StoryEditorOCM
Hrvatskaburno u saboru

Oporba se sprda s Plenkovićevim izborom za novog ministra: ‘Habijan je kulturan, zašto ne bi bio ministar kulture?!‘

Piše vijesti sd
20. prosinca 2023. - 10:02

Danas se održava zajednička sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Premijer Andrej Plenković zastupnicima predstavlja kandidata za ministra gospodarstva i održivog razvoja, Damira Habijana. Habijan će se nakon predstavljanja i sam obratiti zastupnicima.

Poslijepodne će Hrvatski sabor, na izvanrednoj sjednici, odlučivati o povjerenju novom ministru, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.

Prije samog glasovanja o povjerenju Habijanu, predstavnici klubova imat će priliku govoriti na slobodnu temu, a kako se radi o posljednjoj takvoj prilici u ovoj godini, za pretpostaviti je da će je iskoristiti većina od 16 klubova.

"Molimo da stvarno dođe premijer Hrvatske, Pavo Vujnovac, a ne njegov glasnogovornik Andrej Plenković, pa da s njim razgovaramo o trendovima u gospodarstvu", poručio je Mostov Zvonimir Troskot, prenosi N1.

Selak Raspudić poručila je da je Habijan treći, ali ne i posljednji ministar gospodarstva i zaradila treću opomenu. Više ne može govoriti na ovoj sjednici.

Stanku od 10 minuta zatražila je i Sandra Benčić i podsjetila da se bira već treći ministar gospodarstva u posljednje tri i pol godine.

"Činjenica govori nešto o nosećem pojmu Vlade Andreja Plenkovića, nosećem PR pojmu, a to je stabilnost. Stabilno biramo trećeg ministra gospodarstva. To nije sve. Mi biramo trećeg ministra u resoru u kojemu smo i financijski i po političkom utjecaju imali najveće afere", kaže.

"Možemo li se zaista praviti da biramo novog ministra ili samo sudjelujemo u predstavi da ova Vlada pokazuje stabilnost", pita se zastupnica.

Mostova zastupnica poručila je da Habijan, jer je produbio aferu Mreža, zapravo radi za Most i da bi odmah trebao dobiti otkaz. A ako postane ministar da onda i sam Plenković radi za Most. 

Plenković je nakon toga dobacio kako i "Tušek radi za Most". 

HDZ-ova Majda Burić prozvala je Most da u cijelom svom političkom životu radi protiv hrvatskih interesa i spomenula LNG, Plomin C i proruske interese.  Dobila je opomenu. 

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Mostova Marija Selak Raspudić kritizirala je kriterije za odabir ministara.

"Hm, kolega Habijan je zdrav, mogao bi biti ministar zdravstva. Hm, kolega Habijan je kulturan, mogao bi biti ministar kulture. Hm, kolega Habijan brzo trči, mogao bi biti ministar prometa", rekla je mostovka o kriterijama HDZ-a za izbor ministara i poručila da je sva odgovornost na Plenkoviću.

Vesna Vučemilović također je tražila stanku i upozorila na to da Hrvatska zaostaje u gospodarenju otpadom i energetici.

"Neću ponavljati, 30. ministar, umalo nam Vlada liči na protočni bojler. Činjenica je da premijer ima pravo imenovati i smjenjivati ministre kako hoće. Uz dužno poštovanje, kad pogledam Habijanov životopis, moram iskazati dvojbu koliko je on kompetentan za to ministarstvo. To ministarstvo će očito i dalje voditi dva nezamjenjiva državna tajnika. Jedan je SDSS-ov Mile Horvat, a drugi voli mijenjati kapute, Ivo Milatić, nezamjenjivi državni tajnik za energetiku... Ministri se mijenjaju, a državni tajnici ostaju i kroje sve. Habijan tamo odlazi tek toliko da se to mjesto popuni, što mu kao vrijednom zastupniku u njegovoj političkoj karijeri nije trebalo", rekla je.

Stanku je zatražio i Mostov Marin Miletić. "Meni se čini da što god mi govorili predsjedniku Vlade i onima koji vode državu, nema tu previše pomoći. Pod njegovim je kišobranom palo 30 ministara, dogodila se krađa u INA-i, afera plin za cent... I takav čovjek ima obraza stati ovdje i reći da to nije njegov problem", rekao je Miletić i pitao Plenkovića kakav je on general pod čijim vodstvom ljudi padaju.

Plenkovića je usporedio i kraljem Theodenom iz Gospodara prstenova koji zbog mrene na očima ne vidi da mu se kraljevstvo urušava.

SDP-ovka Mirela Ahmetović odmah je zatražila stanku, a pritom je rekla da je Habijan sam sebe učinio nebitnim brišući svoje "slobodne" fotografije čime je, kaže Ahmetović, pokazao koliko drži do sebe i svoje vjerodostojnosti. 

Također je rekla da će biti zanimljivo kakvu će ulogu imati Habijanov bivši šef u peglanju imidža Habijanovog novog šefa i koliko će javnih novaca dobiti za to.

"Plenkovićevo pronalaženje kadrova će ući u udžbenike nesposobnosti i katastrofalnog kadroviranja. Zbog toga bi propala svaka firma, a kamoli ne Hrvatska", poručila je i dodala: "Premijeru, kratko ste si kupili vrijeme, ostajete na respiratoru nesposobnosti, korupcije, a onda odlazite u povijest i vi i vaši sjajni kadrovi", prenosi N1.

Hrvoje Zekanović odgovorio je SPD-ovki da će ostati upamćena samo po bacanju pred bager, a ona njemu da ga pamtiti po slikanju sa zastavicama Republike Srpske. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 02:18