StoryEditorOCM
Hrvatskau saboru

Plenković oduševljen izložbom posvećenoj školskom brodu ‘Jadran‘, jedan je od prvih posjetitelja

Piše Vijesti SD
8. studenog 2023. - 20:22

Izložbom i okruglim stolom obilježava se 90. obljetnica uplovljavanja hrvatskog školskog jedrenjaka „Jadran“ u Splitsku luku. Jedrenjak tipa barkantin djelo je hrvatske brodograđevne tradicije i sagrađen je na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od  najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti. 

Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. U vrijeme Domovinskog rata, od jeseni 1991. brod prisilno ostaje u Crnoj Gori. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske oko povrata jedrenjaka u njegovu matičnu luku – Split.

Izložba službeno započinje u četvrtak, a dan prije priliku za razgledavanje dobio je i premijer Andrej Plenković koji se time pohvalio na svojem Twitter (X) proflu. 

- Nakon Aktualnog prijepodneva obišao sam u Hrvatskom saboru izložbu o hrvatskom školskom brodu Jadran. Čestitke zastupniku Andri Krstuloviću na inicijativi, kao i ravnateljima Hrvatskog pomorskog muzeja i Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Ljubomiru Radiću i Mateju Gabrilu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:26