StoryEditor
HrvatskaVIRTUALNI PAZAR

Splitsko-dalmatinska županija ulaže: kupujte domaće na online tržnici

21. svibnja 2020. - 09:21

Dalmacija je srce Hrvatske, centar jadranske obale, živi nas gotovo milijun na ovom škrtom kamenu i hridi, a blagoslovljeni smo mediteranskom klimom. I sad kako od svega darovanog učiniti nešto za sve nas?

Zbog spomenutog kamena na većem dijelu te naše ljubljene zemlje poljoprivredna proizvodnja je ovdje specifična. Usitnjeni su nam zemljišni posjedi, a oni koji drže stoku – drže je u manjem broju. Sve je manje onih koji od zemlje i za zemlju žive, poljoprivrednike možemo (brzo) prebrojiti, a motike su se u zadnje vrijeme prihvatili i oni koji nikada prije nisu, koji su otišli u mirovinu a “ne miruju” na svojoj zemlji. Poljoprivreda je tako postala obiteljski – ne posao, nego zabava, no postat će s vremenom i nužnost, u to ne sumnjajte.

Upravo zbog toga, zbog novih društvenih okolnosti, sve više se potiče razvoj poljoprivrede. U Dalmaciji poglavito u vinogradarstvu i vinarstvu, maslinarstvu, mediteranskim i autohtonim voćnim kulturama, proizvodnji povrća, te ovčarstvu i kozarstvu.

Prepoznala je to i Splitsko-dalmatinska županija.

I to davno prije negoli nam je pandemija “pomrsila” račune i zauvijek nam promijenila način života. No, krenimo redom. Od svih mjera koje je Županija namijenila za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na našem području, za danas smo odabrali njih nekoliko vezanih baš uz poljoprivredu.

Okrupnjavanje posjeda

U ova vremena kada i samo okupljanje većeg broja ljudi može nekoga dovesti u opasnost, brojni su se naši sugrađani okrenuli kupnji online. Upravo takvu tržnicu želi pokrenuti i Županija, koja je spremna uložiti 100 tisuća kuna u izradu programa i platforme, njezino održavanje i trajno korištenje. Na istom bi se, virtualnom mjestu, našli svi dalmatinski OPG-ovi, ali i prodavatelji i sami kupci.

Bila bi to prilika za promociju domaćih proizvoda, za smanjenje eventualnih zaliha i opskrbu stanovništva ekološkim proizvodima. Time bismo, svjesni su u Županiji, jačali svoju neovisnost o uvozu. Ako nas je korona išta naučila, onda je to da moramo misliti sami za sebe, da moramo osigurati proizvodnju – svoga na svojem.

Potpora poljoprivrednim zadrugama i proizvođačkim organizacijama dodjeljuje je jednokratno, na godišnjoj razini. Dakle, poljoprivrednim zadrugama, odnosno proizvođačkim organizacijama, nudi se pomoć za otkup poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i njihov plasman. Iznos naknade je 15.000 kuna ako se otkupi više od 10 tona proizvoda (od najmanje 20 OPG-ova), odnosno 30.000 kuna za više od 20 tona otkupa (najmanje 50 OPG-ova).

Za ovu mjeru je osigurano 450 tisuća kuna.

Okrupnjavanje poljoprivrednog posjeda i uređenje poljoprivrednog zemljišta na području Dalmacije bio je san ekipe u Županiji, tako da se mjera pomoći planirala i ranije. Nije ju “korona” pogurala. Pravo na potporu iz Programa mogu ostvariti nositelji ili članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i poljoprivrednog gospodarstva upisani u Upisnik poljoprivrednika i registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Isto tako, moraju posjedovati i poljoprivredno zemljište koje je potrebno imovinskopravno riješiti.

Svatko od vas koji ima iti jedan kvadrat zemljišta, zna kolika je muka taj četvorni metar upisati u državne knjige. Za poljoprivrednike će Županija pokriti troškove kako upisa vlasništva, tako i zamjene poljoprivrednog zemljišta ili kupnju poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, ali sve u isključivo poljoprivrednim područjima izvan zone građenja. Naravno, pod uvjetom da vlasnik tu zemlju uređuje i privede poljoprivrednoj svrsi.

Posvetimo se zemlji

Županija je rezervirala za tu mjeru 160 tisuća kuna. Ima dovoljno sredstava za barem 20-ak korisnika, a sve kako bi mogli riješiti svoju zemlju geodetski i zemljišnoknjižno. Ako im od darovanih pet do osam tisuća kuna što i ostane, to mogu slobodno i uložiti u kupnju zemljišta.

Sad kad imate zemlju, onda bi je trebalo i urediti, pa je za potrebe pokrivanja troškova melioracije ili obrade terena Županija “stavila na stranu” 120 tisuća kuna. Javite se i na te poticaje, 15 korisnika će se imati čemu radovati.

A sad se vratimo na trenutak na statistiku: Splitsko-dalmatinska županija se proteže na 14.045 četvornih kilometara, od toga je 4572 kopnenih. E sad, površina poljoprivrednih hektara je 40.277, a koristi se svega 51,49 posto toga Božjeg blaga (20.738 ha). Od nekorištenog zemljišta 6888 hektara je zapuštene poljoprivredne površine, a šuma tek 11.193 hektara. Na ovom našem komadiću zemaljske balote tek su 14.442 poljoprivredna gospodarstva. A ima mjesta za puno, puno više.

I još jedan detalj. Najznačajniji dalmatinski poljoprivredni proizvod je maslina. Imamo milijun stabala svete majke masline. Godišnje proizvedemo 22.286 hektolitara maslinova ulja. Vinograda imamo oko pet tisuća, od čega ih je 80 posto veličine tek jednog hektara.

Površina naše županije pod vinovom lozom je oko 3300 hektara, a vina proizvedemo oko 94.000 hektolitara, grožđa oberemo oko 29.467 tona godišnje. Možemo li više? Možemo li bolje? Je li vrijeme za posvetiti se zemlji? Mislimo da jest.

Jednokratna pomoć


Potpora se dodjeljuje jednokratno, na godišnjoj razini, poljoprivrednim zadrugama – proizvođačkim organizacijama kao pomoć za otkup poljoprivrednih proizvoda od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i njihov plasman. Dakle za tu se mjeru mogu prijaviti zadruge i proizvođačke organizacije.

Ono što morate imati od dokumetacije jest dokaz o otkupu i dokumentaciju o plasmanu poljoprivrednih proizvoda, s dokazom da su isti plaćeni poljoprivrednom proizvođaču (OPG). Sve podatke i dokumente možete dostaviti elektroničkom poštom na: josip.matas@dalmacija.hr, a telefonom možete dobiti više informacija na 021/ 400 – 069 odnosno 021 /400 – 039.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 02:31