stdClass Object ( [id] => 1240321 [title] => Oko obezglavljene VSOA-e nadmeću se dva nabujala ega: ispada da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol i dogovoriti se [alias] => oko-obezglavljene-vsoa-e-nadmecu-se-dva-nabujala-ega-ispada-da-moze-izbiti-i-treci-svjetski-rat-a-da-milanovic-i-plenkovic-iz-dispeta-nece-sjesti-za-isti-stol-i-dogovoriti-se [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iznad Knina i kninskih vojarni lete dronovi za koje nitko ne zna čiji su ni odakle dolaze. U Ukrajini bjesni rat u kojemu je jedna od zaraćenih strana – Putinova Rusija - Hrvatsku proglasila neprijateljskom državom. Bespilotna letjelica “zalutala” je prošlog proljeća sve do Zagreba; do danas se zapravo ne zna prava istina o tome tko ju je i s kojim ciljem usmjerio s juga Ukrajine ka ovom dijelu Europe.

Neraščišćena je ostala i priča o kokainu koji je kolao među specijalcima u najelitnijoj hrvatskoj postrojbi, kao i dosta ozbiljne optužbe o nezakonitim mjerama tajnog nadzora koje su provođene nad osobama koje su prijavljivale kriminal u Oružanim snagama RH.

Vrijeme izazova i opasnosti

U isto to vrijeme bremenito izazovima i opasnostima, hrvatska Vojna sigurnosno-obavještajna služba je - obezglavljena. Dosadašnji ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder “odletio” je nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koncem rujna pokrenuo postupak za njegovo razrješenje. U VSOA-i je pukla priča o milijunskoj pronevjeri u kojoj su sudjelovali vojni agenti, pumpajući putne troškove u Poljskoj, Litvi i Libanonu. I tako si, po svemu sudeći uz prešutno znanje pojedinih osoba iz samog vrha VSOA-e, nezakonito prisvajajući državni novac. Priča je uzela toliko maha da je Zoran Milanović – koji je dosad s oba oka žmirio na kaos koji već dulje vremena vlada pod Kinderovim zapovjedništvom – ovaj put morao reagirati. Kinder se pismom i sam obratio premijeru Andreju Plenkoviću i zatražio svoju smjenu.

Otada je prošlo mjesec i pol dana. A sve je ostalo po starom.

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Banožić, koji prema zakonu predlaže Kinderova nasljednika, do zaključenja ovog izdanja Slobodne Dalmacije još nije izišao s novim imenom. A o njegovu izboru mišljenje treba reći i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost te ga supotpisati premijer (što je izvjesno) i predsjednik države (što je manje izvjesno).

Milanović je, naime, odmah u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati. Ne bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, već mjesecima blokirana u nadmetanju nabujalih ega s dvaju zagrebačkih brda, Pantovčaka i Griča.

Što u praksi znači da mogu padati sjekire, rušiti se dronovi, da može izbiti čak i treći svjetski rat. Ali da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol. I dogovoriti se da među najvišim hrvatskim časnicima izaberu onog koji bi mogao naslijediti Kindera. I VSOA-u dovesti u red.

VSOA je, naime, po malo čemu dosad bila uzorna agencija kojoj se moglo vjerovati da će – bez obzira tko joj je na čelu, i ima li koga na čelu – profesionalci unutar sustava redovno obavljati svoj posao. Prava je istina da u njoj već godinama stvari uopće ne štimaju.

Puhanje na hladno?

I sam Kinder je, uostalom, došao na čelo VSOA-e 2015. godine, nakon što je s pozicije ravnatelja smijenjen Zdravko Klanac. U ne baš lijepim okolnostima. Protiv njega su dizane kaznene prijave zbog navodnog otkrivanja podataka o ljudima prema kojima je ta agencija provodila mjere. Uz to, Klanac nije pojma imao da će mu svih šest pilota akrobatske letačke skupine “Krila Oluje” zatražiti sporazumni raskid radnog odnosa, na što je konsenzusom tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ekspresno smijenjen.

Na njegovo mjesto tada je kao protege Pantovčaka došao Kinder. Klanac je u međuvremenu kao utješnu poziciju dobio mjesto ravnatelja Zrakoplovno-tehničkog centra. S kojeg je ovih dana smijenjen nakon katastrofalnog remonta aviona za prošlu protupožarnu sezonu, otkrića da je ZTC radnicima koji su bili na lažnom bolovanju i radili u inozemstvu isplatio stimulaciju, ali i nakon što je primio delegaciju ruske tvrtke ATS i s njima dogovarao kupnju dijelova za hrvatske vojne helikoptere koji bi se uvezli preko Republike Srpske.

Krađa dnevnica nije nešto što se vojnim špijunima događa prvi put. Prošle su godine bivši ravnatelj VSOA-e general pukovnik Darko Grdić i njegov zamjenik brigadni general Ognjen Preost pravomoćno osuđeni na dvije godine i deset mjeseci zatvora jer su na dnevnicama ukrali četiri milijuna kuna. Vrh VSOA-e imao je po svemu sudeći saznanja i o novim muljanjima s dnevnicama. Ali ih je, umjesto da te informacije raščisti, uporno nastojao zataškati.

---

image

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Banožić, koji prema zakonu predlaže Kinderova nasljednika,  još nije izišao s novim imenom

Dragan Matic/Cropix/Cropix
---

Uz to Kinder je - navodno za to postoje i nepobitni dokazi - potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog nadzora: njegovi kritičari tvrde da je to učinio kako bi se obračunao s časnikom koji je svoje vojno obrazovanje završio s najboljim ocjenama, a koji je imenom i prezimenom upozorio na klijentelizam i nepotizam prilikom napredovanja u vojnoj službi. Osim toga, tijekom Kinderova mandata djelatnici VSOA-e u nekoliko su navrata Vladi, Uredu predsjednika Republike i parlamentarnom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pisali anonimna pisma u kojima su ih upoznali s nepravilnostima u radu agencije. Bilo je i trenutaka kada je u njima VSOA uspoređivana s mafijaškom organizacijom.

Upućeni tvrde da je agencija premrežena klanovima koji unutar VSOA-e vode bespoštedne ratove. U takvim okolnostima s pravom se postavlja pitanje može li se u ovom intermezzu u kojemu Kinder formalno i dalje obavlja dužnost ravnatelja VSOA-e, iako je de facto smijenjen, doći do zloupotrebe informacija, kopiranja povjerljivih dokumenata, čak eventualno i uništavanja dokaza.

Moguće je, naravno, da pušemo i na hladno.

Prazno mjesto zamjenika

Velika većina dužnosnika koja je s njim u kontaktu često ističe da vjeruje u njegovo poštenje. Tjednik Nacional svojedobno je pisao da je Plenković s Kinderom krajem devedesetih pohađao postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dok je Milanovićev savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić blisko s Kinderom surađivao u Ministarstvu obrane. Ipak, ne treba zaboraviti da je Kinder u ratu koji se vodi za prevlast u VSOA-i jedna od strana te da nitko u ovako osjetljivim okolnostima i uz tako puno prozivanja ne bi trebao imati bianco povjerenje.

Da stvar bude gora, Kinder nema zamjenika.

Na tu je dužnost 2017. bio imenovan brigadni general Ivica Komljen, no 2021. godine je s nje razriješen. Službeno, zato što mu je istekao mandat i što je odlazio u mirovinu. Neslužbeno, i tu je navodno bilo kompromitirajućih afera zbog kojih Komljen, i da je htio, nije mogao ostati u VSOA-i. Tada je Kinder imao svoje favorite za Komljenova nasljednika, imao ih je i ministar Banožić, no mjesto zamjenika je dosad ostalo upražnjeno.

Da je tada imenovan zamjenik ravnatelja, Kinder bi se nakon pokretanja postupka za njegovu smjenu mogao povući, a zamjenik bi mogao voditi VSOA-u do izbora novog ravnatelja.

Ovako vojnim špijunima zapovijeda smijenjeni ravnatelj koji iza sebe ima niz ozbiljnih optužbi za favoriziranje podobnih, a ne stručnih kadrova. Sumnju u nezakonito praćenje časnika koji se drznuo prijaviti nepravilnosti. I špekulacije o zataškavanju pljačke na dnevnicama.

Dok se čeka razrješenje ove pat pozicije, u opticaj je pušteno nekoliko imena koja su, prema neslužbenim informacijama, u igri za Kinderovog nasljednika. Među njima je i brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Uprave za obavještajne poslove Glavnog stožera OS RH i bivši zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koja sjedište ima u Banožićevim Vinkovcima. U kombinacijama se spominju i brigadir Željko Ljubas, koji se nalazi na čelu Zapovjedništva za obuku i doktrinu, kao i brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade iz Knina.

Preča posla vojnih špijuna

Milanovićev favorit je, čini se, brigadir Damir Stručić, bivši djelatnik VSOA-e koji je s dužnosti u Agenciji razriješen zbog nesavjesnog obavljanja posla i povrede propisa, i koji je načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski”. Njega na najvišu dužnost u VSOA-i gura posebni predsjednikov savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković.

No unatoč ovoj licitaciji imenima, VSOA neće dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne siđe sa svojih umišljenih visina, a premijer mu u tome ne pruži ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu raščistiti kaos koji vlada u VSOA-i.

Preozbiljna su vremena da bi dva najviša dužnosnika u zemlji nastavljali vlastite sitne ratove, a žmirili na one stvarne koji se zbivaju na istoku Europe, a po svemu sudeći prelijevaju i na hrvatskom teritoriju.

Nisu oni dronovi iznad Knina doletjeli niotkud. Jedino što izgleda nije bilo nikog u VSOA-i da zabilježi odakle su stigli.

Vojni špijuni su, očito, imali preča posla.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Iako je zatražio svoju smjenu, Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović je u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, već mjesecima blokirana u nadmetanju nabujalih ega s dvaju zagrebačkih brda. Što u praksi znači da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol, dogovoriti se da među najvišim hrvatskim časnicima izaberu onog koji bi mogao naslijediti Kindera i VSOA-u dovesti u red

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Opasna vremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Iako je zatražio svoju smjenu, Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović je u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, već mjesecima blokirana u nadmetanju nabujalih ega s dvaju zagrebačkih brda. Što u praksi znači da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol, dogovoriti se da među najvišim hrvatskim časnicima izaberu onog koji bi mogao naslijediti Kindera i VSOA-u dovesti u red

Opasna vremena 0 8605 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-09 16:15:30 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-13 07:21:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-13 07:21:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 918 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Iako je zatražio svoju smjenu, Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović je u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, ve [metadata] => robots= author= title=Oko obezglavljene VSOA-e nadmeću se dva nabujala ega; ispada da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol i dogovoriti se [metakey] => VSOA, ivica kinder [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/09\/23561344.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/09\/23520519.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Dragan Matic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

VSOA ne\u0107e dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne si\u0111e sa svojih umi\u0161ljenih visina, a premijer mu u tome ne pru\u017ei ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu ra\u0161\u010distiti kaos koji vlada u VSOA-i<\/p>","

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Bano\u017ei\u0107, koji prema zakonu predla\u017ee Kinderova nasljednika,\u00a0 jo\u0161 nije izi\u0161ao s novim imenom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x670","hd_23561344_1920.jpg":"1920x1080","k_23561344_1280.jpg":"1280x1280","k_23561344_1024.jpg":"1024x1024","k_23561344_640.jpg":"640x640","k_23561344_480.jpg":"480x480","k_23561344_340.jpg":"340x340","k_23561344_220.jpg":"220x220","o_23561344_1280.jpg":"1280x670","o_23561344_1024.jpg":"1024x536","o_23561344_640.jpg":"640x335","o_23561344_480.jpg":"480x251","o_23561344_340.jpg":"340x177","o_23561344_220.jpg":"220x115","h_23561344_1280.jpg":"1280x854","h_23561344_1024.jpg":"1024x683","h_23561344_640.jpg":"640x427","h_23561344_480.jpg":"480x320","h_23561344_340.jpg":"340x227","h_23561344_220.jpg":"220x147","pp_23561344_1280.jpg":"1280x1628","pp_23561344_1024.jpg":"1024x1303","pp_23561344_640.jpg":"640x814","pp_23561344_480.jpg":"480x611","pp_23561344_340.jpg":"340x432","pp_23561344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23520519_1920.jpg":"1920x1080","k_23520519_1280.jpg":"1280x1280","k_23520519_1024.jpg":"1024x1024","k_23520519_640.jpg":"640x640","k_23520519_480.jpg":"480x480","k_23520519_340.jpg":"340x340","k_23520519_220.jpg":"220x220","o_23520519_1280.jpg":"1280x853","o_23520519_1024.jpg":"1024x682","o_23520519_640.jpg":"640x426","o_23520519_480.jpg":"480x320","o_23520519_340.jpg":"340x226","o_23520519_220.jpg":"220x146","h_23520519_1280.jpg":"1280x854","h_23520519_1024.jpg":"1024x683","h_23520519_640.jpg":"640x427","h_23520519_480.jpg":"480x320","h_23520519_340.jpg":"340x227","h_23520519_220.jpg":"220x147","pp_23520519_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520519_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520519_640.jpg":"640x814","pp_23520519_480.jpg":"480x611","pp_23520519_340.jpg":"340x432","pp_23520519_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15655853 Threads: 7 Questions: 3224164953 Slow queries: 7291338 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236428846 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/oko-obezglavljene-vsoa-e-nadmecu-se-dva-nabujala-ega-ispada-da-moze-izbiti-i-treci-svjetski-rat-a-da-milanovic-i-plenkovic-iz-dispeta-nece-sjesti-za-isti-stol-i-dogovoriti-se-1240321 [printLink] => /vijesti/hrvatska/oko-obezglavljene-vsoa-e-nadmecu-se-dva-nabujala-ega-ispada-da-moze-izbiti-i-treci-svjetski-rat-a-da-milanovic-i-plenkovic-iz-dispeta-nece-sjesti-za-isti-stol-i-dogovoriti-se-1240321?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 185755 [name] => vsoa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vsoa [link] => /tag/vsoa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 692440 [name] => ivica kinder [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-29 16:52:18 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-kinder [link] => /tag/ivica-kinder ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Iako je zatražio svoju smjenu, Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović je u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, već mjesecima blokirana u nadmetanju nabujalih ega s dvaju zagrebačkih brda. Što u praksi znači da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol, dogovoriti se da među najvišim hrvatskim časnicima izaberu onog koji bi mogao naslijediti Kindera i VSOA-u dovesti u red

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Opasna vremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oko obezglavljene VSOA-e nadmeću se dva nabujala ega: ispada da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol i dogovoriti se [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23561344.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

VSOA neće dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne siđe sa svojih umišljenih visina, a premijer mu u tome ne pruži ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu raščistiti kaos koji vlada u VSOA-i

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23561344.jpg [title] =>

VSOA neće dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne siđe sa svojih umišljenih visina, a premijer mu u tome ne pruži ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu raščistiti kaos koji vlada u VSOA-i

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/09/23520519.jpg [title] => Dragan Matic/Cropix/Cropix

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Banožić, koji prema zakonu predlaže Kinderova nasljednika,  još nije izišao s novim imenom

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iznad Knina i kninskih vojarni lete dronovi za koje nitko ne zna čiji su ni odakle dolaze. U Ukrajini bjesni rat u kojemu je jedna od zaraćenih strana – Putinova Rusija - Hrvatsku proglasila neprijateljskom državom. Bespilotna letjelica “zalutala” je prošlog proljeća sve do Zagreba; do danas se zapravo ne zna prava istina o tome tko ju je i s kojim ciljem usmjerio s juga Ukrajine ka ovom dijelu Europe.

Neraščišćena je ostala i priča o kokainu koji je kolao među specijalcima u najelitnijoj hrvatskoj postrojbi, kao i dosta ozbiljne optužbe o nezakonitim mjerama tajnog nadzora koje su provođene nad osobama koje su prijavljivale kriminal u Oružanim snagama RH.

Vrijeme izazova i opasnosti

U isto to vrijeme bremenito izazovima i opasnostima, hrvatska Vojna sigurnosno-obavještajna služba je - obezglavljena. Dosadašnji ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder “odletio” je nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koncem rujna pokrenuo postupak za njegovo razrješenje. U VSOA-i je pukla priča o milijunskoj pronevjeri u kojoj su sudjelovali vojni agenti, pumpajući putne troškove u Poljskoj, Litvi i Libanonu. I tako si, po svemu sudeći uz prešutno znanje pojedinih osoba iz samog vrha VSOA-e, nezakonito prisvajajući državni novac. Priča je uzela toliko maha da je Zoran Milanović – koji je dosad s oba oka žmirio na kaos koji već dulje vremena vlada pod Kinderovim zapovjedništvom – ovaj put morao reagirati. Kinder se pismom i sam obratio premijeru Andreju Plenkoviću i zatražio svoju smjenu.

Otada je prošlo mjesec i pol dana. A sve je ostalo po starom.

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Banožić, koji prema zakonu predlaže Kinderova nasljednika, do zaključenja ovog izdanja Slobodne Dalmacije još nije izišao s novim imenom. A o njegovu izboru mišljenje treba reći i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost te ga supotpisati premijer (što je izvjesno) i predsjednik države (što je manje izvjesno).

Milanović je, naime, odmah u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati. Ne bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, već mjesecima blokirana u nadmetanju nabujalih ega s dvaju zagrebačkih brda, Pantovčaka i Griča.

Što u praksi znači da mogu padati sjekire, rušiti se dronovi, da može izbiti čak i treći svjetski rat. Ali da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol. I dogovoriti se da među najvišim hrvatskim časnicima izaberu onog koji bi mogao naslijediti Kindera. I VSOA-u dovesti u red.

VSOA je, naime, po malo čemu dosad bila uzorna agencija kojoj se moglo vjerovati da će – bez obzira tko joj je na čelu, i ima li koga na čelu – profesionalci unutar sustava redovno obavljati svoj posao. Prava je istina da u njoj već godinama stvari uopće ne štimaju.

Puhanje na hladno?

I sam Kinder je, uostalom, došao na čelo VSOA-e 2015. godine, nakon što je s pozicije ravnatelja smijenjen Zdravko Klanac. U ne baš lijepim okolnostima. Protiv njega su dizane kaznene prijave zbog navodnog otkrivanja podataka o ljudima prema kojima je ta agencija provodila mjere. Uz to, Klanac nije pojma imao da će mu svih šest pilota akrobatske letačke skupine “Krila Oluje” zatražiti sporazumni raskid radnog odnosa, na što je konsenzusom tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović ekspresno smijenjen.

Na njegovo mjesto tada je kao protege Pantovčaka došao Kinder. Klanac je u međuvremenu kao utješnu poziciju dobio mjesto ravnatelja Zrakoplovno-tehničkog centra. S kojeg je ovih dana smijenjen nakon katastrofalnog remonta aviona za prošlu protupožarnu sezonu, otkrića da je ZTC radnicima koji su bili na lažnom bolovanju i radili u inozemstvu isplatio stimulaciju, ali i nakon što je primio delegaciju ruske tvrtke ATS i s njima dogovarao kupnju dijelova za hrvatske vojne helikoptere koji bi se uvezli preko Republike Srpske.

Krađa dnevnica nije nešto što se vojnim špijunima događa prvi put. Prošle su godine bivši ravnatelj VSOA-e general pukovnik Darko Grdić i njegov zamjenik brigadni general Ognjen Preost pravomoćno osuđeni na dvije godine i deset mjeseci zatvora jer su na dnevnicama ukrali četiri milijuna kuna. Vrh VSOA-e imao je po svemu sudeći saznanja i o novim muljanjima s dnevnicama. Ali ih je, umjesto da te informacije raščisti, uporno nastojao zataškati.

---

image

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Banožić, koji prema zakonu predlaže Kinderova nasljednika,  još nije izišao s novim imenom

Dragan Matic/Cropix/Cropix
---

Uz to Kinder je - navodno za to postoje i nepobitni dokazi - potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog nadzora: njegovi kritičari tvrde da je to učinio kako bi se obračunao s časnikom koji je svoje vojno obrazovanje završio s najboljim ocjenama, a koji je imenom i prezimenom upozorio na klijentelizam i nepotizam prilikom napredovanja u vojnoj službi. Osim toga, tijekom Kinderova mandata djelatnici VSOA-e u nekoliko su navrata Vladi, Uredu predsjednika Republike i parlamentarnom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pisali anonimna pisma u kojima su ih upoznali s nepravilnostima u radu agencije. Bilo je i trenutaka kada je u njima VSOA uspoređivana s mafijaškom organizacijom.

Upućeni tvrde da je agencija premrežena klanovima koji unutar VSOA-e vode bespoštedne ratove. U takvim okolnostima s pravom se postavlja pitanje može li se u ovom intermezzu u kojemu Kinder formalno i dalje obavlja dužnost ravnatelja VSOA-e, iako je de facto smijenjen, doći do zloupotrebe informacija, kopiranja povjerljivih dokumenata, čak eventualno i uništavanja dokaza.

Moguće je, naravno, da pušemo i na hladno.

Prazno mjesto zamjenika

Velika većina dužnosnika koja je s njim u kontaktu često ističe da vjeruje u njegovo poštenje. Tjednik Nacional svojedobno je pisao da je Plenković s Kinderom krajem devedesetih pohađao postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu, dok je Milanovićev savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić blisko s Kinderom surađivao u Ministarstvu obrane. Ipak, ne treba zaboraviti da je Kinder u ratu koji se vodi za prevlast u VSOA-i jedna od strana te da nitko u ovako osjetljivim okolnostima i uz tako puno prozivanja ne bi trebao imati bianco povjerenje.

Da stvar bude gora, Kinder nema zamjenika.

Na tu je dužnost 2017. bio imenovan brigadni general Ivica Komljen, no 2021. godine je s nje razriješen. Službeno, zato što mu je istekao mandat i što je odlazio u mirovinu. Neslužbeno, i tu je navodno bilo kompromitirajućih afera zbog kojih Komljen, i da je htio, nije mogao ostati u VSOA-i. Tada je Kinder imao svoje favorite za Komljenova nasljednika, imao ih je i ministar Banožić, no mjesto zamjenika je dosad ostalo upražnjeno.

Da je tada imenovan zamjenik ravnatelja, Kinder bi se nakon pokretanja postupka za njegovu smjenu mogao povući, a zamjenik bi mogao voditi VSOA-u do izbora novog ravnatelja.

Ovako vojnim špijunima zapovijeda smijenjeni ravnatelj koji iza sebe ima niz ozbiljnih optužbi za favoriziranje podobnih, a ne stručnih kadrova. Sumnju u nezakonito praćenje časnika koji se drznuo prijaviti nepravilnosti. I špekulacije o zataškavanju pljačke na dnevnicama.

Dok se čeka razrješenje ove pat pozicije, u opticaj je pušteno nekoliko imena koja su, prema neslužbenim informacijama, u igri za Kinderovog nasljednika. Među njima je i brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Uprave za obavještajne poslove Glavnog stožera OS RH i bivši zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koja sjedište ima u Banožićevim Vinkovcima. U kombinacijama se spominju i brigadir Željko Ljubas, koji se nalazi na čelu Zapovjedništva za obuku i doktrinu, kao i brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade iz Knina.

Preča posla vojnih špijuna

Milanovićev favorit je, čini se, brigadir Damir Stručić, bivši djelatnik VSOA-e koji je s dužnosti u Agenciji razriješen zbog nesavjesnog obavljanja posla i povrede propisa, i koji je načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski”. Njega na najvišu dužnost u VSOA-i gura posebni predsjednikov savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković.

No unatoč ovoj licitaciji imenima, VSOA neće dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne siđe sa svojih umišljenih visina, a premijer mu u tome ne pruži ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu raščistiti kaos koji vlada u VSOA-i.

Preozbiljna su vremena da bi dva najviša dužnosnika u zemlji nastavljali vlastite sitne ratove, a žmirili na one stvarne koji se zbivaju na istoku Europe, a po svemu sudeći prelijevaju i na hrvatskom teritoriju.

Nisu oni dronovi iznad Knina doletjeli niotkud. Jedino što izgleda nije bilo nikog u VSOA-i da zabilježi odakle su stigli.

Vojni špijuni su, očito, imali preča posla.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dragan Matic/Cropix/Cropix

VSOA neće dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne siđe sa svojih umišljenih visina, a premijer mu u tome ne pruži ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu raščistiti kaos koji vlada u VSOA-i

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Ministar obrane Mario Banožić, koji prema zakonu predlaže Kinderova nasljednika,  još nije izišao s novim imenom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/oko-obezglavljene-vsoa-e-nadmecu-se-dva-nabujala-ega-ispada-da-moze-izbiti-i-treci-svjetski-rat-a-da-milanovic-i-plenkovic-iz-dispeta-nece-sjesti-za-isti-stol-i-dogovoriti-se-1240321 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86cdd784e7f21311021ada931ec357eb1868dd8a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oko+obezglavljene+VSOA-e+nadme%C4%87u+se+dva+nabujala+ega%3A+ispada+da+mo%C5%BEe+izbiti+i+tre%C4%87i+svjetski+rat%2C+a+da+Milanovi%C4%87+i+Plenkovi%C4%87+iz+di%C5%A1peta+ne%C4%87e+sjesti+za+isti+stol+i+dogovoriti+se&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foko-obezglavljene-vsoa-e-nadmecu-se-dva-nabujala-ega-ispada-da-moze-izbiti-i-treci-svjetski-rat-a-da-milanovic-i-plenkovic-iz-dispeta-nece-sjesti-za-isti-stol-i-dogovoriti-se-1240321 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foko-obezglavljene-vsoa-e-nadmecu-se-dva-nabujala-ega-ispada-da-moze-izbiti-i-treci-svjetski-rat-a-da-milanovic-i-plenkovic-iz-dispeta-nece-sjesti-za-isti-stol-i-dogovoriti-se-1240321 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Iako je zatražio svoju smjenu, Kinder je i dalje na funkciji ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović je u startu dao do znanja da – koga mu god Banožić stavi pod nos – na njega neće pristati bez paketa u kojemu bi se riješila i ostala imenovanja, već mjesecima blokirana u nadmetanju nabujalih ega s dvaju zagrebačkih brda. Što u praksi znači da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol, dogovoriti se da među najvišim hrvatskim časnicima izaberu onog koji bi mogao naslijediti Kindera i VSOA-u dovesti u red

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Opasna vremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOpasna vremena

Oko obezglavljene VSOA-e nadmeću se dva nabujala ega: ispada da može izbiti i treći svjetski rat, a da Milanović i Plenković iz dišpeta neće sjesti za isti stol i dogovoriti se

Piše Marina Karlović-Sabolić
13. studenog 2022. - 08:21
VSOA neće dobiti novog ravnatelja sve dok predsjednik Republike ne siđe sa svojih umišljenih visina, a premijer mu u tome ne pruži ruku. Jedino njih dvojica, i nitko drugi, mogu raščistiti kaos koji vlada u VSOA-i

Iznad Knina i kninskih vojarni lete dronovi za koje nitko ne zna čiji su ni odakle dolaze. U Ukrajini bjesni rat u kojemu je jedna od zaraćenih strana – Putinova Rusija - Hrvatsku proglasila neprijateljskom državom. Bespilotna letjelica “zalutala” je prošlog proljeća sve do Zagreba; do danas se zapravo ne zna prava istina o tome tko ju je i s kojim ciljem usmjerio s juga Ukrajine ka ovom dijelu Europe.

Neraščišćena je ostala i priča o kokainu koji je kolao među specijalcima u najelitnijoj hrvatskoj postrojbi, kao i dosta ozbiljne optužbe o nezakonitim mjerama tajnog nadzora koje su provođene nad osobama koje su prijavljivale kriminal u Oružanim snagama RH.

Vrijeme izazova i opasnosti

U isto to vrijeme bremenito izazovima i opasnostima, hrvatska Vojna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:01