StoryEditorOCM
Hrvatskaministar optimist

Tonči Glavina: ‘Turizam nam je slatka briga. Došli smo do limita, ne treba nam više turista, sezona je izvanredna‘

Piše vijesti sd
7. kolovoza 2024. - 14:28

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina gostovao je na televiziji N1, gdje je komentirao turističku sezonu.

Glavina kaže kako je turizam slatka briga. “Ima u medijima različitih pristupa, ali mi imamo izvanrednu turističku sezonu. Po fizičkim pokazateljima, u dolascima, rekordu. Turistička predsezona je bila bolja, što potvrđuje to da idemo u smjeru da postanemo cjelogodišnja turistička destinacija”, rekao je.

“Imamo informacije da će i postsezona biti dobra i taj rast treba tražiti u predsezoni i postsezoni, a nikako u ovom vremenu jer mi za to više nemamo mjesta, niti pridonosimo razvoju turizma. Ti brojevi bi trebali biti na ovim razinama gdje su sada, a čak i da padnu ne bi bilo loše”, dodao je.

Razlog tome je, navodi, održiva turistička destinacija i da građani ne bi trebali turizam osjećati kao teret nego bi trebao povećavati njihov standard i kvalitetu života.

image

U predsezoni je ove godine Split bio pun turista - Glavina smatra da rast treba tražiti u predsezoni i postsezoni

Ante Čizmić/Cropix

“Imamo isti broj noćenja kao i rekordnog prošlog srpnja. Imamo manji broj dolazaka, što znači da ljudi dulje ostaju. Brojke to dokazuju. Također, u srpnju je izdano četiri posto računa više nego prošle godine, a njihova vrijednost viša je oko osam posto”, naveo je.

Kaže kako najave o lošijoj sezoni najčešće dolaze iz mjesta gdje su primijetili neke promjene. “Te promjene su moguće, ali ne zato jer imamo manje gostiju, nego imamo inflaciju ponude. Mi na tržište svake godine stavljamo prosječno 20.000-30.000 novih kreveta, najviše u privatnom smještaju”, istaknuo je.

Time se moramo pozabaviti jer nemoguće je da toliko fizički rastemo, a da to može biti kvalitetni i održivi turizam. Kada bismo popunili sve te krevete, mi bismo bili paralizirani. Mi smo došlo do limita, i prostornih i ljudskih resursa”, rekao je.

“U glavnom dijelu sezone nemamo prostora, ni potrebe, da idemo u povećanje kapaciteta. Moja poruka svim turističkim dionicima je da se ta politika mora zaustaviti. Pred nama je era kvalitetnog ulaganja”, dodao je za N1.

Naveo da će najesen pokazati prijedlog zakona kojim će pokazati smjer kojim žele da turizam ide.

image

Glavina je najavio da će najesen pokazati prijedlog zakona kojim će pokazati smjer kojim žele da turizam ide

Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:15