StoryEditorOCM
HrvatskaKOMENTAR

Peđa, pogledaj niz: Jelić, Orešković, Đerek, IDS, Glas, Pranić, Visković... Želiš li i ti biti nova ‘žrtva‘ Puljkovih?

Piše Ivo Bonković
25. veljače 2024. - 16:38

Damir Vanđelić, Marko Jelić, Dalija Orešković, Maja Đerek, IDS, Glas, Ante Pranić (Nezavisna lista mladih), Direkt, Možemo (Tamara Visković)... Što im je zajedničko? Bračni par Puljak.

Sve su ove stranke ili pojedinci imali priliku s bračnim parom biti ili u pregovorima, u koalicijama ili poslovnim odnosima. Svi su na svojoj koži osjetili što je to bračni par Puljak, svi su iz te veze izašli prevareni, izigrani, a neki i doslovce na cesti. Sistem je uvijek isti, ali su to tobožnjom borbom protiv HDZ-a Puljkovi vješto prikrivali, uz podršku naklonjenih medija koji se bacaju na prvi balun i padaju na isprazne parole.

image

Iako mu je Matijević blizu, Grbin ga ne sluša Joško Ponoš/Cropix

Joško Ponoš/Cropix

I dobro, svatko plaća svoje greške, ali posljednji slučaj je doista drastičan. Stigla je vijest kako je šef SDP-a Peđa Grbin baš žestoko zagrizao za koaliciju s Puljcima i njihovom strankom Centar. Strankom od jedan posto. Nakon što mu je Možemo! po drugi put, i to na otvorenu javnu ponudu, pokazalo crveni karton, a on je sam odbio ikakvu suradnju s ‘raskolničkim’ Socijaldemokratima, Grbin (uz kojeg je vjerno od prvog dana ono što je ostalo od HSS-a, a u rukama je Kreše Beljka) je očito u panici krenuo u potragu za bilo kakvim koalicijskim partnerom. Vremena je ostalo malo, izbori (najvjerojatnije 5.svibnja) su toliko blizu da je svaka prava, ozbiljna stranka, trebala za njih biti spremna, a SDP i dalje svijećom traži partnere...

Bomba iz Zagreba

I ta bomba iz Zagreba odmah je digla na noge dobar dio dalmatinskih SDP-ovaca, a prvenstveno splitskih jer oni najbolje znaju s kim imaju posla. Davor Matijević, prvi čovjek SDP-a u gradu kojim vlada obitelj Puljak, odbija bilo kakvu suradnju s bračnim parom, a jedan od lokalnih esdepeovaca je za medije sve jednostavno pojasnio u rečenici: ‘Puljak s nama u Splitu briše pod godinama’. Kao što je pod obrisao i s Majom Đerek i drugima.

image
Ante Čizmić/Cropix

Da ne zaboravimo, ključni žetončić koji mu omogućava većinu u Gradskom vijeću Puljak je našao upravo u Grbinovom SDP-u. Damir Barbir od tada vjerno diže ruke za sve ideje Puljkovih i glumi odjel za odnose s javnošću vladajućih u Banovini. U stilu ‘šetam ja Banovinom i naletim na Puljka, i učas mi sredimo sve što treba za moj kotar...’

Dakle, vratimo se na Grbina. Ili je u pitanju panika u želji da se popravi naizgled bezizlazna situacija (svakodnevne afere nisu niti najmanje porušile rejting HDZ-a, a koalicijski potencijal ima, tu su manjinci - 8 mandata, cijeli ili dio Domovinskog pokreta, i ako treba još koji žetončić koji pokupe na putu u Sabornicu) ili ga je funkcija koju obavlja toliko opčinila da uopće ne reagira na savjete i prigovore svojih istaknutih članova.

Među njima je, osim Matijevića, i pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević...

A Puljkovi? U pitanju je za njih genijalan plan, doista, smišljen u kuhinji Big Mame i PR dvojca - Ivice Relkovića i Jurice Galešića. Kakve su šanse Puljkovih na izborima? Nema ih.

Imaju 1 posto, 1,2 posto, ovisno o anketi, ali to je sve u zoni statističke greške. Na prošlim su izborima uspjeli u Sabor ugurati jednu zastupnicu - Big Mamu, i to je bilo to. Govorimo o vremenu kada su Puljci bili u ozbiljnom usponu, javljaju se kao relativno nova snaga, koja će biti posve drukčija od HDZ-a i još će ga srušiti s vlasti. Danas, nakon gotovo tri godine njihova nemušta vođenja gradom, i pokazanim manirima koji su na tragu onog najgoreg što može priuštiti vladajuća stranka u zemlji, Puljkovi više ne mogu računati na takav prolaz.

I što su ponudili naivnom Grbinu?

Dobro naplaćeni fejk

Ne znamo što je na stolu, ali ako pratimo dosadašnje mudro vođenje Relkovića i Galešića (Ivica Puljak je tu nebitan, ni dubine ni politike tu nema, samo fejk priče) vjerojatno su prvom SDP-ovcu objasnili kako je šteta da tobožnje desetke tisuća njihovih glasova, glasova Centra, ne ubace u skup zajedno s glasovima SDP-a i time se približe ili preskoče HDZ, pogotovo u Dalmaciji koja je rak-rana SDP-u. Što su tražili zauzvrat? Vrlo vjerojatno dva prolazna mjesta u 10. izbornoj jedini, jedno u 9. i jedno u 1. gdje bi smjestili Big Mamu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zna se otprije da Puljkovi sanjaju pet mjesta, i jedno bi mogli od Grbina tražiti eventualno u Istri uz objašnjenje kako će zajedno tamo zapapriti IDS-u i Možemo! koji se sada pretvaraju u glavnog SDP-ova neprijatelja ne ljevici. Lukav plan. S jedan posto glasova dobiti pet mjesta u Saboru. Vrh! I zato je dalmatinskim SDP-ovcima pao mrak na oči. Tilt, potpuni. Bit će zanimljivo kakav će biti ishod pregovora. Hoće li i Grbin zauzeti svoju poziciju u onom popisu s početka teksta. Prevaren, izigran, iskorišten.

I za kraj jedna rečenica Ante Pranića koji je iskusio što znači suradnja s Puljcima.

’Njima politički partneri ili osobe kojima mogu zahvaliti političke pozicije ne predstavljaju ništa nakon izborne noći’. A izborna je noć vrlo blizu.•

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:38