StoryEditorOCM
Hrvatskaugljični monoksid

Trovanje plinom u Požegi: Baka pronašla unuke bez svijesti, opazila da su djeca tiha i da se ne javljaju iz kupaonice

Piše VIJESTI SD
3. prosinca 2023. - 16:31

Dvije sestrične starosti 11 i 12 godina otrovale su se ugljičnim monoksidom dok su se kupale u kupaonici obiteljske kuće svoje bake i djeda. Potvrdili su to danas iz požeške bolnice.

"Djevojčice su večer provele kod bake i djeda, kupale su se u kupaonici s plinskim bojlerom. Baka je primijetila da su djeca tiha, da se ne javljaju iz kupaonice. Zatekla je jednu djevojčicu bez svijesti, druga je bila naslonjena na zid i dezorijentirana. Pozvali su Hitnu pomoć", naveli su iz Opće bolnice u Požegi, piše danas.hr.

Potvrdio je da je i još jedna unuka bila u kući, ali ona se nije otrovala.

Hitna pomoć stigla je oko 22 sata, djecu je preuzeo tim anesteziologa i pedijatara. "Dokazano je trovanje ugljičnim monoksidom i to je bilo srednje teško trovanje. Vjerojatno je to nastupilo uslijed meteoroloških uvjeta u Požegi - visokog tlaka zraka i visoke temperature. Radilo se o izgaranju plina koji očito nije odlazio kroz sustav kako treba", rekao je dr. Vlado Drkulec, voditelj odjela pedijatrije i neonatologije požeške bolnice.

Djeca su na opservaciji, ali su dobro te im životi nisu ugroženi. Djevojčice bi mogle biti puštene danas te će ih se naručiti na kontrolne preglede. Ne očekuju se trajne posljedice, eventualno mogu imati glavobolje i neurološke simptome zbog čega će biti pod nadzorom liječnika, naveo je dr. Drkulec.

Potvrdio je da djevojčice nisu bile pri svijesti, a pomoć je zatražio i njihov djed koji im je pomagao. Završio je na kardiologiji, imao je probleme s disanjem, glavoboljom i stezanjem u prsima što može također biti posljedica trovanja plinom. Dr. Drkulec demantirao je da je jedna od djevojčica prevezena u KBC Osijek. Dodao je i da svake godine u vrijeme sezone grijanja ima nekoliko slučajeva trovanja plinom, ponekad sa smrtnim posljedicama.

Rekao je da kod trovanja plinom čovjek može izgledati čak dobro i biti pri svijesti, a da zbog udisanja plina nastanu trajna oštećenja organa.

Prema rezultatima očevida sve upućuje na sumnju da je do trovanja ugljičnim monoksidom došlo uslijed zajedničkog rada nape i protočnog bojlera bez protoka svježeg zraka, potvrdio je to Siniša Jelić iz odnosa s javnošću PU Požeško slavonske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:38