StoryEditorOCM
HrvatskaPOLA - POLA

Milanović napada Ustavni sud. No, on sam, SDP i HNS su odabrali pola sudaca! Ostatak je želja HDZ-a

Piše vijesti sd
18. ožujka 2024. - 12:06

"Ustavni sud, ta Plenkovićeva klika i koterija, može s tim raditi što hoće. Nisam nikada gajio nikakve iluzije o tim ljudima, njihovoj pameti i poštenju", tako je Milanović okarakterizirao taj sud.

Za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića rekao je da je nebitno što je "pajdo i kum pijanog Šeksa".

U Ustavnom sudu sjedi ukupno 13 sudaca. Desetero ih je izabrano 2016. godine u dogovoru HDZ-a i Mosta, te oporbenih SDP-a i HNS-a. Ustavni suci se biraju dvotrećinskom većinom pa su najveće stranke morale pronaći kompromis.

U Ustavni sud je ušlo pet kandidata koje su predložili HDZ i Most: Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Branko Brkić, Mario Jelušić i Miroslav Šumanović.

Kandidate vladajućih SDP i HNS su pristali podržati pod uvjetom da se izabere i njihovih pet kandidata. Milanovićev SDP je predložio četvero sudaca, Ingrid Antičević Marinović, Josipa Leku, Andreja Abramovića i Lovorku Kušan, dok je HNS stao iza Rajka Mlinarića.

Iduće godine su kao rezultat dogovora HDZ-a i SDP-a izabrana još tri suca, Mato Arlović, Goran Selanec i Miroslav Šeparović.

Za Gorana Selaneca se pisalo da je prijedlog tadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, dok je Mato Arlović bivši zastupnik SDP-a.

Od 13 sudaca Ustavnog suda njih šestero jer podržao SDP, jednog HNS. HDZ i Most su podržali šest sudaca, od kojih je jedan predsjednik suda, piše Index.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:40