StoryEditorOCM
Hrvatskana markovom trgu

Prosvjednici ‘opalili‘ po šefu Sindikata policije: ‘Već 20 godina ne radi u državnoj službi, a uredno prima plaću‘

Piše Marko Didić
30. lipnja 2023. - 14:11

Oko tisuću pravosudnih djelatnika prosvjedovalo je danas na Markovom trgu u Zagrebu ispred zgrade Sabora i Vlade poručujući da je stanje s njihovim plaćama neodrživo i da bi minimalno povećanje plaće trebalo biti 400 eura.Štrajk je organizirao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

"Ispred zgrade Ministarstva pravosuđa nismo htjeli prosvjedovati jer oni su upoznati sa svim našim zahtjevima i na sve su se to oglušili, zato smo išli ispred onih koji donose i provode zakone jer će nas oni možda bolje čuti" rekao nam je jedan od prosvjednika iz Splita.

Osim što su mnogi radnici iznosili svoje sudbine i način života sa malim plaćama klicalo se predjedniku Vrhovnog suda koji je presudio da je štrajk zakonit. Osim što je prozivana Vlada koja je svim silama nastojala zaustaviti štrajk, pa čaki i tužbama, prozvan je i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

"Oko 130 tisuća državnih i javnih službenika dovedeno je u diskriminatorni položaj. Najvećim krivcem smatram Dubravka Jagića, (iz Sindikata policije, op. a) on je to učinio da zadrži stečene privilegije. On već 20 godina ne radi u državnoj službi, a uredno prima plaću. Ja znam što je on ugovorio i što potpisao kad je dogovarao povišice. Oštetio nas je sve", rekao je Bono Tomašević, predsjednik Nacionalnog sindikata policije.

image

Prosvjed pravosudnih djelatnika na Markovom trgu

Posljednja govornica bila je Iva Šušković, glavna organizatorica prosvjeda.

"Prije četiri tjedna nisam imala pojma kakav će biti odaziv u štrajku. Rekoše nam – ‘niste reprezentativni‘. Rekoše nam-‘Zabranit ćemo vam štrajk, proglasit ćemo ga nezakonitim. Nemoj, Iva‘. Kaže naš ministar: ‘Tko se zadnji smije, najslađe se smije. A ja rekoh njemu: ‘Tko se zadnji smije, nije skužio foru. Vi ćete se zadnji smijati, to vam obećajem, jer ovu energiju mase ne može nitko slomiti", rekla je, nakon čega su okupljeni počeli skandirati "Iva" i "Ostavka".

image

Prosvjed pravosudnih djelatnika na Markovom trgu

"Vi ste onaj pokretač ovog sindikata, oni koji pišu povijest u pravosuđu i reformu sindikalizma. Ona se trebala dogoditi odavno, ali neka se događa sada, neka se lome koplja na nama, možemo to izdržati", rekla je dalje. "Mi pristajemo na ono što nama pripada", kazala je. Njenim govorom završen je prosvjed.

Prosvjednici su došli sa zviždaljkama, trubama, bubnjevima i transparentima poputa neki transparenti su bili izuzetno duhoviti "Dajte nam tristo, da džabe došli nismo", "Pravosuđe gori, AP se češlja", "Nepravda u palači pravde", "Svi za jednog, povišica za sve", "Za nas je ovo hitan slučaj", "Ovo nije norijada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 10:01