stdClass Object ( [id] => 1334294 [title] => ‘Pratili smo ponašanje političara uhvaćenih u aferi. Postoji obrazac, a jedna stvar im je presudno važna. Nije ni čudo‘ [alias] => pratili-smo-ponasanje-politicara-uhvacenih-u-aferi-postoji-obrazac-a-jedna-stvar-im-je-presudno-vazna-nije-ni-cudo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jeste li primijetili da hrvatski političari “ulovljeni” u aferi istupaju u javnosti po vrlo sličnom obrascu? Možda i jeste, ali odnedavno, zahvaljujući istraživanju troje znanstvenika, imamo i zorni dokaz istovjetnosti u komuniciranju političara zatečenih “s prstima u pekmezu”. Nakon što ih se zatekne u skandalu, oni prvo poriču krivnju, zatim prebacuju odgovornosti i traže krivca, uglavnom u medijima, da bi naposljetku pokazali lojalnost stranci pri čemu izgovaraju rečenice poput one “ne želim biti teret”.

Upravo ta izjava je u naslovu znanstvenog članka “Ne žele biti teret svojoj stranci: komuniciranje političara u Hrvatskoj vezano za korupcijske i druge afere”, kao izvještaja vrlo zani mljivog istraživanja koje su proveli Dražen Lalić, Marin Galić i doktorandicaAnita Culifaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Obuhvatili su izjave 35 izravnih sudionika različitih afera koje su bile intenzivno praćene u medijima i razglašene u javnosti.

Analizirana je ukupno 471 izjava političara i dužnosnika, odnosno uz njih vezane komunikacije 35 hrvatskih političarki i političara u razdoblju (uglavnom desetak dana) najintenzivnijeg interesa javnosti. Vremenski okvir istraživanja odnosi se na razdoblje od 2010. do 2021. godine, a među onima koji su obuhvaćeni istraživanjem njih 21 su članovi HDZ-a, šest je aktera iz SDP-a, dok su članovi HNS-a, koji je u tom razdoblju bio u koaliciji i s SDP-om (2011. – 2015.) i s HDZ-om (2017. – 2021.), bili istaknuti u četirima aferama. Analizirani su slučajevi članova IDS-a, HSLS-a, Željka Keruma (Hrvatska građanska stranka) i Milana Bandića (BM 365 – Stranka rada i solidarnosti). Gotovo polovina analiziranih afera odnosi se podjednako na korupciju i sukob interesa. Čak 31 od 35 aktera na početku je odbilo priznati postojanje afere!

Eskalacija afera

Kako to objašnjavaju, pitali smo Lalića i Galića, s kojima smo vodili zanimljiv razgovor s obzirom na to da tema ne samo da ne prestaje biti aktualna, već materijala za neka nova istraživanja i komparacije ima u izobilju.

---

image

Galić: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu ponašali kao da afere nema, a to je ono što danas premijer Andrej Plenković voli nazivati ‘ne-temom’

Nera Šimić/Cropix
---

Jeste li kod novih afera uočili da se nastavljaju pravilnosti koje ste utvrdili u svom istraživanju i čini li vam se da su se zakotrljale više nego ikad, pa tako i u razdoblju koje ste obuhvatili?

GALIĆ: Nismo ni mi sve obuhvatili, već samo one afere za koje smo smatrali da su bile popraćene s posebno intenzivnim komuniciranjem. Ali slažemo se da su afere od 2020. godine dosta eskalirale. Rezultati su zato vrlo aktualni i mogu se prepoznati i u ovim aferama koje su se nakon tog razdoblja dogodile.

Što ste zapravo htjeli pokazati ovim istraživanjem?

GALIĆ: Krenuli smo tako da vidimo postoje li neki obrasci ponašanja političara u aferama. To je dugotrajni istraživački proces: prvo smo iz medija izdvojili 471 izjavu, a onda smo iz toga uzorka pokušali naći pravilnosti. Temu smo nazvali “afersko” komuniciranje, što je ustvari nepostojeća riječ, ali nam se najviše uklapala. Provjeravajući dvije početne teze uočili smo tri bitne faze komuniciranja.

LALIĆ: Prva teza je da postoje obrasci komuniciranja kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere koje odgovaraju njihovom specifičnom habitusu. Druga teza je da se afersko komuniciranje dominantno odvija u skladu s lojalnošću stranci i institucijama kojima pripadaju, odnosno vodstvima tih stranaka kao najvećem izvoru moći u našem društvu, a ne u skladu s interesima javnosti i društva. Te su se teze pokazale utemeljenima.

Koje su to tri faze aferskog komuniciranja?

GALIĆ: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu ponašali kao da afere nema, a to je ono što danas premijer Andrej Plenković voli nazivati “ne-temom”.

LALIĆ: Da,baš kao da je politička i društ vena tema ono što premijer kaže da je tema, a ne što građani misle i što njih tišti i što im utječe na život...

GALIĆ: ... Onda dolazi druga faza, a to je prebacivanje krivnje, najčešće na medije. Dakle 27 političara direktno kritizira medije ili, pak, suparničke političare, neki se pozivaju na institucije pa imamo legendarnu izjavu Milana Bandića “neka institucije rade svoj posao”.

---

image

Lalić: Kad je riječ o članovima HDZ-a, a u ovom istraživanju ih je većina, svoju karijeru i egzistenciju vežu uz stranačka vodstva, to je njima pitanje opstanka. Što se dogodilo s onima koji su podnijeli ostavke? I dalje dobro žive, imaju neki i druge dužnosti, plaćena im je vjernost i lojalnost stranci

Nera Šimić/Cropix
---

LALIĆ: To je jedna od onih evergreen fraza naše politike, slično onoj “neka pravna država funkcionira”. Au dugom vremenu dok institucije odrade svoj posao gotovo svi će zaboraviti aferu; to je isto jedan od trikova kojeg bi građani trebali biti svjesni.

GALIĆ: U drugoj fazi političari pokušavaju iskoristiti svoje različite kapitale koje smo analizirali na osnovu klasifikacije francuskog sociologa Pierrea Bourdieua. Među njima su socijalni kapital koji se najviše tiče povezanosti sa strankom i njezinim vodstvom, zatim kulturni, ekonomski i simbolički kapital. Simbolički je bio izražen, primjerice, kad se bivši ministar Mijo Crnoja uvijek pozivao na branitelje. Ekonomski je pokazao, recimo, Lovro Kuščević jer je htio istaknuti da je on i prije afere imao toliko i toliko kuća, da je bio bogat. Kulturni kapital pokazao je, na primjer, Zdravko Marić jer je njegov način komuniciranja u kojemu je pokazao znanje i vještine efikasniji nego kod drugih političara uključenih u afere.

Onda je tu treća faza suočavanja sa strankom jer je pritisak prevelik pa se izlazi s onim da ne žele biti uteg ili opterećenje stranci, odnosno vođi. Ta faza nije vrijedila samo za Zorana Milanovića i Grabar-Kitarović koji kao predsjednici republike nemaju direktno nadređenog. Velika većina (29) političara je zadržalo stav da nisu krivi. Od 35 političara zahvaćenih istraživanjem, jedanaestoro je kroz aferu prošlo totalno bez posljedica, osmero ih je smijenjeno, a sedmoro su podnijeli ostavke na svoj položaj. Samo pet analiziranih afera je završilo osuđujućom presudom koja uključuje odlazak u zatvor, a u jednom slučaju sud se odlučio za zatvorsku kaznu.

Lijepa, ali ne i Moralna naša

Kako tumačite to pozivanje na stranku?

LALIĆ: Svi su krivi osim nas i naše stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slušajte samo Plenkovića! On pušta jedno vrijeme da traje afera, čeka da se ispuše ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, onda signalizira suradniku da bi trebao odstupiti. Samo troje ministara je ostalo od prve postave njegove vlade. Odlaze ministri i drugi dužnosnici, ali pritom ne kažu da je to zato što su odgovorni za neki prijestup, već zbog višeg, stranačkog interesa. Ne priznaju da je njihov odlazak interes društva koje se treba zasnivati na poštenju i ćudoređu.

Moral je riječ koja se u nas sve rjeđe koristi. Naša zemlja je Lijepa naša, ali ne i Moralna naša, ona koja ima obraz! Posebno članovi vladajućeg HDZ-a, a u ovom istraživanju ih je većina, svoju karijeru i egzistenciju vežu uz stranačka vodstva, to je njima ključno pitanje egzistencije. Ali šta se dogodilo s HDZ-ovcima i pripadnicima drugih stranakakoji su podnijeli ostavke ili su smijenjeni? Oni i nakon afere i dalje dobro žive, imaju neki od njih druge dužnosti, dakle plaćena im je vjernost i lojalnost stranci.

Osim toga, epicentar politike nije u Saboru i u javnoj sferi, nego u strankama, odnosno njihovim vodstvima. Njemački sociolog Robert Michels još prije 112 godina nazvao “željeznim zakonom oligarhije” tendenciju stranaka da postanu podložne svojim vodstvima. Ovih 35 aktera iz istraživanja povodi se za tim izgleda neodoljivim zakonom pa zato u prvi plan stavljaju interese svojih stranaka, ponajprije njihovih vođa koji se najviše brinu da zadrže ili osvoje vlast.

U zaključcima svog istraživanja kažete da “politički akteri vjerojatno uglavnom više strahuju od suda (vodstva) svoje političke stranke nego od pravorijeka pravosuđa”. Pritom dodajete da je “prema mnogim pokazateljima, takav habitus neosviješten, i to kako od njih samih tako i od mnogih drugih političkih i društvenih aktera”. Znači li to da neki političari naprosto neka ponašanja smatraju uobičajenim, kao ono, na primjer, kad pozovu šefa Hrvatskih šuma radi zapošljavanja prijatelja?

LALIĆ: Kod nas, kao i u nekim drugim zemljama, postoje dvije razine politike. Prva je ona nadzemna u kojoj se zbiva politika transparentna i usmjerena općem interesu, sa sudjelovanjem političara iz različitih stranaka. No u Hrvatskoj je već dugo vremena prisutna i podzemna razina, u kojoj djeluju politički akteri, naročito oni na vlasti ili bliski vlasti, koji nastoje izbjeći odgovaranje javnosti i u kojoj su bitni politički kumovi i njihovi interesi koje treba slijediti, a ne interesi građana.

Sudjelovanje i omogućavanja klijentelističkih i koruptivnih praksi je sastavni dio habitusa političkih aktera koji djeluju na podzemnoj razini. Na žalost, prakse koje obilježavaju njihovo djelovanje zadobile su kod nas stanovitu normalnost. Sjetimo se samo Nevenke Bečić, Kerumove sestre koja je rekla da je normalno da zapošljava svoju rodbinu! To je jedan od najučinkovitijih načina da se društvo raspadne, jer ako ne postoje objektivni kriteriji, vezani uz obrazovanje i sposobnosti, za dobivanje posla ili neke dužnosti, onda oni koji ispadaju iz te igre usvajaju i slijede strategije preživljavanja jako štetne za društvo, u širokom rasponu od konformizma preko gubljenja nade pa do emigriranja.

I mnogi članovi stranaka okreću glavu od pojava korupcije i klijentelizma u svojoj organizaciji, ali time na neki način postaju sudionici! Kako je ustanovio pisac H. L. Borges, ništa nije sramotnije od suučesnika. Jer onaj dužnosnik uključen u takve prakse ima svoj interes, zaposlit će kćer ili sina na primjer, a ovaj koji je pošten zdvaja jer se osjeća osramoćenim i nije u stanju ništa napraviti. Ovo istraživanje je važno zbog toga što u aferama podzemna razina politike izlazi na vidjelo.

---

image

‘Svi su krivi osim nas i naše stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slušajte samo Plenkovića! On pušta jedno vrijeme da traje afera, čeka da se ispuše ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, signalizira suradniku da bi trebao odstupiti.‘

Nera Šimić/Cropix
---

Postoji trenutak kad se loše stvari više ne mogu skrivati, poput dugo nošenog prljavog rublja; tada se posebno jasno može razabrati stil političara koji se ne povode prema mišljenju javnosti, nego kod afera kao automati slijede ove tri faze komuniciranja i ponašanja. Habitus političara koji djeluju na podzemnoj razini je neosviješten, jer da bi nešto bilo osviješteno nužan je kritičan pogled na sebe i svoju političku organizaciju.

U pripremi - poslastica!

Mogu li se pravilnosti kod komuniciranja političara u kriznim situacijama pripisati njihovoj suradnji s PR stručnjacima koja je postala neizostavna u vodstvima stranaka?

LALIĆ: Jasno je da kao društvo živimo u kriznim vremenima, ali vladajući politički akteri su zapravo stalno u krizi, što im na neki način i odgovara. Ako se promotre ova dva mandata Andreja Plenkovića, od afere “Agrokor” do “Plina za cent”, to je zapravo neka non-stop krizna, izvanredna situacija. Politički akteri, prije svega premijer i njegovi suradnici, puno su više krizni upravitelji nego što su kreatori i provoditelji politika usmjerenih općem dobru. Pokazuje to gotovo potpuni nedostatak reformi, a ova zemlja vapi za reformama zdravstvenog, obrazovnog, pravosudnog sustava, javne uprave...

A uz afere tu su i vanjske krize poput izbjeglica, ratovi... Očito je da moraju i krizno komunicirati, a onda slijede obrasce raširene ne samo u političkom nego uopće u suvremenom PR-u. Politika se danas kod nas puno više odnosi na stil i formu nego na sadržaj. Dokaz tome je da premijer i predsjednik Republike gotovo svaki dan izlaze pred medije. Oni bi trebali s vremena na vrijeme održati konferenciju za novinare i na druge načine javno komunicirati, ali ovako prema mome mišljenju gube vrijeme koje bi mogli puno bolje iskoristiti. Smatram da politički vođe to čine zato što najviše imaju na umu rezultate sljedećih izbora.

Kako komentirate prijedlog izmjena Kaznenog zakona uzmemo li u obzir to da akteri političkih afera uglavnom krive novinare nakon faze poricanja? Mislite li da će, s obzirom na to da je premijer Plenković kao motiv zakonskih izmjena izravno naveo političku štetu, zakon proći na Ustavnom sudu i kako bi se njegovo izglasavanje moglo spriječiti?

LALIĆ: Ne znam kako će prijedlog tog zakona proći na Ustavnom sudu, ali bi zbog toga trebalo izići na ulice! Demokratski orijentirani građani kod nas, poput onih u Poljskoj i onih u Mađarskoj, trebaju prosvjedovati protiv pokušaja da se strogo kontrolira iznošenje u javnost činjenica od javnog interesa. U ovome pokušaju izmjene zakona je očito da je interes javnosti, društva i općeg dobra kod nas u drugom planu u odnosu na interese stranačkih oligarhija.

Ove izmjene zakona nisu samo usmjerene na novinare, nego i na zviždače koji obznanjuju podatke o korupciji i klijentelizmu. I tu se pokazuje kako je Plenkoviću interes stranke i njezin ostanak na vlasti, što je i njegov partikularni interes, važniji od općeg dobra! Predsjednik uprave HEP-a je bespravni graditelj kojeg iz nekog razloga Plenković još uvijek štiti. To je protiv ovoga društva jer se poručuje da je bespravna gradnja normalna i prihvatljiva.

Da nije bilo medija i zviždača, javnost ne bi saznala ni to da su neki političari u sukobu interesa, da tuku suprugu, da krše prometna pravila i druge upute za ponašanje koje bi trebale vrijediti podjednako za baš sve građane. Imamo li nas troje važeću vozačku dozvolu? Gabrijela Žalac je nije imala...

Kako ovoliki broj afera, a mogli bismo slobodno reći da izbijaju na tjednoj razini, utječe na raspoloženje građana, poglavito mladih? Stvara li to malodušje, ravnodušnost, neizainteresiranost...?

GALIĆ: Da, mladi su najčešće apolitični. Moj 20-godišnji sin s kojim se, doduše, puno razgovara vjerojatno će izići na sljedeće izbore. Ali većina mladih se radije povlači.

Čini se da je među njima prevladavajuće mišljenje kako su mladi koji se uključe u politiku vođeni osobnim interesima?

GALIĆ: Da, čim se približavate politici to činite iz interesa, nema tu pobuda da se mijenja svijet i da ga se učini boljim, nego što će meni donijeti sudjelovanje u politici.

Imate li u planu neko novo slično istraživanja s obzirom na to da je materijala i aktera u izobilju?

GALIĆ: Kolegica Anita Culifaj i ja pripremamo knjigu o kriznom komuniciranju Vlade u aferi Agrokor.

LALIĆ: To će biti prava znanstvena poslastica!

---

’Izmišljeno’, ‘nema dokaza’...

Prisjetimo se nekih aktera i izjava, a ovaj znanstveni rad ih navodi:
Nadan Vidošević u prvoj fazi je, nastojeći poreći svoju odgovornost, koristio poznatu uzrečicu: “Između ostalog, kažu da muž zadnji dozna. Prema tome, sve je moguće”.
Tomislav Karamarko: “Afera Konzultantica ne postoji, izmišljena je da bi se mene sotoniziralo i stavljalo u negativan kontekst.”
Božidar Kalmeta: “Nema nikakvih razloga da ja budem pod istragom.”
Marina Lovrić Merzel: “Ne može se ništa dokazati.”

---

---

’Insinuacije medija!’

Primjeri druge faze reagiranja:

Alojz Tomašević: “Zbog niza dezinformacija koje su se proteklih dana pojavljivale u medijima, želim zaštititi dostojanstvo svoje obitelji, djece, unučadi, pa i svoje supruge.”

Mijo Crnoja: “Insinuacije medija su navodi o lažnom prebivalištu, to je otvoreni napad na mene i novu Vladu.”

Ivica Škaričić: “U Hrvatskoj imamo 7000 mrtvih od pandemije, a vi mene pitate jesam li kriv za smrt nekoliko staraca… Svi koji ste pisali o tom slučaju pokušali ste plasirati ideju da sam ja kao član HDZ-a direktno ubio te ljude. Pa nije ih ubio HDZ nego virus.”

---

---

‘Ne želim biti uteg vladi ni teret stranci’

Reagiranje u trećoj fazi:
Martina Dalić: “Odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, HDZ-u i demokratskoj većini. Ja to nikako ne želim biti.”
​Marina Lovrić Merzel: “Ne želim biti teret stranci.”
Lovro Kuščević: “Ja ne želim da ovoj vladi, koja dobro radi i ima izvrsne rezultate, budem uteg kako ti rezultati ne bi bili još bolji.”

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u dugotrajni je istraživački proces krenuo s dvije početne teze - prva je da kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere postoje obrasci komuniciranja, a druga da se komuniciranje dominantno odvija u skladu s lojalnošću vodstvima stranaka kao najvećim izvorom moći, a ne u skladu s interesima javnosti i društva. Te su se teze pokazale utemeljenima, a provjeravajući ih uočili su tri bitne faze komuniciranja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s prstima u pekmezu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u dugotrajni je istraživački proces krenuo s dvije početne teze - prva je da kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere postoje obrasci komuniciranja, a druga da se komuniciranje dominantno odvija u skladu s lojalnošću vodstvima stranaka kao najvećim izvorom moći, a ne u skladu s interesima javnosti i društva. Te su se teze pokazale utemeljenima, a provjeravajući ih uočili su tri bitne faze komuniciranja s prstima u pekmezu 2 0 14183 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-26 10:49:19 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-28 12:00:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-28 12:00:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u dugotrajni je istraživački proces krenuo s dvije početne teze - prva je da kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere postoje obrasci komuniciranja, a druga da se komuniciranj [metadata] => robots= author= title='Pratili smo ponašanje političara uhvaćenih u aferi. Postoji obrazac, a jedna stvar im je presudno važna. Nije ni čudo' [metakey] => Dražen Lalić, Marin Galić, Anita Culifaj, istraživanje, afere političara [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25929657.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25929651.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25929649.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25929644.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nera Simi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Znanstvenici Marin Gali\u0107 i Dra\u017een Lali\u0107 s fakulteta politi\u010dkih znanosti Sveu\u010dili\u0161ta u Zagrebu
\n\u00a0<\/p>","

Gali\u0107: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu pona\u0161ali kao da afere nema, a to je ono \u0161to danas premijer Andrej Plenkovi\u0107 voli nazivati \u2018ne-temom\u2019<\/p>","

Lali\u0107: Kad je rije\u010d o \u010dlanovima HDZ-a, a u ovom istra\u017eivanju ih je ve\u0107ina, svoju karijeru i egzistenciju ve\u017eu uz strana\u010dka vodstva, to je njima pitanje opstanka. \u0160to se dogodilo s onima koji su podnijeli ostavke? I dalje dobro \u017eive, imaju neki i druge du\u017enosti, pla\u0107ena im je vjernost i lojalnost stranci<\/p>","

\u2018Svi su krivi osim nas i na\u0161e stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slu\u0161ajte samo Plenkovi\u0107a! On pu\u0161ta jedno vrijeme da traje afera, \u010deka da se ispu\u0161e ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, signalizira suradniku da bi trebao odstupiti.\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25929657_1920.jpg":"1920x1080","k_25929657_1280.jpg":"1280x1280","k_25929657_1024.jpg":"1024x1024","k_25929657_640.jpg":"640x640","k_25929657_480.jpg":"480x480","k_25929657_340.jpg":"340x340","k_25929657_220.jpg":"220x220","o_25929657_1280.jpg":"1280x853","o_25929657_1024.jpg":"1024x682","o_25929657_640.jpg":"640x426","o_25929657_480.jpg":"480x320","o_25929657_340.jpg":"340x226","o_25929657_220.jpg":"220x146","h_25929657_1280.jpg":"1280x854","h_25929657_1024.jpg":"1024x683","h_25929657_640.jpg":"640x427","h_25929657_480.jpg":"480x320","h_25929657_340.jpg":"340x227","h_25929657_220.jpg":"220x147","pp_25929657_1280.jpg":"1280x1628","pp_25929657_1024.jpg":"1024x1303","pp_25929657_640.jpg":"640x814","pp_25929657_480.jpg":"480x611","pp_25929657_340.jpg":"340x432","pp_25929657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25929651_1920.jpg":"1920x1080","k_25929651_1280.jpg":"1280x1280","k_25929651_1024.jpg":"1024x1024","k_25929651_640.jpg":"640x640","k_25929651_480.jpg":"480x480","k_25929651_340.jpg":"340x340","k_25929651_220.jpg":"220x220","o_25929651_1280.jpg":"1280x853","o_25929651_1024.jpg":"1024x682","o_25929651_640.jpg":"640x426","o_25929651_480.jpg":"480x320","o_25929651_340.jpg":"340x226","o_25929651_220.jpg":"220x146","h_25929651_1280.jpg":"1280x854","h_25929651_1024.jpg":"1024x683","h_25929651_640.jpg":"640x427","h_25929651_480.jpg":"480x320","h_25929651_340.jpg":"340x227","h_25929651_220.jpg":"220x147","pp_25929651_1280.jpg":"1280x1628","pp_25929651_1024.jpg":"1024x1303","pp_25929651_640.jpg":"640x814","pp_25929651_480.jpg":"480x611","pp_25929651_340.jpg":"340x432","pp_25929651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25929649_1920.jpg":"1920x1080","k_25929649_1280.jpg":"1280x1280","k_25929649_1024.jpg":"1024x1024","k_25929649_640.jpg":"640x640","k_25929649_480.jpg":"480x480","k_25929649_340.jpg":"340x340","k_25929649_220.jpg":"220x220","o_25929649_1280.jpg":"1280x853","o_25929649_1024.jpg":"1024x682","o_25929649_640.jpg":"640x426","o_25929649_480.jpg":"480x320","o_25929649_340.jpg":"340x226","o_25929649_220.jpg":"220x146","h_25929649_1280.jpg":"1280x854","h_25929649_1024.jpg":"1024x683","h_25929649_640.jpg":"640x427","h_25929649_480.jpg":"480x320","h_25929649_340.jpg":"340x227","h_25929649_220.jpg":"220x147","pp_25929649_1280.jpg":"1280x1628","pp_25929649_1024.jpg":"1024x1303","pp_25929649_640.jpg":"640x814","pp_25929649_480.jpg":"480x611","pp_25929649_340.jpg":"340x432","pp_25929649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25929644_1920.jpg":"1920x1080","k_25929644_1280.jpg":"1280x1280","k_25929644_1024.jpg":"1024x1024","k_25929644_640.jpg":"640x640","k_25929644_480.jpg":"480x480","k_25929644_340.jpg":"340x340","k_25929644_220.jpg":"220x220","o_25929644_1280.jpg":"1280x853","o_25929644_1024.jpg":"1024x682","o_25929644_640.jpg":"640x426","o_25929644_480.jpg":"480x320","o_25929644_340.jpg":"340x226","o_25929644_220.jpg":"220x146","h_25929644_1280.jpg":"1280x854","h_25929644_1024.jpg":"1024x683","h_25929644_640.jpg":"640x427","h_25929644_480.jpg":"480x320","h_25929644_340.jpg":"340x227","h_25929644_220.jpg":"220x147","pp_25929644_1280.jpg":"1280x1628","pp_25929644_1024.jpg":"1024x1303","pp_25929644_640.jpg":"640x814","pp_25929644_480.jpg":"480x611","pp_25929644_340.jpg":"340x432","pp_25929644_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15442772 Threads: 3 Questions: 3195778650 Slow queries: 7187249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235893643 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pratili-smo-ponasanje-politicara-uhvacenih-u-aferi-postoji-obrazac-a-jedna-stvar-im-je-presudno-vazna-nije-ni-cudo-1334294 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pratili-smo-ponasanje-politicara-uhvacenih-u-aferi-postoji-obrazac-a-jedna-stvar-im-je-presudno-vazna-nije-ni-cudo-1334294?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245790 [name] => dražen lalić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-lalic [link] => /tag/drazen-lalic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344821 [name] => Marin Galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-galic [link] => /tag/marin-galic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734877 [name] => Anita Culifaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 18:37:11 [main_article_id] => 0 [alias] => anita-culifaj [link] => /tag/anita-culifaj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 346294 [name] => istraživanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istrazivanje [link] => /tag/istrazivanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 734878 [name] => afere političara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 18:37:11 [main_article_id] => 0 [alias] => afere-politicara [link] => /tag/afere-politicara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u dugotrajni je istraživački proces krenuo s dvije početne teze - prva je da kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere postoje obrasci komuniciranja, a druga da se komuniciranje dominantno odvija u skladu s lojalnošću vodstvima stranaka kao najvećim izvorom moći, a ne u skladu s interesima javnosti i društva. Te su se teze pokazale utemeljenima, a provjeravajući ih uočili su tri bitne faze komuniciranja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s prstima u pekmezu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pratili smo ponašanje političara uhvaćenih u aferi. Postoji obrazac, a jedna stvar im je presudno važna. Nije ni čudo‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25929657.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nera Simić/Cropix [mainImageDesc] =>

Znanstvenici Marin Galić i Dražen Lalić s fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25929657.jpg [title] => Nera Simić/Cropix

Znanstvenici Marin Galić i Dražen Lalić s fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25929651.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix

Galić: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu ponašali kao da afere nema, a to je ono što danas premijer Andrej Plenković voli nazivati ‘ne-temom’

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25929649.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix

Lalić: Kad je riječ o članovima HDZ-a, a u ovom istraživanju ih je većina, svoju karijeru i egzistenciju vežu uz stranačka vodstva, to je njima pitanje opstanka. Što se dogodilo s onima koji su podnijeli ostavke? I dalje dobro žive, imaju neki i druge dužnosti, plaćena im je vjernost i lojalnost stranci

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25929644.jpg [title] => Nera Šimić/Cropix

‘Svi su krivi osim nas i naše stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slušajte samo Plenkovića! On pušta jedno vrijeme da traje afera, čeka da se ispuše ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, signalizira suradniku da bi trebao odstupiti.‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jeste li primijetili da hrvatski političari “ulovljeni” u aferi istupaju u javnosti po vrlo sličnom obrascu? Možda i jeste, ali odnedavno, zahvaljujući istraživanju troje znanstvenika, imamo i zorni dokaz istovjetnosti u komuniciranju političara zatečenih “s prstima u pekmezu”. Nakon što ih se zatekne u skandalu, oni prvo poriču krivnju, zatim prebacuju odgovornosti i traže krivca, uglavnom u medijima, da bi naposljetku pokazali lojalnost stranci pri čemu izgovaraju rečenice poput one “ne želim biti teret”.

Upravo ta izjava je u naslovu znanstvenog članka “Ne žele biti teret svojoj stranci: komuniciranje političara u Hrvatskoj vezano za korupcijske i druge afere”, kao izvještaja vrlo zani mljivog istraživanja koje su proveli Dražen Lalić, Marin Galić i doktorandicaAnita Culifaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Obuhvatili su izjave 35 izravnih sudionika različitih afera koje su bile intenzivno praćene u medijima i razglašene u javnosti.

Analizirana je ukupno 471 izjava političara i dužnosnika, odnosno uz njih vezane komunikacije 35 hrvatskih političarki i političara u razdoblju (uglavnom desetak dana) najintenzivnijeg interesa javnosti. Vremenski okvir istraživanja odnosi se na razdoblje od 2010. do 2021. godine, a među onima koji su obuhvaćeni istraživanjem njih 21 su članovi HDZ-a, šest je aktera iz SDP-a, dok su članovi HNS-a, koji je u tom razdoblju bio u koaliciji i s SDP-om (2011. – 2015.) i s HDZ-om (2017. – 2021.), bili istaknuti u četirima aferama. Analizirani su slučajevi članova IDS-a, HSLS-a, Željka Keruma (Hrvatska građanska stranka) i Milana Bandića (BM 365 – Stranka rada i solidarnosti). Gotovo polovina analiziranih afera odnosi se podjednako na korupciju i sukob interesa. Čak 31 od 35 aktera na početku je odbilo priznati postojanje afere!

Eskalacija afera

Kako to objašnjavaju, pitali smo Lalića i Galića, s kojima smo vodili zanimljiv razgovor s obzirom na to da tema ne samo da ne prestaje biti aktualna, već materijala za neka nova istraživanja i komparacije ima u izobilju.

---

image

Galić: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu ponašali kao da afere nema, a to je ono što danas premijer Andrej Plenković voli nazivati ‘ne-temom’

Nera Šimić/Cropix
---

Jeste li kod novih afera uočili da se nastavljaju pravilnosti koje ste utvrdili u svom istraživanju i čini li vam se da su se zakotrljale više nego ikad, pa tako i u razdoblju koje ste obuhvatili?

GALIĆ: Nismo ni mi sve obuhvatili, već samo one afere za koje smo smatrali da su bile popraćene s posebno intenzivnim komuniciranjem. Ali slažemo se da su afere od 2020. godine dosta eskalirale. Rezultati su zato vrlo aktualni i mogu se prepoznati i u ovim aferama koje su se nakon tog razdoblja dogodile.

Što ste zapravo htjeli pokazati ovim istraživanjem?

GALIĆ: Krenuli smo tako da vidimo postoje li neki obrasci ponašanja političara u aferama. To je dugotrajni istraživački proces: prvo smo iz medija izdvojili 471 izjavu, a onda smo iz toga uzorka pokušali naći pravilnosti. Temu smo nazvali “afersko” komuniciranje, što je ustvari nepostojeća riječ, ali nam se najviše uklapala. Provjeravajući dvije početne teze uočili smo tri bitne faze komuniciranja.

LALIĆ: Prva teza je da postoje obrasci komuniciranja kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere koje odgovaraju njihovom specifičnom habitusu. Druga teza je da se afersko komuniciranje dominantno odvija u skladu s lojalnošću stranci i institucijama kojima pripadaju, odnosno vodstvima tih stranaka kao najvećem izvoru moći u našem društvu, a ne u skladu s interesima javnosti i društva. Te su se teze pokazale utemeljenima.

Koje su to tri faze aferskog komuniciranja?

GALIĆ: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu ponašali kao da afere nema, a to je ono što danas premijer Andrej Plenković voli nazivati “ne-temom”.

LALIĆ: Da,baš kao da je politička i društ vena tema ono što premijer kaže da je tema, a ne što građani misle i što njih tišti i što im utječe na život...

GALIĆ: ... Onda dolazi druga faza, a to je prebacivanje krivnje, najčešće na medije. Dakle 27 političara direktno kritizira medije ili, pak, suparničke političare, neki se pozivaju na institucije pa imamo legendarnu izjavu Milana Bandića “neka institucije rade svoj posao”.

---

image

Lalić: Kad je riječ o članovima HDZ-a, a u ovom istraživanju ih je većina, svoju karijeru i egzistenciju vežu uz stranačka vodstva, to je njima pitanje opstanka. Što se dogodilo s onima koji su podnijeli ostavke? I dalje dobro žive, imaju neki i druge dužnosti, plaćena im je vjernost i lojalnost stranci

Nera Šimić/Cropix
---

LALIĆ: To je jedna od onih evergreen fraza naše politike, slično onoj “neka pravna država funkcionira”. Au dugom vremenu dok institucije odrade svoj posao gotovo svi će zaboraviti aferu; to je isto jedan od trikova kojeg bi građani trebali biti svjesni.

GALIĆ: U drugoj fazi političari pokušavaju iskoristiti svoje različite kapitale koje smo analizirali na osnovu klasifikacije francuskog sociologa Pierrea Bourdieua. Među njima su socijalni kapital koji se najviše tiče povezanosti sa strankom i njezinim vodstvom, zatim kulturni, ekonomski i simbolički kapital. Simbolički je bio izražen, primjerice, kad se bivši ministar Mijo Crnoja uvijek pozivao na branitelje. Ekonomski je pokazao, recimo, Lovro Kuščević jer je htio istaknuti da je on i prije afere imao toliko i toliko kuća, da je bio bogat. Kulturni kapital pokazao je, na primjer, Zdravko Marić jer je njegov način komuniciranja u kojemu je pokazao znanje i vještine efikasniji nego kod drugih političara uključenih u afere.

Onda je tu treća faza suočavanja sa strankom jer je pritisak prevelik pa se izlazi s onim da ne žele biti uteg ili opterećenje stranci, odnosno vođi. Ta faza nije vrijedila samo za Zorana Milanovića i Grabar-Kitarović koji kao predsjednici republike nemaju direktno nadređenog. Velika većina (29) političara je zadržalo stav da nisu krivi. Od 35 političara zahvaćenih istraživanjem, jedanaestoro je kroz aferu prošlo totalno bez posljedica, osmero ih je smijenjeno, a sedmoro su podnijeli ostavke na svoj položaj. Samo pet analiziranih afera je završilo osuđujućom presudom koja uključuje odlazak u zatvor, a u jednom slučaju sud se odlučio za zatvorsku kaznu.

Lijepa, ali ne i Moralna naša

Kako tumačite to pozivanje na stranku?

LALIĆ: Svi su krivi osim nas i naše stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slušajte samo Plenkovića! On pušta jedno vrijeme da traje afera, čeka da se ispuše ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, onda signalizira suradniku da bi trebao odstupiti. Samo troje ministara je ostalo od prve postave njegove vlade. Odlaze ministri i drugi dužnosnici, ali pritom ne kažu da je to zato što su odgovorni za neki prijestup, već zbog višeg, stranačkog interesa. Ne priznaju da je njihov odlazak interes društva koje se treba zasnivati na poštenju i ćudoređu.

Moral je riječ koja se u nas sve rjeđe koristi. Naša zemlja je Lijepa naša, ali ne i Moralna naša, ona koja ima obraz! Posebno članovi vladajućeg HDZ-a, a u ovom istraživanju ih je većina, svoju karijeru i egzistenciju vežu uz stranačka vodstva, to je njima ključno pitanje egzistencije. Ali šta se dogodilo s HDZ-ovcima i pripadnicima drugih stranakakoji su podnijeli ostavke ili su smijenjeni? Oni i nakon afere i dalje dobro žive, imaju neki od njih druge dužnosti, dakle plaćena im je vjernost i lojalnost stranci.

Osim toga, epicentar politike nije u Saboru i u javnoj sferi, nego u strankama, odnosno njihovim vodstvima. Njemački sociolog Robert Michels još prije 112 godina nazvao “željeznim zakonom oligarhije” tendenciju stranaka da postanu podložne svojim vodstvima. Ovih 35 aktera iz istraživanja povodi se za tim izgleda neodoljivim zakonom pa zato u prvi plan stavljaju interese svojih stranaka, ponajprije njihovih vođa koji se najviše brinu da zadrže ili osvoje vlast.

U zaključcima svog istraživanja kažete da “politički akteri vjerojatno uglavnom više strahuju od suda (vodstva) svoje političke stranke nego od pravorijeka pravosuđa”. Pritom dodajete da je “prema mnogim pokazateljima, takav habitus neosviješten, i to kako od njih samih tako i od mnogih drugih političkih i društvenih aktera”. Znači li to da neki političari naprosto neka ponašanja smatraju uobičajenim, kao ono, na primjer, kad pozovu šefa Hrvatskih šuma radi zapošljavanja prijatelja?

LALIĆ: Kod nas, kao i u nekim drugim zemljama, postoje dvije razine politike. Prva je ona nadzemna u kojoj se zbiva politika transparentna i usmjerena općem interesu, sa sudjelovanjem političara iz različitih stranaka. No u Hrvatskoj je već dugo vremena prisutna i podzemna razina, u kojoj djeluju politički akteri, naročito oni na vlasti ili bliski vlasti, koji nastoje izbjeći odgovaranje javnosti i u kojoj su bitni politički kumovi i njihovi interesi koje treba slijediti, a ne interesi građana.

Sudjelovanje i omogućavanja klijentelističkih i koruptivnih praksi je sastavni dio habitusa političkih aktera koji djeluju na podzemnoj razini. Na žalost, prakse koje obilježavaju njihovo djelovanje zadobile su kod nas stanovitu normalnost. Sjetimo se samo Nevenke Bečić, Kerumove sestre koja je rekla da je normalno da zapošljava svoju rodbinu! To je jedan od najučinkovitijih načina da se društvo raspadne, jer ako ne postoje objektivni kriteriji, vezani uz obrazovanje i sposobnosti, za dobivanje posla ili neke dužnosti, onda oni koji ispadaju iz te igre usvajaju i slijede strategije preživljavanja jako štetne za društvo, u širokom rasponu od konformizma preko gubljenja nade pa do emigriranja.

I mnogi članovi stranaka okreću glavu od pojava korupcije i klijentelizma u svojoj organizaciji, ali time na neki način postaju sudionici! Kako je ustanovio pisac H. L. Borges, ništa nije sramotnije od suučesnika. Jer onaj dužnosnik uključen u takve prakse ima svoj interes, zaposlit će kćer ili sina na primjer, a ovaj koji je pošten zdvaja jer se osjeća osramoćenim i nije u stanju ništa napraviti. Ovo istraživanje je važno zbog toga što u aferama podzemna razina politike izlazi na vidjelo.

---

image

‘Svi su krivi osim nas i naše stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slušajte samo Plenkovića! On pušta jedno vrijeme da traje afera, čeka da se ispuše ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, signalizira suradniku da bi trebao odstupiti.‘

Nera Šimić/Cropix
---

Postoji trenutak kad se loše stvari više ne mogu skrivati, poput dugo nošenog prljavog rublja; tada se posebno jasno može razabrati stil političara koji se ne povode prema mišljenju javnosti, nego kod afera kao automati slijede ove tri faze komuniciranja i ponašanja. Habitus političara koji djeluju na podzemnoj razini je neosviješten, jer da bi nešto bilo osviješteno nužan je kritičan pogled na sebe i svoju političku organizaciju.

U pripremi - poslastica!

Mogu li se pravilnosti kod komuniciranja političara u kriznim situacijama pripisati njihovoj suradnji s PR stručnjacima koja je postala neizostavna u vodstvima stranaka?

LALIĆ: Jasno je da kao društvo živimo u kriznim vremenima, ali vladajući politički akteri su zapravo stalno u krizi, što im na neki način i odgovara. Ako se promotre ova dva mandata Andreja Plenkovića, od afere “Agrokor” do “Plina za cent”, to je zapravo neka non-stop krizna, izvanredna situacija. Politički akteri, prije svega premijer i njegovi suradnici, puno su više krizni upravitelji nego što su kreatori i provoditelji politika usmjerenih općem dobru. Pokazuje to gotovo potpuni nedostatak reformi, a ova zemlja vapi za reformama zdravstvenog, obrazovnog, pravosudnog sustava, javne uprave...

A uz afere tu su i vanjske krize poput izbjeglica, ratovi... Očito je da moraju i krizno komunicirati, a onda slijede obrasce raširene ne samo u političkom nego uopće u suvremenom PR-u. Politika se danas kod nas puno više odnosi na stil i formu nego na sadržaj. Dokaz tome je da premijer i predsjednik Republike gotovo svaki dan izlaze pred medije. Oni bi trebali s vremena na vrijeme održati konferenciju za novinare i na druge načine javno komunicirati, ali ovako prema mome mišljenju gube vrijeme koje bi mogli puno bolje iskoristiti. Smatram da politički vođe to čine zato što najviše imaju na umu rezultate sljedećih izbora.

Kako komentirate prijedlog izmjena Kaznenog zakona uzmemo li u obzir to da akteri političkih afera uglavnom krive novinare nakon faze poricanja? Mislite li da će, s obzirom na to da je premijer Plenković kao motiv zakonskih izmjena izravno naveo političku štetu, zakon proći na Ustavnom sudu i kako bi se njegovo izglasavanje moglo spriječiti?

LALIĆ: Ne znam kako će prijedlog tog zakona proći na Ustavnom sudu, ali bi zbog toga trebalo izići na ulice! Demokratski orijentirani građani kod nas, poput onih u Poljskoj i onih u Mađarskoj, trebaju prosvjedovati protiv pokušaja da se strogo kontrolira iznošenje u javnost činjenica od javnog interesa. U ovome pokušaju izmjene zakona je očito da je interes javnosti, društva i općeg dobra kod nas u drugom planu u odnosu na interese stranačkih oligarhija.

Ove izmjene zakona nisu samo usmjerene na novinare, nego i na zviždače koji obznanjuju podatke o korupciji i klijentelizmu. I tu se pokazuje kako je Plenkoviću interes stranke i njezin ostanak na vlasti, što je i njegov partikularni interes, važniji od općeg dobra! Predsjednik uprave HEP-a je bespravni graditelj kojeg iz nekog razloga Plenković još uvijek štiti. To je protiv ovoga društva jer se poručuje da je bespravna gradnja normalna i prihvatljiva.

Da nije bilo medija i zviždača, javnost ne bi saznala ni to da su neki političari u sukobu interesa, da tuku suprugu, da krše prometna pravila i druge upute za ponašanje koje bi trebale vrijediti podjednako za baš sve građane. Imamo li nas troje važeću vozačku dozvolu? Gabrijela Žalac je nije imala...

Kako ovoliki broj afera, a mogli bismo slobodno reći da izbijaju na tjednoj razini, utječe na raspoloženje građana, poglavito mladih? Stvara li to malodušje, ravnodušnost, neizainteresiranost...?

GALIĆ: Da, mladi su najčešće apolitični. Moj 20-godišnji sin s kojim se, doduše, puno razgovara vjerojatno će izići na sljedeće izbore. Ali većina mladih se radije povlači.

Čini se da je među njima prevladavajuće mišljenje kako su mladi koji se uključe u politiku vođeni osobnim interesima?

GALIĆ: Da, čim se približavate politici to činite iz interesa, nema tu pobuda da se mijenja svijet i da ga se učini boljim, nego što će meni donijeti sudjelovanje u politici.

Imate li u planu neko novo slično istraživanja s obzirom na to da je materijala i aktera u izobilju?

GALIĆ: Kolegica Anita Culifaj i ja pripremamo knjigu o kriznom komuniciranju Vlade u aferi Agrokor.

LALIĆ: To će biti prava znanstvena poslastica!

---

’Izmišljeno’, ‘nema dokaza’...

Prisjetimo se nekih aktera i izjava, a ovaj znanstveni rad ih navodi:
Nadan Vidošević u prvoj fazi je, nastojeći poreći svoju odgovornost, koristio poznatu uzrečicu: “Između ostalog, kažu da muž zadnji dozna. Prema tome, sve je moguće”.
Tomislav Karamarko: “Afera Konzultantica ne postoji, izmišljena je da bi se mene sotoniziralo i stavljalo u negativan kontekst.”
Božidar Kalmeta: “Nema nikakvih razloga da ja budem pod istragom.”
Marina Lovrić Merzel: “Ne može se ništa dokazati.”

---

---

’Insinuacije medija!’

Primjeri druge faze reagiranja:

Alojz Tomašević: “Zbog niza dezinformacija koje su se proteklih dana pojavljivale u medijima, želim zaštititi dostojanstvo svoje obitelji, djece, unučadi, pa i svoje supruge.”

Mijo Crnoja: “Insinuacije medija su navodi o lažnom prebivalištu, to je otvoreni napad na mene i novu Vladu.”

Ivica Škaričić: “U Hrvatskoj imamo 7000 mrtvih od pandemije, a vi mene pitate jesam li kriv za smrt nekoliko staraca… Svi koji ste pisali o tom slučaju pokušali ste plasirati ideju da sam ja kao član HDZ-a direktno ubio te ljude. Pa nije ih ubio HDZ nego virus.”

---

---

‘Ne želim biti uteg vladi ni teret stranci’

Reagiranje u trećoj fazi:
Martina Dalić: “Odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, HDZ-u i demokratskoj većini. Ja to nikako ne želim biti.”
​Marina Lovrić Merzel: “Ne želim biti teret stranci.”
Lovro Kuščević: “Ja ne želim da ovoj vladi, koja dobro radi i ima izvrsne rezultate, budem uteg kako ti rezultati ne bi bili još bolji.”

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nera Simić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix Nera Šimić/Cropix
Nera Simić/Cropix

Znanstvenici Marin Galić i Dražen Lalić s fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
 

Nera Šimić/Cropix

Galić: Prvo je poricanje afere, to smo vidjeli kod 31 od 35 aktera, samo dvoje ih je bilo koji su priznali, ali su pritom minimalizirali skandal pa su se, prema tome, u startu ponašali kao da afere nema, a to je ono što danas premijer Andrej Plenković voli nazivati ‘ne-temom’

Nera Šimić/Cropix

Lalić: Kad je riječ o članovima HDZ-a, a u ovom istraživanju ih je većina, svoju karijeru i egzistenciju vežu uz stranačka vodstva, to je njima pitanje opstanka. Što se dogodilo s onima koji su podnijeli ostavke? I dalje dobro žive, imaju neki i druge dužnosti, plaćena im je vjernost i lojalnost stranci

Nera Šimić/Cropix

‘Svi su krivi osim nas i naše stranke! Mediji, oporba, svi drugi su krivi, pa slušajte samo Plenkovića! On pušta jedno vrijeme da traje afera, čeka da se ispuše ili sagledava raspravu u javnosti pa, kad pritisak postane prevelik, signalizira suradniku da bi trebao odstupiti.‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pratili-smo-ponasanje-politicara-uhvacenih-u-aferi-postoji-obrazac-a-jedna-stvar-im-je-presudno-vazna-nije-ni-cudo-1334294 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2a1d2711ed2425a866b256329ac9558b967380a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pratili+smo+pona%C5%A1anje+politi%C4%8Dara+uhva%C4%87enih+u+aferi.+Postoji+obrazac%2C+a+jedna+stvar+im+je+presudno+va%C5%BEna.+Nije+ni+%C4%8Dudo%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpratili-smo-ponasanje-politicara-uhvacenih-u-aferi-postoji-obrazac-a-jedna-stvar-im-je-presudno-vazna-nije-ni-cudo-1334294 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpratili-smo-ponasanje-politicara-uhvacenih-u-aferi-postoji-obrazac-a-jedna-stvar-im-je-presudno-vazna-nije-ni-cudo-1334294 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u dugotrajni je istraživački proces krenuo s dvije početne teze - prva je da kod pripadnika političke elite izravno uključenih u afere postoje obrasci komuniciranja, a druga da se komuniciranje dominantno odvija u skladu s lojalnošću vodstvima stranaka kao najvećim izvorom moći, a ne u skladu s interesima javnosti i društva. Te su se teze pokazale utemeljenima, a provjeravajući ih uočili su tri bitne faze komuniciranja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => s prstima u pekmezu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskas prstima u pekmezu

‘Pratili smo ponašanje političara uhvaćenih u aferi. Postoji obrazac, a jedna stvar im je presudno važna. Nije ni čudo‘

Piše Silvana Uzinić
28. listopada 2023. - 14:00

Jeste li primijetili da hrvatski političari “ulovljeni” u aferi istupaju u javnosti po vrlo sličnom obrascu? Možda i jeste, ali odnedavno, zahvaljujući istraživanju troje znanstvenika, imamo i zorni dokaz istovjetnosti u komuniciranju političara zatečenih “s prstima u pekmezu”. Nakon što ih se zatekne u skandalu, oni prvo poriču krivnju, zatim prebacuju odgovornosti i traže krivca, uglavnom u medijima, da bi naposljetku pokazali lojalnost stranci pri čemu izgovaraju rečenice poput one “ne želim biti teret”.

Upravo ta izjava je u naslovu znanstvenog članka “Ne žele biti teret svojoj stranci: komuniciranje političara u Hrvatskoj vezano za korupcijske i druge afere”, kao izvještaja vrlo zani mljivog istraživanja koje su proveli Dražen Lalić, Marin Galić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:50