StoryEditorOCM
Hrvatskauoči prosvjeda

Plenković s Maticom i Sindikatom umirovljenika potpisao ugovor o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije

Piše hina
1. listopada 2024. - 12:29
 Višnja Fortuna, Andrej Plenkovic i Jasna Petrovic na potpisivanju Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeca za umirovljenike i starije osobeRanko Šuvar/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je u utorak s predsjednicama Matice umirovljenika Višnjom Fortunom i Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a glavni cilj je povećanje mirovina.

"Glavni cilj potpisivanja Sporazuma je usmjerenost povećanju mirovina, kako bi one bile adekvatnije i kako bi naši sugrađani kvalitetnije živjeli. No, riječ je i o kvalitetnijoj skrbi za umirovljenike i starije osobi. U Hrvatskoj stanovništvo stari i zato je važno da zajednički formuliramo politike koje će unaprijediti  položaj umirovljenika," istaknuo je premijer Plenković nakon potpisivanja sporazuma u Vladi.

image

 Andrej Plenković: Vlada kontinuirano radi na unaprjeđivanju položaja umirovljenika i starijih osoba

Ranko Šuvar/Cropix

Istaknuo je da je Vlada početkom rujna donijela novi paket mjera te osigurala 76,5 milijuna za 760 tisuća umirovljenika radi ublažavanja rasta troškova energenata, odnosno ukupno oko 615 milijuna eura pomoći za umirovljenike u vremenima krize. Naglasio je i da je mandatima ove Vlade sveukupna prosječna mirovina narasla za 73,3 posto te sada iznosi 620 eura.

‘prioritet je uvođenje godišnjeg dodatka‘

Vlada, rekao je Plenković, kontinuirano radi na unaprjeđivanju položaja umirovljenika i starijih osoba, pa je tako u novom mandatu jedan od prioriteta uvođenje godišnjeg dodatka za umirovljenike, dok će se mirovine povećati za najmanje 30 posto, a prosječna sveukupna mirovina iznosit će najmanje 750 eura.

Sporazum je potpisan na Međunarodni dan starijih osoba. Skupština UN-a je 14. prosinca 1990. na globalnoj razini poslala poruka osiguravanja preduvjeta za dostojanstven život svih ljudi treće dobi, istaknuo je premijer.

image

 Jasna Petrović: Socijalni dijalog prihvatljiviji je od prosvjeda koji organiziraju ‘minorne stranke‘

Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović izrazila je nadu u postizanje dogovora oko mjera koje će potaknuti zaustavljanje siromašenja starijih osoba, uvođenje novog oblika obiteljskih mirovina, novog modela usklađivanja tzv. socijalnih mirovina, te minimalnih mirovina u visini od 60 posto minimalne plaće.

umirovljenice su najranjivije

 "Raduje nas potpisivanje sporazuma o socijalnom dijalogu s umirovljeničkim udrugama. Naši najstariji imaju već 40 posto stope siromaštva i tu smo već među pet najgorih zemalja u Europi, naglasila je Petrović. Istaknula je i da su umirovljenice najranjivija i najugroženija skupina, jer imaju 20 posto niže mirovine. 

S obzirom da je za danas u podne najavljen prosvjed umirovljenika protiv siromaštva na glavnom zagrebačkom trgu u organizaciji Bloka umirovljenici zajedno, Petrović je rekla kako je socijalni dijalog prihvatljiviji od prosvjeda koji organiziraju "minorne stranke".

image

 Višnja Fortuna: Jako mi je drago da ćemo taj posao kao savjetodavno tijelo Vlade znati i dovršiti

Ranko Šuvar/Cropix

"Sigurna sam da smo u ova dva mandata bili vrlo uspješni, ali i da je pred nama još puno posla. Moramo pohvaliti suradnju sa svim nadležnim ministarstvima i jako mi je drago da ćemo taj posao kao savjetodavno tijelo Vlade znati i dovršiti", poručila jePredsjednica Matice Višnja Fortuna. 

Uz predsjednika Vlade, potpisivanju je prisustvovao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić.

image

Na potpisivanju je bio i ministar Marin Piletić
 

Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 12:33