za konkretni slučaj koji će istraživati, ali dragocjen svima koji žele nadzirati rad medija.

Uz direktno zadiranje u novinarske izvore, uvođenjem navedenog kaznenog djela se zastrašuje i sve one koji bi željeli dati novinarima podatke o postupku koji je u tijeku te će sigurno veliki dio odustati od toga kako ne bi sebe izložili kaznenom progonu.

Za mišljenje smo pitali iskusnog istraživačkog novinara Domagoja Mikića, iz reporterskog tima informativnog programa Nove TV.

- Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pažljivo regulirati, uzimajući u obzir pravo javnosti da bude obaviještena o pitanjima od javnog interesa i činjenicu da su mediji jedan od vidova kontrole ispravnog funkcioniranja tijela javne vlasti (u ovom slučaju istražnih tijela). Vjerujem da će zakonodavac to učiniti i u ovom slučaju - kazao je naš kolega.

Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi da je cilj prijedloga zaštita pretpostavke nedužnosti i prava na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku. Koliko takvo njihovo objašnjenje "drži vodu", upitali smo i izvan naše struke osobe koje su više nego stručne za temu o kojoj pišemo.

---

image

Domagoj Mikić (Nova TV): Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pažljivo regulirati

Nova Tv Press
---

Odvjetnica Vesna Alaburić smatra da predloženo zakonsko rješenje predstavlja prijetnju slobodi izražavanja, čak i kad ne postoji nikakav opravdani razlog da se neki sadržaji iz istrage ne posreduju javnosti.

- Predloženim kaznenim djelom sankcioniralo bi se otkrivanje sadržaja svake izvidne ili dokazne radnje, bez obzira postoji li bilo kakav opravdani razlog da se taj sadržaj čuva kao tajna ili postoji legitimni javni interes ili neki pretežniji interes okrivljenika da se taj sadržaj otkrije i učini dostupnim javnosti.

Svako ograničenje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa ili koje nije opravdano zaštitom nekog pretežnijeg interesa kaznenog postupka nužno reducira medijske sadržaje koje javnost ima pravo znati. A to onemogućuje novinare i medije da obavljaju svoju društvenu zadaću objavljivanja svih informacija od javnog interesa i kontrole rada tijela javne vlasti. Osim toga, pojačani kazneni progon sudionika kaznenog postupka koji novinarima otkriju sadržaj neke dokazne radnje povećava broj postupaka u kojima se od novinara zahtijeva da otkriju svoje izvore - kazala je.

---

image

Odvjetnica Vesna Alaburić: Svako ograničenje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa... nužno reducira medijske sadržaje koje javnost ima pravo znati

Željko Puhovski/Cropix
---

Istog stava je i odvjetnica Vanja Jurić.

- Cilj navedene odredbe je da se spriječi objavljivanje informacija iz prethodnog kaznenog postupka. Budući da je javno informiranje posao novinara - takva odredba će sigurno imati ozbiljan utjecaj na njihov rad, novinarske slobode i pravo javnosti da prima informacije od javnog interesa.

Razloge uvođenja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz činjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer, govoreći o političkoj šteti, i to baš u vrijeme kada su, iz nekoliko istraga, objavljene informacije koje su se odnosile na njega i njegove bliske suradnike.

Obrazloženje kojim ministarstvo "brani" uvođenje ove odredbe u Kazneni zakon nije logično niti opravdano. Izmjene se pojašnjavaju primarno zaštitom presumpcije nevinosti i zaštitom privatnosti okrivljenika, međutim, prijedlog odredbe je formuliran toliko općenito da će biti kažnjivo iznošenje bilo koje i svake informacije iz prethodnog kaznenog postupka, neovisno o tome radi li se uopće o podacima koji štete pravima okrivljenika.

Ako izmjene stupe na snagu u ovom obliku, to znači da će i samom okrivljeniku biti zabranjeno iznošenje informacija koje idu u prilog obrane, pa su promašene teze da se ovime štite njegova prava. Ovime se, dakle, stvaraju vrlo jasni okviri u kojima će novinarima biti značajno teže doći do informacija koje javnost ima pravo znati. Takvo zakonsko uređenje izgledno će omogućiti pritisak na novinare da otkrivaju svoje izvore i pridonijeti drugim metodama koje dovode u pitanje zaštitu izvora, što je temelj novinarskih prava i sloboda - navodi odvjetnica Jurić.

---

image

Odvjetnica Vanja Jurić: Razloge uvođenja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz činjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer

Željko Puhovski/Cropix
---

Sociologinja dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar", područni centar Split, također najavljene izmjene zakona smatra iznimno lošim.

- Koliko je sloboda medija važna za demokraciju, pokazuju istraživanja Freedom Housea o slobodi medija, čiji se izvještaji podnose, analiziraju i komentiraju širom svijeta.

Predloženi zakonski propisi predstavljaju eklatantan primjer nazadovanja u slobodi medija u Hrvatskoj. Tim retrogradnim tendencijama trebali bi se suprotstaviti ne samo građani nego i političari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija ključna. Zabrinutost zbog širenja netočnih, nepotpunih ili nedovoljno provjerenih informacija koje također štete demokratskim procesima mislim da bi trebalo rješavati i onemogućavati drugim mehanizmima i strožim poštivanjem profesionalne etike, a ne Kaznenim zakonom - rezolutna je poznata sociologinja.

Osim novinarskoj profesiju te time i informiranju javnosti, predložene izmjene zakona direktno će nanijeti štetu i svim zviždačima, jer su protivne zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

---

image

Dr. sc Inga Tomić Koludrović: Retrogradnim tendencijama trebali bi se suprostaviti ne samo građani nego i političari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija ključna

Vojko Bašić/Cropix
---

Na to upozorava Adrijana Cvrtila, osnivačica udruge za zaštitu zviždača "Pomak" i bivša direktorica komunalne tvrtke iz Kutine u kojoj je prijavila kriminalne radnje. Na temelju njezinih prijava USKOK je pokrenuo postupak nad četvoricom kutinskih najutjecajnijih političara, na čelu s gradonačelnikom, zbog podmićivanja zastupnika i trgovanje utjecajem.

- U predloženim izmjenama Kaznenog zakona je uvođenje novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja izvidne ili dokazne radnje iz faze postupka koja je nejavna. To znači da bi sudionicima postupka koji bi, u slučaju da navedenu odredbu prekrše, prijetila kazna zatvora do čak tri godine!

Kao predsjednica udruge Pomak, koja se bavi zaštitom zviždača, smatram da će javnost ostati uskraćena za informacije od javnog interesa, jer Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i EU Direktiva definira kao jedan od kanala razotkrivanja nepravilnosti i javno razotkrivanje u medijima. Većina takvih slučajeva medijskog razotkrivanja u kojima se istražuje korupcija uglavnom je o vladajućim državnim ili lokalnim moćnicima.

Također, to ostavlja prostor vlastodršcima za manipuliranje činjenicama, kao i pokušaje prikrivanja istraga koje su vladajućima "netema." U okviru područja zaštite prava zviždača ovo je potpuno neprihvatljivo.

Vladajući nas pokušavaju uvjeriti da to nije usmjereno na zviždače i na novinare, no smatram da je itekako usmjereno i mi kao udruga Pomak koja štiti prava zviždača i novinari ne možemo na to pristati, jer je riječ o udaru na zviždače na medijsko razotkrivanje nepravilnosti, o udaru na nezavisne medije i istraživačke novinare - ističe poznata zviždačica.

Osobno smatra da je to udar na slobodu govora, novinarsku profesiju i udar na javno razotkrivanje nepravilnosti od strane zviždača, koji su često upravo "izvor" za novinare.

---

image

Zviždačica Adrijana Cvrtila: Cilj je zaustaviti zviždače i nezavisne medije da pišu detalje iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv političara

Robert Fajt/Cropix
---

- Cilj je zaustaviti zviždače i nezavisne medije da pišu detalje iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv političara. Smatram da je svima jasno da je to politički motivirano od strane vladajućih struktura, jer rezultati mnogih istraga bili su prilično "štetni" za mnoge političare iz vladajuće strukture i svima je jasno da su nanijeli određenu političku štetu, a budući da dogodine ulazimo u superizbornu godinu, jasno je svima da je intencija to spriječiti.

Smatram da se žele prikriti informacije o "otimanju" javnog novca koji troše vladajući i smatram da građani imaju pravo znati na što se i kako novci troše, a najčešće su izvor takvih informacija zviždači i novinari.

Informacija tko krade javni novac treba se dati punim imenom i prezimenom jer taj interes je pretežniji od zaštite interesa okrivljenika. Kazneni sudski postupci u Hrvatskoj traju predugo i to znači da se npr. 10 do 15 godina ne bi smjelo znati da je netko nezakonito trošio javni novac ili činio kaznena djela i da bi se takva osoba "mirno šetala" i nitko od javnosti ništa ne bi znao jer mediji ne bi smjeli pisati o temi koja je u javnom interesu građana, a zviždače će se zastrašiti kao izvore informacija u borbi protiv korupcije. Ovo je "put" da kao država zauzmemo sigurno zadnje mjesto na "ljestvici" u borbi protiv korupcije - upozorava Adrijana Cvrtila.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO KAZNENO DJELO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NOVO KAZNENO DJELO 2 0 9122 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-02 09:18:39 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-03 13:35:56 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-10-03 10:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Udar na istinu: Prisluškivalo bi se novinare, a za političare uhvaćene u kaznenom djelu godinama se ništa ne bi znalo [metakey] => Kazneni zakon, kazneno djelo, prisluškivanje, novinari [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/02\/24469919.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/24230418.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/24230404.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/20184212.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25096941.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/10307321.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Nova Tv Press"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Odvjetnica Vesna Alaburi\u0107: Svako ograni\u010denje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa... nu\u017eno reducira medijske sadr\u017eaje koje javnost ima pravo znati<\/p>","

Odvjetnica Vanja Juri\u0107: Razloge uvo\u0111enja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz \u010dinjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer<\/p>","

Dr. sc Inga Tomi\u0107\u00a0Koludrovi\u0107: Retrogradnim tendencijama trebali bi se suprostaviti ne samo gra\u0111ani nego i politi\u010dari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija klju\u010dna<\/p>","

Zvi\u017eda\u010dica Adrijana Cvrtila: Cilj je zaustaviti zvi\u017eda\u010de i nezavisne medije da pi\u0161u detalje iz istraga u kojima je rije\u010d o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv politi\u010dara<\/p>","

Domagoj Miki\u0107 (Nova TV): Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pa\u017eljivo regulirati<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24469919_1920.jpg":"1920x1080","k_24469919_1280.jpg":"1280x1280","k_24469919_1024.jpg":"1024x1024","k_24469919_640.jpg":"640x640","k_24469919_480.jpg":"480x480","k_24469919_340.jpg":"340x340","k_24469919_220.jpg":"220x220","o_24469919_1280.jpg":"1280x853","o_24469919_1024.jpg":"1024x682","o_24469919_640.jpg":"640x426","o_24469919_480.jpg":"480x320","o_24469919_340.jpg":"340x226","o_24469919_220.jpg":"220x146","h_24469919_1280.jpg":"1280x854","h_24469919_1024.jpg":"1024x683","h_24469919_640.jpg":"640x427","h_24469919_480.jpg":"480x320","h_24469919_340.jpg":"340x227","h_24469919_220.jpg":"220x147","pp_24469919_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469919_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469919_640.jpg":"640x814","pp_24469919_480.jpg":"480x611","pp_24469919_340.jpg":"340x432","pp_24469919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24230418_1920.jpg":"1920x1080","k_24230418_1280.jpg":"1280x1280","k_24230418_1024.jpg":"1024x1024","k_24230418_640.jpg":"640x640","k_24230418_480.jpg":"480x480","k_24230418_340.jpg":"340x340","k_24230418_220.jpg":"220x220","o_24230418_1280.jpg":"1280x853","o_24230418_1024.jpg":"1024x682","o_24230418_640.jpg":"640x426","o_24230418_480.jpg":"480x320","o_24230418_340.jpg":"340x226","o_24230418_220.jpg":"220x146","h_24230418_1280.jpg":"1280x854","h_24230418_1024.jpg":"1024x683","h_24230418_640.jpg":"640x427","h_24230418_480.jpg":"480x320","h_24230418_340.jpg":"340x227","h_24230418_220.jpg":"220x147","pp_24230418_1280.jpg":"1280x1628","pp_24230418_1024.jpg":"1024x1303","pp_24230418_640.jpg":"640x814","pp_24230418_480.jpg":"480x611","pp_24230418_340.jpg":"340x432","pp_24230418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24230404_1920.jpg":"1920x1080","k_24230404_1280.jpg":"1280x1280","k_24230404_1024.jpg":"1024x1024","k_24230404_640.jpg":"640x640","k_24230404_480.jpg":"480x480","k_24230404_340.jpg":"340x340","k_24230404_220.jpg":"220x220","o_24230404_1280.jpg":"1280x853","o_24230404_1024.jpg":"1024x682","o_24230404_640.jpg":"640x426","o_24230404_480.jpg":"480x320","o_24230404_340.jpg":"340x226","o_24230404_220.jpg":"220x146","h_24230404_1280.jpg":"1280x854","h_24230404_1024.jpg":"1024x683","h_24230404_640.jpg":"640x427","h_24230404_480.jpg":"480x320","h_24230404_340.jpg":"340x227","h_24230404_220.jpg":"220x147","pp_24230404_1280.jpg":"1280x1628","pp_24230404_1024.jpg":"1024x1303","pp_24230404_640.jpg":"640x814","pp_24230404_480.jpg":"480x611","pp_24230404_340.jpg":"340x432","pp_24230404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1432","hd_20184212_1920.jpg":"1920x1080","k_20184212_1280.jpg":"1280x1280","k_20184212_1024.jpg":"1024x1024","k_20184212_640.jpg":"640x640","k_20184212_480.jpg":"480x480","k_20184212_340.jpg":"340x340","k_20184212_220.jpg":"220x220","o_20184212_1280.jpg":"1280x954","o_20184212_1024.jpg":"1024x763","o_20184212_640.jpg":"640x477","o_20184212_480.jpg":"480x358","o_20184212_340.jpg":"340x253","o_20184212_220.jpg":"220x164","h_20184212_1280.jpg":"1280x854","h_20184212_1024.jpg":"1024x683","h_20184212_640.jpg":"640x427","h_20184212_480.jpg":"480x320","h_20184212_340.jpg":"340x227","h_20184212_220.jpg":"220x147","pp_20184212_1280.jpg":"1280x1628","pp_20184212_1024.jpg":"1024x1303","pp_20184212_640.jpg":"640x814","pp_20184212_480.jpg":"480x611","pp_20184212_340.jpg":"340x432","pp_20184212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1421","hd_25096941_1920.jpg":"1920x1080","k_25096941_1280.jpg":"1280x1280","k_25096941_1024.jpg":"1024x1024","k_25096941_640.jpg":"640x640","k_25096941_480.jpg":"480x480","k_25096941_340.jpg":"340x340","k_25096941_220.jpg":"220x220","o_25096941_1280.jpg":"1280x947","o_25096941_1024.jpg":"1024x757","o_25096941_640.jpg":"640x473","o_25096941_480.jpg":"480x355","o_25096941_340.jpg":"340x251","o_25096941_220.jpg":"220x162","h_25096941_1280.jpg":"1280x854","h_25096941_1024.jpg":"1024x683","h_25096941_640.jpg":"640x427","h_25096941_480.jpg":"480x320","h_25096941_340.jpg":"340x227","h_25096941_220.jpg":"220x147","pp_25096941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096941_640.jpg":"640x814","pp_25096941_480.jpg":"480x611","pp_25096941_340.jpg":"340x432","pp_25096941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1912x2864","hd_10307321_1920.jpg":"1920x1080","k_10307321_1280.jpg":"1280x1280","k_10307321_1024.jpg":"1024x1024","k_10307321_640.jpg":"640x640","k_10307321_480.jpg":"480x480","k_10307321_340.jpg":"340x340","k_10307321_220.jpg":"220x220","o_10307321_1280.jpg":"1280x1917","o_10307321_1024.jpg":"1024x1533","o_10307321_640.jpg":"640x958","o_10307321_480.jpg":"480x718","o_10307321_340.jpg":"340x509","o_10307321_220.jpg":"220x329","h_10307321_1280.jpg":"1280x854","h_10307321_1024.jpg":"1024x683","h_10307321_640.jpg":"640x427","h_10307321_480.jpg":"480x320","h_10307321_340.jpg":"340x227","h_10307321_220.jpg":"220x147","pp_10307321_1280.jpg":"1280x1628","pp_10307321_1024.jpg":"1024x1303","pp_10307321_640.jpg":"640x814","pp_10307321_480.jpg":"480x611","pp_10307321_340.jpg":"340x432","pp_10307321_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14871667 Threads: 3 Questions: 3137926458 Slow queries: 6992522 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234729292 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/udar-na-istinu-prisluskivalo-bi-se-novinare-a-za-politicare-uhvacene-u-kaznenom-djelu-godinama-se-nista-ne-bi-znalo-1327474 [printLink] => /vijesti/hrvatska/udar-na-istinu-prisluskivalo-bi-se-novinare-a-za-politicare-uhvacene-u-kaznenom-djelu-godinama-se-nista-ne-bi-znalo-1327474?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 516233 [name] => Kazneni zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazneni-zakon [link] => /tag/kazneni-zakon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234806 [name] => kazneno djelo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazneno-djelo [link] => /tag/kazneno-djelo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 228835 [name] => prisluškivanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prisluskivanje [link] => /tag/prisluskivanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 431255 [name] => novinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novinari [link] => /tag/novinari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO KAZNENO DJELO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Udar na istinu: Prisluškivalo bi se novinare, a za političare uhvaćene u kaznenom djelu godinama se ništa ne bi znalo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/24469919.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/24469919.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/24230418.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix

Odvjetnica Vesna Alaburić: Svako ograničenje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa... nužno reducira medijske sadržaje koje javnost ima pravo znati

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/24230404.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix

Odvjetnica Vanja Jurić: Razloge uvođenja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz činjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/20184212.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Dr. sc Inga Tomić Koludrović: Retrogradnim tendencijama trebali bi se suprostaviti ne samo građani nego i političari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija ključna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25096941.jpg [title] => Robert Fajt/Cropix

Zviždačica Adrijana Cvrtila: Cilj je zaustaviti zviždače i nezavisne medije da pišu detalje iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv političara

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/10307321.jpg [title] => Nova Tv Press

Domagoj Mikić (Nova TV): Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pažljivo regulirati

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prijedlog uvođenja novog kaznenog djela kojim se sankcionira neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje izazvao je burne reakcije. Nakon prvotne nevjerice, sve više se izražava zabrinutost dalekosežnim posljedicama koje bi ova novina u Kaznenom zakonu mogla imati.

Iako se, prema prijedlogu, novo kazneno djelo odnosi na stranke, tj. sudionike postupka, a ne na novinare, jasno je da će imati direktan utjecaj na njihov rad. Lako je zamisliti scenarij u kojem će se, pod opravdanjem da se treba otkriti počinitelj, tj. osoba koja iznijela podatke, novinare forsirati da otkriju njezin identitet.

Osim toga, lako je zamisliti scenarij u kojem će se nadzirati njihova komunikacija i prisluškivati razgovore, iz istih razloga. Da ne spominjemo kako će se pritom saznati i niz podataka nevezanih za konkretni slučaj koji će istraživati, ali dragocjen svima koji žele nadzirati rad medija.

Uz direktno zadiranje u novinarske izvore, uvođenjem navedenog kaznenog djela se zastrašuje i sve one koji bi željeli dati novinarima podatke o postupku koji je u tijeku te će sigurno veliki dio odustati od toga kako ne bi sebe izložili kaznenom progonu.

Za mišljenje smo pitali iskusnog istraživačkog novinara Domagoja Mikića, iz reporterskog tima informativnog programa Nove TV.

- Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pažljivo regulirati, uzimajući u obzir pravo javnosti da bude obaviještena o pitanjima od javnog interesa i činjenicu da su mediji jedan od vidova kontrole ispravnog funkcioniranja tijela javne vlasti (u ovom slučaju istražnih tijela). Vjerujem da će zakonodavac to učiniti i u ovom slučaju - kazao je naš kolega.

Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi da je cilj prijedloga zaštita pretpostavke nedužnosti i prava na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku. Koliko takvo njihovo objašnjenje "drži vodu", upitali smo i izvan naše struke osobe koje su više nego stručne za temu o kojoj pišemo.

---

image

Domagoj Mikić (Nova TV): Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pažljivo regulirati

Nova Tv Press
---

Odvjetnica Vesna Alaburić smatra da predloženo zakonsko rješenje predstavlja prijetnju slobodi izražavanja, čak i kad ne postoji nikakav opravdani razlog da se neki sadržaji iz istrage ne posreduju javnosti.

- Predloženim kaznenim djelom sankcioniralo bi se otkrivanje sadržaja svake izvidne ili dokazne radnje, bez obzira postoji li bilo kakav opravdani razlog da se taj sadržaj čuva kao tajna ili postoji legitimni javni interes ili neki pretežniji interes okrivljenika da se taj sadržaj otkrije i učini dostupnim javnosti.

Svako ograničenje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa ili koje nije opravdano zaštitom nekog pretežnijeg interesa kaznenog postupka nužno reducira medijske sadržaje koje javnost ima pravo znati. A to onemogućuje novinare i medije da obavljaju svoju društvenu zadaću objavljivanja svih informacija od javnog interesa i kontrole rada tijela javne vlasti. Osim toga, pojačani kazneni progon sudionika kaznenog postupka koji novinarima otkriju sadržaj neke dokazne radnje povećava broj postupaka u kojima se od novinara zahtijeva da otkriju svoje izvore - kazala je.

---

image

Odvjetnica Vesna Alaburić: Svako ograničenje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa... nužno reducira medijske sadržaje koje javnost ima pravo znati

Željko Puhovski/Cropix
---

Istog stava je i odvjetnica Vanja Jurić.

- Cilj navedene odredbe je da se spriječi objavljivanje informacija iz prethodnog kaznenog postupka. Budući da je javno informiranje posao novinara - takva odredba će sigurno imati ozbiljan utjecaj na njihov rad, novinarske slobode i pravo javnosti da prima informacije od javnog interesa.

Razloge uvođenja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz činjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer, govoreći o političkoj šteti, i to baš u vrijeme kada su, iz nekoliko istraga, objavljene informacije koje su se odnosile na njega i njegove bliske suradnike.

Obrazloženje kojim ministarstvo "brani" uvođenje ove odredbe u Kazneni zakon nije logično niti opravdano. Izmjene se pojašnjavaju primarno zaštitom presumpcije nevinosti i zaštitom privatnosti okrivljenika, međutim, prijedlog odredbe je formuliran toliko općenito da će biti kažnjivo iznošenje bilo koje i svake informacije iz prethodnog kaznenog postupka, neovisno o tome radi li se uopće o podacima koji štete pravima okrivljenika.

Ako izmjene stupe na snagu u ovom obliku, to znači da će i samom okrivljeniku biti zabranjeno iznošenje informacija koje idu u prilog obrane, pa su promašene teze da se ovime štite njegova prava. Ovime se, dakle, stvaraju vrlo jasni okviri u kojima će novinarima biti značajno teže doći do informacija koje javnost ima pravo znati. Takvo zakonsko uređenje izgledno će omogućiti pritisak na novinare da otkrivaju svoje izvore i pridonijeti drugim metodama koje dovode u pitanje zaštitu izvora, što je temelj novinarskih prava i sloboda - navodi odvjetnica Jurić.

---

image

Odvjetnica Vanja Jurić: Razloge uvođenja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz činjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer

Željko Puhovski/Cropix
---

Sociologinja dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar", područni centar Split, također najavljene izmjene zakona smatra iznimno lošim.

- Koliko je sloboda medija važna za demokraciju, pokazuju istraživanja Freedom Housea o slobodi medija, čiji se izvještaji podnose, analiziraju i komentiraju širom svijeta.

Predloženi zakonski propisi predstavljaju eklatantan primjer nazadovanja u slobodi medija u Hrvatskoj. Tim retrogradnim tendencijama trebali bi se suprotstaviti ne samo građani nego i političari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija ključna. Zabrinutost zbog širenja netočnih, nepotpunih ili nedovoljno provjerenih informacija koje također štete demokratskim procesima mislim da bi trebalo rješavati i onemogućavati drugim mehanizmima i strožim poštivanjem profesionalne etike, a ne Kaznenim zakonom - rezolutna je poznata sociologinja.

Osim novinarskoj profesiju te time i informiranju javnosti, predložene izmjene zakona direktno će nanijeti štetu i svim zviždačima, jer su protivne zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

---

image

Dr. sc Inga Tomić Koludrović: Retrogradnim tendencijama trebali bi se suprostaviti ne samo građani nego i političari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija ključna

Vojko Bašić/Cropix
---

Na to upozorava Adrijana Cvrtila, osnivačica udruge za zaštitu zviždača "Pomak" i bivša direktorica komunalne tvrtke iz Kutine u kojoj je prijavila kriminalne radnje. Na temelju njezinih prijava USKOK je pokrenuo postupak nad četvoricom kutinskih najutjecajnijih političara, na čelu s gradonačelnikom, zbog podmićivanja zastupnika i trgovanje utjecajem.

- U predloženim izmjenama Kaznenog zakona je uvođenje novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja izvidne ili dokazne radnje iz faze postupka koja je nejavna. To znači da bi sudionicima postupka koji bi, u slučaju da navedenu odredbu prekrše, prijetila kazna zatvora do čak tri godine!

Kao predsjednica udruge Pomak, koja se bavi zaštitom zviždača, smatram da će javnost ostati uskraćena za informacije od javnog interesa, jer Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i EU Direktiva definira kao jedan od kanala razotkrivanja nepravilnosti i javno razotkrivanje u medijima. Većina takvih slučajeva medijskog razotkrivanja u kojima se istražuje korupcija uglavnom je o vladajućim državnim ili lokalnim moćnicima.

Također, to ostavlja prostor vlastodršcima za manipuliranje činjenicama, kao i pokušaje prikrivanja istraga koje su vladajućima "netema." U okviru područja zaštite prava zviždača ovo je potpuno neprihvatljivo.

Vladajući nas pokušavaju uvjeriti da to nije usmjereno na zviždače i na novinare, no smatram da je itekako usmjereno i mi kao udruga Pomak koja štiti prava zviždača i novinari ne možemo na to pristati, jer je riječ o udaru na zviždače na medijsko razotkrivanje nepravilnosti, o udaru na nezavisne medije i istraživačke novinare - ističe poznata zviždačica.

Osobno smatra da je to udar na slobodu govora, novinarsku profesiju i udar na javno razotkrivanje nepravilnosti od strane zviždača, koji su često upravo "izvor" za novinare.

---

image

Zviždačica Adrijana Cvrtila: Cilj je zaustaviti zviždače i nezavisne medije da pišu detalje iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv političara

Robert Fajt/Cropix
---

- Cilj je zaustaviti zviždače i nezavisne medije da pišu detalje iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv političara. Smatram da je svima jasno da je to politički motivirano od strane vladajućih struktura, jer rezultati mnogih istraga bili su prilično "štetni" za mnoge političare iz vladajuće strukture i svima je jasno da su nanijeli određenu političku štetu, a budući da dogodine ulazimo u superizbornu godinu, jasno je svima da je intencija to spriječiti.

Smatram da se žele prikriti informacije o "otimanju" javnog novca koji troše vladajući i smatram da građani imaju pravo znati na što se i kako novci troše, a najčešće su izvor takvih informacija zviždači i novinari.

Informacija tko krade javni novac treba se dati punim imenom i prezimenom jer taj interes je pretežniji od zaštite interesa okrivljenika. Kazneni sudski postupci u Hrvatskoj traju predugo i to znači da se npr. 10 do 15 godina ne bi smjelo znati da je netko nezakonito trošio javni novac ili činio kaznena djela i da bi se takva osoba "mirno šetala" i nitko od javnosti ništa ne bi znao jer mediji ne bi smjeli pisati o temi koja je u javnom interesu građana, a zviždače će se zastrašiti kao izvore informacija u borbi protiv korupcije. Ovo je "put" da kao država zauzmemo sigurno zadnje mjesto na "ljestvici" u borbi protiv korupcije - upozorava Adrijana Cvrtila.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Vojko Bašić/Cropix Robert Fajt/Cropix Nova Tv Press
Željko Puhovski/Cropix

Odvjetnica Vesna Alaburić: Svako ograničenje slobode govora koje prijeti uskratom informacija od opravdanog javnog interesa... nužno reducira medijske sadržaje koje javnost ima pravo znati

Željko Puhovski/Cropix

Odvjetnica Vanja Jurić: Razloge uvođenja novog kaznenog djela sigurno treba ocjenjivati i kroz činjenicu da je takve izmjene najavio sam premijer

Vojko Bašić/Cropix

Dr. sc Inga Tomić Koludrović: Retrogradnim tendencijama trebali bi se suprostaviti ne samo građani nego i političari, jer je i za njihovo djelovanje sloboda medija ključna

Robert Fajt/Cropix

Zviždačica Adrijana Cvrtila: Cilj je zaustaviti zviždače i nezavisne medije da pišu detalje iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv političara

Nova Tv Press

Domagoj Mikić (Nova TV): Svako zadiranje u slobodu govora potrebno je pažljivo regulirati

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/udar-na-istinu-prisluskivalo-bi-se-novinare-a-za-politicare-uhvacene-u-kaznenom-djelu-godinama-se-nista-ne-bi-znalo-1327474 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3d3a0390ce1dcfaef1b49cd59a158e9a79b3a040 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Udar+na+istinu%3A+Prislu%C5%A1kivalo+bi+se+novinare%2C+a+za+politi%C4%8Dare+uhva%C4%87ene+u+kaznenom+djelu+godinama+se+ni%C5%A1ta+ne+bi+znalo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fudar-na-istinu-prisluskivalo-bi-se-novinare-a-za-politicare-uhvacene-u-kaznenom-djelu-godinama-se-nista-ne-bi-znalo-1327474 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fudar-na-istinu-prisluskivalo-bi-se-novinare-a-za-politicare-uhvacene-u-kaznenom-djelu-godinama-se-nista-ne-bi-znalo-1327474 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO KAZNENO DJELO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNOVO KAZNENO DJELO

Udar na istinu: Prisluškivalo bi se novinare, a za političare uhvaćene u kaznenom djelu godinama se ništa ne bi znalo

3. listopada 2023. - 12:38

Prijedlog uvođenja novog kaznenog djela kojim se sankcionira neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje izazvao je burne reakcije. Nakon prvotne nevjerice, sve više se izražava zabrinutost dalekosežnim posljedicama koje bi ova novina u Kaznenom zakonu mogla imati.

Iako se, prema prijedlogu, novo kazneno djelo odnosi na stranke, tj. sudionike postupka, a ne na novinare, jasno je da će imati direktan utjecaj na njihov rad. Lako je zamisliti scenarij u kojem će se, pod opravdanjem da se treba otkriti počinitelj, tj. osoba koja iznijela podatke, novinare forsirati da otkriju njezin identitet.

Osim toga, lako je zamisliti scenarij u kojem će se nadzirati njihova komunikacija i prisluškivati razgovore, iz istih razloga. Da ne spominjemo kako će se pritom saznati i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:12