StoryEditorOCM
Hrvatskauz pomoć eu izvora

Šetnja kroz prapovijest: Arheološki park Vučedol na autentičnoj lokaciji obogatit će turističku ponudu Vukovara

Piše Nikola Patković
26. rujna 2023. - 12:21

Rekonstrukcija vučedolskog naselja, odnosno replika nekoliko kuća istog izgleda i na istoj lokaciji na kojoj su postojale prije 5000 godina, zatim izgradnja Megarona ljevača bakra – kuće ispod koje je pronađena poznata vučedolska golubica (jarebica), kao i planetarija koji će se nalaziti ispod površine zemlje, odnosno temelje će imati u arheološkoj sondi u kojoj su istraživanja završena 2021. godine, temeljni su dio velikog projekta podizanja Arheološkog parka Vučedol, čija je realizacija počela nedavno na izvornom prapovijesnom lokalitetu vučedolske kulture, koja i danas izaziva divljenje s obzirom na to koliko je bila napredna i što je sve donijela u europske standarde.

d prve serijske proizvodnje metalnih predmeta, preko širokog spektra keramičkih proizvoda do najstarijeg indoeuropskog kalendara. Arheološki park Vučedol zapravo je nastavak, odnosno konačni pečat i oplemenjivanje velikog projekta prikaza prapovijesti ovog prostora smještenog ponad Dunava, uz sami Vukovar, a koji je započeo izgradnjom i uspostavom Muzeja vučedolske kulture.

image
Vlado Kos/Cropix

- Muzej vučedolske kulture izgrađen je u sklopu projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", te je svečano otvoren za javnost 30. lipnja 2015. godine. Nakon realizacije navedenog projekta započinje promišljanje o budućim sadržajima koji svoje oživotvorenje upravo ostvaruju kroz projekt Vlade RH – Arheološki park Vučedol – rekla je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, koji je nositelj ovog projekta u suradnji s partnerima – Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Vukovarom, Lučkom upravom Vukovar i Turističkom zajednicom grada Vukovara. Vrijednost projekta je 117.229.998,51 kn, od toga bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova 99.704.998,72 kn.

- Izgradnjom Arheološkog parka, sadašnji muzej postaje tek kamenčić u mozaiku različitih sadržaja. Projekt, inače, predviđa gradnju na prostoru već istraženih položaja i objekata koji na Vučedolu postoje iz vremena prije Domovinskog rata. Riječ je o više aktivnosti koje obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju i revitalizaciju arheološkog lokaliteta, komunalne i ugostiteljske infrastrukture te turističku promociju cijelog zahvata na površini od oko 28,4 hektara – objasnila je Hutinec.

image

Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja

Vlado Kos/Cropix

Osim već spomenutog vučedolskog naselja, replika kuća, izgradnje Megarona i planetarija, projektom je predviđena i izgradnja objekta za prezentaciju arheoloških iskopina, formiranje zone za prezentaciju vučedolskog stočarstva i poljoprivrede te gradnju objekata za smještaj životinja - male farme sa životinjama iz vučedolskog vremena kao što su podolci, ovce, koze i konji.

Nadalje, tu je i uklapanje postojećeg projekta pristupne ceste s parkiralištem za osobne automobile i autobuse u projekt arheološkog parka i uklapanje postojećeg projekta obaloutvrde, gradnja okretišta/manjeg parkirališta na pristupnoj cesti na istočnom ulazu, rekonstrukcija postojećeg restorana, gradnja info punkta sa sanitarijama za posjetitelje i novog istraživačkog centra s izložbenim prostorom, depoima, laboratorijem na poziciji iza info punkta sa sanitarijama posjetitelje. Zatim, gradnja putničkog pristaništa za putnička plovila uz Dunav i komunalnog pristaništa za brodice, čamce i druga plovila za sport i razonodu na Dunavu, uređenje prostora Orlovog otoka i gradnja rekonstrukcija vučedolskih sojenica na Orlovom otoku. Tu je i gradnja Muzejskog trga s edukativnim dječjim igralištem i "Vučedolskim labirintom", unapređenje okoliša i krajobraza, uređenje svih pješačkih, poučnih, biciklističkih i kolnih pristupa i staza unutar Arheološkog parka koje su potrebne za međusobno povezivanje predviđenih sadržaja u funkcionalnu cjelinu, promocija i vidljivost Arheološkog parka.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Projekt je podijeljen u faze, pri čemu svaki partner ima svoj dio zadataka. Tako je Grad Vukovar već počeo gradnju parkirališta i rekonstrukciju pristupne ceste, a imaju izgraditi i komunalno pristanište na Dunavu. Lučka uprava je zadužena za projekt izgradnje putničkog pristaništa za turističke brodice, a Turistička zajednica grada Vukovara za promociju Arheološkog parka.

- U sljedećoj fazi projekta predviđena je izgradnja Znanstveno-istraživačkog centra sa multimedijalnom dvoranom za različite sadržaje poput kongresa i izložbi. Sadržavat će također i suvenirnicu, radni prostor, laboratorij, prihvatni centar kao i smještajne kapacitete za gostujuće profesore i studente, čime se otvaraju velike mogućnosti suradnje sa brojnim hrvatskim i inozemnim stručnjacima – dodala je ravnateljica Muzeja, istaknuvši i kako je cilj projekta "značajno doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji i razvoju grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i šire regije." Izgradnjom i uređenjem Arheološkog parka Vučedol ostvarit će se i drugi ciljevi kao što su ‘‘unapređenje kulturne (arheološke) i turističke infrastrukture i ponude, komunalne infrastrukture, promociju turizma, razvoj poduzetništva i ruralnog prostora, korištenjem novih tehnologija i kreativnih ideja pri obrazovanju, prezentaciji i promociji jedinstvene kulture i povijesne baštine na prostoru parka.‘‘

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image

EU SMO MI

Sd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 19:05