stdClass Object ( [id] => 1175898 [title] => Ekonomski analitičar tvrdi da zna što može zauzdati podivljale cijene kvadrata: To ne znači veće opterećenje za prosječnog građanina, već za bogate [alias] => porez-na-nekretnine-moze-zauzadati-podivljale-cijene-kvadrata-i-on-ne-znaci-vece-opterecenje-za-prosjecnog-gradanina-vec-za-bogate-tvrdi-ekonomski-analiticar-skare [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Europski odbor za sistemski rizik (ESRB) je Hrvatskoj, kao čestitiku za Valentinovo, poslao upozorenje o potencijalnom krahu financijskog sustava zbog fino nabubrijelog balona na tržištu nekretnina. Kao jedan od glavnih razloga ove izgledne katastrofe ESRB je istaknuo APN kredite koji su u 2020. godini činili trećinu transakcija i omogućili brojnim kreditno sposobnim građanima - dakle onima koji nisu ekonomski ugroženi - da si priušte stan s ispodprosječnom cijenom kvadrata; koju su kupnjom upravo dodatno napumpali. Tako su ovi subvencionirani krediti godinama omogućavali popuste na previsoke iznose koje su sami generirali.

Globalni je trend da se nekretnine više ne doživljavaju kao ono za što su izmišljene - prostor za stanovanje - već kao investicija, što onda konstantno i puše njihove cijene do nepriuštivosti za šire sojeve tj. one kojima je prostor za stanovanje nužan. Hrvatski studenti su u nedavnom istraživanju najavili nastavak ovog trenda, ističući stan kao idealnu 'pohranu vrijednosti'. Ipak, s obzirom na stanje tržišta, većina ih neće uspjeti izvršiti pohranu, dok dio neće osigurati ni samu vrijednost. Naime, svaki peti Hrvat živi na granici siromaštva.

U javnosti se, u zadnje vrijeme, sve češće aktualizira institut poreza na nekretnine, za kojeg neki smatraju da bi mogao doprinijeti 'hlađenju' tržišta i povratku cijena na razine koje će 'mali čovjek' skoro pa moći platiti. Nažalost, a kako to već biva, umreženi interesi političko-poduzetničke elite se uspješno odupiru ovom porezu na bogatstvo, građevinski lobi upućuje prijetnje onima koji ga spominju, a banke štite vrijednost svoje kreditirane imovine. Paralelno s tim, javnost istraumatizirana stanjem stalne krize na svaki spomen novih nameta reagira 'na nož', pritom ne rapoznavajući progresivnost predložene promjene.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Zbog boljeg razumijevanja funkcije i strategije ovog poreza smo se obratili rektoru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Marinku Škari, koji je ujedno i ekonomski analitičar te doktor znanosti.

Treba li Hrvatskoj porez na nekretnine?

Takav oblik poreza je standard u svim zemljama Europske unije. Riječ je o zahvatu koji se ne provodi ad hoc, već je potrebna detaljna analiza načina i tajminga, koja može potrajati i pet do deset godina. Pritom je ključno procijeniti kako bi on utjecao na samo tržište nekretnina, ali i standard stanovništva. Neke od zemalja koje su ovoj odluci pristupile paušalno i lakomno se nisu baš dobro provele, a idealan primjer za to je, netipično za njih, Japan. Oni su 1992. krenili oporezivati zemljište s višim poreznim stopama, što mnogi građani nisu mogli podmirivati pa su počeli prodavati nekretnine. Ovo je bio svojevrsni presedan u državi čiji tradicionalno konzervativni stanovnici nisu dotad bili voljni odreći se svoje imovine te je nagla i snažna kupoprodajna aktivnost, orkestrirana od strane špekulanata i raznoraznih fondova, kreirala nekretninski balon. Sve ovo je potaknulo recesiju od koje se zemlja nikad nije u potpunosti oporavila. Dakle, dinamika i opseg uvođenja ovog poreza zahtijeva detaljno i dugoročno planiranje.

Znači li to da bi on trebao doći kao dio sveobuhvatne porezne reforme?

Apsolutno. Porez na nekretnine nije nešto što se prosto nadograđuje na fiskalnu politiku, već u cijelosti mijenja njenu arhitekturu. Sada se nalazimo u vremenu rastuće inflacije za koju je teško procijeniti koliko će potrajati i hoće li eventualno dovesti do cjenovnog superbalona, što sigurno nije trenutak za naglu implementaciju ovakvih promjena. Uvođenje preko noći bi, po mom sudu, moglo rezultirati scenarijem sličnom japanskome. Stoga, najvažniji faktori pri rekonfiguraciji fiskalnog modela, a ujedno i potencijalno najproblematičniji, su zakonska regulativa i tempo što iziskuje fino usklađenu logistiku između ministarstva, tržišta i institucija na najvišoj razini.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Građani nikad ne reagiraju dobro na nove poreze, ali jedan od njihovih osnovnih ciljeva je upravo veća pravednost. Bi li najugroženije skupine ovaj porez dodatno opteretio ili bi oni imali koristi od njega?

Većina zemalja ovim nametom ne obuhvaća jednu nekretninu u vlasništvu pojedinca, u pravilu onu u kojoj se obitava. Države koje to pak rade primjenjuju nisku stopu u vidu godišnje naknade proporcionalne dohotku koja značajno ne opterećuje godišnji budžet. Trenutno, umjesto ovoga, imamo komunalnu naknadu.

Ovakva davanja najčešće dolaze u vidu godišnje uplate što može opteretiti domaćinstva nenaviknuta na jednokratne i pozamašnije izdatke te im tako uzdrmati likvidnost. Mora li praksa biti ovakva?

Ne mora. Štoviše, takvo nešto samo može stvoriti dodatnu pomutnju među obveznicima i promišljanje ovog mora biti dio šire fiskalno-administrativne operacije za koju se bojim da mi kao država još nismo spremni. Kad bi se taj porez uveo sada, obračun bi zasigurno išao po nekakvom generalnom ključu, u postotku ili paušalnom iznosu godišnje naknade, što bi sigurno opteretilo siromašnije građane koji bi onda bili primorani na prodaju imovine. Ako bi se konačno čak i odlučili za godišnju naknadu, ona bi svakako trebala biti podešena po kupovnoj moći kućanstva i jako precizno determinirana.

Kada ćemo biti spremni na poreznu reformu, ako ćemo stalno govoriti da nismo spremni? Postoji li neki tzv. nulti korak kojeg treba poduzeti?

Postoji i odnosi se na digitalizaciju katastra i rješavanje svih katastarskih odnosa. Danas je 60-70 posto zemljišnih knjiga nesređeno, što može prouzrokovati značajne nejednakosti u slučaju obračuna poreza na nekretnine.

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

Bi li uvođenje poreza na nekretnine sa sobom povuklo i pitanja oporezivanja drugih oblika štednje?

To pitanje je usko vezano uz socijalnu politiku koju država provodi. Jedna varijanta je financiranje alata socijalne politike kroz oporezivanje, prilikom kojeg kućanstvu ostaje 20-30 posto uprihođenih sredstava za potrošnju tj. štednje, a ostale potrebe mu namiruje država. Ovo je značajka tzv. skandinavskog modela u kojem su porezni izdaci poprilični. Drugi model je onaj u kojem su porezne stope niže, ali se dodatno oporezuje sama štednja građana kako bi se namaknuo novac za šire javne potrebe. Za mene je skandinavski model realniji i pravedniji, jer je dodatno oporezivanje štednje uvijek problematično. Nezgodno je odrediti razinu iznosa koji treba oporezivati, kada, po kojoj stopi...

Poduzetnici ističu da svako porezno opterećenje donosi smanjenje ulaganja u privredu, ali ako se kroz institut poreza na imovinu stvori pritisak na neproizvodno privatno vlasništvo, zar to ne znači da veleposjednici neće morati ulagati novac upravo u gospodarstvo?

Taj efekt ovisi o tome kako se obavlja sama kupoprodaja. Kod trgovine nekretnina vrijede neka druga pravila u odnosu na klasični tržišni model ponude i potražnje, jer tu dominira špekulacijski efekt. U Hrvatskoj postoji određeni bazen standardnih kupaca kojih ima ograničeni broj i u tom zatvorenom krugu se obavljaju te transakcije. Da je u pitanju tržišna alokacija resursa s nekoliko desetaka tisuća sudionika, onda bi se efekti zasigurno prelijevali prema gospodarstvu. Ako su umjesto ovoga na pozornici fondovi i mešetari, onda se sredstva usmjeravaju u neke druge sfere, a to nije dobro. Naravno, status quo je isto loša opcija, jer se imovina koja se ne koristi mora staviti u funkciju, a brana tome je izostanak investicija zbog već spomenutih nesređenih zemljišnih knjiga. Porez na nekretnine bi, pravilno instaliran, pomogao riješiti neke od ovih problema.

Kako bi uvođenje ovog poreza utjecalo na najam nekretnina tj. bi li ova praksa tada izvirila iz zone sive ekonomije?

Pa da, svaki takav potez povećava tržišnu transparentnost i sigurno bi pomoglo regulaciji. No ponavljam, cijela ta mehanika je vezana za fiskalni sustav, kamatne stope itd., a ukoliko sve ove stavke ne bi bile adekvatno podešene, ovaj porez bi mogao rezultirati općom katastrofom.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

Ustavni sud ima stav da svatko može svoje vlasništvo koristiti ili ne korisiti prema slobodnoj volji, i država ne može kažnjavati one koji ne žele konzumirati stan ili zemljište. Koliko je ovo, makroekonomski gledano, neefikasno?

Pravo i ekonomija ne idu uvijek zajedno i u tom smislu ovaj stav funkcionira kao svojevrsna kočnica razvoja. Međutim, u Hrvatskoj pojedine nekretnine imaju i nekoliko desetaka vlasnika te bi uvođenje oporezivanja ove 'mrtve imovine' bilo naplativo samo od onih koji su i dalje živući građani zemlje, što bi se zasigurno, pokazalo kao prilično neefikasno i polovično rješenje. I tako se opet vraćamo na 'nulti korak'.

Porez na imovinu tj. bogatstvo je najstariji namet u povijesti, koji datira još od neolitske revolucije. Pošto i danas pričamo o potrebi uvođenja ovakvog društvenog alata, znači li to da, u smislu socioekonomskog uređenja, nismo daleko odmakli od tada?

Ako povučemo vremensku paralelu od prije nekih 4000 godina i Hamurabijevog zakonika ili promotrimo Indiju pred 2 tisućljeća gdje je rast plaća bio vezan uz proizvodnost rada, a država oslobađala od poreza proizvodne investicije, istina je da moderna civilizacija nije mnogo evoluirala od tadašnjeg poreznog sustava. Umjesto da se orijentiramo na osnovne funkcije poreza, što je rješavanje nejednakosti, u načelu donošenje novih poreznih oblika proizvodi još veće ekonomske razlike među građanima. S obzirom na to, čini se da nismo uspjeli izgraditi porezni sustav koji bi uistinu imao smisla.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rektor sveučilišta u puli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => rektor sveučilišta u puli 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-17 15:38:47 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-19 17:57:35 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2022-03-15 20:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2633 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/17\/21070790.png","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/15494790.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/21070768.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/20984832.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/17\/19714914.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Emica Elvedji\/Cropix Foto: Josko Ponos\/HANZA MEDIA","Nikola Vilic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"4000x2298","hd_21070790_1920.png":"1920x1080","k_21070790_1280.png":"1280x1280","k_21070790_1024.png":"1024x1024","k_21070790_640.png":"640x640","k_21070790_480.png":"480x480","k_21070790_340.png":"340x340","k_21070790_220.png":"220x220","o_21070790_1280.png":"1280x735","o_21070790_1024.png":"1024x588","o_21070790_640.png":"640x367","o_21070790_480.png":"480x275","o_21070790_340.png":"340x195","o_21070790_220.png":"220x126","h_21070790_1280.png":"1280x854","h_21070790_1024.png":"1024x683","h_21070790_640.png":"640x427","h_21070790_480.png":"480x320","h_21070790_340.png":"340x227","h_21070790_220.png":"220x147","pp_21070790_1280.png":"1006x1280","pp_21070790_1024.png":"805x1024","pp_21070790_640.png":"503x640","pp_21070790_480.png":"377x480","pp_21070790_340.png":"267x340","pp_21070790_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_15494790_1920.jpg":"1920x1080","k_15494790_1280.jpg":"1280x1280","k_15494790_1024.jpg":"1024x1024","k_15494790_640.jpg":"640x640","k_15494790_480.jpg":"480x480","k_15494790_340.jpg":"340x340","k_15494790_220.jpg":"220x220","o_15494790_1280.jpg":"1280x852","o_15494790_1024.jpg":"1024x681","o_15494790_640.jpg":"640x426","o_15494790_480.jpg":"480x319","o_15494790_340.jpg":"340x226","o_15494790_220.jpg":"220x146","h_15494790_1280.jpg":"1280x854","h_15494790_1024.jpg":"1024x683","h_15494790_640.jpg":"640x427","h_15494790_480.jpg":"480x320","h_15494790_340.jpg":"340x227","h_15494790_220.jpg":"220x147","pp_15494790_1280.jpg":"1006x1280","pp_15494790_1024.jpg":"805x1024","pp_15494790_640.jpg":"503x640","pp_15494790_480.jpg":"377x480","pp_15494790_340.jpg":"267x340","pp_15494790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_21070768_1920.jpg":"1920x1080","k_21070768_1280.jpg":"1280x1280","k_21070768_1024.jpg":"1024x1024","k_21070768_640.jpg":"640x640","k_21070768_480.jpg":"480x480","k_21070768_340.jpg":"340x340","k_21070768_220.jpg":"220x220","o_21070768_1280.jpg":"1280x822","o_21070768_1024.jpg":"1024x658","o_21070768_640.jpg":"640x411","o_21070768_480.jpg":"480x308","o_21070768_340.jpg":"340x218","o_21070768_220.jpg":"220x141","h_21070768_1280.jpg":"1280x854","h_21070768_1024.jpg":"1024x683","h_21070768_640.jpg":"640x427","h_21070768_480.jpg":"480x320","h_21070768_340.jpg":"340x227","h_21070768_220.jpg":"220x147","pp_21070768_1280.jpg":"1006x1280","pp_21070768_1024.jpg":"805x1024","pp_21070768_640.jpg":"503x640","pp_21070768_480.jpg":"377x480","pp_21070768_340.jpg":"267x340","pp_21070768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x967","hd_20984832_1920.jpg":"1920x1080","k_20984832_1280.jpg":"1280x1280","k_20984832_1024.jpg":"1024x1024","k_20984832_640.jpg":"640x640","k_20984832_480.jpg":"480x480","k_20984832_340.jpg":"340x340","k_20984832_220.jpg":"220x220","o_20984832_1280.jpg":"1280x644","o_20984832_1024.jpg":"1024x515","o_20984832_640.jpg":"640x322","o_20984832_480.jpg":"480x241","o_20984832_340.jpg":"340x171","o_20984832_220.jpg":"220x110","h_20984832_1280.jpg":"1280x854","h_20984832_1024.jpg":"1024x683","h_20984832_640.jpg":"640x427","h_20984832_480.jpg":"480x320","h_20984832_340.jpg":"340x227","h_20984832_220.jpg":"220x147","pp_20984832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20984832_1024.jpg":"805x1024","pp_20984832_640.jpg":"503x640","pp_20984832_480.jpg":"377x480","pp_20984832_340.jpg":"267x340","pp_20984832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_19714914_1920.jpg":"1920x1080","k_19714914_1280.jpg":"1280x1280","k_19714914_1024.jpg":"1024x1024","k_19714914_640.jpg":"640x640","k_19714914_480.jpg":"480x480","k_19714914_340.jpg":"340x340","k_19714914_220.jpg":"220x220","o_19714914_1280.jpg":"1280x852","o_19714914_1024.jpg":"1024x681","o_19714914_640.jpg":"640x426","o_19714914_480.jpg":"480x319","o_19714914_340.jpg":"340x226","o_19714914_220.jpg":"220x146","h_19714914_1280.jpg":"1280x854","h_19714914_1024.jpg":"1024x683","h_19714914_640.jpg":"640x427","h_19714914_480.jpg":"480x320","h_19714914_340.jpg":"340x227","h_19714914_220.jpg":"220x147","pp_19714914_1280.jpg":"1006x1280","pp_19714914_1024.jpg":"805x1024","pp_19714914_640.jpg":"503x640","pp_19714914_480.jpg":"377x480","pp_19714914_340.jpg":"267x340","pp_19714914_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15356251 Threads: 6 Questions: 3185661777 Slow queries: 7150506 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235696260 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/porez-na-nekretnine-moze-zauzadati-podivljale-cijene-kvadrata-i-on-ne-znaci-vece-opterecenje-za-prosjecnog-gradanina-vec-za-bogate-tvrdi-ekonomski-analiticar-skare-1175898 [printLink] => /vijesti/hrvatska/porez-na-nekretnine-moze-zauzadati-podivljale-cijene-kvadrata-i-on-ne-znaci-vece-opterecenje-za-prosjecnog-gradanina-vec-za-bogate-tvrdi-ekonomski-analiticar-skare-1175898?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670621 [name] => marinko škare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-15 21:03:13 [main_article_id] => 0 [alias] => marinko-skare [link] => /tag/marinko-skare ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439601 [name] => porez na nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porez-na-nekretnine [link] => /tag/porez-na-nekretnine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 288138 [name] => porezna reforma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => porezna-reforma [link] => /tag/porezna-reforma ) [3] => stdClass Object ( [id] => 452907 [name] => ekonomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomija [link] => /tag/ekonomija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 397714 [name] => gospodarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gospodarstvo [link] => /tag/gospodarstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rektor sveučilišta u puli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekonomski analitičar tvrdi da zna što može zauzdati podivljale cijene kvadrata: To ne znači veće opterećenje za prosječnog građanina, već za bogate [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/21070790.png [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Emica Elvedji/Cropix Foto: Josko Ponos/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/21070790.png [title] => Emica Elvedji/Cropix Foto: Josko Ponos/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/15494790.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/21070768.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/20984832.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/17/19714914.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Europski odbor za sistemski rizik (ESRB) je Hrvatskoj, kao čestitiku za Valentinovo, poslao upozorenje o potencijalnom krahu financijskog sustava zbog fino nabubrijelog balona na tržištu nekretnina. Kao jedan od glavnih razloga ove izgledne katastrofe ESRB je istaknuo APN kredite koji su u 2020. godini činili trećinu transakcija i omogućili brojnim kreditno sposobnim građanima - dakle onima koji nisu ekonomski ugroženi - da si priušte stan s ispodprosječnom cijenom kvadrata; koju su kupnjom upravo dodatno napumpali. Tako su ovi subvencionirani krediti godinama omogućavali popuste na previsoke iznose koje su sami generirali.

Globalni je trend da se nekretnine više ne doživljavaju kao ono za što su izmišljene - prostor za stanovanje - već kao investicija, što onda konstantno i puše njihove cijene do nepriuštivosti za šire sojeve tj. one kojima je prostor za stanovanje nužan. Hrvatski studenti su u nedavnom istraživanju najavili nastavak ovog trenda, ističući stan kao idealnu 'pohranu vrijednosti'. Ipak, s obzirom na stanje tržišta, većina ih neće uspjeti izvršiti pohranu, dok dio neće osigurati ni samu vrijednost. Naime, svaki peti Hrvat živi na granici siromaštva.

U javnosti se, u zadnje vrijeme, sve češće aktualizira institut poreza na nekretnine, za kojeg neki smatraju da bi mogao doprinijeti 'hlađenju' tržišta i povratku cijena na razine koje će 'mali čovjek' skoro pa moći platiti. Nažalost, a kako to već biva, umreženi interesi političko-poduzetničke elite se uspješno odupiru ovom porezu na bogatstvo, građevinski lobi upućuje prijetnje onima koji ga spominju, a banke štite vrijednost svoje kreditirane imovine. Paralelno s tim, javnost istraumatizirana stanjem stalne krize na svaki spomen novih nameta reagira 'na nož', pritom ne rapoznavajući progresivnost predložene promjene.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Zbog boljeg razumijevanja funkcije i strategije ovog poreza smo se obratili rektoru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Marinku Škari, koji je ujedno i ekonomski analitičar te doktor znanosti.

Treba li Hrvatskoj porez na nekretnine?

Takav oblik poreza je standard u svim zemljama Europske unije. Riječ je o zahvatu koji se ne provodi ad hoc, već je potrebna detaljna analiza načina i tajminga, koja može potrajati i pet do deset godina. Pritom je ključno procijeniti kako bi on utjecao na samo tržište nekretnina, ali i standard stanovništva. Neke od zemalja koje su ovoj odluci pristupile paušalno i lakomno se nisu baš dobro provele, a idealan primjer za to je, netipično za njih, Japan. Oni su 1992. krenili oporezivati zemljište s višim poreznim stopama, što mnogi građani nisu mogli podmirivati pa su počeli prodavati nekretnine. Ovo je bio svojevrsni presedan u državi čiji tradicionalno konzervativni stanovnici nisu dotad bili voljni odreći se svoje imovine te je nagla i snažna kupoprodajna aktivnost, orkestrirana od strane špekulanata i raznoraznih fondova, kreirala nekretninski balon. Sve ovo je potaknulo recesiju od koje se zemlja nikad nije u potpunosti oporavila. Dakle, dinamika i opseg uvođenja ovog poreza zahtijeva detaljno i dugoročno planiranje.

Znači li to da bi on trebao doći kao dio sveobuhvatne porezne reforme?

Apsolutno. Porez na nekretnine nije nešto što se prosto nadograđuje na fiskalnu politiku, već u cijelosti mijenja njenu arhitekturu. Sada se nalazimo u vremenu rastuće inflacije za koju je teško procijeniti koliko će potrajati i hoće li eventualno dovesti do cjenovnog superbalona, što sigurno nije trenutak za naglu implementaciju ovakvih promjena. Uvođenje preko noći bi, po mom sudu, moglo rezultirati scenarijem sličnom japanskome. Stoga, najvažniji faktori pri rekonfiguraciji fiskalnog modela, a ujedno i potencijalno najproblematičniji, su zakonska regulativa i tempo što iziskuje fino usklađenu logistiku između ministarstva, tržišta i institucija na najvišoj razini.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Građani nikad ne reagiraju dobro na nove poreze, ali jedan od njihovih osnovnih ciljeva je upravo veća pravednost. Bi li najugroženije skupine ovaj porez dodatno opteretio ili bi oni imali koristi od njega?

Većina zemalja ovim nametom ne obuhvaća jednu nekretninu u vlasništvu pojedinca, u pravilu onu u kojoj se obitava. Države koje to pak rade primjenjuju nisku stopu u vidu godišnje naknade proporcionalne dohotku koja značajno ne opterećuje godišnji budžet. Trenutno, umjesto ovoga, imamo komunalnu naknadu.

Ovakva davanja najčešće dolaze u vidu godišnje uplate što može opteretiti domaćinstva nenaviknuta na jednokratne i pozamašnije izdatke te im tako uzdrmati likvidnost. Mora li praksa biti ovakva?

Ne mora. Štoviše, takvo nešto samo može stvoriti dodatnu pomutnju među obveznicima i promišljanje ovog mora biti dio šire fiskalno-administrativne operacije za koju se bojim da mi kao država još nismo spremni. Kad bi se taj porez uveo sada, obračun bi zasigurno išao po nekakvom generalnom ključu, u postotku ili paušalnom iznosu godišnje naknade, što bi sigurno opteretilo siromašnije građane koji bi onda bili primorani na prodaju imovine. Ako bi se konačno čak i odlučili za godišnju naknadu, ona bi svakako trebala biti podešena po kupovnoj moći kućanstva i jako precizno determinirana.

Kada ćemo biti spremni na poreznu reformu, ako ćemo stalno govoriti da nismo spremni? Postoji li neki tzv. nulti korak kojeg treba poduzeti?

Postoji i odnosi se na digitalizaciju katastra i rješavanje svih katastarskih odnosa. Danas je 60-70 posto zemljišnih knjiga nesređeno, što može prouzrokovati značajne nejednakosti u slučaju obračuna poreza na nekretnine.

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

Bi li uvođenje poreza na nekretnine sa sobom povuklo i pitanja oporezivanja drugih oblika štednje?

To pitanje je usko vezano uz socijalnu politiku koju država provodi. Jedna varijanta je financiranje alata socijalne politike kroz oporezivanje, prilikom kojeg kućanstvu ostaje 20-30 posto uprihođenih sredstava za potrošnju tj. štednje, a ostale potrebe mu namiruje država. Ovo je značajka tzv. skandinavskog modela u kojem su porezni izdaci poprilični. Drugi model je onaj u kojem su porezne stope niže, ali se dodatno oporezuje sama štednja građana kako bi se namaknuo novac za šire javne potrebe. Za mene je skandinavski model realniji i pravedniji, jer je dodatno oporezivanje štednje uvijek problematično. Nezgodno je odrediti razinu iznosa koji treba oporezivati, kada, po kojoj stopi...

Poduzetnici ističu da svako porezno opterećenje donosi smanjenje ulaganja u privredu, ali ako se kroz institut poreza na imovinu stvori pritisak na neproizvodno privatno vlasništvo, zar to ne znači da veleposjednici neće morati ulagati novac upravo u gospodarstvo?

Taj efekt ovisi o tome kako se obavlja sama kupoprodaja. Kod trgovine nekretnina vrijede neka druga pravila u odnosu na klasični tržišni model ponude i potražnje, jer tu dominira špekulacijski efekt. U Hrvatskoj postoji određeni bazen standardnih kupaca kojih ima ograničeni broj i u tom zatvorenom krugu se obavljaju te transakcije. Da je u pitanju tržišna alokacija resursa s nekoliko desetaka tisuća sudionika, onda bi se efekti zasigurno prelijevali prema gospodarstvu. Ako su umjesto ovoga na pozornici fondovi i mešetari, onda se sredstva usmjeravaju u neke druge sfere, a to nije dobro. Naravno, status quo je isto loša opcija, jer se imovina koja se ne koristi mora staviti u funkciju, a brana tome je izostanak investicija zbog već spomenutih nesređenih zemljišnih knjiga. Porez na nekretnine bi, pravilno instaliran, pomogao riješiti neke od ovih problema.

Kako bi uvođenje ovog poreza utjecalo na najam nekretnina tj. bi li ova praksa tada izvirila iz zone sive ekonomije?

Pa da, svaki takav potez povećava tržišnu transparentnost i sigurno bi pomoglo regulaciji. No ponavljam, cijela ta mehanika je vezana za fiskalni sustav, kamatne stope itd., a ukoliko sve ove stavke ne bi bile adekvatno podešene, ovaj porez bi mogao rezultirati općom katastrofom.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

Ustavni sud ima stav da svatko može svoje vlasništvo koristiti ili ne korisiti prema slobodnoj volji, i država ne može kažnjavati one koji ne žele konzumirati stan ili zemljište. Koliko je ovo, makroekonomski gledano, neefikasno?

Pravo i ekonomija ne idu uvijek zajedno i u tom smislu ovaj stav funkcionira kao svojevrsna kočnica razvoja. Međutim, u Hrvatskoj pojedine nekretnine imaju i nekoliko desetaka vlasnika te bi uvođenje oporezivanja ove 'mrtve imovine' bilo naplativo samo od onih koji su i dalje živući građani zemlje, što bi se zasigurno, pokazalo kao prilično neefikasno i polovično rješenje. I tako se opet vraćamo na 'nulti korak'.

Porez na imovinu tj. bogatstvo je najstariji namet u povijesti, koji datira još od neolitske revolucije. Pošto i danas pričamo o potrebi uvođenja ovakvog društvenog alata, znači li to da, u smislu socioekonomskog uređenja, nismo daleko odmakli od tada?

Ako povučemo vremensku paralelu od prije nekih 4000 godina i Hamurabijevog zakonika ili promotrimo Indiju pred 2 tisućljeća gdje je rast plaća bio vezan uz proizvodnost rada, a država oslobađala od poreza proizvodne investicije, istina je da moderna civilizacija nije mnogo evoluirala od tadašnjeg poreznog sustava. Umjesto da se orijentiramo na osnovne funkcije poreza, što je rješavanje nejednakosti, u načelu donošenje novih poreznih oblika proizvodi još veće ekonomske razlike među građanima. S obzirom na to, čini se da nismo uspjeli izgraditi porezni sustav koji bi uistinu imao smisla.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Emica Elvedji/Cropix Foto: Josko Ponos/HANZA MEDIA Nikola Vilic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Josko Ponos/Cropix Nikola Vilic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/porez-na-nekretnine-moze-zauzadati-podivljale-cijene-kvadrata-i-on-ne-znaci-vece-opterecenje-za-prosjecnog-gradanina-vec-za-bogate-tvrdi-ekonomski-analiticar-skare-1175898 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9df9cef78f28cc496cd28e028e996afd35ee5fa1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekonomski+analiti%C4%8Dar+tvrdi+da+zna+%C5%A1to+mo%C5%BEe+zauzdati+podivljale+cijene+kvadrata%3A+To+ne+zna%C4%8Di+ve%C4%87e+optere%C4%87enje+za+prosje%C4%8Dnog+gra%C4%91anina%2C+ve%C4%87+za+bogate&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fporez-na-nekretnine-moze-zauzadati-podivljale-cijene-kvadrata-i-on-ne-znaci-vece-opterecenje-za-prosjecnog-gradanina-vec-za-bogate-tvrdi-ekonomski-analiticar-skare-1175898 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fporez-na-nekretnine-moze-zauzadati-podivljale-cijene-kvadrata-i-on-ne-znaci-vece-opterecenje-za-prosjecnog-gradanina-vec-za-bogate-tvrdi-ekonomski-analiticar-skare-1175898 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rektor sveučilišta u puli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskarektor sveučilišta u puli

Ekonomski analitičar tvrdi da zna što može zauzdati podivljale cijene kvadrata: To ne znači veće opterećenje za prosječnog građanina, već za bogate

Piše Marin Prvan
15. ožujka 2022. - 21:02

Europski odbor za sistemski rizik (ESRB) je Hrvatskoj, kao čestitiku za Valentinovo, poslao upozorenje o potencijalnom krahu financijskog sustava zbog fino nabubrijelog balona na tržištu nekretnina. Kao jedan od glavnih razloga ove izgledne katastrofe ESRB je istaknuo APN kredite koji su u 2020. godini činili trećinu transakcija i omogućili brojnim kreditno sposobnim građanima - dakle onima koji nisu ekonomski ugroženi - da si priušte stan s ispodprosječnom cijenom kvadrata; koju su kupnjom upravo dodatno napumpali. Tako su ovi subvencionirani krediti godinama omogućavali popuste na previsoke iznose koje su sami generirali.

Globalni je trend da se nekretnine više ne doživljavaju kao ono za što su izmišljene - prostor za stanovanje - već kao investicija, što onda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:48