StoryEditorOCM
HrvatskaMOGU I HOĆE?

Možemo! krenuo u akciju: SDP-u žele oteti popularnu zastupnicu, nude joj prvo mjesto na listi: ‘Kakvi bijednici!

Piše Marko Špoljar/JL
23. veljače 2024. - 17:38

Nakon uspješno izvedenog antihadezeovskog okupljanja na Markovu trgu, u centrističkim i lijevim oporbenim strankama probudila se vjera da je pobjeda nad HDZ-om ipak moguća, a lider najveće oporbene stranke Peđa Grbin napunio se samopouzdanjem i krenuo u još jedan pokušaj formiranja široke predizborne fronte.

I kada se već činilo da su razgovori između SDP-a i Dalije Orešković gotovo zaključeni i da će jedna od najagilnijih saborskih zastupnica prihvatiti ponudu da na izbore izađe na SDP-ovoj listi u jednoj od zagrebačkih izbornih jedinica (najvjerojatnije u I.), u priču su se uključili SDP-ovi politički konkurenti iz platforme Možemo!.

U želji da SDP-u "preotmu" vrijednu zastupnicu, ekipa iz Možemo! je Daliji Orešković ponudila prvo mjesto na njihovoj listi u III. izbornoj jedinici (Zagorje, Međimurje i Varaždinska županija).

- Kakvi bijednici! Ali neće im proći taj podmukao plan. Pa nismo mi idioti, dobro znamo zašto Daliji nude prvo mjesto u Zagorju, gdje ionako ne mogu prijeći izborni prag. Daliju žele maknuti iz Zagreba, žele ju maknuti iz I. izborne jedinice jer se boje poraza u ‘svom‘ gradu. Vrbovanjem Dalije kolege iz Možemo! razotkrili su svoje stvarne planove: oni na ovim izborima ne žele zajedno s drugim oporbenim strankama maknuti HDZ s vlasti, njima je jedino važno kako će proći u odnosu na SDP. To je jadno - tvrdi naš sugovornik iz SDP-a - prenosi Jutarnji list.

S druge strane, premijerska kandidatkinja stranke Možemo! Sandra Benčić kaže da je sve što čine podređeno maksimaliziranju izbornog rezultata i micanju HDZ-a s vlasti.

- Ništa službeno nismo razgovarali s kolegicom Dalijom Orešković, ali logično je da svi mi u oporbi od centra prema lijevo međusobno razgovaramo. Cilj naših razgovora jest da na parlamentarnim izborima ostvarimo najbolji mogući rezultat. Radi se o tome kako napraviti izborne liste da bismo maksimalizirali izborni potencijal - kaže Benčić.

Za razliku od svog stranačkog kolege koji je naprosto bijesan na Možemo! zbog njihova, kako je to rekao, pokušaja neprijateljskog preuzimanja zastupnice Orešković, predsjednik SDP-a Peđa Grbin spušta loptu na zemlju.

- Takve stvari ja ne komentiram. Nitko se ni s kim oženio nije. Svi imaju pravo razgovarati o mogućoj suradnji na izborima i nitko nema razloga biti ljut. Takvi su predizborni razgovori legitimna stvar - kaže Grbin.

I dok su u SDP-u uvjereni da će Dalija Orešković na koncu s njima dogovoriti zajednički izlazak na izbore, ona u razgovoru za Jutarnji list kaže kako konačnu odluku još nije donijela.

image

Zastupnica Dalija Orešković: Razgovaram i sa SDP-om i s Možemo!, a razgovori su nešto što se u ovoj situaciji od nas u oporbi i očekuje

Ivana GrgiĆ/Cropix

- Razgovaram i sa SDP-om i s Možemo!. Nisam ja ništa tražila, u tim razgovorima ne tražim posebno mjesto na listi ni izbornu jedinicu u kojoj se želim natjecati. A razgovori su nešto što se u ovoj situaciji od nas u oporbi i očekuje. Svi smo svjesni da je ovo trenutak kada se se pad HDZ-a naprosto može namirisati. Oporba ne smije dopustiti da HDZ i treći put zaredom sastavi Vladu - kaže.

Tvrdi kako joj je najvažnije da svi razgovori o mogućim suradnjama završe tako da se maksimaliziraju oporbeni izborni potencijali i da se na izbore na kraju izađe s optimalno skrojenim listama.

- Najvažnije mi je da pronađeno način kako da svi kandidati, liste, stranke i koalicije koje spadaju u krug centrističkih, liberalnih i lijevih opcija u zbroju osvoje najveći mogući broj saborskih mandata. Jednostavno, traži se najbolja kombinacija, optimalno rješenje koje će voditi prema najboljem mogućem rezultatu - kaže Orešković.

A kome ste u tim razgovorima skloniji, jeste li bliže dogovoru sa SDP-om ili s platformom Možemo!?

- Nisam još donijela odluku. Važno je samo da nakon zatvaranja birališta imamo dovoljno glasova kako bismo porazili HDZ. Jer ta je stranka na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem postala iznimno opasna. Vidimo sada da Plenković čini sve kako bi razvlastio Ured europskog javnog tužitelja. Ako je cilj svrgavanje HDZ-a s vlasti, onda mi se fućka hoću li se natjecati u I., III. ili IX. izbornoj jedinici. Mogu me staviti i na listu za dijasporu. Važno mi je samo da pobijedimo - poručila je u razgovoru za Jutarnji list zastupnica Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:06