stdClass Object ( [id] => 1303309 [title] => Mark Fleming o suradnji s Milanovićem, ‘miru‘ u Ukrajini, ali i o ključnom zakonu kojeg Hrvatska treba hitno donijeti [alias] => mark-fleming-o-suradnji-s-milanovicem-miru-u-ukrajini-ali-i-o-kljucnom-zakonu-kojeg-hrvatska-treba-hitno-donijeti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je, neposredno uoči ruske invazije na Ukrajinu, u Split stigao nosač aviona klase Nimitz, USS Harry S. Truman, otpravnik poslova SAD u Hrvatskoj Mark Fleming najavio je da se ruska invazija može očekivati svakog dana. Rekao je tada da će ona imati enormne konzekvence, prije svega u ekonomskom, ali i u mnogim drugim aspektima.

Danas kad je u tijeku ukrajinska protuofanziva, pred Splitom se usidrio USS Gerald R. Ford - najnoviji, najmoderniji, najskuplji i najveći američki nosač ikad sagrađen. Brod po kojem je, nakon 40 godina, naziv dobila sasvim nova klasa nosača aviona.

Niti godinu dana ovaj brod nije u upotrebi, a već u svom prvom uplovljavanju u Mediteran, iz Gibraltara se uputio ravno u Split.

I tako smo ponovno sjeli za stol s Flemingom, iskusnim diplomatom koji kao otpravnik poslova već dvije godine vodi Veleposlanstvo SAD u Zagrebu. Fleming je magistrirao na Nacionalnom ratnom učilištu Sjedinjenih Država pa zna protumačiti poruke koje nose ovakve posjete ratnog brodovlja.

- Mislim da je neposredno prije invazije postojao određeni skepticizam o tome što će Rusija učiniti. Nama je to bilo sasvim jasno i nažalost bili smo u pravu.

Dva ključna elementa našeg pristupa koji proizlaze iz ruske invazije očito su bila pružiti Ukrajini potrebnu potporu u obrani, ali i okupiti naše saveznike i partnere. A posjet Trumana tada i posjet Forda danas apsolutno nisu slučajnosti. To je važan dio našeg nastojanja da našim najbližim saveznicima i partnerima damo nedvosmislen signal kako je ovaj savez snažan. Da štitimo naše saveznike. Branimo svaki korak savezničkog teritorija.

I da, kad pitate za posjet Splitu, znam da to može zvučati kao hiperbola, ali je apsolutno istinito - odnos SAD-a i Hrvatske nikad nije bio jači. Surađujemo na toliko različitih stvari.

Hrvatska je članica NATO i EU, ušla je u Global Entry program (i to kao tek četvrta europska država nakon Njemačke, Velike Britanije i Švicarske, op. a.), prošla je kroz program ukidanja viza, a potpisan je i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Struktura našeg odnosa je time definirana.

Dakle, fazu odnosa u kojima smo sada nazvao bih "SAD-Hrvatska 2.0", gdje zapravo s Hrvatskom sada radimo na stvarima od zajedničkog značenja, zajedničkog interesa i gdje zajedno možemo pristupiti rješavanju problema.

Kad sam bio prvi put, od 2013. do 2016. godine, još smo velikim dijelom bili u prvoj fazi izgradnje Hrvatske. Ovo što sada radimo s Hrvatskom, eksponencijalno je značajnije.

---

image

Američki nosac aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford u splitskom akvatoriju. Dugačak je više od 330 metara, visok 76 metara, a ime nosi po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu

Tom Dubravec/Cropix
---

Na čemu konkretno, kad su svi problemi riješeni?

- Dakle, četiri su ključna područja za koja mislim da čemo sada i kroz budućnost s Hrvatskom surađivati kao s pravim partnerom.

Prvo, pružanje podrške Ukrajini, očito. Naše je čvrsto stajalište da Hrvatska ima vrlo jasnu i jedinstvenu ulogu u ovoj operaciji. Zbog njenog vlastitog iskustva. Ono što sada prolazi Ukrajina, iskustvo je Hrvatske od 1991. do 1995. i potrebna nam je takva vrsta potpore za Ukrajinu s vojno-sigurnosnog aspekta, kako bi oni mogli održati svoju neovisnost.

Stvarno želimo da Hrvatska također počne razmišljati o tome kroz što je morala proći od 1995. do 2000. godine; kako izaći iz ovakvog rata u kojem ti je teritorij okupiran, a ti si žrtva agresije. Vidimo da suradnja s Hrvatskom vis-à-vis Ukrajine napreduje u takvim stvarima, preuzimanjem vrlo specifičnog hrvatskog iskustva u reintegraciji okupiranih teritorija, procesuiranju ratnih zločina na svim stranama, obnovi infrastrukture, očuvanju kulturnih blaga, razminiranju, a da se zemlju istovremeno vodi prema EU.

Upravo Hrvatska, možda mala, ali u svom iskustvu jedinstvena u Europi, može Ukrajini pomoći na taj način. Neke se velike stvari događaju na tom planu. Na primjer, to je radionica o ratnim zločinima koju vaše Ministarstvo pravosuđa ovdje organizira za vrhunske ukrajinske tužitelje uz potporu SAD-a. To su stvari u kojima Hrvatska svojim vlastitim iskustvom može stvarno pomoći.

Druga stvar na kojoj radimo, a nedvojbeno je strateški najvažnija, jest pitanje energetske sigurnosti. Tu postoje dva elementa.

Prvi je očito proširenje projekta na Krku (LNG terminala, op. a.) koliko god je razumno moguće. Krk je bio majstorski potez vaše vlade u datom trenutku. On pokriva sve potrebe Hrvatske za plinom, ali sada se možete proširiti i postati izvozno čvorište za ne-ruske izvore plina.

A Hrvatska tu sjedi "za upravljačem" i može svoj energetski tok proširiti na sjeveroistok, jugoistok te na jug u Bosnu i Hercegovinu. Tu energetsku infrastrukturu stvarno gradite kako biste postali regionalni energetski lider.

Istodobno, Hrvatska posjeduje i goleme obnovljive izvore. Mi je vidimo kao predvodnicu zelene tranzicije u ovom dijelu Europe. Upravo smo bili domaćini P-TECH ministarskog sastanka s Hrvatskom u ožujku, koji je bio nevjerojatan, doista golem uspjeh u svim segmentima.

Na vidjelo je izašla zajednička predanost Sjedinjenih Država i Hrvatske da se vašoj zemlji pomogne u pristupu njenim geotermalnim rezervama koje su jedne od najvećih, ako ne i najveće u Europi. Dakle, energija, je broj dva i, i rekao bih, strateški najvažnija stvar koju je Hrvatska mogla napraviti.

Treće, još uvijek smo usredotočeni na obrambenu modernizaciju Hrvatske. Jako smo zadovoljni načinom na koji Hrvatska to provodi kroz zajednička ulaganja.

Godinama smo pomagali uglavnom putem dodjele bespovratne pomoći kojom bi Hrvatska nabavljala platforme i pokušala ih integrirati. Sada se identificiraju platforme koje su već kompatibilne s NATO-om.

Pružamo određenu količinu sigurnosne pomoći, a hrvatska Vlada izdvaja novac kako bi si priuštila i integrirala sustave poput Bradleya ili Blackhawk-a. Hrvatska ima dobro zasluženu reputaciju snažne i sposobne vojske stoga želimo vidjeti nastavak modernizacije.

I konačno, velika stvar na kojoj ćemo raditi s Hrvatskom jest širi skup pitanja Zapadnog Balkana. Hrvatska je jedina članica bivše Jugoslavije koja je bila snažno pogođena sukobima a koja je učinila ono što je trebalo da uđe u NATO i EU.

Hrvatska ima jedinstvenu perspektivu unutar Bruxellesa kojom može argumentirati zašto se ova regija mora integrirati u EU.

S njome zato želimo raditi na tome da pomognemo našim bliskim europskim partnerima da shvate da projekt Europe nije gotov sve dok se Zapadni Balkan ne integrira. Drugo, Hrvatska koristi tehničku stručnost koju je razvila prolazeći kroz proces pristupanja kako bi pomogla Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i drugima da prođu taj isti put.

Tu je još i najosjetljiviji set širih odnosa poput onih sa Srbijom i BiH. Mi u tome ne forsiramo ishode, ali ćemo rado pomoći da se srpsko-hrvatski odnosi postave na zdravije temelje dobro shvaćajući da je pitanje nestalih osoba ovdje najvažnije. Također, dijelimo iste ciljeve stabilne Bosne i Hercegovine koja će se integrirati u Europsku uniju.

Vaš kolega u BiH, veleposlanik Michael Murphy, rekao je prošlog utorka da SAD snažno podupire Projekt južne interkonekcije koji povezuje plinske mreže Hrvatske i Bosne. Čini se da to u BiH nailazi na ozbiljne otpore?

- Drago mi je da ste to spomenuli. Ovo je izuzetno strateški važan projekt i mi ga snažno podržavamo. Ovo je jedina prilika da BiH, da Federacija, u doglednoj budućnosti dobije pristup ne-ruskim izvorima energije, posebno plina.

Mi želimo da se taj projekt realizira. Ne samo da je strateški važno uvesti alternativu ruskim izvorima energije, nego će to, iskreno, potaknuti gospodarski razvoj u Federaciji, bilo da se radi o Mostaru ili Sarajevu. A to će značiti i nova radna mjesta.

Dakle, ovo je strahovito velik projekt i čvrsto stojimo iza toga. Radili smo s hrvatskom vladom na tome, radili smo s bosanskohercegovačkim vlastima, i na državnoj i na entitetskoj razini na tome. Hrvatska Vlada snažno stoji iza toga. Hrvatska vlada učinila je sve što je trebala. Problem je, naravno, bosanska politika.

Tko točno?

- Nažalost, dok vrijeme istječe za pronalaženje sredstava za dovršetak bosanskog dijela, bilo je dosta političkih prevrtanja o Bosni i ideja o tome kako projekt treba izgledati.

Po našem mišljenju i po mišljenju međunarodnih stručnjaka, postoji taj jedan model kako ovaj projekt može funkcionirati. Mora se voditi pod BH-Gasom. S tvrtkom kćeri koja će voditi ovaj projekt, ali i dalje pod BH-Gasom.

Nažalost, ne volim spominjati imena, ali s Draganom Čovićem smo imali poteškoća u razgovoru o ovom pitanju. Ono što se s te strane pokušava plasirati kao koncept; stvaranje potpuno nove plinske tvrtke je, prvo, pravno dvojbeno, a drugo, politički i ekonomski potpuno neizvedivo.

I što je više kašnjenja temeljenih na ovakvim problemima, sve je manje vjerojatno da će se projekt realizirati. Na kraju dana, ovo je za Sjedinjene Države važno jer mislimo da će unijeti stabilnost u Bosnu i Hercegovinu, pomoći će u diversifikaciji tamošnjeg energetskog tržišta.

Ali, ako se ovi problemi nastave, ljudi će napustiti projekt. Spomenuli ste komentare veleposlanika Murphyja. On je objavio blog post u kojem ističe da vrijeme neumitno curi, a pred Parlamentom Federacije je zakon koji je HDZ BiH već jednom izglasao. Sve što trebaju napraviti je ponovno za to glasati i riješiti problem.

Njihova opravdana zabrinutost oko toga kako se vodi BH-Gas može se riješiti kroz reformu te tvrtke. Ali stvaranje potpuno izdvojenog sustava nije moguće. To se neće dogoditi.

Vratimo se Hrvatskoj. Kako gledate na gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine, na činjenicu da je Hrvatska još uvijek članica Platforme 16 + 1?

- Iskreno, nemam osobito viđenje tih stvari. Nemam dojam da je to toliko rašireno. Jedina stvar koju bih rekao - a uvijek sam oprezan kad to spominjem jer se ne radi samo o Kini - po mom mišljenju, najvažniji zakon koji bi Sabor mogao donijeti prije nego što se raspusti uoči izbora, jest zakon o investicijskom skriningu.

Znam da Vlada radi na ovakvom zakonu i, po mom mišljenju, to bi bila jedna od najvažnijih stvari koje bi Sabor mogao donijeti prije izbora. Hrvatska je u manjini zemalja EU-a koja nema odredbe za provjeru ulaganja. Taj mehanizam provjere nije usmjeren protiv jedne zemlje.

To samo omogućuje zemlji da zaštiti kritičnu infrastrukturu i da legalizira i kodificira kriterije pri donošenju odluka o stranim ulaganjima. S takvim zakonom bilo bi manje zabrinutosti oko toga odakle novac dolazi u Hrvatsku.

Bez takvog zakona, takvog pravnog okvira, u opasnosti ste da prekasno shvatite da neke vaše strateške vrijednosti odjednom kontrolira netko kome takvu kontrolu ne želite prepustiti.

To može biti država koju ste maloprije spomenuli ili neka druga. O tome smo puno razgovarali s Vladom i Saborom i mislimo da, bez obzira na to što ulazimo u izborni ciklus, neke stvari treba riješiti. To je jedna stvar za koju mislim da je apsolutno kritična i koju treba učiniti za sigurnost Hrvatske.

Kao blizak prijatelji Hrvatske, koja je članica EU i NATO-a, zainteresirani smo da i Hrvatska ima ovakvu zakonsku regulativu.

Prošle godine ste rekli da su SAD uložile 750 milijuna dolara u modernizaciju hrvatskih oružanih snaga. Raste li taj iznos ili je u ovom trenutku zastao zbog Ukrajine?

- Približavamo se milijardi dolara. Dakle, 750 milijuna dolara plus još 140 milijuna dolara za razvoj hrvatskih oružanih snaga i njenih ključnih sposobnosti, osobito u helikopterskom segmentu.

A što slijedi nakon oklopnih borbenih vozila Bradley i novih helikoptera Black Hawk?

- Mislim da postoji širok izbor, a ministar obrane to zapravo prilično dobro izlaže. Ciljevi nabave koje nam izlaže za nas imaju smisla ako su povezani ciljevima i sposobnostima NATO-a.

Dakle, tu mislim na potpuni razvoj Bradley programa za srednju oklopnu skupinu pješaštva, potom na helikoptersko jačanje koje je nevjerojatno važno jer ga je Hrvatska već ranije angažirala u operacijama NATO-a, te na sustave protuzračne obrane koji se traže izvan onog što nude američki dobavljači.

Nama je kupnja ne-američkih vojnih platformi sasvim u redu. Važno je da su sustavi kompatibilni s NATO-om. Na koncu će se eventualno razmotriti neke nabavke za pomorski segment i onda to sve ima smisla.

Mislim, Hrvatska se u tim stvarima doista ističe. Ako govorimo o Sporazumu o izdvajanju za obranu s NATO samita u Walesu, Hrvatska dobro stoji.

Mislim da su ona trenutno pala ispod dva posto, ali to je zato što je BDP porastao. Ali iz Vlade kažu da namjeravaju ispuniti obećanje Walesa i osigurati odgovarajuće resurse oružanim snagama.

Kako ocjenjujete izjave i ponašanje predsjednika Milanovića s aspekta bilateralnih odnosa, a posebno izjave koje se tiču Ukrajine?

- Ne miješamo se u to. Da budem potpuno iskren, a to ne govorim da bih izbjegao odgovor na vaše pitanje, mi stvarno imamo dobre odnose sa svim institucijama.

Stvarno dobro surađujemo i tamo gdje postoje neslaganja, možemo voditi iskrene razgovore iza zatvorenih vrata. Ali s predsjednikom imamo dobar odnos. Imamo odličan odnos s Vladom. I rekao bih - gledajte djela, a ne riječi. Na svim razinama naše vlade čut ćete da postoji duboko poštovanje za sve što je Hrvatska učinila za Ukrajinu.

Nazire li se kraj ratu u Ukrajini u kojeg smo svi na određen način uvučeni; što ekonomski, što izravnom prijetnjom poput onog drona što je pao na Zagreb. Jesmo li se od svega toga već umorili? Hoće li to utjecati na ishod rata?

- Svi se nadamo kraju rata. Nadamo se da će ukrajinska protuofenziva biti uspješna.

Ali to ide vrlo sporo...

- Da, ali to je uvijek bila naša procjena. Ići će sporo, trajat će tjednima ili mjesecima, trebat će neko vrijeme da se procijeni koliko je sve to uspješno.

Gledajte, mislim da svi žele mirno rješenje ovog sukoba, ali to ne može biti lažni mir, ne može biti zamrznuti rat u kojem Putin uzima postotak teritorija da bi nakon nekog vremena rat ponovno planuo. Mi smo bili prilično dosljedni.

Kad bi nam Ukrajinci došli i rekli da su spremni za razgovore, mi bismo ih u tome podržali, ali ih u te razgovore ne guramo.

Da se vratim na ono što ste spomenuli, a jako je važno. Količina zajedničke odlučnosti u našim zajednicama bila je impresivna, zar ne? I mislim da je pošteno pitati se koliko dugo društva to mogu održati, zar ne? I bio sam prilično optimističan, jer nisam vidio da ta podrška nestaje. Vratimo se na ishodišnu točku na kojoj smo bili u ranim danima ovog rata. Izbor koji imamo nije između toga da ne radimo ništa i sve će biti u redu, ili da radimo nešto što bi moglo potrajati neko vrijeme i dugoročno ćemo platiti troškove.

Izbor je učiniti nešto da se spriječe užasni ishodi nasilnog mijenjanja granica, pripajanja teritorija, prekrajanja ekonomske karte Europe i dubokog gospodarskog i sigurnosnog razaranja diljem našeg šireg prostora što će se sve dogoditi ako ne učinimo ništa.

Dobro, ali jesu li se SAD i njihovi saveznici umorili od pomoći Ukrajini? Ne vidim investicije u nove proizvodne linije streljiva, ne vidim pojačanu proizvodnju borbenih sustava? Govori se da bi promjena američke vlade dovelo do obustave pomoći Ukrajini. Je li to točno?

- To je pitanje od dvije točke. Doista mislim da je došlo do porasta proizvodnje. Očito idemo od mirnodopske proizvodnje u kojoj se proizvodnja bazirala se na ondašnjim sukobima. Uglavnom potrebama sukoba protupobunjeničkog tipa.

Ovo je očito bio poziv na buđenje za sve nas. Svi smo, s obje strane Atlantika, morali djelovati zajedno kako bismo pojačali proizvodnju konvencionalnijeg tipa streljiva koje se koristi u kopnenom ratu u Europi. I očito smo u tome imali poteškoća, ali sve postaje puno bolje, a i koordinacija je puno bolja.

Na vaše drugo pitanje, mogu samo reći da se ne bih trebao miješati u američku unutrašnju politiku. Percepcije mogu biti stvorene izvana, ali reći ću da je naša podrška Ukrajini prilično dvostranačka.

Sve dosadašnja odluke, a bilo ih je 39 ili 40, morale su proći kroz Kongres i donesene su dvostranački. Da se ne bih uvalio u probleme kod kuće reći ću – obratite pažnju na naša djela. Razum i osjećaji su u SAD na pravoj strani.

Ukrajina je žrtva nečeg strašnog s čime se nijedna država ne bi trebala suočiti, a sve zemlje koje mogu, moraju pomoći. I mislim da je to mjesto na kojem čvrsto stoji naša središnja politika.

---

Naši su odnosi bez presedana

Veleposlanstvo SAD u Zagrebu već dvije godine funkcionira na razini otpravnika poslova. U pravilu, to je uvijek i diplomatska poruka koja ukazuje na neki problem. Kad će Hrvatska dobiti veleposlanika SAD u Zagrebu?

- To govorim hrvatskim političarima, ponavljam novinarima, Hrvatima na ulici. Odgoda da se netko nominira nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskom i ne šalje apsolutno nikakvu poruku. Mogu to reći čista obraza, Hrvatska je naš najbliži partner i saveznik u ovom dijelu Europe.

U Washingtonu duboko cijene ono što radimo s Hrvatskom i koliko smo zahvalni za ono što Hrvati čine za nas. Naš proces odabira veleposlanika je dugotrajan i sada imamo nominiranog kandidata. Nominacija je poslana Senatu na razmatranje.

Međutim, moram naglasiti da dok ovdje nismo imali veleposlanika dvije i pol godine, a stvari koje su u tom razdoblju napravljene zaista su ogromne. Radimo ruku pod ruku, a usklađenost koju imamo oko Ukrajine, naš zajednički rad na energetici gdje vodimo Hrvatsku kao regionalnog energetskog lidera, to je bez presedana u našem odnosu.

Razina koordinacije i konzultacija i zajedničkog djelovanja koju imamo o pitanjima Zapadnog Balkana, iskreno, nikad nije bila bolja. A u isto vrijeme, imali smo najvišu razinu angažmana iz Washingtona s našim najvišim čelnicima - ministar Filipović upravo se sastao s tajnikom Granholmom, potpredsjednik Vlade Božinović sastao se sa svojim kolegom, a ministar Grlić-Radman s tajnikom Blinkenom.

Da zaključim, nemojte ovo shvatiti na pogrešan način, postoji dio hrvatske psihologije da se stvari jednostavno događaju same od sebe. Da, dogodilo se Hrvatskoj puno stvari u posljednje vrijeme, ali zato što je napravila neke stvarno pametne izbore.

Od odluke o ulasku u NATO i EU, pa slijedite taj trend sve do nedavnih događaja.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PORUKA IZ SAD-A [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PORUKA IZ SAD-A 573 573 2 0 16001 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-29 08:29:59 [created_by] => 3255 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-03 10:06:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-03 10:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3856 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mark Fleming o suradnji s Milanovićem, 'miru' u Ukrajini, ali i o ključnom zakonu kojeg Hrvatska treba hitno donijeti [metakey] => Mark Fleming, SAD, rat u uktrajini, odnosi hrvatske i sad-a, USS Gerald R. Ford [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186769.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186765.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186764.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186763.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186762.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186758.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186756.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186754.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186752.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186748.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186749.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186750.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186751.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186743.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186737.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186735.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186739.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25186744.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25177567.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mark Fleming, otpravnik poslova ambasade SAD-a u Republici Hrvatskoj<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","","","","

Ameri\u010dki nosac aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford u splitskom akvatoriju. Duga\u010dak je vi\u0161e od 330 metara, visok 76 metara, a ime nosi po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1284","hd_25186769_1920.jpg":"1920x1080","k_25186769_1280.jpg":"1280x1280","k_25186769_1024.jpg":"1024x1024","k_25186769_640.jpg":"640x640","k_25186769_480.jpg":"480x480","k_25186769_340.jpg":"340x340","k_25186769_220.jpg":"220x220","o_25186769_1280.jpg":"1280x856","o_25186769_1024.jpg":"1024x684","o_25186769_640.jpg":"640x428","o_25186769_480.jpg":"480x321","o_25186769_340.jpg":"340x227","o_25186769_220.jpg":"220x147","h_25186769_1280.jpg":"1280x854","h_25186769_1024.jpg":"1024x683","h_25186769_640.jpg":"640x427","h_25186769_480.jpg":"480x320","h_25186769_340.jpg":"340x227","h_25186769_220.jpg":"220x147","pp_25186769_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186769_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186769_640.jpg":"640x814","pp_25186769_480.jpg":"480x611","pp_25186769_340.jpg":"340x432","pp_25186769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186765_1920.jpg":"1920x1080","k_25186765_1280.jpg":"1280x1280","k_25186765_1024.jpg":"1024x1024","k_25186765_640.jpg":"640x640","k_25186765_480.jpg":"480x480","k_25186765_340.jpg":"340x340","k_25186765_220.jpg":"220x220","o_25186765_1280.jpg":"1280x853","o_25186765_1024.jpg":"1024x682","o_25186765_640.jpg":"640x426","o_25186765_480.jpg":"480x320","o_25186765_340.jpg":"340x226","o_25186765_220.jpg":"220x146","h_25186765_1280.jpg":"1280x854","h_25186765_1024.jpg":"1024x683","h_25186765_640.jpg":"640x427","h_25186765_480.jpg":"480x320","h_25186765_340.jpg":"340x227","h_25186765_220.jpg":"220x147","pp_25186765_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186765_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186765_640.jpg":"640x814","pp_25186765_480.jpg":"480x611","pp_25186765_340.jpg":"340x432","pp_25186765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_25186764_1920.jpg":"1920x1080","k_25186764_1280.jpg":"1280x1280","k_25186764_1024.jpg":"1024x1024","k_25186764_640.jpg":"640x640","k_25186764_480.jpg":"480x480","k_25186764_340.jpg":"340x340","k_25186764_220.jpg":"220x220","o_25186764_1280.jpg":"1280x866","o_25186764_1024.jpg":"1024x692","o_25186764_640.jpg":"640x433","o_25186764_480.jpg":"480x324","o_25186764_340.jpg":"340x230","o_25186764_220.jpg":"220x148","h_25186764_1280.jpg":"1280x854","h_25186764_1024.jpg":"1024x683","h_25186764_640.jpg":"640x427","h_25186764_480.jpg":"480x320","h_25186764_340.jpg":"340x227","h_25186764_220.jpg":"220x147","pp_25186764_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186764_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186764_640.jpg":"640x814","pp_25186764_480.jpg":"480x611","pp_25186764_340.jpg":"340x432","pp_25186764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186763_1920.jpg":"1920x1080","k_25186763_1280.jpg":"1280x1280","k_25186763_1024.jpg":"1024x1024","k_25186763_640.jpg":"640x640","k_25186763_480.jpg":"480x480","k_25186763_340.jpg":"340x340","k_25186763_220.jpg":"220x220","o_25186763_1280.jpg":"1280x853","o_25186763_1024.jpg":"1024x682","o_25186763_640.jpg":"640x426","o_25186763_480.jpg":"480x320","o_25186763_340.jpg":"340x226","o_25186763_220.jpg":"220x146","h_25186763_1280.jpg":"1280x854","h_25186763_1024.jpg":"1024x683","h_25186763_640.jpg":"640x427","h_25186763_480.jpg":"480x320","h_25186763_340.jpg":"340x227","h_25186763_220.jpg":"220x147","pp_25186763_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186763_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186763_640.jpg":"640x814","pp_25186763_480.jpg":"480x611","pp_25186763_340.jpg":"340x432","pp_25186763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186762_1920.jpg":"1920x1080","k_25186762_1280.jpg":"1280x1280","k_25186762_1024.jpg":"1024x1024","k_25186762_640.jpg":"640x640","k_25186762_480.jpg":"480x480","k_25186762_340.jpg":"340x340","k_25186762_220.jpg":"220x220","o_25186762_1280.jpg":"1280x853","o_25186762_1024.jpg":"1024x682","o_25186762_640.jpg":"640x426","o_25186762_480.jpg":"480x320","o_25186762_340.jpg":"340x226","o_25186762_220.jpg":"220x146","h_25186762_1280.jpg":"1280x854","h_25186762_1024.jpg":"1024x683","h_25186762_640.jpg":"640x427","h_25186762_480.jpg":"480x320","h_25186762_340.jpg":"340x227","h_25186762_220.jpg":"220x147","pp_25186762_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186762_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186762_640.jpg":"640x814","pp_25186762_480.jpg":"480x611","pp_25186762_340.jpg":"340x432","pp_25186762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_25186758_1920.jpg":"1920x1080","k_25186758_1280.jpg":"1280x1280","k_25186758_1024.jpg":"1024x1024","k_25186758_640.jpg":"640x640","k_25186758_480.jpg":"480x480","k_25186758_340.jpg":"340x340","k_25186758_220.jpg":"220x220","o_25186758_1280.jpg":"1280x830","o_25186758_1024.jpg":"1024x664","o_25186758_640.jpg":"640x415","o_25186758_480.jpg":"480x311","o_25186758_340.jpg":"340x220","o_25186758_220.jpg":"220x142","h_25186758_1280.jpg":"1280x854","h_25186758_1024.jpg":"1024x683","h_25186758_640.jpg":"640x427","h_25186758_480.jpg":"480x320","h_25186758_340.jpg":"340x227","h_25186758_220.jpg":"220x147","pp_25186758_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186758_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186758_640.jpg":"640x814","pp_25186758_480.jpg":"480x611","pp_25186758_340.jpg":"340x432","pp_25186758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186756_1920.jpg":"1920x1080","k_25186756_1280.jpg":"1280x1280","k_25186756_1024.jpg":"1024x1024","k_25186756_640.jpg":"640x640","k_25186756_480.jpg":"480x480","k_25186756_340.jpg":"340x340","k_25186756_220.jpg":"220x220","o_25186756_1280.jpg":"1280x853","o_25186756_1024.jpg":"1024x682","o_25186756_640.jpg":"640x426","o_25186756_480.jpg":"480x320","o_25186756_340.jpg":"340x226","o_25186756_220.jpg":"220x146","h_25186756_1280.jpg":"1280x854","h_25186756_1024.jpg":"1024x683","h_25186756_640.jpg":"640x427","h_25186756_480.jpg":"480x320","h_25186756_340.jpg":"340x227","h_25186756_220.jpg":"220x147","pp_25186756_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186756_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186756_640.jpg":"640x814","pp_25186756_480.jpg":"480x611","pp_25186756_340.jpg":"340x432","pp_25186756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186754_1920.jpg":"1920x1080","k_25186754_1280.jpg":"1280x1280","k_25186754_1024.jpg":"1024x1024","k_25186754_640.jpg":"640x640","k_25186754_480.jpg":"480x480","k_25186754_340.jpg":"340x340","k_25186754_220.jpg":"220x220","o_25186754_1280.jpg":"1280x853","o_25186754_1024.jpg":"1024x682","o_25186754_640.jpg":"640x426","o_25186754_480.jpg":"480x320","o_25186754_340.jpg":"340x226","o_25186754_220.jpg":"220x146","h_25186754_1280.jpg":"1280x854","h_25186754_1024.jpg":"1024x683","h_25186754_640.jpg":"640x427","h_25186754_480.jpg":"480x320","h_25186754_340.jpg":"340x227","h_25186754_220.jpg":"220x147","pp_25186754_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186754_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186754_640.jpg":"640x814","pp_25186754_480.jpg":"480x611","pp_25186754_340.jpg":"340x432","pp_25186754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186752_1920.jpg":"1920x1080","k_25186752_1280.jpg":"1280x1280","k_25186752_1024.jpg":"1024x1024","k_25186752_640.jpg":"640x640","k_25186752_480.jpg":"480x480","k_25186752_340.jpg":"340x340","k_25186752_220.jpg":"220x220","o_25186752_1280.jpg":"1280x853","o_25186752_1024.jpg":"1024x682","o_25186752_640.jpg":"640x426","o_25186752_480.jpg":"480x320","o_25186752_340.jpg":"340x226","o_25186752_220.jpg":"220x146","h_25186752_1280.jpg":"1280x854","h_25186752_1024.jpg":"1024x683","h_25186752_640.jpg":"640x427","h_25186752_480.jpg":"480x320","h_25186752_340.jpg":"340x227","h_25186752_220.jpg":"220x147","pp_25186752_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186752_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186752_640.jpg":"640x814","pp_25186752_480.jpg":"480x611","pp_25186752_340.jpg":"340x432","pp_25186752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186748_1920.jpg":"1920x1080","k_25186748_1280.jpg":"1280x1280","k_25186748_1024.jpg":"1024x1024","k_25186748_640.jpg":"640x640","k_25186748_480.jpg":"480x480","k_25186748_340.jpg":"340x340","k_25186748_220.jpg":"220x220","o_25186748_1280.jpg":"1280x853","o_25186748_1024.jpg":"1024x682","o_25186748_640.jpg":"640x426","o_25186748_480.jpg":"480x320","o_25186748_340.jpg":"340x226","o_25186748_220.jpg":"220x146","h_25186748_1280.jpg":"1280x854","h_25186748_1024.jpg":"1024x683","h_25186748_640.jpg":"640x427","h_25186748_480.jpg":"480x320","h_25186748_340.jpg":"340x227","h_25186748_220.jpg":"220x147","pp_25186748_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186748_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186748_640.jpg":"640x814","pp_25186748_480.jpg":"480x611","pp_25186748_340.jpg":"340x432","pp_25186748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_25186749_1920.jpg":"1920x1080","k_25186749_1280.jpg":"1280x1280","k_25186749_1024.jpg":"1024x1024","k_25186749_640.jpg":"640x640","k_25186749_480.jpg":"480x480","k_25186749_340.jpg":"340x340","k_25186749_220.jpg":"220x220","o_25186749_1280.jpg":"1280x846","o_25186749_1024.jpg":"1024x677","o_25186749_640.jpg":"640x423","o_25186749_480.jpg":"480x317","o_25186749_340.jpg":"340x224","o_25186749_220.jpg":"220x145","h_25186749_1280.jpg":"1280x854","h_25186749_1024.jpg":"1024x683","h_25186749_640.jpg":"640x427","h_25186749_480.jpg":"480x320","h_25186749_340.jpg":"340x227","h_25186749_220.jpg":"220x147","pp_25186749_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186749_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186749_640.jpg":"640x814","pp_25186749_480.jpg":"480x611","pp_25186749_340.jpg":"340x432","pp_25186749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186750_1920.jpg":"1920x1080","k_25186750_1280.jpg":"1280x1280","k_25186750_1024.jpg":"1024x1024","k_25186750_640.jpg":"640x640","k_25186750_480.jpg":"480x480","k_25186750_340.jpg":"340x340","k_25186750_220.jpg":"220x220","o_25186750_1280.jpg":"1280x853","o_25186750_1024.jpg":"1024x682","o_25186750_640.jpg":"640x426","o_25186750_480.jpg":"480x320","o_25186750_340.jpg":"340x226","o_25186750_220.jpg":"220x146","h_25186750_1280.jpg":"1280x854","h_25186750_1024.jpg":"1024x683","h_25186750_640.jpg":"640x427","h_25186750_480.jpg":"480x320","h_25186750_340.jpg":"340x227","h_25186750_220.jpg":"220x147","pp_25186750_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186750_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186750_640.jpg":"640x814","pp_25186750_480.jpg":"480x611","pp_25186750_340.jpg":"340x432","pp_25186750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_25186751_1920.jpg":"1920x1080","k_25186751_1280.jpg":"1280x1280","k_25186751_1024.jpg":"1024x1024","k_25186751_640.jpg":"640x640","k_25186751_480.jpg":"480x480","k_25186751_340.jpg":"340x340","k_25186751_220.jpg":"220x220","o_25186751_1280.jpg":"1280x798","o_25186751_1024.jpg":"1024x638","o_25186751_640.jpg":"640x399","o_25186751_480.jpg":"480x299","o_25186751_340.jpg":"340x211","o_25186751_220.jpg":"220x137","h_25186751_1280.jpg":"1280x854","h_25186751_1024.jpg":"1024x683","h_25186751_640.jpg":"640x427","h_25186751_480.jpg":"480x320","h_25186751_340.jpg":"340x227","h_25186751_220.jpg":"220x147","pp_25186751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186751_640.jpg":"640x814","pp_25186751_480.jpg":"480x611","pp_25186751_340.jpg":"340x432","pp_25186751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186743_1920.jpg":"1920x1080","k_25186743_1280.jpg":"1280x1280","k_25186743_1024.jpg":"1024x1024","k_25186743_640.jpg":"640x640","k_25186743_480.jpg":"480x480","k_25186743_340.jpg":"340x340","k_25186743_220.jpg":"220x220","o_25186743_1280.jpg":"1280x853","o_25186743_1024.jpg":"1024x682","o_25186743_640.jpg":"640x426","o_25186743_480.jpg":"480x320","o_25186743_340.jpg":"340x226","o_25186743_220.jpg":"220x146","h_25186743_1280.jpg":"1280x854","h_25186743_1024.jpg":"1024x683","h_25186743_640.jpg":"640x427","h_25186743_480.jpg":"480x320","h_25186743_340.jpg":"340x227","h_25186743_220.jpg":"220x147","pp_25186743_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186743_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186743_640.jpg":"640x814","pp_25186743_480.jpg":"480x611","pp_25186743_340.jpg":"340x432","pp_25186743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_25186737_1920.jpg":"1920x1080","k_25186737_1280.jpg":"1280x1280","k_25186737_1024.jpg":"1024x1024","k_25186737_640.jpg":"640x640","k_25186737_480.jpg":"480x480","k_25186737_340.jpg":"340x340","k_25186737_220.jpg":"220x220","o_25186737_1280.jpg":"1280x890","o_25186737_1024.jpg":"1024x712","o_25186737_640.jpg":"640x445","o_25186737_480.jpg":"480x333","o_25186737_340.jpg":"340x236","o_25186737_220.jpg":"220x152","h_25186737_1280.jpg":"1280x854","h_25186737_1024.jpg":"1024x683","h_25186737_640.jpg":"640x427","h_25186737_480.jpg":"480x320","h_25186737_340.jpg":"340x227","h_25186737_220.jpg":"220x147","pp_25186737_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186737_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186737_640.jpg":"640x814","pp_25186737_480.jpg":"480x611","pp_25186737_340.jpg":"340x432","pp_25186737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_25186735_1920.jpg":"1920x1080","k_25186735_1280.jpg":"1280x1280","k_25186735_1024.jpg":"1024x1024","k_25186735_640.jpg":"640x640","k_25186735_480.jpg":"480x480","k_25186735_340.jpg":"340x340","k_25186735_220.jpg":"220x220","o_25186735_1280.jpg":"1280x826","o_25186735_1024.jpg":"1024x660","o_25186735_640.jpg":"640x413","o_25186735_480.jpg":"480x309","o_25186735_340.jpg":"340x219","o_25186735_220.jpg":"220x141","h_25186735_1280.jpg":"1280x854","h_25186735_1024.jpg":"1024x683","h_25186735_640.jpg":"640x427","h_25186735_480.jpg":"480x320","h_25186735_340.jpg":"340x227","h_25186735_220.jpg":"220x147","pp_25186735_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186735_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186735_640.jpg":"640x814","pp_25186735_480.jpg":"480x611","pp_25186735_340.jpg":"340x432","pp_25186735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25186739_1920.jpg":"1920x1080","k_25186739_1280.jpg":"1280x1280","k_25186739_1024.jpg":"1024x1024","k_25186739_640.jpg":"640x640","k_25186739_480.jpg":"480x480","k_25186739_340.jpg":"340x340","k_25186739_220.jpg":"220x220","o_25186739_1280.jpg":"1280x853","o_25186739_1024.jpg":"1024x682","o_25186739_640.jpg":"640x426","o_25186739_480.jpg":"480x320","o_25186739_340.jpg":"340x226","o_25186739_220.jpg":"220x146","h_25186739_1280.jpg":"1280x854","h_25186739_1024.jpg":"1024x683","h_25186739_640.jpg":"640x427","h_25186739_480.jpg":"480x320","h_25186739_340.jpg":"340x227","h_25186739_220.jpg":"220x147","pp_25186739_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186739_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186739_640.jpg":"640x814","pp_25186739_480.jpg":"480x611","pp_25186739_340.jpg":"340x432","pp_25186739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25186744_1920.jpg":"1920x1080","k_25186744_1280.jpg":"1280x1280","k_25186744_1024.jpg":"1024x1024","k_25186744_640.jpg":"640x640","k_25186744_480.jpg":"480x480","k_25186744_340.jpg":"340x340","k_25186744_220.jpg":"220x220","o_25186744_1280.jpg":"1280x852","o_25186744_1024.jpg":"1024x682","o_25186744_640.jpg":"640x426","o_25186744_480.jpg":"480x319","o_25186744_340.jpg":"340x226","o_25186744_220.jpg":"220x146","h_25186744_1280.jpg":"1280x854","h_25186744_1024.jpg":"1024x683","h_25186744_640.jpg":"640x427","h_25186744_480.jpg":"480x320","h_25186744_340.jpg":"340x227","h_25186744_220.jpg":"220x147","pp_25186744_1280.jpg":"1280x1628","pp_25186744_1024.jpg":"1024x1303","pp_25186744_640.jpg":"640x814","pp_25186744_480.jpg":"480x611","pp_25186744_340.jpg":"340x432","pp_25186744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1106","hd_25177567_1920.jpg":"1920x1080","k_25177567_1280.jpg":"1280x1280","k_25177567_1024.jpg":"1024x1024","k_25177567_640.jpg":"640x640","k_25177567_480.jpg":"480x480","k_25177567_340.jpg":"340x340","k_25177567_220.jpg":"220x220","o_25177567_1280.jpg":"1280x737","o_25177567_1024.jpg":"1024x589","o_25177567_640.jpg":"640x368","o_25177567_480.jpg":"480x276","o_25177567_340.jpg":"340x195","o_25177567_220.jpg":"220x126","h_25177567_1280.jpg":"1280x854","h_25177567_1024.jpg":"1024x683","h_25177567_640.jpg":"640x427","h_25177567_480.jpg":"480x320","h_25177567_340.jpg":"340x227","h_25177567_220.jpg":"220x147","pp_25177567_1280.jpg":"1280x1628","pp_25177567_1024.jpg":"1024x1303","pp_25177567_640.jpg":"640x814","pp_25177567_480.jpg":"480x611","pp_25177567_340.jpg":"340x432","pp_25177567_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15074320 Threads: 4 Questions: 3158120417 Slow queries: 7060987 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235111947 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mark-fleming-o-suradnji-s-milanovicem-miru-u-ukrajini-ali-i-o-kljucnom-zakonu-kojeg-hrvatska-treba-hitno-donijeti-1303309 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mark-fleming-o-suradnji-s-milanovicem-miru-u-ukrajini-ali-i-o-kljucnom-zakonu-kojeg-hrvatska-treba-hitno-donijeti-1303309?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667964 [name] => Mark Fleming [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-20 13:38:16 [main_article_id] => 0 [alias] => mark-fleming [link] => /tag/mark-fleming ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 721879 [name] => rat u uktrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 12:07:28 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-uktrajini [link] => /tag/rat-u-uktrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 622597 [name] => odnosi hrvatske i sad-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-09 10:50:49 [main_article_id] => 0 [alias] => odnosi-hrvatske-i-sad-a [link] => /tag/odnosi-hrvatske-i-sad-a ) [4] => stdClass Object ( [id] => 721170 [name] => USS Gerald R. Ford [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-27 12:56:58 [main_article_id] => 0 [alias] => uss-gerald-r-ford [link] => /tag/uss-gerald-r-ford ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PORUKA IZ SAD-A [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mark Fleming o suradnji s Milanovićem, ‘miru‘ u Ukrajini, ali i o ključnom zakonu kojeg Hrvatska treba hitno donijeti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3255 [name] => Jadran Kapor [username] => jadran.kapor [email] => jadran.kapor@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$Mlh8gUgQztpUGvEw0H7uIO6G3ePeM4Nid9ZmjE/Jd/Xpu/uczoUO. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadran-kapor-3255 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1769 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c802d8a936b8ea8b351bd87f1aa4cea3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186769.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Mark Fleming, otpravnik poslova ambasade SAD-a u Republici Hrvatskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186769.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Mark Fleming, otpravnik poslova ambasade SAD-a u Republici Hrvatskoj

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186765.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186764.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186763.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186762.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186758.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186756.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186754.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186752.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186748.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186749.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186750.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186751.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186743.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186737.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186735.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186739.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25186744.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25177567.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Američki nosac aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford u splitskom akvatoriju. Dugačak je više od 330 metara, visok 76 metara, a ime nosi po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je, neposredno uoči ruske invazije na Ukrajinu, u Split stigao nosač aviona klase Nimitz, USS Harry S. Truman, otpravnik poslova SAD u Hrvatskoj Mark Fleming najavio je da se ruska invazija može očekivati svakog dana. Rekao je tada da će ona imati enormne konzekvence, prije svega u ekonomskom, ali i u mnogim drugim aspektima.

Danas kad je u tijeku ukrajinska protuofanziva, pred Splitom se usidrio USS Gerald R. Ford - najnoviji, najmoderniji, najskuplji i najveći američki nosač ikad sagrađen. Brod po kojem je, nakon 40 godina, naziv dobila sasvim nova klasa nosača aviona.

Niti godinu dana ovaj brod nije u upotrebi, a već u svom prvom uplovljavanju u Mediteran, iz Gibraltara se uputio ravno u Split.

I tako smo ponovno sjeli za stol s Flemingom, iskusnim diplomatom koji kao otpravnik poslova već dvije godine vodi Veleposlanstvo SAD u Zagrebu. Fleming je magistrirao na Nacionalnom ratnom učilištu Sjedinjenih Država pa zna protumačiti poruke koje nose ovakve posjete ratnog brodovlja.

- Mislim da je neposredno prije invazije postojao određeni skepticizam o tome što će Rusija učiniti. Nama je to bilo sasvim jasno i nažalost bili smo u pravu.

Dva ključna elementa našeg pristupa koji proizlaze iz ruske invazije očito su bila pružiti Ukrajini potrebnu potporu u obrani, ali i okupiti naše saveznike i partnere. A posjet Trumana tada i posjet Forda danas apsolutno nisu slučajnosti. To je važan dio našeg nastojanja da našim najbližim saveznicima i partnerima damo nedvosmislen signal kako je ovaj savez snažan. Da štitimo naše saveznike. Branimo svaki korak savezničkog teritorija.

I da, kad pitate za posjet Splitu, znam da to može zvučati kao hiperbola, ali je apsolutno istinito - odnos SAD-a i Hrvatske nikad nije bio jači. Surađujemo na toliko različitih stvari.

Hrvatska je članica NATO i EU, ušla je u Global Entry program (i to kao tek četvrta europska država nakon Njemačke, Velike Britanije i Švicarske, op. a.), prošla je kroz program ukidanja viza, a potpisan je i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Struktura našeg odnosa je time definirana.

Dakle, fazu odnosa u kojima smo sada nazvao bih "SAD-Hrvatska 2.0", gdje zapravo s Hrvatskom sada radimo na stvarima od zajedničkog značenja, zajedničkog interesa i gdje zajedno možemo pristupiti rješavanju problema.

Kad sam bio prvi put, od 2013. do 2016. godine, još smo velikim dijelom bili u prvoj fazi izgradnje Hrvatske. Ovo što sada radimo s Hrvatskom, eksponencijalno je značajnije.

---

image

Američki nosac aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford u splitskom akvatoriju. Dugačak je više od 330 metara, visok 76 metara, a ime nosi po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu

Tom Dubravec/Cropix
---

Na čemu konkretno, kad su svi problemi riješeni?

- Dakle, četiri su ključna područja za koja mislim da čemo sada i kroz budućnost s Hrvatskom surađivati kao s pravim partnerom.

Prvo, pružanje podrške Ukrajini, očito. Naše je čvrsto stajalište da Hrvatska ima vrlo jasnu i jedinstvenu ulogu u ovoj operaciji. Zbog njenog vlastitog iskustva. Ono što sada prolazi Ukrajina, iskustvo je Hrvatske od 1991. do 1995. i potrebna nam je takva vrsta potpore za Ukrajinu s vojno-sigurnosnog aspekta, kako bi oni mogli održati svoju neovisnost.

Stvarno želimo da Hrvatska također počne razmišljati o tome kroz što je morala proći od 1995. do 2000. godine; kako izaći iz ovakvog rata u kojem ti je teritorij okupiran, a ti si žrtva agresije. Vidimo da suradnja s Hrvatskom vis-à-vis Ukrajine napreduje u takvim stvarima, preuzimanjem vrlo specifičnog hrvatskog iskustva u reintegraciji okupiranih teritorija, procesuiranju ratnih zločina na svim stranama, obnovi infrastrukture, očuvanju kulturnih blaga, razminiranju, a da se zemlju istovremeno vodi prema EU.

Upravo Hrvatska, možda mala, ali u svom iskustvu jedinstvena u Europi, može Ukrajini pomoći na taj način. Neke se velike stvari događaju na tom planu. Na primjer, to je radionica o ratnim zločinima koju vaše Ministarstvo pravosuđa ovdje organizira za vrhunske ukrajinske tužitelje uz potporu SAD-a. To su stvari u kojima Hrvatska svojim vlastitim iskustvom može stvarno pomoći.

Druga stvar na kojoj radimo, a nedvojbeno je strateški najvažnija, jest pitanje energetske sigurnosti. Tu postoje dva elementa.

Prvi je očito proširenje projekta na Krku (LNG terminala, op. a.) koliko god je razumno moguće. Krk je bio majstorski potez vaše vlade u datom trenutku. On pokriva sve potrebe Hrvatske za plinom, ali sada se možete proširiti i postati izvozno čvorište za ne-ruske izvore plina.

A Hrvatska tu sjedi "za upravljačem" i može svoj energetski tok proširiti na sjeveroistok, jugoistok te na jug u Bosnu i Hercegovinu. Tu energetsku infrastrukturu stvarno gradite kako biste postali regionalni energetski lider.

Istodobno, Hrvatska posjeduje i goleme obnovljive izvore. Mi je vidimo kao predvodnicu zelene tranzicije u ovom dijelu Europe. Upravo smo bili domaćini P-TECH ministarskog sastanka s Hrvatskom u ožujku, koji je bio nevjerojatan, doista golem uspjeh u svim segmentima.

Na vidjelo je izašla zajednička predanost Sjedinjenih Država i Hrvatske da se vašoj zemlji pomogne u pristupu njenim geotermalnim rezervama koje su jedne od najvećih, ako ne i najveće u Europi. Dakle, energija, je broj dva i, i rekao bih, strateški najvažnija stvar koju je Hrvatska mogla napraviti.

Treće, još uvijek smo usredotočeni na obrambenu modernizaciju Hrvatske. Jako smo zadovoljni načinom na koji Hrvatska to provodi kroz zajednička ulaganja.

Godinama smo pomagali uglavnom putem dodjele bespovratne pomoći kojom bi Hrvatska nabavljala platforme i pokušala ih integrirati. Sada se identificiraju platforme koje su već kompatibilne s NATO-om.

Pružamo određenu količinu sigurnosne pomoći, a hrvatska Vlada izdvaja novac kako bi si priuštila i integrirala sustave poput Bradleya ili Blackhawk-a. Hrvatska ima dobro zasluženu reputaciju snažne i sposobne vojske stoga želimo vidjeti nastavak modernizacije.

I konačno, velika stvar na kojoj ćemo raditi s Hrvatskom jest širi skup pitanja Zapadnog Balkana. Hrvatska je jedina članica bivše Jugoslavije koja je bila snažno pogođena sukobima a koja je učinila ono što je trebalo da uđe u NATO i EU.

Hrvatska ima jedinstvenu perspektivu unutar Bruxellesa kojom može argumentirati zašto se ova regija mora integrirati u EU.

S njome zato želimo raditi na tome da pomognemo našim bliskim europskim partnerima da shvate da projekt Europe nije gotov sve dok se Zapadni Balkan ne integrira. Drugo, Hrvatska koristi tehničku stručnost koju je razvila prolazeći kroz proces pristupanja kako bi pomogla Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i drugima da prođu taj isti put.

Tu je još i najosjetljiviji set širih odnosa poput onih sa Srbijom i BiH. Mi u tome ne forsiramo ishode, ali ćemo rado pomoći da se srpsko-hrvatski odnosi postave na zdravije temelje dobro shvaćajući da je pitanje nestalih osoba ovdje najvažnije. Također, dijelimo iste ciljeve stabilne Bosne i Hercegovine koja će se integrirati u Europsku uniju.

Vaš kolega u BiH, veleposlanik Michael Murphy, rekao je prošlog utorka da SAD snažno podupire Projekt južne interkonekcije koji povezuje plinske mreže Hrvatske i Bosne. Čini se da to u BiH nailazi na ozbiljne otpore?

- Drago mi je da ste to spomenuli. Ovo je izuzetno strateški važan projekt i mi ga snažno podržavamo. Ovo je jedina prilika da BiH, da Federacija, u doglednoj budućnosti dobije pristup ne-ruskim izvorima energije, posebno plina.

Mi želimo da se taj projekt realizira. Ne samo da je strateški važno uvesti alternativu ruskim izvorima energije, nego će to, iskreno, potaknuti gospodarski razvoj u Federaciji, bilo da se radi o Mostaru ili Sarajevu. A to će značiti i nova radna mjesta.

Dakle, ovo je strahovito velik projekt i čvrsto stojimo iza toga. Radili smo s hrvatskom vladom na tome, radili smo s bosanskohercegovačkim vlastima, i na državnoj i na entitetskoj razini na tome. Hrvatska Vlada snažno stoji iza toga. Hrvatska vlada učinila je sve što je trebala. Problem je, naravno, bosanska politika.

Tko točno?

- Nažalost, dok vrijeme istječe za pronalaženje sredstava za dovršetak bosanskog dijela, bilo je dosta političkih prevrtanja o Bosni i ideja o tome kako projekt treba izgledati.

Po našem mišljenju i po mišljenju međunarodnih stručnjaka, postoji taj jedan model kako ovaj projekt može funkcionirati. Mora se voditi pod BH-Gasom. S tvrtkom kćeri koja će voditi ovaj projekt, ali i dalje pod BH-Gasom.

Nažalost, ne volim spominjati imena, ali s Draganom Čovićem smo imali poteškoća u razgovoru o ovom pitanju. Ono što se s te strane pokušava plasirati kao koncept; stvaranje potpuno nove plinske tvrtke je, prvo, pravno dvojbeno, a drugo, politički i ekonomski potpuno neizvedivo.

I što je više kašnjenja temeljenih na ovakvim problemima, sve je manje vjerojatno da će se projekt realizirati. Na kraju dana, ovo je za Sjedinjene Države važno jer mislimo da će unijeti stabilnost u Bosnu i Hercegovinu, pomoći će u diversifikaciji tamošnjeg energetskog tržišta.

Ali, ako se ovi problemi nastave, ljudi će napustiti projekt. Spomenuli ste komentare veleposlanika Murphyja. On je objavio blog post u kojem ističe da vrijeme neumitno curi, a pred Parlamentom Federacije je zakon koji je HDZ BiH već jednom izglasao. Sve što trebaju napraviti je ponovno za to glasati i riješiti problem.

Njihova opravdana zabrinutost oko toga kako se vodi BH-Gas može se riješiti kroz reformu te tvrtke. Ali stvaranje potpuno izdvojenog sustava nije moguće. To se neće dogoditi.

Vratimo se Hrvatskoj. Kako gledate na gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine, na činjenicu da je Hrvatska još uvijek članica Platforme 16 + 1?

- Iskreno, nemam osobito viđenje tih stvari. Nemam dojam da je to toliko rašireno. Jedina stvar koju bih rekao - a uvijek sam oprezan kad to spominjem jer se ne radi samo o Kini - po mom mišljenju, najvažniji zakon koji bi Sabor mogao donijeti prije nego što se raspusti uoči izbora, jest zakon o investicijskom skriningu.

Znam da Vlada radi na ovakvom zakonu i, po mom mišljenju, to bi bila jedna od najvažnijih stvari koje bi Sabor mogao donijeti prije izbora. Hrvatska je u manjini zemalja EU-a koja nema odredbe za provjeru ulaganja. Taj mehanizam provjere nije usmjeren protiv jedne zemlje.

To samo omogućuje zemlji da zaštiti kritičnu infrastrukturu i da legalizira i kodificira kriterije pri donošenju odluka o stranim ulaganjima. S takvim zakonom bilo bi manje zabrinutosti oko toga odakle novac dolazi u Hrvatsku.

Bez takvog zakona, takvog pravnog okvira, u opasnosti ste da prekasno shvatite da neke vaše strateške vrijednosti odjednom kontrolira netko kome takvu kontrolu ne želite prepustiti.

To može biti država koju ste maloprije spomenuli ili neka druga. O tome smo puno razgovarali s Vladom i Saborom i mislimo da, bez obzira na to što ulazimo u izborni ciklus, neke stvari treba riješiti. To je jedna stvar za koju mislim da je apsolutno kritična i koju treba učiniti za sigurnost Hrvatske.

Kao blizak prijatelji Hrvatske, koja je članica EU i NATO-a, zainteresirani smo da i Hrvatska ima ovakvu zakonsku regulativu.

Prošle godine ste rekli da su SAD uložile 750 milijuna dolara u modernizaciju hrvatskih oružanih snaga. Raste li taj iznos ili je u ovom trenutku zastao zbog Ukrajine?

- Približavamo se milijardi dolara. Dakle, 750 milijuna dolara plus još 140 milijuna dolara za razvoj hrvatskih oružanih snaga i njenih ključnih sposobnosti, osobito u helikopterskom segmentu.

A što slijedi nakon oklopnih borbenih vozila Bradley i novih helikoptera Black Hawk?

- Mislim da postoji širok izbor, a ministar obrane to zapravo prilično dobro izlaže. Ciljevi nabave koje nam izlaže za nas imaju smisla ako su povezani ciljevima i sposobnostima NATO-a.

Dakle, tu mislim na potpuni razvoj Bradley programa za srednju oklopnu skupinu pješaštva, potom na helikoptersko jačanje koje je nevjerojatno važno jer ga je Hrvatska već ranije angažirala u operacijama NATO-a, te na sustave protuzračne obrane koji se traže izvan onog što nude američki dobavljači.

Nama je kupnja ne-američkih vojnih platformi sasvim u redu. Važno je da su sustavi kompatibilni s NATO-om. Na koncu će se eventualno razmotriti neke nabavke za pomorski segment i onda to sve ima smisla.

Mislim, Hrvatska se u tim stvarima doista ističe. Ako govorimo o Sporazumu o izdvajanju za obranu s NATO samita u Walesu, Hrvatska dobro stoji.

Mislim da su ona trenutno pala ispod dva posto, ali to je zato što je BDP porastao. Ali iz Vlade kažu da namjeravaju ispuniti obećanje Walesa i osigurati odgovarajuće resurse oružanim snagama.

Kako ocjenjujete izjave i ponašanje predsjednika Milanovića s aspekta bilateralnih odnosa, a posebno izjave koje se tiču Ukrajine?

- Ne miješamo se u to. Da budem potpuno iskren, a to ne govorim da bih izbjegao odgovor na vaše pitanje, mi stvarno imamo dobre odnose sa svim institucijama.

Stvarno dobro surađujemo i tamo gdje postoje neslaganja, možemo voditi iskrene razgovore iza zatvorenih vrata. Ali s predsjednikom imamo dobar odnos. Imamo odličan odnos s Vladom. I rekao bih - gledajte djela, a ne riječi. Na svim razinama naše vlade čut ćete da postoji duboko poštovanje za sve što je Hrvatska učinila za Ukrajinu.

Nazire li se kraj ratu u Ukrajini u kojeg smo svi na određen način uvučeni; što ekonomski, što izravnom prijetnjom poput onog drona što je pao na Zagreb. Jesmo li se od svega toga već umorili? Hoće li to utjecati na ishod rata?

- Svi se nadamo kraju rata. Nadamo se da će ukrajinska protuofenziva biti uspješna.

Ali to ide vrlo sporo...

- Da, ali to je uvijek bila naša procjena. Ići će sporo, trajat će tjednima ili mjesecima, trebat će neko vrijeme da se procijeni koliko je sve to uspješno.

Gledajte, mislim da svi žele mirno rješenje ovog sukoba, ali to ne može biti lažni mir, ne može biti zamrznuti rat u kojem Putin uzima postotak teritorija da bi nakon nekog vremena rat ponovno planuo. Mi smo bili prilično dosljedni.

Kad bi nam Ukrajinci došli i rekli da su spremni za razgovore, mi bismo ih u tome podržali, ali ih u te razgovore ne guramo.

Da se vratim na ono što ste spomenuli, a jako je važno. Količina zajedničke odlučnosti u našim zajednicama bila je impresivna, zar ne? I mislim da je pošteno pitati se koliko dugo društva to mogu održati, zar ne? I bio sam prilično optimističan, jer nisam vidio da ta podrška nestaje. Vratimo se na ishodišnu točku na kojoj smo bili u ranim danima ovog rata. Izbor koji imamo nije između toga da ne radimo ništa i sve će biti u redu, ili da radimo nešto što bi moglo potrajati neko vrijeme i dugoročno ćemo platiti troškove.

Izbor je učiniti nešto da se spriječe užasni ishodi nasilnog mijenjanja granica, pripajanja teritorija, prekrajanja ekonomske karte Europe i dubokog gospodarskog i sigurnosnog razaranja diljem našeg šireg prostora što će se sve dogoditi ako ne učinimo ništa.

Dobro, ali jesu li se SAD i njihovi saveznici umorili od pomoći Ukrajini? Ne vidim investicije u nove proizvodne linije streljiva, ne vidim pojačanu proizvodnju borbenih sustava? Govori se da bi promjena američke vlade dovelo do obustave pomoći Ukrajini. Je li to točno?

- To je pitanje od dvije točke. Doista mislim da je došlo do porasta proizvodnje. Očito idemo od mirnodopske proizvodnje u kojoj se proizvodnja bazirala se na ondašnjim sukobima. Uglavnom potrebama sukoba protupobunjeničkog tipa.

Ovo je očito bio poziv na buđenje za sve nas. Svi smo, s obje strane Atlantika, morali djelovati zajedno kako bismo pojačali proizvodnju konvencionalnijeg tipa streljiva koje se koristi u kopnenom ratu u Europi. I očito smo u tome imali poteškoća, ali sve postaje puno bolje, a i koordinacija je puno bolja.

Na vaše drugo pitanje, mogu samo reći da se ne bih trebao miješati u američku unutrašnju politiku. Percepcije mogu biti stvorene izvana, ali reći ću da je naša podrška Ukrajini prilično dvostranačka.

Sve dosadašnja odluke, a bilo ih je 39 ili 40, morale su proći kroz Kongres i donesene su dvostranački. Da se ne bih uvalio u probleme kod kuće reći ću – obratite pažnju na naša djela. Razum i osjećaji su u SAD na pravoj strani.

Ukrajina je žrtva nečeg strašnog s čime se nijedna država ne bi trebala suočiti, a sve zemlje koje mogu, moraju pomoći. I mislim da je to mjesto na kojem čvrsto stoji naša središnja politika.

---

Naši su odnosi bez presedana

Veleposlanstvo SAD u Zagrebu već dvije godine funkcionira na razini otpravnika poslova. U pravilu, to je uvijek i diplomatska poruka koja ukazuje na neki problem. Kad će Hrvatska dobiti veleposlanika SAD u Zagrebu?

- To govorim hrvatskim političarima, ponavljam novinarima, Hrvatima na ulici. Odgoda da se netko nominira nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskom i ne šalje apsolutno nikakvu poruku. Mogu to reći čista obraza, Hrvatska je naš najbliži partner i saveznik u ovom dijelu Europe.

U Washingtonu duboko cijene ono što radimo s Hrvatskom i koliko smo zahvalni za ono što Hrvati čine za nas. Naš proces odabira veleposlanika je dugotrajan i sada imamo nominiranog kandidata. Nominacija je poslana Senatu na razmatranje.

Međutim, moram naglasiti da dok ovdje nismo imali veleposlanika dvije i pol godine, a stvari koje su u tom razdoblju napravljene zaista su ogromne. Radimo ruku pod ruku, a usklađenost koju imamo oko Ukrajine, naš zajednički rad na energetici gdje vodimo Hrvatsku kao regionalnog energetskog lidera, to je bez presedana u našem odnosu.

Razina koordinacije i konzultacija i zajedničkog djelovanja koju imamo o pitanjima Zapadnog Balkana, iskreno, nikad nije bila bolja. A u isto vrijeme, imali smo najvišu razinu angažmana iz Washingtona s našim najvišim čelnicima - ministar Filipović upravo se sastao s tajnikom Granholmom, potpredsjednik Vlade Božinović sastao se sa svojim kolegom, a ministar Grlić-Radman s tajnikom Blinkenom.

Da zaključim, nemojte ovo shvatiti na pogrešan način, postoji dio hrvatske psihologije da se stvari jednostavno događaju same od sebe. Da, dogodilo se Hrvatskoj puno stvari u posljednje vrijeme, ali zato što je napravila neke stvarno pametne izbore.

Od odluke o ulasku u NATO i EU, pa slijedite taj trend sve do nedavnih događaja.

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Mark Fleming, otpravnik poslova ambasade SAD-a u Republici Hrvatskoj

Tom Dubravec/Cropix

Američki nosac aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford u splitskom akvatoriju. Dugačak je više od 330 metara, visok 76 metara, a ime nosi po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mark-fleming-o-suradnji-s-milanovicem-miru-u-ukrajini-ali-i-o-kljucnom-zakonu-kojeg-hrvatska-treba-hitno-donijeti-1303309 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8edfaf995935815f395fe11c75a3fa894e18784b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mark+Fleming+o+suradnji+s+Milanovi%C4%87em%2C+%E2%80%98miru%E2%80%98+u+Ukrajini%2C+ali+i+o+klju%C4%8Dnom+zakonu+kojeg+Hrvatska+treba+hitno+donijeti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmark-fleming-o-suradnji-s-milanovicem-miru-u-ukrajini-ali-i-o-kljucnom-zakonu-kojeg-hrvatska-treba-hitno-donijeti-1303309 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmark-fleming-o-suradnji-s-milanovicem-miru-u-ukrajini-ali-i-o-kljucnom-zakonu-kojeg-hrvatska-treba-hitno-donijeti-1303309 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PORUKA IZ SAD-A [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPORUKA IZ SAD-A

Mark Fleming o suradnji s Milanovićem, ‘miru‘ u Ukrajini, ali i o ključnom zakonu kojeg Hrvatska treba hitno donijeti

3. srpnja 2023. - 12:05

Kad je, neposredno uoči ruske invazije na Ukrajinu, u Split stigao nosač aviona klase Nimitz, USS Harry S. Truman, otpravnik poslova SAD u Hrvatskoj Mark Fleming najavio je da se ruska invazija može očekivati svakog dana. Rekao je tada da će ona imati enormne konzekvence, prije svega u ekonomskom, ali i u mnogim drugim aspektima.

Danas kad je u tijeku ukrajinska protuofanziva, pred Splitom se usidrio USS Gerald R. Ford - najnoviji, najmoderniji, najskuplji i najveći američki nosač ikad sagrađen. Brod po kojem je, nakon 40 godina, naziv dobila sasvim nova klasa nosača aviona.

Niti godinu dana ovaj brod nije u upotrebi, a već u svom prvom uplovljavanju u Mediteran, iz Gibraltara se uputio ravno u Split.

I tako smo ponovno sjeli za stol s Flemingom, iskusnim diplomatom koji kao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:29