StoryEditor
Hrvatska‘sustav je spreman‘

Prvi slučajevi koronavirusa se pojavili u Palermu i Firenzi, ministar zdravstva poručuje: Hrvatska je spremna zatvoriti granicu, mjesta za paniku nema

Piše Hina
25. veljače 2020. - 09:46
Vili BerošŽeljko Puhovski/HANZA MEDIA

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak ujutro da su u ovom trenutku svi rezultati hrvatskih državljana poslani na analizu u Zagreb negativni na koronavirus, no da je tijekom noći u KBC Rijeka stiglo još devet pacijenata koji su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.

"U ovom trenutku svi rezultati su negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da netko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba uznemiravati javnost jer je sustav spreman. Dodatno se provjeravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da netko je pozitivan, fokusirat ćemo se na to da tražimo kontakte", rekao je ministar Vili Beroš za N1.

Ministar je također rekao da je Hrvatska spremna zatvoriti granicu, ukoliko to struka zatraži, ali da to zasad nije potrebno.
Najavio je da će u 11 sati biti sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

"Spremamo se i mjesta panici nema", poručio je ministar.

Prvi slučajevi koronavirusa u Palermu i Firenzi


Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus, objavile su u utorak lokalne vlasti, a prvi slučaj zabilježen je i u Firenci. 

Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji gdje je stigla sa simptomima gripe.

"Imamo suspektni slučaj koji se pokazao pozitivnim nakon analize brisa", objavile su sicilijanske vlasti.

Žena i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantenu, kao i oni koji su s njima bili u dodiru.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

Uzorak koji je u bolnici u Palermu potvrđen na koronavirus poslan je na dodatnu provjeru, kazao je predsjednik sicilijanske regije Nello Musumeci.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je u ponedjeljak 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci gdje su pretrage obavljene tijekom noći pokazale da se radi o koronavirusu.

Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u siječnju, piše La Repubblica.

U Italiji je dosad zabilježeno sedam umrlih i 231 slučaj zaraze: 173 zaraženo i 6 preminulih u Lombardiji, 33 zaražena i jedan preminuli u Venetu, 18 slučajeva zaraze u Emilia Romagni, po tri zaražena u Pijemontu i Laciju, po jedan zaraženi u južnom Tirolu, na Siciliji i u Toskani.

Španjolski mediji prenijeli su u ponedjeljak da je testiranje brisa talijanskog liječnika iz Lombardije, koji je na odmoru na Tenerifima, pokazalo da se radi o koronavirusu.

Liječnik je u izolaciji, a uzorak je poslan na potvrdu u Madrid, objavile su vlasti na Kanarima.

#KORONAVIRUS#ITALIJA

Izdvojeno

06. lipanj 2020 15:08