StoryEditorOCM
Hrvatskanastavak rata

Milanović objavio Banožićevu odluku o privremenom čelniku VSOA-e: ‘Ovo je dokaz da Vlada krši Ustav!‘

Piše hina
7. srpnja 2023. - 16:51

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića objavio je u petak odluku kojom je ministar obrane Mario Banožić "suprotno Ustavu" planirao imenovati privremenog čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) kako bi potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića.

Ured u priopćenju, kojeg potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić, podsjeća kako je Milanović jučer upozorio da Vlada Andreja Plenkovića namjerava, suprotno hrvatskom Ustavu, VSOA-u staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, odnosno ministra obrane kojemu bi se dala ovlast za postavljanje privremenog čelnika Agencije, prenosi Jutarnji list.

Budući da je premijer Plenković danas tvrdio kako sve ovo nije istina, odlučili su objaviti odluku koju je ministar Banožić pripremio 5. srpnja 2023. da bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića. 

Pripremljena odluka ministra službeno je uručena predstavniku Ureda predsjednika Republike na sastanku Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija u srijedu, te predstavljena kao rješenje do imenovanja ravnatelja VSOA-e, naveli su.

Prema predloženoj odluci, Banožić je trebao imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio, i u odluku upisao ime, vojnog časnika kojega je planirao imenovati "za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije".

Odluka ministra trebala je stupiti na snagu 12. srpnja, a imenovana osoba trebala je obavljati koordinaciju poslova i potpisivanja akata iz djelokruga VSOA-e sve do imenovanja ravnatelja VSOA-e. 

"Nakon što je predsjednik Vlade odbio usuglašavanje i dogovor s predsjednikom Republike o imenovanju novog ravnatelja, donošenje takve odluke dugoročno bi ostavilo VSOA-u bez ravnatelja, a koordinacija poslova i potpisa akata iz djelokruga te Agencije bila bi prepuštena osobi koju bi odredio ministar obrane", objasnili su iz Ureda.

Na taj način, dodali su, VSOA bi ostala isključivo pod kontrolom ministra obrane i Vlade, a Predsjedniku Republike bi bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je njegova ustavna dužnost. 

Zbog svega toga, naveli su, predsjednik Milanović jučer je javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, ustavna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa.

U odluci koju je Ured predsjednika dostavio medijima, zacrnjeno je ime osobe koju je Banožić planirao imenovati, no vidi se da je ministar ovlast planirao dati pomoćniku ravnatelja VSOA-e, piše Jutarnji list.

"Kako bi se osiguralo kontinuirano obavljanje poslova iz djelokruga ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, daje se ovlast (zacrnjeno) pomoćniku ravnatelja VSOA-e koji upravlja radom Uprave za operativne poslove VSOA-e da koordinira poslove i potpisuje akte iz djelokruga VSOA-e do imenovanja ravnatelja VSOA-e", stoji u odluci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:50