StoryEditorOCM
Hrvatskadobio upozorenje

LIVEPljušte reakcije: ‘Ne možete ga zaustaviti. Što god izvodili. Rijeke pravde dolaze!‘, ‘Milanović je znao što će biti...‘

Piše Vijesti SD
18. ožujka 2024. - 14:59

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Nakon objavljenog upozorenja Ustavnog suda, uslijedile su brojne reakcije:
 

15:55 Mario Radić iz Domovinskog pokreta kaže da je odluka Ustavnog suda očekivana.

- Ali Milanović se neće povući te ćemo i dalje imati nestabilnost - kaže Radić i dodaje da njima nije opcija da se pridruže toj koaliciji.

- Mi imamo svoj put i ne vidimo s njima nikakve sličnosti, zaključuje.

15:23 - Možda da sada uskoči Jadranka Kosor umjesto Milanovića - napisao je na X-u potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon reakcije Ustavnog suda.

15:14 - Dalija Orešković smatra da je Ustavni sud ‘sam po sebi ustavnopravni problem, a ne dio rješenja‘.

- Upozorenje Ustavnog suda je proceduralno dvojbeno i sklisko te je nevješto sročeno u takozvanom upozorenju. Kad bi stvarno bili vladavina prava u kojoj se drži do principa i standarda, onda bi mogli govoriti o tome da bi predsjednik prvo trebao podnijeti ostavku te se onda kandidirati, ali suludo je inzistirati ako se nismo u stanju držati propisanih normi. Ustavni sud pozvao se na članak 96. i pritom je javnost doveo u zabludu jer je krenuo s citiranjem Ustava da predsjednik države ne može obavljati drugu dužnost i da ne može biti član ni jedne političke stranke, a nadalje je sve ostalo pročitano kao dio odredbi Ustava, a ono to nije. Sve nakon te dvije rečenice je plod interpretacije, a ne ustavnopravno pravilo - govori Orešković koja smatra da se ovime Ustavni sud uključio u kampanju.

- Očito je da HDZ neće mirnim putem predati vlast - zaključila je.

Anka Mrak Taritaš drži da je Ustavni sud otišao korak dalje od onog što je pretpostavljala da će reći.

- Očekivala sam da će reći da Milanović ne smije biti kandidat za premijera na listi, ali da će reći da se u kampanji njegovo ime ne smije spominjati, to nisam očekivala. Primijetila sam također da nije bilo izdvojenog mišljenja i da je jedan sudac bio protiv ovog upozorenja, a dvoje je otišlo prije početka glasovanja. Ustavni sud se, očito, uključio u kampanju - kazala je Mrak Taritaš.

15:02 - "Ne možete ga zaustaviti. Što god izvodili. Rijeke pravde dolaze! Izlit će se u proljeće!", poručio je bivši saborski zastupnik Gordan Maras na Facebooku nakon odluke Ustavnog suda.

14:45 - Božo Petrov, predsjednik Mosta, kaže da je to bila očekivana odluka.

- Jako je dobro znao što će biti, nije on glup čovjek. Ono što je mene više zabavilo je panika u redovima HDZ-a. To me malo više zabavilo zadnjih dana, ali odluka Ustavnog suda bila je u potpunosti očekivana - ako se želite uključiti u parlamentarne izbore, morate podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države. Vjerujem da je to logično i da je Zoran Milanović sve to znao i izračunao. Zašto je to napravio? Da podigne rejting SDP-a - rekao je Petrov.

14:30 - IDS je u ponedjeljak pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucija koju godinama gradimo.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus upozorio je na potencijalnu štetu koju najava Milanovića da će se kandidirati kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima, u vrijeme dok obnaša funkciju predsjednika svih građana, može imati na demokratske procese u Hrvatskoj.

"Kandidatura Milanovića i njegovo uključivanje u kampanju dok aktivno obavlja dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak. Takav potez smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika", rekao je Paus.

U 8. izbornoj jedinici IDS s partnerima izlazi odvojeno od SDP-a jer su nam Istra i Kvarner na prvom mjestu, ali u drugim dijelovima Hrvatske dali smo načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv iskorištavanja institucija koje HDZ provodi godinama, dodao je.

Istra i Kvarner najrazvijenije su regije u Hrvatskoj zahvaljujući usmjerenoj strategiji razvoja te konstruktivnom radu i trudu svih političkih aktera, a ne politiziranjem i traženjem rupa u zakonima. Ono što smo postigli u našim regijama želimo za cijelu Hrvatsku, a preduvjet za to je da djelujemo unutar okvira razvijenog demokratskog društva, poručio je Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:53