StoryEditorOCM
Hrvatskaivan anušić

Ministar obrane otkrio novosti o gradnji obalnih brodova u splitskom škveru: ‘Vojni rok? Imamo zacrtan jedan datum!‘

Piše vijesti sd
30. svibnja 2024. - 21:34

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić za HTV je dao intervju u kojem je između ostalog progovorio o zrakoplovima Rafaleima, Brodosplitovoj isporuci ophodnih brodova i pripremi obveznog vojnog roka.

Anušić je novinarki Zrinki Grancarić kazao da bi drugih šest Rafalea trebalo doći krajem godine i da tada više neće biti potrebe za Migovima.

image
Damir Sencar/Afp

Ministar je govorio i o ‘air policingu‘:

- Mi kao članica NATO-a s našim saveznicima, imamo mogućnost, to se zove air policing. Dio Hrvatske koji je istočni, sjeveroistočni dio Hrvatske i dolje jugozapadni dio Hrvatske će pokrivati saveznici iz Italije, saveznici iz Mađarske, ovaj drugi dio Hrvatske, radi se o air policingom koji će se provoditi dok se ne budu u potpunosti doveli u situaciju operativnog djelovanja i mogućnosti djelovanja naših aviona, kazao je Anušić za HTV.

Air policing će vršiti saveznici dok se ne dovrši ovaj projekt, to je u potpunosti obuka naših pilota, dodao je.

image
/Cropix

O Brodosplitovoj isporuci ophodnih obalnih brodova kazao je sljedeće:

- Prvih sedam dana mandata praktično smo već bili otišli u prvi posjet Brodosplitu. Ja ću vas posjetiti da je 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji tih pet brodova i 2018. godine je trebalo biti rok za isporučenje.

Samo jedan je isporučen, taj prototip i nastavali smo dalje pregovore, danas sam upravo dobio sliku i komunicirao sam s ljudima iz Brodosplita da je brod koji smo ugovorili izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja. Znači, do kraja godine ćemo imati ovaj drugi brod i onda nakon toga idemo u paketu i ostala tri broda rješavati, kazao je.

- Apsolutno će koštati nešto više jer govorimo o ugovornim cijenama koji su bili 2014. godine, razlika će naravno biti nešto viša cijena. Samo da napomenem da se za ovaj brod nije plaćalo ništa više nego što je bilo ugovoreno. Takav je bio dogovor i želimo obnoviti tu suradnju, dodao je Anušić o ovoj temi.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Govorio je i o modernizaciji mornarice, kazavši da će uskoro javnosti obznaniti kako će do 2028. ili 2029 biti isporučeni brodovi klase korveta.

O uvođenju obveznog vojnog roka je kazao da će se prvi koraci za početak implementacije poduzeti već 1. siječnja, ali ne u punom kapacitetu.

Glavni stožer Oružanih snaga je pripremio cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići, kazao je Anušić za HTV.

O odnosu s predsjednikom Milanovićem Anušić je kazao da nije ni loš ni dobar, onakav je kako ga definira zakon i on će se toga držati - Ustava, zakona.

image

Brod za Obalnu stražu u Brodosplitu

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 14:12