StoryEditorOCM
Hrvatska‘ISTA SERIJA‘

Seizmolog Kuk o jakom potresu: ‘Pa trese se već tjednima, ispod mora i na kopnu... Nadajmo se da je ovaj bio najjači‘

Piše Vijesti SD
14. ožujka 2024. - 08:41

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio jako potres, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio kazao je kako je izračunata magnituda bila 5,4 no kako ovo nije prvi potres te serije.

- Posljednjih tjedana na tom području je bila izražena seizmička aktivnost. Već duže, čak zadnjih tjedana je velika aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora, tako i na kopnenom dijelu. Većina ovih potresa dogodili su se na kopnu, ali govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom - rekao je.

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla dogodio se još jedan, nešto slabiji potres magnitude 3,4 s epicentrom nedaleko od prvog.

Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko.

Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji.

- Građani na jugu su trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji potres bio najjači. Treba biti na oprezu, pratiti što će se dalje događati, ali nadamo se da je ovo najjači potres ove serije - zaključio je Kuk za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:56