stdClass Object ( [id] => 1131988 [title] => Skupa vam je struja? Donosimo priručnik ekološkog aktivista Vjerana Piršića koji otkriva kako stići do vlastite male fotonaponske elektrane u 10 koraka [alias] => skupa-vam-je-struja-donosimo-prirucnik-ekoloskog-aktiviste-vjerana-pirsica-kako-do-vlastite-male-fotonaponske-elektrane-u-10-koraka [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zaklada "Friedrich Ebert" u Hrvatskoj u suradnji s partnerima radi na projektima socijalno-ekološke transformacije. Tako je nastao priručnik za građane koji pruža osnovne informacije u vezi postavljanja solarnih panela na vlastiti krov u kojemu Vjeran Piršić, ekološki aktivist i sam vlasnik jedne solarne fotonaponske elektrane, iznosi svoja iskustva o izgradnji takve elektrane na Krku.

"Brojni građani kao i vlasnici poduzeća su, naime, sve zainteresiraniji za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane. Stoga mi je namjera iznijeti osobno iskustvo koje sam stekao u posljednjih 15-ak mjeseci koristeći vlastitu fotonaponsku elektranu priključenu na elektrodistribucijsku mrežu i vlastiti baterijski sustav za pohranu električne energije, i to u dugogodišnjim stalnim naporima na promociji korištenja Sunčeve energije", kaže Piršić.

---

image
Vjeran Piršić
Matija Djanjesic/cropix
---

Priručnik ovog aktivista donosi deset koraka do projektiranja, izgradnje i spajanja na mrežu vlastite male fotonaponske elektrane, bez vlastitog baterijskog sustava za pohranu tako dobivene električne energije. Inače, priručnik odgovara na brojna pitanja građana i donosi sve upute, čak i odgovore na standardna pitanja na koja projektant najčešće treba odgovoriti investitoru prije početka izrade projekta.

1. PREDUVJETI ZA INSTALACIJU VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Kako procijeniti jeste li uopće u mogućnosti instalirati na vlastiti poslovni ili stambeni objekt malu fotonaponsku elektranu i/ili ima li to uopće smisla?

Dio stambenih i poslovnih objekata nalazi se u zaštićenim urbanim jezgrama i konzervatori NE dopuštaju postavljanje fotonaponskih panela na krov takvih građevina. O mogućnosti postavljanja kolektora molimo vas informirajte se u lokalnom konzervatorskom uredu ili uredu državne uprave. Dio objekata nalazi se u nepovoljnom položaju s obzirom na prividno "gibanje" Sunca. Konkretno, možda se veći dio dana krov na koji želite instalirati fotonaponsku elektranu nalazi u sjeni nekog prirodnog (npr. brdo, visoka vegetacija) ili ljudskom rukom napravljenog objekta (npr. neboder).

Na takvom krovu nije preporučljivo instalirati fotonaponsku elektranu, ali je preporučljivo provjeriti je li moguće ugraditi fotonaponske panele na fasadu objekta ili pored objekta. Također, treba provjeriti kako je orijentiran sam krov jer, ako je većina njegove površine okrenuta prema sjeveru, imate znatno manju mogućnost proizvodnje električne energije iz fotonaponskih panela.

2. ISPLATIVOST VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Ako su prethodni uvjeti zadovoljeni (tj. vaš objekt nije u zaštićenoj gradskoj jezgri, niti u sjeni nebodera, te i vaš krov nije "orijentiran" prema sjeveru), savjetujem vam da provjerite kolika je vaša dosadašnja godišnja potrošnja električne energije (u kWh) i pokušajte promisliti hoće li se ona i koliko povećavati. Na internetu možete pronaći brojne kalkulatore koji bi vam trebali pomoći pri izračunu, no budite pažljivi jer oni često nisu dovoljno pouzdani. Stoga je preporučljivo obratiti se zadruzi ili nekom drugom stručnjaku koji će vam pomoći pri izračunu vaše potrošnje.

Kada, pak, govorimo o povećanju potrošnje vaše obitelji (ili vaše tvrtke) onda prije svega mislimo na očekivanu skorašnju nabavu elektrovozila (automobila, bicikla ili romobila), instalaciju dizalica topline (tj. "prebacivanja" grijanja vaših objekata s fosilnih goriva na korištenu energije Sunca u dobivanju toplinske i električne energije) i slično.

Neka su dosadašnja (ne baš brojna) iskustva pokazala da se u tim slučajevima godišnja potrošnja električne energije kumulativno poveća do 50 posto. Informaciju o vašoj potrošnji električne energije možete pronaći na računima HEP-a koje dobivate svaki mjesec. Potrebno je zbrojiti 12 mjesečnih računa za godišnju potrošnju, a poželjno je staviti ih u Excel tabelu s razdvojenom višom i nižom tarifom. Tako ćete dobiti 12 brojki za nižu tarifu i 12 za višu tarifu električne energije koju plaćate. Dakle, ukupno 24 brojke, i trebate napraviti njihov ukupan zbroj.

---

image
Nikola Piršić
---

3. KAKO NAJJEDNOSTAVNIJE NAPRAVITI FOTONAPONSKU ELEKTRANU?

Ako je vaša godišnja potrošnja veća od 5000 kWh po sadašnjim cijenama električne energije i opreme za fotonaponsku elektranu (i baterijske sustave), investicija se u svakom slučaju isplati.

Ako je, pak, vaša godišnja potrošnja manja od 5000 kWh, financijska isplativost projekta je manja, ali i dalje ostaje i društvena, i ekološka korist. Istina je da neki od naših građana imaju iznimno malu godišnju potrošnju električne energije te se njima instalacija u vlastitu fotonaponsku elektranu financijski ne isplati (predugo je razdoblje povrata investicije), iako i za te slučajeve možda treba realizirati projekt zbog sigurnosti opskrbe električnom energijom (i energetske neovisnosti), a zasigurno se "isplati" svima iz ekoloških razloga jer tako ćemo pomoći u borbi za spas planeta i ublažavanju posljedica već sada razornih klimatskih promjena. Zaključno, preliminarni financijski izračun dat će vam osnovu za racionalnu odluku o projektu.

4. SNAGA VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Ako ispunjavate uvjete za instalaciju vlastite fotonaponske elektrane i ako vaša trenutna i buduća potrošnja opravdavaju takvu investiciju (slučajeve kada ulazite u projekt iz drugih razloga kasnije ćemo razmotriti), potrebno je u sljedećem koraku razmotriti snagu vaše elektrane. Kako biste to izračunali, potrebno je imati podatak koliko se u dijelu Hrvatske u kojemu živite može dobiti električne energije od 1 kW instalirane snage fotonaponskih panela.

Za potrebe ovog kratkog razmatranja uzet ću podatak s otoka Krka (koji je negdje u hrvatskom prosjeku), na kojem od 1 kW fotonaponskih panela dobijemo oko 1300 kWh električne energije godišnje. Ako je vaša trenutna godišnja potrošnja, na primjer, oko 6500 kWh, jednostavnom računicom (6500 kWh/1300 kWh) dobijemo podatak da nam je potrebno oko 5 kW instalirane snage za vašu godišnju potrošnju (što možete utvrditi po vlastitim računima).

---

image
Nikola Piršić
---

5. PREDNOSTI PRIKLJUČKA VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE NA MREŽU

Sada kada imamo izračun potrebne snage vaše buduće fotonaponske elektrane, vrijeme je da se počnete pripremati i za priključak na mrežu. Naime, u ovom uvodnom dijelu pretpostavit ćemo da već imate priključak na elektrodistribucijsku mrežu s kojom će se buduća FNE spojiti. Postoji više prednosti takvog rješenja. Kao prvo moći ćete viškove vlastite proizvodnje "pohranjivati" u mrežu i "povlačiti" ih kada nemate dovoljno vlastite proizvodnje (ili pohrane u vlastitim baterijskim sustavima), na primjer po noći. A kao drugo, vaš će se sustav moći udružiti u energetsku zajednicu, s čime ćete ostvariti brojne benefite, o čemu ćemo kasnije opširnije govoriti.

Kako biste spoznali možete li vašu fotonaponsku elektranu priključiti na mrežu, trebate potražiti vaš postojeći ugovor s HEP ODS-om jer na temelju njega već imate zakupljenu određenu snagu. Kod nas na otoku Krku to je najčešće 13,8 kW za trofazni priključak, što je za planiranu FNE od 5 kW i više nego dovoljno. Ako ne uspijevate u vlastitoj dokumentaciji pronaći ugovor s operaterom električne energije u kojem je navedena zakupljena snaga koju već sada imate, obratite se HEP ODS-u koji je jedini operater distribucijskog sustava nacionalne mreže u Republici Hrvatskoj kako biste saznali taj podatak i ujedno zatražite od njih suglasnost za izgradnju i spajanje FNE na vašem objektu.

6. PRIKLJUČAK VAŠE ELEKTRANE NA MREŽU

Kada dobijete suglasnost od operatera električne energije (što ne bi trebao biti problem), vrijeme je da se pristupi izradi projekta FNE. Za to je potrebno odabrati ovlaštenog projektanta i preporuka je da se za to obratite najbližoj energetskoj zadruzi (i zbog cijene, i zbog sigurnost u kvaliteti rada vašeg odabira).

Trenutno u Hrvatskoj ima dovoljno ovlaštenih projektanata i oni su u principu dostupni, osim kada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspiše natječaj za dodjeljivanje potpora za FNE, jer tada svi žele žurno angažirati projektante. Stoga je preporuka da, čim donesete odluku o gradnji vaše FNE, kontaktirate i najbližu energetsku zadrugu ili zajednicu te po njihovoj preporuci odaberite projektanta i dogovorite s njime izradu projekta.

---

image
Nikola Piršić
---

7. SUFINANCIRANJE FOTONAPONSKE ELEKTRANE​​ OD STRANE FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Kada imate suglasnost HEP ODS-a i projekt izrađen od ovlaštenog projektanta, trebate donijeti odluku o početku instalacije vaše fotonaponske elektrane. Većina građana i gospodarstvenika tu odluku donosi tek nakon što dobiju ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (www.fzoeu.hr), koji je do sada investitorima u FNE vraćao značajna sredstva (na područjima posebne državne skrbi 80 posto, na otocima 60 posto i ostalim dijelovima 40 posto). Fond je do sada raspisivao natječaje jednom godišnje i uvijek je redovito izvršavao svoje obveze, ako ste mu na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

8. NAJBOLJE VRIJEME ZA POKRETANJE PROJEKTA

Proljeće je najpogodnije doba za izgradnju vlastite FNE jer tako imate uspješnu "žetvu sunca" već iste godine. Stoga je proces pripreme važno pokrenuti u prosjeku tri mjeseca ranije (ovisno o vašem osobnom angažmanu, brzini obrađivanja projektne dokumentacije od strane državne administracije i brzini rada odabranog projektanta).

---

image
Nikola Piršić
---

9. ODABIR OPREME I IZVOĐAČA RADOVA

Kada (tj. ako) već imate ugovor s Fondom, izrađen projekt od ovlaštenog projektanta i suglasnost HEP ODS-a, vrijeme je da odaberete opremu i izvođača radova. U tu svrhu vam opet preporučujemo savjetovanje s najbližom energetskom zadrugom ili zajednicom jer oni zasigurno imaju dovoljno vlastitog iskustva i mogu vas prikladno savjetovati. Načelno, preporučujem kupnju domaće opreme i odabir izvođača s referencama baš s vašeg područja. U slučaju reklamacija ili dodatnih pitanja imat ćete savjetnika u blizini.

Najčešća ponuda izvođača je tzv. model "ključ u ruke", što u praksi znači da će vam ista tvrtka prodati svu potrebnu opremu i instalirati je na vaš krov, a to se ujedno u praksi pokazalo i kao optimalno rješenje. Pored izvođača radova poželjno je (a u slučaju ugovora s Fondom i neophodno) angažirati i tvrtku za stručni nadzor pri izgradnji FNE. O ovome se također možete posavjetovati sa zadrugom, odnosno tvrtkom koja vam je izradila projekt. Za sve navedeno predlažem, poučen vlastitim iskustvom, da prikupite barem tri ponude (iako to nije obveza).

10. REALIZACIJA INSTALACIJE VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Kada smo odabrali opremu, izvođača radova i nadzor te se s njima dogovorili o datumu početka radova, možemo pristupiti realizaciji projekta. Razumno je prije toga provjeriti imamo li na vlastitom krovu azbestne ploče (tzv. salonitke), ako ih imate, trebat ćete ih prvo pažljivo ukloniti i adekvatno zbrinuti jer su azbestna vlakna veoma kancerogena. Konkretno, u nekim gradovima i općinama postoje programi zbrinjavanja materijala koji sadrži azbest, stoga se treba informirati u gradu, općini, udruzi ili komunalnom poduzeću.

Nakon završetka instalacije (i dobivanja potvrde od nadzornog organa) potrebno je od HEP ODS-a zatražiti promjenu vašeg statusa (do sada samo) potrošača u status kućanstva s vlastitom proizvodnjom te uplatiti naknadu za priključenje na temelju koje se dobiva i novo digitalno dvosmjerno brojilo (trenutačna cijena za kućanstva s vlastitom proizvodnjom do oko 3000 kuna plus PDV).

---

image
Split, 010420.
Ilustracija za samoocitanje elektricnih mjerila.
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

ZARADA KROZ VAŠU FOTONAPONSKU ELEKTRANU

Ako ste se već u ranijim koracima odlučili i postali proizvođač električne energije uz pomoć vaše fotonaponske elektrane, sada vam preostaje još odabrati opskrbljivača električne energije s kojim želite poslovati (to i dalje može biti postojeći). Ako ste ranije dobili ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, zatražite od istoga povrat određenog postotka cjelokupne investicije na vaš račun (do sada je to bilo: minimalno 40 posto u svim dijelovima RH, osim na otocima 60 posto i 80 posto na područjima od posebne državne skrbi).

Ovisno o vještini investitora – cijeli proces od početka do kraja realizacije instalacije fotonaponske elektrane u pravilu traje od tri tjedna do tri mjeseca.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sam svoj dispečer [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sam svoj dispečer 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-03 09:38:11 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Priredila: Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-03 12:06:09 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2021-10-03 11:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1628 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/03\/13523900.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/10700030.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/13523896.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/13523898.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/13523894.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/13523892.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/13375050.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/03\/14636628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Pir\u0161i\u0107","Matija Djanjesic\/cropix","Nikola Pir\u0161i\u0107","Nikola Pir\u0161i\u0107","Nikola Pir\u0161i\u0107","Nikola Pir\u0161i\u0107","Duje Klaric\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Energetski nezavisna ku\u0107a Pir\u0161i\u0107","Vjeran Pir\u0161i\u0107","","","","","Split, 010420.
\nIlustracija za samoocitanje elektricnih mjerila.
",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_13523900_1920.jpg":"1920x1080","k_13523900_1280.jpg":"1280x1280","k_13523900_1024.jpg":"1024x1024","k_13523900_640.jpg":"640x640","k_13523900_480.jpg":"480x480","k_13523900_340.jpg":"340x340","k_13523900_220.jpg":"220x220","o_13523900_1280.jpg":"1280x960","o_13523900_1024.jpg":"1024x768","o_13523900_640.jpg":"640x480","o_13523900_480.jpg":"480x360","o_13523900_340.jpg":"340x255","o_13523900_220.jpg":"220x165","h_13523900_1280.jpg":"1280x854","h_13523900_1024.jpg":"1024x683","h_13523900_640.jpg":"640x427","h_13523900_480.jpg":"480x320","h_13523900_340.jpg":"340x227","h_13523900_220.jpg":"220x147","pp_13523900_1280.jpg":"1006x1280","pp_13523900_1024.jpg":"805x1024","pp_13523900_640.jpg":"503x640","pp_13523900_480.jpg":"377x480","pp_13523900_340.jpg":"267x340","pp_13523900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10700030_1920.jpg":"1920x1080","k_10700030_1280.jpg":"1280x1280","k_10700030_1024.jpg":"1024x1024","k_10700030_640.jpg":"640x640","k_10700030_480.jpg":"480x480","k_10700030_340.jpg":"340x340","k_10700030_220.jpg":"220x220","o_10700030_1280.jpg":"1280x853","o_10700030_1024.jpg":"1024x682","o_10700030_640.jpg":"640x426","o_10700030_480.jpg":"480x320","o_10700030_340.jpg":"340x226","o_10700030_220.jpg":"220x146","h_10700030_1280.jpg":"1280x854","h_10700030_1024.jpg":"1024x683","h_10700030_640.jpg":"640x427","h_10700030_480.jpg":"480x320","h_10700030_340.jpg":"340x227","h_10700030_220.jpg":"220x147","pp_10700030_1280.jpg":"1006x1280","pp_10700030_1024.jpg":"805x1024","pp_10700030_640.jpg":"503x640","pp_10700030_480.jpg":"377x480","pp_10700030_340.jpg":"267x340","pp_10700030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1108","hd_13523896_1920.jpg":"1920x1080","k_13523896_1280.jpg":"1280x1280","k_13523896_1024.jpg":"1024x1024","k_13523896_640.jpg":"640x640","k_13523896_480.jpg":"480x480","k_13523896_340.jpg":"340x340","k_13523896_220.jpg":"220x220","o_13523896_1280.jpg":"1280x738","o_13523896_1024.jpg":"1024x590","o_13523896_640.jpg":"640x369","o_13523896_480.jpg":"480x277","o_13523896_340.jpg":"340x196","o_13523896_220.jpg":"220x126","h_13523896_1280.jpg":"1280x854","h_13523896_1024.jpg":"1024x683","h_13523896_640.jpg":"640x427","h_13523896_480.jpg":"480x320","h_13523896_340.jpg":"340x227","h_13523896_220.jpg":"220x147","pp_13523896_1280.jpg":"1006x1280","pp_13523896_1024.jpg":"805x1024","pp_13523896_640.jpg":"503x640","pp_13523896_480.jpg":"377x480","pp_13523896_340.jpg":"267x340","pp_13523896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13523898_1920.jpg":"1920x1080","k_13523898_1280.jpg":"1280x1280","k_13523898_1024.jpg":"1024x1024","k_13523898_640.jpg":"640x640","k_13523898_480.jpg":"480x480","k_13523898_340.jpg":"340x340","k_13523898_220.jpg":"220x220","o_13523898_1280.jpg":"1280x960","o_13523898_1024.jpg":"1024x768","o_13523898_640.jpg":"640x480","o_13523898_480.jpg":"480x360","o_13523898_340.jpg":"340x255","o_13523898_220.jpg":"220x165","h_13523898_1280.jpg":"1280x854","h_13523898_1024.jpg":"1024x683","h_13523898_640.jpg":"640x427","h_13523898_480.jpg":"480x320","h_13523898_340.jpg":"340x227","h_13523898_220.jpg":"220x147","pp_13523898_1280.jpg":"1006x1280","pp_13523898_1024.jpg":"805x1024","pp_13523898_640.jpg":"503x640","pp_13523898_480.jpg":"377x480","pp_13523898_340.jpg":"267x340","pp_13523898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13523894_1920.jpg":"1920x1080","k_13523894_1280.jpg":"1280x1280","k_13523894_1024.jpg":"1024x1024","k_13523894_640.jpg":"640x640","k_13523894_480.jpg":"480x480","k_13523894_340.jpg":"340x340","k_13523894_220.jpg":"220x220","o_13523894_1280.jpg":"1280x960","o_13523894_1024.jpg":"1024x768","o_13523894_640.jpg":"640x480","o_13523894_480.jpg":"480x360","o_13523894_340.jpg":"340x255","o_13523894_220.jpg":"220x165","h_13523894_1280.jpg":"1280x854","h_13523894_1024.jpg":"1024x683","h_13523894_640.jpg":"640x427","h_13523894_480.jpg":"480x320","h_13523894_340.jpg":"340x227","h_13523894_220.jpg":"220x147","pp_13523894_1280.jpg":"1006x1280","pp_13523894_1024.jpg":"805x1024","pp_13523894_640.jpg":"503x640","pp_13523894_480.jpg":"377x480","pp_13523894_340.jpg":"267x340","pp_13523894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13523892_1920.jpg":"1920x1080","k_13523892_1280.jpg":"1280x1280","k_13523892_1024.jpg":"1024x1024","k_13523892_640.jpg":"640x640","k_13523892_480.jpg":"480x480","k_13523892_340.jpg":"340x340","k_13523892_220.jpg":"220x220","o_13523892_1280.jpg":"1280x960","o_13523892_1024.jpg":"1024x768","o_13523892_640.jpg":"640x480","o_13523892_480.jpg":"480x360","o_13523892_340.jpg":"340x255","o_13523892_220.jpg":"220x165","h_13523892_1280.jpg":"1280x854","h_13523892_1024.jpg":"1024x683","h_13523892_640.jpg":"640x427","h_13523892_480.jpg":"480x320","h_13523892_340.jpg":"340x227","h_13523892_220.jpg":"220x147","pp_13523892_1280.jpg":"1006x1280","pp_13523892_1024.jpg":"805x1024","pp_13523892_640.jpg":"503x640","pp_13523892_480.jpg":"377x480","pp_13523892_340.jpg":"267x340","pp_13523892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1269","hd_13375050_1920.jpg":"1920x1080","k_13375050_1280.jpg":"1280x1280","k_13375050_1024.jpg":"1024x1024","k_13375050_640.jpg":"640x640","k_13375050_480.jpg":"480x480","k_13375050_340.jpg":"340x340","k_13375050_220.jpg":"220x220","o_13375050_1280.jpg":"1280x846","o_13375050_1024.jpg":"1024x676","o_13375050_640.jpg":"640x423","o_13375050_480.jpg":"480x317","o_13375050_340.jpg":"340x224","o_13375050_220.jpg":"220x145","h_13375050_1280.jpg":"1280x854","h_13375050_1024.jpg":"1024x683","h_13375050_640.jpg":"640x427","h_13375050_480.jpg":"480x320","h_13375050_340.jpg":"340x227","h_13375050_220.jpg":"220x147","pp_13375050_1280.jpg":"1006x1280","pp_13375050_1024.jpg":"805x1024","pp_13375050_640.jpg":"503x640","pp_13375050_480.jpg":"377x480","pp_13375050_340.jpg":"267x340","pp_13375050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_14636628_1920.jpg":"1920x1080","k_14636628_1280.jpg":"1280x1280","k_14636628_1024.jpg":"1024x1024","k_14636628_640.jpg":"640x640","k_14636628_480.jpg":"480x480","k_14636628_340.jpg":"340x340","k_14636628_220.jpg":"220x220","o_14636628_1280.jpg":"1280x852","o_14636628_1024.jpg":"1024x682","o_14636628_640.jpg":"640x426","o_14636628_480.jpg":"480x319","o_14636628_340.jpg":"340x226","o_14636628_220.jpg":"220x146","h_14636628_1280.jpg":"1280x854","h_14636628_1024.jpg":"1024x683","h_14636628_640.jpg":"640x427","h_14636628_480.jpg":"480x320","h_14636628_340.jpg":"340x227","h_14636628_220.jpg":"220x147","pp_14636628_1280.jpg":"1006x1280","pp_14636628_1024.jpg":"805x1024","pp_14636628_640.jpg":"503x640","pp_14636628_480.jpg":"377x480","pp_14636628_340.jpg":"267x340","pp_14636628_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15095063 Threads: 2 Questions: 3159792892 Slow queries: 7066285 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235144631 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/skupa-vam-je-struja-donosimo-prirucnik-ekoloskog-aktiviste-vjerana-pirsica-kako-do-vlastite-male-fotonaponske-elektrane-u-10-koraka-1131988 [printLink] => /vijesti/hrvatska/skupa-vam-je-struja-donosimo-prirucnik-ekoloskog-aktiviste-vjerana-pirsica-kako-do-vlastite-male-fotonaponske-elektrane-u-10-koraka-1131988?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651554 [name] => fotonaponska elektrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 13:16:23 [main_article_id] => 0 [alias] => fotonaponska-elektrana [link] => /tag/fotonaponska-elektrana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 436591 [name] => vjeran piršić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vjeran-pirsic [link] => /tag/vjeran-pirsic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651555 [name] => potrošnja struje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 13:16:23 [main_article_id] => 0 [alias] => potrosnja-struje [link] => /tag/potrosnja-struje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sam svoj dispečer [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skupa vam je struja? Donosimo priručnik ekološkog aktivista Vjerana Piršića koji otkriva kako stići do vlastite male fotonaponske elektrane u 10 koraka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13523900.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Piršić [mainImageDesc] => Energetski nezavisna kuća Piršić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13523900.jpg [title] => Nikola PiršićEnergetski nezavisna kuća Piršić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/10700030.jpg [title] => Matija Djanjesic/cropixVjeran Piršić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13523896.jpg [title] => Nikola Piršić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13523898.jpg [title] => Nikola Piršić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13523894.jpg [title] => Nikola Piršić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13523892.jpg [title] => Nikola Piršić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/13375050.jpg [title] => Duje Klaric/CropixSplit, 010420.
Ilustracija za samoocitanje elektricnih mjerila.
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/03/14636628.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zaklada "Friedrich Ebert" u Hrvatskoj u suradnji s partnerima radi na projektima socijalno-ekološke transformacije. Tako je nastao priručnik za građane koji pruža osnovne informacije u vezi postavljanja solarnih panela na vlastiti krov u kojemu Vjeran Piršić, ekološki aktivist i sam vlasnik jedne solarne fotonaponske elektrane, iznosi svoja iskustva o izgradnji takve elektrane na Krku.

"Brojni građani kao i vlasnici poduzeća su, naime, sve zainteresiraniji za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane. Stoga mi je namjera iznijeti osobno iskustvo koje sam stekao u posljednjih 15-ak mjeseci koristeći vlastitu fotonaponsku elektranu priključenu na elektrodistribucijsku mrežu i vlastiti baterijski sustav za pohranu električne energije, i to u dugogodišnjim stalnim naporima na promociji korištenja Sunčeve energije", kaže Piršić.

---

image
Vjeran Piršić
Matija Djanjesic/cropix
---

Priručnik ovog aktivista donosi deset koraka do projektiranja, izgradnje i spajanja na mrežu vlastite male fotonaponske elektrane, bez vlastitog baterijskog sustava za pohranu tako dobivene električne energije. Inače, priručnik odgovara na brojna pitanja građana i donosi sve upute, čak i odgovore na standardna pitanja na koja projektant najčešće treba odgovoriti investitoru prije početka izrade projekta.

1. PREDUVJETI ZA INSTALACIJU VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Kako procijeniti jeste li uopće u mogućnosti instalirati na vlastiti poslovni ili stambeni objekt malu fotonaponsku elektranu i/ili ima li to uopće smisla?

Dio stambenih i poslovnih objekata nalazi se u zaštićenim urbanim jezgrama i konzervatori NE dopuštaju postavljanje fotonaponskih panela na krov takvih građevina. O mogućnosti postavljanja kolektora molimo vas informirajte se u lokalnom konzervatorskom uredu ili uredu državne uprave. Dio objekata nalazi se u nepovoljnom položaju s obzirom na prividno "gibanje" Sunca. Konkretno, možda se veći dio dana krov na koji želite instalirati fotonaponsku elektranu nalazi u sjeni nekog prirodnog (npr. brdo, visoka vegetacija) ili ljudskom rukom napravljenog objekta (npr. neboder).

Na takvom krovu nije preporučljivo instalirati fotonaponsku elektranu, ali je preporučljivo provjeriti je li moguće ugraditi fotonaponske panele na fasadu objekta ili pored objekta. Također, treba provjeriti kako je orijentiran sam krov jer, ako je većina njegove površine okrenuta prema sjeveru, imate znatno manju mogućnost proizvodnje električne energije iz fotonaponskih panela.

2. ISPLATIVOST VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Ako su prethodni uvjeti zadovoljeni (tj. vaš objekt nije u zaštićenoj gradskoj jezgri, niti u sjeni nebodera, te i vaš krov nije "orijentiran" prema sjeveru), savjetujem vam da provjerite kolika je vaša dosadašnja godišnja potrošnja električne energije (u kWh) i pokušajte promisliti hoće li se ona i koliko povećavati. Na internetu možete pronaći brojne kalkulatore koji bi vam trebali pomoći pri izračunu, no budite pažljivi jer oni često nisu dovoljno pouzdani. Stoga je preporučljivo obratiti se zadruzi ili nekom drugom stručnjaku koji će vam pomoći pri izračunu vaše potrošnje.

Kada, pak, govorimo o povećanju potrošnje vaše obitelji (ili vaše tvrtke) onda prije svega mislimo na očekivanu skorašnju nabavu elektrovozila (automobila, bicikla ili romobila), instalaciju dizalica topline (tj. "prebacivanja" grijanja vaših objekata s fosilnih goriva na korištenu energije Sunca u dobivanju toplinske i električne energije) i slično.

Neka su dosadašnja (ne baš brojna) iskustva pokazala da se u tim slučajevima godišnja potrošnja električne energije kumulativno poveća do 50 posto. Informaciju o vašoj potrošnji električne energije možete pronaći na računima HEP-a koje dobivate svaki mjesec. Potrebno je zbrojiti 12 mjesečnih računa za godišnju potrošnju, a poželjno je staviti ih u Excel tabelu s razdvojenom višom i nižom tarifom. Tako ćete dobiti 12 brojki za nižu tarifu i 12 za višu tarifu električne energije koju plaćate. Dakle, ukupno 24 brojke, i trebate napraviti njihov ukupan zbroj.

---

image
Nikola Piršić
---

3. KAKO NAJJEDNOSTAVNIJE NAPRAVITI FOTONAPONSKU ELEKTRANU?

Ako je vaša godišnja potrošnja veća od 5000 kWh po sadašnjim cijenama električne energije i opreme za fotonaponsku elektranu (i baterijske sustave), investicija se u svakom slučaju isplati.

Ako je, pak, vaša godišnja potrošnja manja od 5000 kWh, financijska isplativost projekta je manja, ali i dalje ostaje i društvena, i ekološka korist. Istina je da neki od naših građana imaju iznimno malu godišnju potrošnju električne energije te se njima instalacija u vlastitu fotonaponsku elektranu financijski ne isplati (predugo je razdoblje povrata investicije), iako i za te slučajeve možda treba realizirati projekt zbog sigurnosti opskrbe električnom energijom (i energetske neovisnosti), a zasigurno se "isplati" svima iz ekoloških razloga jer tako ćemo pomoći u borbi za spas planeta i ublažavanju posljedica već sada razornih klimatskih promjena. Zaključno, preliminarni financijski izračun dat će vam osnovu za racionalnu odluku o projektu.

4. SNAGA VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Ako ispunjavate uvjete za instalaciju vlastite fotonaponske elektrane i ako vaša trenutna i buduća potrošnja opravdavaju takvu investiciju (slučajeve kada ulazite u projekt iz drugih razloga kasnije ćemo razmotriti), potrebno je u sljedećem koraku razmotriti snagu vaše elektrane. Kako biste to izračunali, potrebno je imati podatak koliko se u dijelu Hrvatske u kojemu živite može dobiti električne energije od 1 kW instalirane snage fotonaponskih panela.

Za potrebe ovog kratkog razmatranja uzet ću podatak s otoka Krka (koji je negdje u hrvatskom prosjeku), na kojem od 1 kW fotonaponskih panela dobijemo oko 1300 kWh električne energije godišnje. Ako je vaša trenutna godišnja potrošnja, na primjer, oko 6500 kWh, jednostavnom računicom (6500 kWh/1300 kWh) dobijemo podatak da nam je potrebno oko 5 kW instalirane snage za vašu godišnju potrošnju (što možete utvrditi po vlastitim računima).

---

image
Nikola Piršić
---

5. PREDNOSTI PRIKLJUČKA VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE NA MREŽU

Sada kada imamo izračun potrebne snage vaše buduće fotonaponske elektrane, vrijeme je da se počnete pripremati i za priključak na mrežu. Naime, u ovom uvodnom dijelu pretpostavit ćemo da već imate priključak na elektrodistribucijsku mrežu s kojom će se buduća FNE spojiti. Postoji više prednosti takvog rješenja. Kao prvo moći ćete viškove vlastite proizvodnje "pohranjivati" u mrežu i "povlačiti" ih kada nemate dovoljno vlastite proizvodnje (ili pohrane u vlastitim baterijskim sustavima), na primjer po noći. A kao drugo, vaš će se sustav moći udružiti u energetsku zajednicu, s čime ćete ostvariti brojne benefite, o čemu ćemo kasnije opširnije govoriti.

Kako biste spoznali možete li vašu fotonaponsku elektranu priključiti na mrežu, trebate potražiti vaš postojeći ugovor s HEP ODS-om jer na temelju njega već imate zakupljenu određenu snagu. Kod nas na otoku Krku to je najčešće 13,8 kW za trofazni priključak, što je za planiranu FNE od 5 kW i više nego dovoljno. Ako ne uspijevate u vlastitoj dokumentaciji pronaći ugovor s operaterom električne energije u kojem je navedena zakupljena snaga koju već sada imate, obratite se HEP ODS-u koji je jedini operater distribucijskog sustava nacionalne mreže u Republici Hrvatskoj kako biste saznali taj podatak i ujedno zatražite od njih suglasnost za izgradnju i spajanje FNE na vašem objektu.

6. PRIKLJUČAK VAŠE ELEKTRANE NA MREŽU

Kada dobijete suglasnost od operatera električne energije (što ne bi trebao biti problem), vrijeme je da se pristupi izradi projekta FNE. Za to je potrebno odabrati ovlaštenog projektanta i preporuka je da se za to obratite najbližoj energetskoj zadruzi (i zbog cijene, i zbog sigurnost u kvaliteti rada vašeg odabira).

Trenutno u Hrvatskoj ima dovoljno ovlaštenih projektanata i oni su u principu dostupni, osim kada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspiše natječaj za dodjeljivanje potpora za FNE, jer tada svi žele žurno angažirati projektante. Stoga je preporuka da, čim donesete odluku o gradnji vaše FNE, kontaktirate i najbližu energetsku zadrugu ili zajednicu te po njihovoj preporuci odaberite projektanta i dogovorite s njime izradu projekta.

---

image
Nikola Piršić
---

7. SUFINANCIRANJE FOTONAPONSKE ELEKTRANE​​ OD STRANE FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Kada imate suglasnost HEP ODS-a i projekt izrađen od ovlaštenog projektanta, trebate donijeti odluku o početku instalacije vaše fotonaponske elektrane. Većina građana i gospodarstvenika tu odluku donosi tek nakon što dobiju ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (www.fzoeu.hr), koji je do sada investitorima u FNE vraćao značajna sredstva (na područjima posebne državne skrbi 80 posto, na otocima 60 posto i ostalim dijelovima 40 posto). Fond je do sada raspisivao natječaje jednom godišnje i uvijek je redovito izvršavao svoje obveze, ako ste mu na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

8. NAJBOLJE VRIJEME ZA POKRETANJE PROJEKTA

Proljeće je najpogodnije doba za izgradnju vlastite FNE jer tako imate uspješnu "žetvu sunca" već iste godine. Stoga je proces pripreme važno pokrenuti u prosjeku tri mjeseca ranije (ovisno o vašem osobnom angažmanu, brzini obrađivanja projektne dokumentacije od strane državne administracije i brzini rada odabranog projektanta).

---

image
Nikola Piršić
---

9. ODABIR OPREME I IZVOĐAČA RADOVA

Kada (tj. ako) već imate ugovor s Fondom, izrađen projekt od ovlaštenog projektanta i suglasnost HEP ODS-a, vrijeme je da odaberete opremu i izvođača radova. U tu svrhu vam opet preporučujemo savjetovanje s najbližom energetskom zadrugom ili zajednicom jer oni zasigurno imaju dovoljno vlastitog iskustva i mogu vas prikladno savjetovati. Načelno, preporučujem kupnju domaće opreme i odabir izvođača s referencama baš s vašeg područja. U slučaju reklamacija ili dodatnih pitanja imat ćete savjetnika u blizini.

Najčešća ponuda izvođača je tzv. model "ključ u ruke", što u praksi znači da će vam ista tvrtka prodati svu potrebnu opremu i instalirati je na vaš krov, a to se ujedno u praksi pokazalo i kao optimalno rješenje. Pored izvođača radova poželjno je (a u slučaju ugovora s Fondom i neophodno) angažirati i tvrtku za stručni nadzor pri izgradnji FNE. O ovome se također možete posavjetovati sa zadrugom, odnosno tvrtkom koja vam je izradila projekt. Za sve navedeno predlažem, poučen vlastitim iskustvom, da prikupite barem tri ponude (iako to nije obveza).

10. REALIZACIJA INSTALACIJE VAŠE FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Kada smo odabrali opremu, izvođača radova i nadzor te se s njima dogovorili o datumu početka radova, možemo pristupiti realizaciji projekta. Razumno je prije toga provjeriti imamo li na vlastitom krovu azbestne ploče (tzv. salonitke), ako ih imate, trebat ćete ih prvo pažljivo ukloniti i adekvatno zbrinuti jer su azbestna vlakna veoma kancerogena. Konkretno, u nekim gradovima i općinama postoje programi zbrinjavanja materijala koji sadrži azbest, stoga se treba informirati u gradu, općini, udruzi ili komunalnom poduzeću.

Nakon završetka instalacije (i dobivanja potvrde od nadzornog organa) potrebno je od HEP ODS-a zatražiti promjenu vašeg statusa (do sada samo) potrošača u status kućanstva s vlastitom proizvodnjom te uplatiti naknadu za priključenje na temelju koje se dobiva i novo digitalno dvosmjerno brojilo (trenutačna cijena za kućanstva s vlastitom proizvodnjom do oko 3000 kuna plus PDV).

---

image
Split, 010420.
Ilustracija za samoocitanje elektricnih mjerila.
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
---

ZARADA KROZ VAŠU FOTONAPONSKU ELEKTRANU

Ako ste se već u ranijim koracima odlučili i postali proizvođač električne energije uz pomoć vaše fotonaponske elektrane, sada vam preostaje još odabrati opskrbljivača električne energije s kojim želite poslovati (to i dalje može biti postojeći). Ako ste ranije dobili ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, zatražite od istoga povrat određenog postotka cjelokupne investicije na vaš račun (do sada je to bilo: minimalno 40 posto u svim dijelovima RH, osim na otocima 60 posto i 80 posto na područjima od posebne državne skrbi).

Ovisno o vještini investitora – cijeli proces od početka do kraja realizacije instalacije fotonaponske elektrane u pravilu traje od tri tjedna do tri mjeseca.

---

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Piršić Matija Djanjesic/cropix Nikola Piršić Nikola Piršić Nikola Piršić Nikola Piršić Duje Klaric/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix
Nikola Piršić
Energetski nezavisna kuća Piršić
Matija Djanjesic/cropix
Vjeran Piršić
Duje Klaric/Cropix
Split, 010420.
Ilustracija za samoocitanje elektricnih mjerila.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/skupa-vam-je-struja-donosimo-prirucnik-ekoloskog-aktiviste-vjerana-pirsica-kako-do-vlastite-male-fotonaponske-elektrane-u-10-koraka-1131988 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=66206c966349238a983de035be3d2a73c6dde247 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skupa+vam+je+struja%3F+Donosimo+priru%C4%8Dnik+ekolo%C5%A1kog+aktivista+Vjerana+Pir%C5%A1i%C4%87a+koji+otkriva+kako+sti%C4%87i+do+vlastite+male+fotonaponske+elektrane+u+10+koraka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fskupa-vam-je-struja-donosimo-prirucnik-ekoloskog-aktiviste-vjerana-pirsica-kako-do-vlastite-male-fotonaponske-elektrane-u-10-koraka-1131988 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fskupa-vam-je-struja-donosimo-prirucnik-ekoloskog-aktiviste-vjerana-pirsica-kako-do-vlastite-male-fotonaponske-elektrane-u-10-koraka-1131988 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sam svoj dispečer [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasam svoj dispečer

Skupa vam je struja? Donosimo priručnik ekološkog aktivista Vjerana Piršića koji otkriva kako stići do vlastite male fotonaponske elektrane u 10 koraka

Piše Priredila: Silvana Uzinić
3. listopada 2021. - 13:46

Zaklada "Friedrich Ebert" u Hrvatskoj u suradnji s partnerima radi na projektima socijalno-ekološke transformacije. Tako je nastao priručnik za građane koji pruža osnovne informacije u vezi postavljanja solarnih panela na vlastiti krov u kojemu Vjeran Piršić, ekološki aktivist i sam vlasnik jedne solarne fotonaponske elektrane, iznosi svoja iskustva o izgradnji takve elektrane na Krku.

"Brojni građani kao i vlasnici poduzeća su, naime, sve zainteresiraniji za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane. Stoga mi je namjera iznijeti osobno iskustvo koje sam stekao u posljednjih 15-ak mjeseci koristeći vlastitu fotonaponsku elektranu priključenu na elektrodistribucijsku mrežu i vlastiti baterijski sustav za pohranu električne energije, i to u dugogodišnjim stalnim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:15