Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaSAD SE SVE VIDI

Savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje je pratio nastavu na TV-u i zaključio: Car je gol! Gledam fiziku, polupismena predavačica...

Piše Silvana Uzinić
25. ožujka 2020. - 10:06
Srećko Listeš: Sad shvaćamo tko i kako govori u našim školama. Jesu li OVO naši najbolji nastavnici?Jakov Prkić/Arhiv/HANZA MEDIA

Car je gol! Sad shvaćamo tko i kako govori u našim školama. Jesu li OVO naši najbolji nastavnici? Pita se ovo Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik i književnost iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Splitu nakon što je gledao nastavu preko televizijskih ekrana koja se tako odvija zbog epidemije koronavirusa. Pita se naglas, naime, u svom statusu na Facebooku on pojašnjava:

- Gledam danas fiziku. Predavačica je počela s elektronom (kratkosilazni naglasak na prvom e) - to ne mogu izgovoriti (iako sam se trudio). Tu polupismenu predavačicu trebaju slušati svi srednjoškolci i - gle čuda, ona bi im trebala biti govorni model. I naši bi srednjoškolci trebali govoriti kao ona. NITKO još nije odradio svoje predavanje na standardnome hrvatskom jeziku, a poznavanje standardnoga hrvatskog jezika uvjet je za zaposlenje. Dakako, ne očekuje se da nastavnici govore onako kako govore najbolji spikeri Hrvatskoga radija, ali, Bože moj...

Predavači MZO-a griješe na svim razinama hrvatskoga jezika (fonološkoj, morfološkoj, sintaktičkoj, leksičkoj), stil nije prilagođen svrsi.

Nastavnica hrvatskoga jezika nije sposobna izgovoriti imenicu FUTUR! Je li to bizarno? - očajan je Listeš. On pritom zaključuje sljedeće:

"Učinci nastave na daljinu su, zasad:

1. Predavači DOKAZUJU kako ne znaju standardni hrvatski jezik i krše Ustav Republike Hrvatske (članak 7.). To im je omogućio naručitelj (MZO).

2. Na velika vrata vraća se frontalna nastava.

3. Na velika vrata ulaze štetne i bizarne ideje uporabe tzv. digitalnih alata u temeljnim strukama (u nekim strukama zaposleni nemaju baš nikakva zaduženja, ali o tomu neka se brine poslodavac)."

Srećko Listeš postavlja pitanje za kraj: "Posjećuju li ravnatelji nastavu i jesu li svjesni da im nastavnici ne znaju govoriti standardnim hrvatskim jezikom? Istina, iz česte komunikacije s njima, shvatio sam da ni mnogi od njih ne znaju govoriti standardnim hrvatskim jezikom, nego samo rabe neki mjesni govor."

Listeš na kraju strogo poručuje: "Slobodno govorite svojim mjesnim govorom, ali u službenoj komunikaciji govorite standardnim hrvatskim jezikom. I točka."

#ONLINE NASTAVA#šKOLA NA DALJINU#SREćKO LISTEš

Izdvojeno