StoryEditorOCM
Hrvatskapogledajte

Pokušao ući u ‘zabranjenu zemlju‘, pa dobio batine od naše policije! Video je hit na YouTubeu: ‘Ništa nije lažirano‘

Piše Filip Pavić/JL
31. srpnja 2023. - 21:09

Nedavni video britanskog Youtubera Nika Omilana, na kojem mladić pokušava kriomice ući na Liberland, fiktivnu državu i ničiji otočić na zapadnoj obali Dunava, na hrvatsko-srpskoj granici, pogledan je u nekoliko dana gotovo pet milijuna puta i završio na YouTubeovoj trending listi.

Jedan od razloga popularnosti videa pod naslovom "Ušuljao sam se u zabranjenu zemlju" (SNEAKING Into A BANNED Country), objavljenog prije tri dana, jesu i scene u kojima Britanca i njegovog prijatelja lovi i udara hrvatska policija.

Video s 4,5 milijuna pregleda prikazuje kako hrvatska policija patrolnim brodom na Dunavu lovi mladiće koji skuterima za vodu pokušavaju doći do obale otočića Liberlanda, inače fiktivne države na Dunavu, površine sedam četvornih kilometara. Policija ih sustiže na otoku, a potom im hrvatski policajac naređuje da sjednu na tlo i da spuste kamere, prenosi Jutarnji.hr.

"Sjedni dolje, sjedni dolje, dečko", nekoliko puta ponavlja policajac vidi se na 27-minutnoj snimci objavljenoj na YouTubeu. "Stavi ruke iza leđa!", dere se. Na jednom se mjestu čuje i kako policajac psuje "J*** ti mater".

Usput, Hrvatska je postavila policijske jedinice duž Dunava kako bi spriječila dolaske na ovaj otočić iako ne priznaje ovaj prostor kao svoj teritorij, a ne svojata ga niti Srbija.

Ulovljeni Omilan, 25-godišnji Youtuber, najpoznatiji po prankovima, s više od sedam milijuna pratitelja i 150 videa na YouTubeu, koji pokušava dokazati da policija ne bi smjela zaustavljati posjetitelje do fiktivne države Liberland koja ne podliježe ničijim zakonima, iznenađeno ispituje hrvatskog policajca: "koji sam zakon prekršio?".

Policajac ponavlja "lezi dolje", a potom ga nekoliko puta udara nogom.

Iako se čini da je mladić htio isprovocirati takvu reakciju, poslije se žali da im je hrvatska policija zaplijenila opremu i držala ih zatočenima. Britanci su na kraju, vidi se, ipak pušteni i potjerani s otočića.

Kontaktirali smo MUP, kao i Policijsku upravu osječko-baranjsku s upitima: koje su točno ovlasti hrvatske policije na tom teritoriju, smije li policija primjenjivati silu na posjetiteljima teritorija koji nije pod hrvatskim ustrojem te pod čijom je točno nadležnošću. Odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Liberland je, kako se već pisalo, ustvari pokušaj anarholiberalne utopije na Dunavu između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Prije osam godina prostor je zauzeo euroskeptični češki političar i libertarijanac Vit Jedlička proglasivši tamo svoju fiktivnu državu Liberland. Liberland dosad nije dobio priznanje nijedne zemlje UN-a.

U kratkom razgovoru za Jutarnji list Vit Jedlička rekao je da je video britanskog youtubera Nika Omilana autentičan i da ništa nije lažirano.

- Video je snimljen u travnju, ali tek je sada objavljen. Učinio je puno koristi za Liberland jer je hrvatska policija napokon shvatila da prekoračuje svoje ovlasti na tom dijelu. Moram reći da se situacija sada smirila i da smo otvorili putovanje kroz Dunav – ispričao nam je Jedlička.

Dodaje da posljednja dva mjeseca putovanja Dunavom do Liberlanda funkcioniraju bez problema, da nema nikakvog neprijateljstva od hrvatske policije, a da za tjedan dana tamo planiraju i "Floating Man Festival", proslavu i konferenciju koja bi trebala trajati tjedan dana s brojim govornicima i koncertima.

- Pozvali smo i 30 hrvatskih graničnih policajaca i uvjeren sam da će se odazvati – govori.

Jedlička nam je u razgovoru ispričao da je "država" nastala potpuno sukladno s međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska nakon raspada Jugoslavije. Trenutno imaju, tvrdi, 6.000 stanovnika (koji tamo tobože imaju prijavljeno boravište), a još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku ishođenja državljanstva.

Prije desetak dana Jedlička se u Zagrebu susreo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Na stranicama Liberlanda taj su susret nazvali "bilateralnim dijalogom", a predsjednika Milanovića opisali kao "osebujnu figuru europske politike", čije liderstvo "rezonira vrijednostima koje Liberland njeguje".

Cilj je, veli Jedlička, stvoriti društvo poštenih ljudi, kojima država neće zagorčavati život nepotrebnim zabranama i porezima". Ove su godine donijeli Ustav Liberlanda, a cijelu državnu birokraciju vode preko blockchaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:00