stdClass Object ( [id] => 1330219 [title] => Silvana Uzinić: A šta su nam se ministri dobro oženili! Ne znaš koji bolje - možda onaj čija se žena ne žali na cijene [alias] => silvana-uzinic-a-sta-su-nam-se-ministri-dobro-ozenili-ne-znas-koji-bolje-mozda-onaj-cija-se-zena-ne-zali-na-cijene [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otkad moja generacija zna za sebe, zna i za ratove na Bliskom istoku. Mladost smo proveli uz vanjskopolitičke izvještaje i kao da je jučer bilo, vidim na ekranu Tomislava Jakića ili Danu Roška kako čitaju Tanjugove vijesti odnekud tamo, blisko a daleko, uz ponešto snimki raketiranja.

Uz sve ratove i političke krize na svijetu, izraelsko-palestinska je bila konstantna. Onaj režim nas je svrstavao uz Palestinu, Jasera Arafata i PLO. Većina nas je to shvaćala kao pošteno navijanje za slabijeg. Drukčijeg pogleda na stvar i propitivanja je sigurno bilo, no nije se čulo.

Danas, evo, misli tko šta hoće i čuje se sve i svakoga, kriza se čini gorom od ijedne do sada, a svi skupa nismo puno pametniji. Ali zašto nas je najnoviji rat u Izraelu i Gazi ovoliko prodrmao? Odgovor sigurno nije samo u brzini i dostupnosti informacija. Prije će biti da se ovaj put ostatku svijeta ozbiljno tresu gaće. Mržnja munjevito raste i širi se. Stiže na naše naplatne kućice. Led je krenuo, gospodo porotnici...

PONEDJELJAK: Umirovljenici i pitanje nutricionizma

HSU je predložio da bi se mogli uvesti restorani za umirovljenike poput onih što ih imaju studenti. Mogli bi ga, kažu penzići, koristiti oni s mirovinom ispod prosječne, a najprije bi se u Zagrebu, a potom i u ostalim gradovima, nudio ručak po cijeni od dva do tri eura. Plaćalo bi se iskaznicom Zeticom, što bi bilo nešto kao studentska iksica. Ne manje važno je to što bi, kako kažu, takav restoran bio i kutak za druženje uz povoljnu kavu ili čaj. Onima koji imaju veće mirovine od prosjeka također bi se mogao ponuditi jedan topli obrok po cijeni koja bi bila do 25 posto viša i tako bi umirovljenici za 60 do 100 eura mjesečno imali ručak koji bi bio, sad slušajte ovo, pripremljen po nutricionističkim pravilima za starije osobe, uz provjerenu kvalitetu, sanitarne kontrole i korištenje HACAPA, i u najvećoj mjeri od namirnica domaćih proizvođača.

Oh kako dirljiv i ispravan prijedlog! U stranci umirovljenika su toliko oduševljeni da su čak i naglasili da jela moraju biti kontrolirana jer su starije osobe osobito osjetljive na sastav i kvalitetu hrane. "Tako se ne bi dogodilo da jedemo jeftinu argentinsku piletinu ili godinama smrznutu svinjetinu, pesticidima tretirano povrće ili kontaminirano umjetno mlijeko u prahu", zaključili su.

Kad ovo pročitamo, jedva čekamo ić‘ u mirovinu. To šta bi mnogi od nas htjeli provodit dane na kruzerima, sad vidimo, nije dobra ideja. Jer hrana na tim brodovima je jezivo nezdrava, a posebno šampanjac i kapsule shitake gljiva za imunitet.

UTORAK: Činjenice premijeru čine političku štetu

Imamo dva penzionera, nekada bliska prijatelja, koji sigurno imaju za kvalitetan alkohol, al‘ svejedno postoji mogućnost da se potuku. Zamislite, Šeks prijavio Glavaša da mu prijeti smrću! To je jedna od najluđih vijesti ovog radnog tjedna. Na koncu će se nekadašnji drugovi potuć međusobno, što bi predstavi koju gledamo trideset godina dalo na gledljivosti, a imalo bi i poučnu poantu. Prvo su zajedno jeli druge, a sad će se požderat međusobno.

Čak se mrvicu i unutar trenutnih aktera u monolitnom HDZ-u naslućuju pukotine. Nije li se ono župan osječko-baranjski Ivan Anušić praktično ogradio od šefa, izrekavši o Frani Barbariću, direktoru HEP-a, notorne činjenice? Ali činjenice stranačkom šefu i premijeru čine političku štetu. U tom cilju on ustrajno štima zakone. Aktualna su dva, kazneni i izborni. Ovaj prvi začepio bi usta svima koji progovore išta iz istražnog postupka, a naročito kada se vodi protiv nekog ministra, na primjer. Jer mi smo uljuđena pravna država u kojoj se poštuje red i u kojoj se sudski postupci vode bez pritisaka. Aha. A čak kad bismo i živjeli u takvoj državi, prevažno bi bilo da javnost čuje ime i inicijale premijera u rabotama ispod stola.

AP-u je predsjednik Milanović dobro digao živce s potpisom na Zakon o izbornim jedinicama na što je, po svemu što pratimo, imao svako pravo. Nema veze što je time samo odgodio stupanje Zakona na snagu, jer možda je korisno da se o njemu još jednom raspravi. Možda će i onima koji nisu ništa do sada čuli doprijeti do mozga koliko je skrojen po mjeri najveće stranke. Možda će se netko od onih pola milijuna birača kojih nema u popisu stanovništva prepoznati, možda će se i oni mrtvi s popisa birača dignuti na noge, da ne kažem iz groba...

---

image

Groblje u Poljicima

Luka Gerlanc/Cropix
---

SRIJEDA: Ćirilica na groblju kao neprijateljsko pismo

Upravo s groblja u zadarskom zaleđu za koje do jučer nismo ni čuli stiže jedna ovotjedna sramota. Sramota koja govori da neki u ovoj zemlji nemaju prava kao ostali, kako u životu, tako ni u smrti. Dakle, u selu Poljica općine Vrsi kraj Zadra direktor poduzeća koje upravlja grobljem, pogrešno se pozivajući na zakonske propise, zatražio je da se ukloni nadgrobna ploča s ćiriličnim pismom. Taj direktor je svoj potez opravdao rekavši da ćirilica predstavlja neprijateljsko pismo i da treba spriječiti one koji pod tim pismom žele pokapati svoje pokojnike, u čemu ga je podržao i općinski načelnik, prepoznavši ćirilični natpis na nadgrobnoj ploči kao provokaciju.

"Pokojnik je sahranjen pod pločom napisanom na srpskom jeziku i pismu, što omogućava Ustav u ovoj zemlji. Sahranjen je po pravoslavnom obredu Srpske pravoslavne crkve koja ima ugovor s Hrvatskom, gdje se jamči sloboda obreda na svom jeziku i pismu. Rečeni direktor očito je rukovođen manjkom znanja i viškom loših uvjerenja, osjećaja i namjera", ispravno je zaključio Milorad Pupovac na konferenciji za novinare. Jer ovaj događaj zaslužio je da se preko njega ne prijeđe. Ne zato što imamo jednog neukog direktorčića u selu, već zato što i učene glave misle da Hrvatska ima tri pisma - glagoljicu, latinicu i bosančicu kao verziju ćirilice. A još kad neki među njima Srbe usporede s bubama, šta će mali crv u selu Poljica općine Vrsi kraj Zadra zaključit?

Mržnja se, kažemo, širi se kao stjenice. Važno je stjenice uništavati uvijek iznova.

ČETVRTAK: Odoše kune, ima je svit dovoljno vremena naučit se na eure

Ministar financija Marko Primorac smatra da se cijene poslije Nove godine ne trebaju više iskazivati i u kunama. Potrošači su, kaže, imali dovoljno dugo vremena da se upoznaju s novom valutom. Ne znam kako vi, al ja još uvijek gledam u kune. Uglavnom zato da se osvijestim. Nije isto kad ti kažu da vezica peršina košta dva eura kao kad ti kažu da košta 15 kuna. Primorac je, inače, ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Oni nemaju vremena razgovarati o cijenama jer razgovaraju o djeci i drugim obiteljskim temama. Uopće ne sumnjam u to. Ne bi ni ja potezala to pitanje uz avokado, račiće i oboritu ribu.

A penzioneri su nekidan trčali po manistru i ulje jer su, valjda prvi put u povijesti, doživjeli da je nešto pojeftinilo pa naprosto ne vjeruju da će potrajat. Iza kantuna su, doduše, odma skužili da im je poskupila pasta za zube. Iako, njima pod škanciju sigurno neće zapet kost od lubina, već uvr‘ glave drača od smrznutog oslića.

Inače, ti naši ministri se svi redom dobro oženili. Onome žena odlučila ‘oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! Ima li žene ijedne njihove da im ispriča koju narodsku?

PETAK: Jasno se vidi: međunarodno pravo odavno ne postoji

Ovaj tjedan vijesti iz Ukrajine malo-pomalo pale su u drugi plan, što neke navodi na zaključak da Putin stoji iza eskalacije u Gazi. E pa ne bih pridavala toliku moć ruskom diktatoru. Dovoljan je Benjamin Netanyahu zvani Bibi. Ni uz sve ono što je bilo dostupno za pročitati o ovoj eskalaciji, korijenima i uzrocima, ne mogu zauzeti stranu osim onu da su ubojstva uopće, a naročito civila, najstrašniji barbarski čin.

Osjećam, međutim, duboku sućut prema svim Palestincima koji sigurno ne bi izabrali život pod upravom organizacije Hamas, a niti pod izraelskom, a naročito ne onakvom kakvu diktira aktualna vlada. Isto tako, suosjećam s Izraelcima koji su posljednjih mjeseci davali sve od sebe da ograniče Netanyahuovu moć u paktu s ekstremnim desnim partnerima. Zapravo, osim sa žrtvama, suosjećam s onim dijelom čovječanstva koje jasno vidi da međunarodno pravo odavno ne postoji i zbog čega smo žrtve svi mi na baloti. Čini li se nekad i vama da nam je sveopći belaj bliži nego ikad još od onog posljednjeg svjetskog klanja? A možda sam samo loše raspoložena? Možda ipak imamo šanse.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Onome žena odlučila ‘oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! A Marko Primorac je ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Nemaju vremena razgovarati o cijenama jer razgovaraju o djeci i drugim obiteljskim temama. Uopće ne sumnjam u to. Ne bih ni ja potezala to pitanje uz avokado, račiće i oboritu ribu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Onome žena odlučila ‘oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! A Marko Primorac je ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Nemaju vremena razgovarati o cijenama jer razgovaraju o djeci i drugim obiteljskim temama. Uopće ne sumnjam u to. Ne bih ni ja potezala to pitanje uz avokado, račiće i oboritu ribu... Pretres tjedna 2 0 8312 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 14:43:41 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-13 18:17:49 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-10-13 18:17:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Onome žena odlučila 'oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! A Marko Primorac je ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Nemaju vremena r [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: A šta su nam se ministri dobro oženili! Ne znaš koji bolje - možda onaj čija se žena ne žali na cijene [metakey] => pretres radnog tjedna, silvana uzinić, marko primorac, Poljica, Vrsi, ćirlica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/24325976.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25583253.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25833162.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/24325973.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ministar financija Marko Primorac<\/p>","

Ministar financija Marko Primorac<\/p>","

Groblje u Poljicima<\/p>","

Ministar financija Marko Primorac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["63:51","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24325976_1920.jpg":"1920x1080","k_24325976_1280.jpg":"1280x1280","k_24325976_1024.jpg":"1024x1024","k_24325976_640.jpg":"640x640","k_24325976_480.jpg":"480x480","k_24325976_340.jpg":"340x340","k_24325976_220.jpg":"220x220","o_24325976_1280.jpg":"1280x853","o_24325976_1024.jpg":"1024x682","o_24325976_640.jpg":"640x426","o_24325976_480.jpg":"480x320","o_24325976_340.jpg":"340x226","o_24325976_220.jpg":"220x146","h_24325976_1280.jpg":"1280x854","h_24325976_1024.jpg":"1024x683","h_24325976_640.jpg":"640x427","h_24325976_480.jpg":"480x320","h_24325976_340.jpg":"340x227","h_24325976_220.jpg":"220x147","pp_24325976_1280.jpg":"1280x1628","pp_24325976_1024.jpg":"1024x1303","pp_24325976_640.jpg":"640x814","pp_24325976_480.jpg":"480x611","pp_24325976_340.jpg":"340x432","pp_24325976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25583253_1920.jpg":"1920x1080","k_25583253_1280.jpg":"1280x1280","k_25583253_1024.jpg":"1024x1024","k_25583253_640.jpg":"640x640","k_25583253_480.jpg":"480x480","k_25583253_340.jpg":"340x340","k_25583253_220.jpg":"220x220","o_25583253_1280.jpg":"1280x853","o_25583253_1024.jpg":"1024x682","o_25583253_640.jpg":"640x426","o_25583253_480.jpg":"480x320","o_25583253_340.jpg":"340x226","o_25583253_220.jpg":"220x146","h_25583253_1280.jpg":"1280x854","h_25583253_1024.jpg":"1024x683","h_25583253_640.jpg":"640x427","h_25583253_480.jpg":"480x320","h_25583253_340.jpg":"340x227","h_25583253_220.jpg":"220x147","pp_25583253_1280.jpg":"1280x1628","pp_25583253_1024.jpg":"1024x1303","pp_25583253_640.jpg":"640x814","pp_25583253_480.jpg":"480x611","pp_25583253_340.jpg":"340x432","pp_25583253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25833162_1920.jpg":"1920x1080","k_25833162_1280.jpg":"1280x1280","k_25833162_1024.jpg":"1024x1024","k_25833162_640.jpg":"640x640","k_25833162_480.jpg":"480x480","k_25833162_340.jpg":"340x340","k_25833162_220.jpg":"220x220","o_25833162_1280.jpg":"1280x851","o_25833162_1024.jpg":"1024x681","o_25833162_640.jpg":"640x425","o_25833162_480.jpg":"480x319","o_25833162_340.jpg":"340x226","o_25833162_220.jpg":"220x146","h_25833162_1280.jpg":"1280x854","h_25833162_1024.jpg":"1024x683","h_25833162_640.jpg":"640x427","h_25833162_480.jpg":"480x320","h_25833162_340.jpg":"340x227","h_25833162_220.jpg":"220x147","pp_25833162_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833162_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833162_640.jpg":"640x814","pp_25833162_480.jpg":"480x611","pp_25833162_340.jpg":"340x432","pp_25833162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24325973_1920.jpg":"1920x1080","k_24325973_1280.jpg":"1280x1280","k_24325973_1024.jpg":"1024x1024","k_24325973_640.jpg":"640x640","k_24325973_480.jpg":"480x480","k_24325973_340.jpg":"340x340","k_24325973_220.jpg":"220x220","o_24325973_1280.jpg":"1280x853","o_24325973_1024.jpg":"1024x682","o_24325973_640.jpg":"640x426","o_24325973_480.jpg":"480x320","o_24325973_340.jpg":"340x226","o_24325973_220.jpg":"220x146","h_24325973_1280.jpg":"1280x854","h_24325973_1024.jpg":"1024x683","h_24325973_640.jpg":"640x427","h_24325973_480.jpg":"480x320","h_24325973_340.jpg":"340x227","h_24325973_220.jpg":"220x147","pp_24325973_1280.jpg":"1280x1628","pp_24325973_1024.jpg":"1024x1303","pp_24325973_640.jpg":"640x814","pp_24325973_480.jpg":"480x611","pp_24325973_340.jpg":"340x432","pp_24325973_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["0","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4159316 Threads: 3 Questions: 125883895 Slow queries: 54594 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3814605 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-a-sta-su-nam-se-ministri-dobro-ozenili-ne-znas-koji-bolje-mozda-onaj-cija-se-zena-ne-zali-na-cijene-1330219 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-a-sta-su-nam-se-ministri-dobro-ozenili-ne-znas-koji-bolje-mozda-onaj-cija-se-zena-ne-zali-na-cijene-1330219?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683442 [name] => marko primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 22:36:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-primorac [link] => /tag/marko-primorac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 353950 [name] => Poljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljica [link] => /tag/poljica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 395752 [name] => Vrsi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrsi [link] => /tag/vrsi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733119 [name] => ćirlica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 16:49:50 [main_article_id] => 0 [alias] => cirlica [link] => /tag/cirlica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Onome žena odlučila ‘oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! A Marko Primorac je ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Nemaju vremena razgovarati o cijenama jer razgovaraju o djeci i drugim obiteljskim temama. Uopće ne sumnjam u to. Ne bih ni ja potezala to pitanje uz avokado, račiće i oboritu ribu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: A šta su nam se ministri dobro oženili! Ne znaš koji bolje - možda onaj čija se žena ne žali na cijene [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/24325976.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] =>

Ministar financija Marko Primorac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/24325976.jpg [title] =>

Ministar financija Marko Primorac

Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25583253.jpg [title] =>

Ministar financija Marko Primorac

Nera Šimić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25833162.jpg [title] =>

Groblje u Poljicima

Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/24325973.jpg [title] =>

Ministar financija Marko Primorac

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otkad moja generacija zna za sebe, zna i za ratove na Bliskom istoku. Mladost smo proveli uz vanjskopolitičke izvještaje i kao da je jučer bilo, vidim na ekranu Tomislava Jakića ili Danu Roška kako čitaju Tanjugove vijesti odnekud tamo, blisko a daleko, uz ponešto snimki raketiranja.

Uz sve ratove i političke krize na svijetu, izraelsko-palestinska je bila konstantna. Onaj režim nas je svrstavao uz Palestinu, Jasera Arafata i PLO. Većina nas je to shvaćala kao pošteno navijanje za slabijeg. Drukčijeg pogleda na stvar i propitivanja je sigurno bilo, no nije se čulo.

Danas, evo, misli tko šta hoće i čuje se sve i svakoga, kriza se čini gorom od ijedne do sada, a svi skupa nismo puno pametniji. Ali zašto nas je najnoviji rat u Izraelu i Gazi ovoliko prodrmao? Odgovor sigurno nije samo u brzini i dostupnosti informacija. Prije će biti da se ovaj put ostatku svijeta ozbiljno tresu gaće. Mržnja munjevito raste i širi se. Stiže na naše naplatne kućice. Led je krenuo, gospodo porotnici...

PONEDJELJAK: Umirovljenici i pitanje nutricionizma

HSU je predložio da bi se mogli uvesti restorani za umirovljenike poput onih što ih imaju studenti. Mogli bi ga, kažu penzići, koristiti oni s mirovinom ispod prosječne, a najprije bi se u Zagrebu, a potom i u ostalim gradovima, nudio ručak po cijeni od dva do tri eura. Plaćalo bi se iskaznicom Zeticom, što bi bilo nešto kao studentska iksica. Ne manje važno je to što bi, kako kažu, takav restoran bio i kutak za druženje uz povoljnu kavu ili čaj. Onima koji imaju veće mirovine od prosjeka također bi se mogao ponuditi jedan topli obrok po cijeni koja bi bila do 25 posto viša i tako bi umirovljenici za 60 do 100 eura mjesečno imali ručak koji bi bio, sad slušajte ovo, pripremljen po nutricionističkim pravilima za starije osobe, uz provjerenu kvalitetu, sanitarne kontrole i korištenje HACAPA, i u najvećoj mjeri od namirnica domaćih proizvođača.

Oh kako dirljiv i ispravan prijedlog! U stranci umirovljenika su toliko oduševljeni da su čak i naglasili da jela moraju biti kontrolirana jer su starije osobe osobito osjetljive na sastav i kvalitetu hrane. "Tako se ne bi dogodilo da jedemo jeftinu argentinsku piletinu ili godinama smrznutu svinjetinu, pesticidima tretirano povrće ili kontaminirano umjetno mlijeko u prahu", zaključili su.

Kad ovo pročitamo, jedva čekamo ić‘ u mirovinu. To šta bi mnogi od nas htjeli provodit dane na kruzerima, sad vidimo, nije dobra ideja. Jer hrana na tim brodovima je jezivo nezdrava, a posebno šampanjac i kapsule shitake gljiva za imunitet.

UTORAK: Činjenice premijeru čine političku štetu

Imamo dva penzionera, nekada bliska prijatelja, koji sigurno imaju za kvalitetan alkohol, al‘ svejedno postoji mogućnost da se potuku. Zamislite, Šeks prijavio Glavaša da mu prijeti smrću! To je jedna od najluđih vijesti ovog radnog tjedna. Na koncu će se nekadašnji drugovi potuć međusobno, što bi predstavi koju gledamo trideset godina dalo na gledljivosti, a imalo bi i poučnu poantu. Prvo su zajedno jeli druge, a sad će se požderat međusobno.

Čak se mrvicu i unutar trenutnih aktera u monolitnom HDZ-u naslućuju pukotine. Nije li se ono župan osječko-baranjski Ivan Anušić praktično ogradio od šefa, izrekavši o Frani Barbariću, direktoru HEP-a, notorne činjenice? Ali činjenice stranačkom šefu i premijeru čine političku štetu. U tom cilju on ustrajno štima zakone. Aktualna su dva, kazneni i izborni. Ovaj prvi začepio bi usta svima koji progovore išta iz istražnog postupka, a naročito kada se vodi protiv nekog ministra, na primjer. Jer mi smo uljuđena pravna država u kojoj se poštuje red i u kojoj se sudski postupci vode bez pritisaka. Aha. A čak kad bismo i živjeli u takvoj državi, prevažno bi bilo da javnost čuje ime i inicijale premijera u rabotama ispod stola.

AP-u je predsjednik Milanović dobro digao živce s potpisom na Zakon o izbornim jedinicama na što je, po svemu što pratimo, imao svako pravo. Nema veze što je time samo odgodio stupanje Zakona na snagu, jer možda je korisno da se o njemu još jednom raspravi. Možda će i onima koji nisu ništa do sada čuli doprijeti do mozga koliko je skrojen po mjeri najveće stranke. Možda će se netko od onih pola milijuna birača kojih nema u popisu stanovništva prepoznati, možda će se i oni mrtvi s popisa birača dignuti na noge, da ne kažem iz groba...

---

image

Groblje u Poljicima

Luka Gerlanc/Cropix
---

SRIJEDA: Ćirilica na groblju kao neprijateljsko pismo

Upravo s groblja u zadarskom zaleđu za koje do jučer nismo ni čuli stiže jedna ovotjedna sramota. Sramota koja govori da neki u ovoj zemlji nemaju prava kao ostali, kako u životu, tako ni u smrti. Dakle, u selu Poljica općine Vrsi kraj Zadra direktor poduzeća koje upravlja grobljem, pogrešno se pozivajući na zakonske propise, zatražio je da se ukloni nadgrobna ploča s ćiriličnim pismom. Taj direktor je svoj potez opravdao rekavši da ćirilica predstavlja neprijateljsko pismo i da treba spriječiti one koji pod tim pismom žele pokapati svoje pokojnike, u čemu ga je podržao i općinski načelnik, prepoznavši ćirilični natpis na nadgrobnoj ploči kao provokaciju.

"Pokojnik je sahranjen pod pločom napisanom na srpskom jeziku i pismu, što omogućava Ustav u ovoj zemlji. Sahranjen je po pravoslavnom obredu Srpske pravoslavne crkve koja ima ugovor s Hrvatskom, gdje se jamči sloboda obreda na svom jeziku i pismu. Rečeni direktor očito je rukovođen manjkom znanja i viškom loših uvjerenja, osjećaja i namjera", ispravno je zaključio Milorad Pupovac na konferenciji za novinare. Jer ovaj događaj zaslužio je da se preko njega ne prijeđe. Ne zato što imamo jednog neukog direktorčića u selu, već zato što i učene glave misle da Hrvatska ima tri pisma - glagoljicu, latinicu i bosančicu kao verziju ćirilice. A još kad neki među njima Srbe usporede s bubama, šta će mali crv u selu Poljica općine Vrsi kraj Zadra zaključit?

Mržnja se, kažemo, širi se kao stjenice. Važno je stjenice uništavati uvijek iznova.

ČETVRTAK: Odoše kune, ima je svit dovoljno vremena naučit se na eure

Ministar financija Marko Primorac smatra da se cijene poslije Nove godine ne trebaju više iskazivati i u kunama. Potrošači su, kaže, imali dovoljno dugo vremena da se upoznaju s novom valutom. Ne znam kako vi, al ja još uvijek gledam u kune. Uglavnom zato da se osvijestim. Nije isto kad ti kažu da vezica peršina košta dva eura kao kad ti kažu da košta 15 kuna. Primorac je, inače, ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Oni nemaju vremena razgovarati o cijenama jer razgovaraju o djeci i drugim obiteljskim temama. Uopće ne sumnjam u to. Ne bi ni ja potezala to pitanje uz avokado, račiće i oboritu ribu.

A penzioneri su nekidan trčali po manistru i ulje jer su, valjda prvi put u povijesti, doživjeli da je nešto pojeftinilo pa naprosto ne vjeruju da će potrajat. Iza kantuna su, doduše, odma skužili da im je poskupila pasta za zube. Iako, njima pod škanciju sigurno neće zapet kost od lubina, već uvr‘ glave drača od smrznutog oslića.

Inače, ti naši ministri se svi redom dobro oženili. Onome žena odlučila ‘oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! Ima li žene ijedne njihove da im ispriča koju narodsku?

PETAK: Jasno se vidi: međunarodno pravo odavno ne postoji

Ovaj tjedan vijesti iz Ukrajine malo-pomalo pale su u drugi plan, što neke navodi na zaključak da Putin stoji iza eskalacije u Gazi. E pa ne bih pridavala toliku moć ruskom diktatoru. Dovoljan je Benjamin Netanyahu zvani Bibi. Ni uz sve ono što je bilo dostupno za pročitati o ovoj eskalaciji, korijenima i uzrocima, ne mogu zauzeti stranu osim onu da su ubojstva uopće, a naročito civila, najstrašniji barbarski čin.

Osjećam, međutim, duboku sućut prema svim Palestincima koji sigurno ne bi izabrali život pod upravom organizacije Hamas, a niti pod izraelskom, a naročito ne onakvom kakvu diktira aktualna vlada. Isto tako, suosjećam s Izraelcima koji su posljednjih mjeseci davali sve od sebe da ograniče Netanyahuovu moć u paktu s ekstremnim desnim partnerima. Zapravo, osim sa žrtvama, suosjećam s onim dijelom čovječanstva koje jasno vidi da međunarodno pravo odavno ne postoji i zbog čega smo žrtve svi mi na baloti. Čini li se nekad i vama da nam je sveopći belaj bliži nego ikad još od onog posljednjeg svjetskog klanja? A možda sam samo loše raspoložena? Možda ipak imamo šanse.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Nera Šimić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Damir Krajač/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Ministar financija Marko Primorac

Nera Šimić/Cropix

Ministar financija Marko Primorac

Luka Gerlanc/Cropix

Groblje u Poljicima

Damir Krajač/Cropix

Ministar financija Marko Primorac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-a-sta-su-nam-se-ministri-dobro-ozenili-ne-znas-koji-bolje-mozda-onaj-cija-se-zena-ne-zali-na-cijene-1330219 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a54de648c791cf1d985fa27c00eee8994916a7a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+A+%C5%A1ta+su+nam+se+ministri+dobro+o%C5%BEenili%21+Ne+zna%C5%A1+koji+bolje+-+mo%C5%BEda+onaj+%C4%8Dija+se+%C5%BEena+ne+%C5%BEali+na+cijene&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-a-sta-su-nam-se-ministri-dobro-ozenili-ne-znas-koji-bolje-mozda-onaj-cija-se-zena-ne-zali-na-cijene-1330219 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-a-sta-su-nam-se-ministri-dobro-ozenili-ne-znas-koji-bolje-mozda-onaj-cija-se-zena-ne-zali-na-cijene-1330219 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Onome žena odlučila ‘oće li kupit narodne obveznice, drugome žena razdvaja otpad... Premijeru možda žena bira kravatu! A Marko Primorac je ministar koji ne ide u dućane i kojemu supruga kupuje. Ona mu se, rekao je, ne žali na cijene. Nemaju vremena razgovarati o cijenama jer razgovaraju o djeci i drugim obiteljskim temama. Uopće ne sumnjam u to. Ne bih ni ja potezala to pitanje uz avokado, račiće i oboritu ribu... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Silvana Uzinić: A šta su nam se ministri dobro oženili! Ne znaš koji bolje - možda onaj čija se žena ne žali na cijene

Piše Silvana Uzinić
13. listopada 2023. - 20:17

Otkad moja generacija zna za sebe, zna i za ratove na Bliskom istoku. Mladost smo proveli uz vanjskopolitičke izvještaje i kao da je jučer bilo, vidim na ekranu Tomislava Jakića ili Danu Roška kako čitaju Tanjugove vijesti odnekud tamo, blisko a daleko, uz ponešto snimki raketiranja.

Uz sve ratove i političke krize na svijetu, izraelsko-palestinska je bila konstantna. Onaj režim nas je svrstavao uz Palestinu, Jasera Arafata i PLO. Većina nas je to shvaćala kao pošteno navijanje za slabijeg. Drukčijeg pogleda na stvar i propitivanja je sigurno bilo, no nije se čulo.

Danas, evo, misli tko šta hoće i čuje se sve i svakoga, kriza se čini gorom od ijedne do sada, a svi skupa nismo puno pametniji. Ali zašto nas je najnoviji rat u Izraelu i Gazi ovoliko prodrmao? Odgovor sigurno ni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:50