StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković: U Osijeku je riječ o zaista nezapamćenom požaru, važno je da građani prate upozorenja nadležnih složbi

Piše Hina
4. listopada 2023. - 14:33
Zagreb, 041023. Hrvatske Bratske Zajednice, NSK. Sjednica Vlade RH. Na fotografiji: Tomo Medved, Andrej Plenkovic.Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je veliki požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku nezapamćen te građanima poručio da prate obavijesti i upozorenja koje će davati nadležne službe, najavivši da će se provesti istraga kako je do požara došlo.

"Razgovarao sam jutros više puta i s gradonačelnikom i sa županom i u kontaktu smo. Riječ je o zaista nezapamćenom požaru u Osijeku koji se zbiva u krugu tvornice u kojoj je jako puno plastičnog otpada koji gori, kojeg je vrlo teško ugasiti", rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Zahvalio je svim vatrogascima koji su angažirani i svim ostalim službama - civilnoj zaštiti, policiji, Gradu i Županiji, koji nastoje ugasiti požar i smanjiti štete koje nastaju. 

"Vidjeli smo i veliki dim. Važno je da tu građani prate informacije te obavijesti i upozorenja koje će davati nadležne službe, dakle i Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, sve koji se budu o tome oglašavali", rekao je premijer.

Izrazio je uvjerenje da će se požar ugasiti u najskorije vrijeme.

"Čuli smo da je došlo i do ozljeđivanja vatrogasaca, jednoga i teže. Nadamo se da će se oporaviti. Provest će se izvid i istraga kako je došlo do ovoga požara i da je toliko tog plastičnog otpada bilo u krugu same tvornice", rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na primopredaju prvog od dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, istaknuvši kako je riječ o jednoj od strateških političkih odluka Vlade da Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) nabavi nove zrakoplove. 

Riječ je o svenamjenskom borbenom avionu jer on, uz vrlo mali radarski odraz, može biti i izviđač, lovac, presretač, taktički bombarder, strateški bombarder, nuklearni bombarder, platforma za elektroničko ratovanje te tanker drugim Rafaleima u zraku, dodao je.

"To je uistinu zadnje što tehnologija ima kad je riječ o ovakvim avionima i tako se Hrvatska vojska, HRZ i mi kao država u potpunosti na drugi način strateški pozicioniramo na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. Riječ je o novoj kvaliteti koja će u potpunosti promijeniti dosadašnji karakter HRZ-a", rekao je Plenković.

Naveo je kako su vodili računa i o financijskom aspektu, odnosno utjecaju ove kupovine na javni dug te je proces vođen s maksimalnom brigom da je proizvod koji ćemo dobiti ogroman korak naprijed, korak koji se čekao desetljećima.
Plenković je poručio kako to nije jedino ulaganje u vojsku, podsjetivši na nabavu helikoptera Black Hawk - doći će ih još osam, uz postojeća četiri. 

Tu su i helikopteri Kiowa Warrior, a uskoro dolaze i borbena vozila pješaštva Bradley. 

Nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3 koji je u potpunosti kompatibilan sa avionima Rafale gdje će se još dodatno nadopunjavati sustavi protuzračne obrane, naveo je Plenković.

Premijer je dodao kako su u procesu i modernizacije Hrvatske ratne mornarice, podsjetio na poboljšanje materijalnog položaja hrvatskih vojnika te poručio kako hrvatski obrambeni proračun nikada nije bio veći.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:34