StoryEditorOCM
HrvatskaNA ŠTETU DRŽAVE

Sudac Ustavnog suda Branko Brkić: ‘U spisu nije bilo nikakvog podatka, nisam znao da se moram izuzeti‘

Piše Vladimir Urukalo
28. lipnja 2024. - 12:58
Sudac Ustavnog suda Branko Brkić tvrdi kako nije znao da se morao izuzeti iz odlučivanja o ustavnoj tužbi gospođe KalčićekTomislav Kristo/Cropix/

Nakon što se tijekom srijede u medijima pojavila informacija da je Europski sud za ljudska prava objavio presudu u predmetu Kalčićek protiv Hrvatske u kojoj je utvrdio da je sudjelovanjem istog suca i u žalbenom vijeću Vrhovnog suda i u vijeću Ustavnog suda povrijeđeno pravo podnositeljice na pošteno suđenje, kontaktirali smo Ustavni sud kako bi provjerili kako je moguće da se sudac, a radi se o dr. sc. Branku Brkiću, nije izuzeo iz odlučivanja ako je znao za tu činjenicu.

Ako je znao, a nije se izuzeo, to bi svakako moglo bi nekoga navesti na zaključak da se radi o osobi u čiju stručnost valja posumnjati, a  možda i u razloge zašto nije tražio svoje izuzeće. No, kako smo doznali od mr. sc. Ksenije Podgornik, predstojnice Ureda predsjednika Ustavnog suda, "u predmetnom ustavnosudskom spisu po ustavnoj tužbi podnositeljice Kalčićek nije bilo nikakvih podataka iz kojih bi proizlazilo da je sudac dr. sc. Branko Brkić sudjelovao u drugostupanjskom postupku i da bi se zbog toga morao izuzeti".

- On, naime, nije sudjelovao u donošenju odluke koja je bila osporavana u ustavnosudskom postupku već u jednoj od ranijih faza tog istog postupka. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava podnositeljici nije dodijelio naknadu za utvrđenu povredu članka 6.1. Konvencije, već je presudio da utvrđenje povrede samo po sebi predstavlja dostatno obeštećenje za neimovinsku štetu koju je podnositeljica pretrpjela - odgovorili su iz Ustavnog suda.

Potvrđena osuđujuća presuda

- Ponukan sam napisima koji su se pojavili u gotovo svim medijima o tome da sam se u ustavnosudskom predmetu Kalčićek trebao izuzeti i da je ESLJP povodom zahtjeva te gospođe donio presudu na štetu RH. Točno je da je takva presuda donesena jer sam ja u jednom dijelu prethodnog postupka sudjelovao kao član drugostupanjskog vijeća koje je odlučivalo o žalbi protiv prvostupanjske presude. Međutim, kako je uslijedilo ponovno suđenje toj gospođi, donesena je prvostupanjska presuda koja je potvrđena i u tom postupku kada je potvrđena ja nisam sudjelovao. Izvršio sam uvid u ustavnosudski spis i utvrdio da sam bio član vijeća Ustavnog suda koje je odbacilo ustavnu tužbu navedne gospođe, međutim u tom spisu nema nikakvog podatka o tome da bih ja u prethodnom postupku sudjelovao kao član drugostupanjskog vijeća. Nisam, dakle, imao nikakvog saznanja o tome da sam se trebao izuzeti, nitko od stranaka to nije apostrofirao niti je itko od nas članova vijeća primjetio tu činjenicu jer u spisu o tome nema nikakvog podatka, a teško je očekivati da bih se ja nakon četiri godine mogao sjetiti imena procesnih stranaka o kojima sam odlučivao kao član drugostupanjskog vijeća Vrhovnog suda - pojasnio nam je sudac dr.sc. Brkić u telefonskom razgovoru.

Kako je objavio ESLJP, protiv gospođe Kalčićek (koja je u međuvremenu umrla) i njenog sina vođen je kazneni postupak radi kaznenih djela protiv službene dužnosti te su prvostupanjskom presudom oslobođeni optužbi. Žalilo se državno odvjetništvo pa je vijeće Vrhovnog suda, u kojem je tada bio i sudac Brkić, ukinuo tu oslobađajuću presudu uz obrazloženje da je obrana bila nelogična i nedovoljno dokazana. Predmet je vraćen na novo suđenje na kojem su žena i njen sin osuđeni budući je, po utvrđenjima rješenja Vrhovnog suda, utvrđeno da obrana podnositeljice nije bila uvjerljiva. Županijski sud u Zagrebu potvrdio je osuđujuću prvostupanjsku presudu.

Žena tada podnosi ustavnu tužbu Ustavnom sudu i prigovara utvrđenjima nižih sudova što se tiče kredibiliteta njene obrane, no vijeće Ustavnog suda sastavljeno od tri suca među kojima je bio i sudac Brkić, odbacuje ustavnu tužbu. U tužbi ESLJP-u, stranka je prigovarala da Ustavni sud nije bio nepristran s obzirom na to da je o njenoj ustavnoj tužbi odlučivao sudac Brkić koji je ranije kao član vijeća VSRH ukinuo oslobađajuću prvostupanjsku presudu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 12:58