StoryEditorOCM
HrvatskaMinistar u Brdovcu

Vodeni val na vrhuncu, situacija je ozbiljna, ali scenarij bi mogao biti i gori, kaže Božinović. Evo galerije iz zraka

Piše JL/SD
5. kolovoza 2023. - 09:24

NAJNOVIJE:

Zbog poplava i visokih vodostaja u Sloveniji, ali i kiše koja je padala u našoj zemlji, od jučer rastu vodostaji rijeka.

image

Odteretni kanal Sava - Odra
Željko Grgić/CROPIX

Zeljko Grgic/Cropix

Drenje Brdovečko poplavila je rijeka Sava, a poplavljeni su i podrumi kuća. Civilna zaštita i HGSS spašavaju životinje iz poplavljenih kućanstava, prenosi HRT, piše jutarnji.hr.

image

Sava poplavila Drenje Brdovrčko
Željko Grgić/CROPIX

Zeljko Grgic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako je situacija s vodostajima u Hrvatskoj ozbiljna.

image

Visoki vodostaj Save kod Podsusedskog mosta
Željko Grgić/CROPIX

Zeljko Grgic/Cropix

"Kao što se i najavljivalo, vodostaj raste, no ipak ne u onoj mjeri u kojoj je bio jedan od najgorih scenarija koje smo dobivali temeljem izračuna naših kolega u Sloveniji, znači situacija je ozbiljna", rekao je Božinović u Brdovcu.

image

Poplavljene kuće kod Podsusedskog mosta
Željko Grgić/CROPIX

Zeljko Grgic/Cropix

RANIJE:

Hrvatske vode su danas donijele Rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava:

- na branjenom području 33: međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin

- na Malom slivu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok).

Naš fotoreporter Željko Grgić snimio je jutros fotografije nabujale Save kod Hendrixovog mosta, djeluju prilično dramatično.

Tijekom noći s petka na subotu u Zagrebu je palo dosta kiše, čini se da nasipi nisu popustili, a rijeka Sava izlila se iz korita na nekim dijelovima. Nakon olujnog nevremena koje je poharalo susjednu Sloveniju, vodni val stigao je i do Hrvatske, a protok Save je izuzetno velik.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u petak da je u 21 sat aktiviran oteretni kanal Sava - Odra radi snižavanja vodostaja rijeke Save.

Ravnateljstvo je ranije u petak priopćilo da će zbog aktivacije oteretnog kanala Sava – Odra biti zatvorene sve ceste koje prelaze preko njega. Zbog najavljenog nevremena i obilnih kiša sve operativne snage i sudionici sustava Civilne zaštite bili su stavljeni u visoku pripravnost.

Proradio SRUUK

Mještani s područja Brdovca kod Zaprešića, općine koja nema sustav obrane od poplave, dobili su u petak prvo upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu. Iako je MUP u četvrtak najavilo da će SRUUK krenuti u pogon u petak u ponoć, na Facebook stranicama "Naš Brdovec" u petak navečer objavljeno je da im je SRUUK poslao poruku.

U poruci stoji kako postoji mogućnost poplavljivanja nižih područja općine uz Savu te da mještani pune vreće s pijeskom od petka u 16 sati. Poruka sadržava i poveznicu koja vodi do internetske stranice Ravnateljstva civilne zaštite s uputama za ponašanje u slučaju poplave. "Konačno je proradila ta SMS dojava", glasio je jedan od komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 10:11