stdClass Object ( [id] => 1240562 [title] => Mala zemlja za velike skandale: Od Maestra i Sanaderove najave obračuna s korupcijom do pljačke Ine... Ali, koga briga za afere, ionako će za koji dan Svjetsko prvenstvo! [alias] => mala-zemlja-za-velike-skandale-od-mastra-i-sanaderove-najave-obracuna-s-korupcijom-do-pljacke-ine-ali-koga-briga-za-afere-sad-ce-ionako-svjetsko-za-koji-dan [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ma kakva Ina, sad su svi stručnjaci za poslovanje velikih kompanija poput Fortenove i međunarodne vlasničke transakcije. Kao da u malom prstu imaju upravljačke ugovore unutar same Fortenove, diplomirali su na problematici sankcija, a baš sve znaju o trgovačkom pravu. Jednako kao što će za tjedan dana svi (opet) postati stručnjaci za nogomet.

Je li Vlada trebala znati da arapski investitor u Moskvi kupuje tvrtku koja je nositelj akcija kompanije u Amsterdamu, gdje je Fortenova i registrirana, što mnogi do sada očito nisu ni znali.

Što je o planiranoj transakciji uopće trebala znati izvršna vlast, kakva je u svemu uloga SOA-e koju je premijer Andrej Plenković naizgled usput, ali upadljivo izdvojio kao odgovornu u lancu prenošenja informacija koji očito nije funkcionirao najbolje jer se za sve saznalo – kad je već bilo gotovo. Ili barem investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Saif Alketbi, misli da je tako. Jer tvrdi da je na vrijeme i posve legalno – prije sedmog vala EU sankcija Rusiji – preuzeo 43 posto Fortenove od ruskog Sberbanka.

---

image
Ranko Suvar/Cropix
---

Zavjere i nevjere

Pa se vrte teorije zavjere i pitanja nevjere – je li šeik zapravo fejk i samo paravan da Rusi i u novonastaloj situaciji, izbjegavajući sankcije, nastave upravljati grupom nastalom na razvalinama poslovnog carstva Ivice Todorića?

Zašto su mirovinski fondovi, navodno u posljednji trenutak, odustali od preuzimanja ruskog udjela u Fortenovi? Kakva je u svemu uloga hrvatskih posrednika, odnosno poduzetnika i konzultanata, jesu li neki od njih svjesno kršili sankcije, odigravši ulogu "ruskih igrača"?

O svim tim pitanjima dobar broj Hrvata ima "stručno mišljenje", baš kao što je do prije kojeg dana imao što kazati i o Ini, (ne)opravdanosti gašenja sisačke rafinerije, budućnosti riječkih postrojenja i moguće koruptivnih poteza domaćih političara na pozicijama moći...

Ali ne trebate biti vidoviti kako biste znali da će vrlo brzo i šeik i ovdašnji "ruski igrači" - pasti u zaborav.

---

image

Ivica Todorić

Boris Kovacev/Cropix
---

Kolektivno sjećanje na afere ovdje živi tek nešto duže od plamena voštanica. Iako su svi "alergični" na korupciju, sondiranja rejtinga stranaka pokazuju da se koruptivne afere baš i ne odražavaju na postotke podrške koje anketirani birači pokazuju u tim anketama. Tako HDZ po CRO Demoskopu agencije Promocija plus za studeni i dalje ima uvjerljivo vodstvo pred konkurencijom.

Istina, HDZ je u rujnu bio najpopularniji s 24,2 posto, što je najniži rejting od dolaska Plenkovića na čelo stranke. Ali nakon 24,4 posto u listopadu, u studenom su HDZ-ovci imali 24,7 posto podrške, a mogu biti zadovoljni i zbog činjenice da njihov pad nije pratio osjetniji rast oporbenih stranaka. Doduše, treba imati na umu da čak 28 posto anketiranih za opciju najpozitivnijeg političara bira opciju – Nitko. Čak 75,7 posto ispitanika drži da idemo u pogrešnom smjeru. Ali velika pljačka u Ini nakon dva uzastopna mjeseca više nije glavna tema – sad je to rekordna inflacija. Sutra nešto treće...

Drugim riječima, Hrvati su davno oguglali na korupcijske afere! Kako? Zašto? Pa i zbog vjerodostojnosti najava poput ove: "U borbu protiv korupcije ne krećemo od nule, ni zato što od nas to traži Europska unija, već zbog nas samih, javnost očekuje čvrst i neodložan obračun s korupcijom. Glavni je cilj antikorupcijskog programa smanjiti korupciju na najmanju moguću mjeru uz pomoć svih čimbenika u društvu. To treba biti zajednički cilj svima, bez obzira na različita politička stajališta."

Ovako je, naime, zborio tadašnji premijer Ivo Sanader na skupu "Nacionalni program suzbijanja korupcije", još u ožujku 2006. godine. A onda je i sam u percepciji najšire javnosti postao svojevrsna mjerna jedinica za koruptivne radnje. Dojmu je doprinijela i poslovična sporost pravosuđa, koju naposljetku vidimo i na dugovječnosti suđenja Sanaderu.

---

image

Ivo Sanader posljednjih se godina u sudnici osjeća kao kod kuće

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

‘50.000 za kavicu‘

Nego, sjeća li se još itko akcije "Maestro"? Krajem 2009. to je dovelo do uhićenja Josipa Matanovića, jednog od trojice potpredsjednika Hrvatskog privatizacijskog fonda.

Sigurno se sjećate one snimke u kojoj se spominje "50.000 za kavicu"... Puno se očekivalo i od medijski razvikanog uhićenja bivšeg JANAF-ova čelnika i ilegalnog šankera Dragana Kovačevića. Njegovo nedavno svjedočenje pred Antikorupcijskim vijećem donijelo je tek neuvjerljiv pokušaj pranja vlastite biografije. Mnogi su se ponadali da će "Vjetroelektrane" s Josipom Rimac kao glavnom "zvijezdom" biti "ta afera". Ona koja će raskrinkati korupcijske kanale na više razina vlasti. Oporba je i tu vidjela link sa samim vrhom Vlade, ali uzalud. I ta je afera u međuvremenu pala u zaborav.

Oporba se isto tako nadala da će ishod afere "Fimi Media" – nisu je bez veze zvali "majkom svih afera" – biti okidač koji će okrenuti javno mnijenje protiv vladajućeg HDZ-a. Ali ništa od toga. Ćorak. Optužnica protiv 11 osoba, na čak 570 stranica te sa sudskim spisom od oko 60.000 stranica, završila je presudom po kojoj su i Sanader i HDZ krivi za korupciju, što su u HDZ-u tretirali i iskomentirali otprilike kao da je u pitanju presuda zbog neplaćanja dvije, tri rate struje, za što je ustvari kriv bivši domar zgrade. HDZ kao pravna osoba po toj je presudi kažnjen s tri i pol milijuna kuna i obavezom vraćanja 14 milijuna nezakonito stečenih kuna u proračun. Ali, kao što rekosmo, to se ni na rejting nije dugoročno odrazilo.

---

image
Robert Fajt/Cropix
---

Da sredinom rujna Vrhovni sud nije ukinuo oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti, kojem će se, zajedno s trojicom suradnika, ponovno suditi u kraku afere "Remorker", vjerojatno biste potpuno zaboravili i na tu aferu, u kojoj je zadarski političar bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura...

Niste valjda zaboravili na "Ministrove pašnjake", vezane uz "podebljavanje" imovine bivšeg ministra Lovre Kuščevića u vrijeme kad je bio načelnik Nerežišća?!

Za bivšeg premijera Sanadera teško je više znati zbog čega mu se uopće sudi. Još 2011. objedinjen je proces bivšem predsjedniku Vlade u predmetima "Hypo" i "Ina – MOL". Dobrih 11 godina kasnije, sredinom listopada, pred zagrebačkim je Županijskim sudom, u trećem ponovljenom suđenju za aferu "Hypo", Sanader nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo...

---

image

Zatvor u Remetincu postao je važna točka novije hrvatske povijesti

Marko Todorov/Cropix
---

Uz notornu braću Dalton hrvatskog nogometa, pardon, braću Mamić, Zdravka i Zorana, koji se i dalje pred pravosudnim organima RH "hrabro" skrivaju u susjednoj BiH, nogometne smo afere imali i u "slučaju Offside", kada je 15 nogometaša bilo osuđeno zbog namještanja utakmica. Nedavno je u zastaru otišlo i suđenje akterima akterima afere poznate i kao "Hajduk 2", u kojoj su glavne uloge imali čelnici splitskog kluba s kraja 90-ih...

---

image

Privđenje Damira Škugora u slučaju pljačke Ine

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
---

Mlađi se više i ne sjećaju afere "Spice", vjerojatno im je već u magli i sve što je prethodilo i poslovnoj propasti Ivice Todorića, odnosno Agrokora, ali zato su, nema dugo, mogli pročitati da je USKOK podigao objedinjenu optužnicu protiv četvorice bivših članova Vlade, od kojih je jedan uhićen još dok mu je važio mandat. Time su se tri bivša ministra i jedan potpredsjednik Vlade (Darko Horvat, Josip Aladrović, Tomislava Tolušić i Borisa Milošević) prvi put u povijesti višestranačja u nas našli pod teretom jedinstvene optužbe USKOK-a.

Oporba je zbog toga, nekako više reda radi nego kao da stvarno vjeruje u takav rasplet, pozvala na ostavku Vlade i prijevremene izbore. A onda su se uhvatili opet Ine i time dali svoj doprinos jačanju kolektivnog zaborava.

Nema čarobnog štapića

Uostalom, treba biti poprilično naivan pa povjerovati da bi smjenom HDZ-a nestalo i bilo kakve korupcije u Hrvatskoj, kao kakvim čarobnim štapićem. Mentalitet, reklo bi se, nema stranački predznak, iako se ne može ignorirati činjenica da je najviše marifetluka počinjeno za vrijeme HDZ-ove vladavine. No bilo bi ipak pretjerano i sve birače te stranke optužiti da podržavaju takav način ponašanja, odnosno vladanja.

Kako god, u takvom se ponašanju krije opasnost za samu demokraciju, jer se urušava povjerenje u institucije i pravnu državu.

Ili kako kaže dubrovački politolog i sveučilišni profesor Pero Maldini u svojem razmatranju "Političko povjerenje i demokratska konsolidacija" (Politička misao, Vol. XLV, br. 1): "Građani će imati onoliko povjerenja u institucije koliko one djeluju sukladno zakonima i društvenim normama."

Ali ako institucije nisu dosljedne u sankcioniranju djelovanja aktera političke vlasti, tada povjerenje hlapi.

---

image
Marko Todorov/Cropix
---

"Političko povjerenje je odlučujući element procesa demokratskoga vladanja jer legitimitet predstavničke demokracije umnogome ovisi o političkim stavovima građana prema institucijama i nositeljima političke vlasti... Predstavnički sustav nužno stvara distanciju između političke vlasti i građana, no ona ne smije biti prevelika. Ako je prevelika, predstavništvo se slama prijeteći demokraciji", zaključit će Maldini. Ili još jasnije, "teško je prihvatiti legitimitet demokratske vlasti i političkoga sustava u kontekstu u kojem građani ne vjeruju političkim institucijama i političarima".

Ta je vrsta ravnodušnosti smrt za demokraciju. Ali pustimo sad to, dolazi Svjetsko, je li...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako smo oguglali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kako smo oguglali 2 0 9218 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 12:43:30 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-14 12:59:08 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2022-11-14 10:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 631 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mala zemlja za velike skandale: Od Mastra i Sanaderove najave obračuna s korupcijom do pljačke Ine... Ali, koga briga za afere, sad će ionako svjetsko za koji dan! [metakey] => afere, Svjetsko prvenstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23493793.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23564669.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23625117.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23233292.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23574521.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/14906070.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23773067.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23773061.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nera Simic\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Boris Kovacev\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Priv\u0111enje Damira \u0160kugora u slu\u010daju plja\u010dke Ine<\/p>","

Ivo Sanader posljednjih se godina u sudnici osje\u0107a kao kod ku\u0107e<\/p>","

Ivica Todori\u0107<\/p>","

Zatvor u Remetincu\u00a0postao je va\u017ena to\u010dka novije hrvatske povijesti<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23493793_1920.jpg":"1920x1080","k_23493793_1280.jpg":"1280x1280","k_23493793_1024.jpg":"1024x1024","k_23493793_640.jpg":"640x640","k_23493793_480.jpg":"480x480","k_23493793_340.jpg":"340x340","k_23493793_220.jpg":"220x220","o_23493793_1280.jpg":"1280x853","o_23493793_1024.jpg":"1024x682","o_23493793_640.jpg":"640x426","o_23493793_480.jpg":"480x320","o_23493793_340.jpg":"340x226","o_23493793_220.jpg":"220x146","h_23493793_1280.jpg":"1280x854","h_23493793_1024.jpg":"1024x683","h_23493793_640.jpg":"640x427","h_23493793_480.jpg":"480x320","h_23493793_340.jpg":"340x227","h_23493793_220.jpg":"220x147","pp_23493793_1280.jpg":"1280x1628","pp_23493793_1024.jpg":"1024x1303","pp_23493793_640.jpg":"640x814","pp_23493793_480.jpg":"480x611","pp_23493793_340.jpg":"340x432","pp_23493793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23564669_1920.jpg":"1920x1080","k_23564669_1280.jpg":"1280x1280","k_23564669_1024.jpg":"1024x1024","k_23564669_640.jpg":"640x640","k_23564669_480.jpg":"480x480","k_23564669_340.jpg":"340x340","k_23564669_220.jpg":"220x220","o_23564669_1280.jpg":"1280x853","o_23564669_1024.jpg":"1024x682","o_23564669_640.jpg":"640x426","o_23564669_480.jpg":"480x320","o_23564669_340.jpg":"340x226","o_23564669_220.jpg":"220x146","h_23564669_1280.jpg":"1280x854","h_23564669_1024.jpg":"1024x683","h_23564669_640.jpg":"640x427","h_23564669_480.jpg":"480x320","h_23564669_340.jpg":"340x227","h_23564669_220.jpg":"220x147","pp_23564669_1280.jpg":"1280x1628","pp_23564669_1024.jpg":"1024x1303","pp_23564669_640.jpg":"640x814","pp_23564669_480.jpg":"480x611","pp_23564669_340.jpg":"340x432","pp_23564669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1257x854","hd_23625117_1920.jpg":"1920x1080","k_23625117_1280.jpg":"1280x1280","k_23625117_1024.jpg":"1024x1024","k_23625117_640.jpg":"640x640","k_23625117_480.jpg":"480x480","k_23625117_340.jpg":"340x340","k_23625117_220.jpg":"220x220","o_23625117_1280.jpg":"1280x869","o_23625117_1024.jpg":"1024x695","o_23625117_640.jpg":"640x434","o_23625117_480.jpg":"480x326","o_23625117_340.jpg":"340x230","o_23625117_220.jpg":"220x149","h_23625117_1280.jpg":"1280x854","h_23625117_1024.jpg":"1024x683","h_23625117_640.jpg":"640x427","h_23625117_480.jpg":"480x320","h_23625117_340.jpg":"340x227","h_23625117_220.jpg":"220x147","pp_23625117_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625117_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625117_640.jpg":"640x814","pp_23625117_480.jpg":"480x611","pp_23625117_340.jpg":"340x432","pp_23625117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23233292_1920.jpg":"1920x1080","k_23233292_1280.jpg":"1280x1280","k_23233292_1024.jpg":"1024x1024","k_23233292_640.jpg":"640x640","k_23233292_480.jpg":"480x480","k_23233292_340.jpg":"340x340","k_23233292_220.jpg":"220x220","o_23233292_1280.jpg":"1280x853","o_23233292_1024.jpg":"1024x682","o_23233292_640.jpg":"640x426","o_23233292_480.jpg":"480x320","o_23233292_340.jpg":"340x226","o_23233292_220.jpg":"220x146","h_23233292_1280.jpg":"1280x854","h_23233292_1024.jpg":"1024x683","h_23233292_640.jpg":"640x427","h_23233292_480.jpg":"480x320","h_23233292_340.jpg":"340x227","h_23233292_220.jpg":"220x147","pp_23233292_1280.jpg":"1280x1628","pp_23233292_1024.jpg":"1024x1303","pp_23233292_640.jpg":"640x814","pp_23233292_480.jpg":"480x611","pp_23233292_340.jpg":"340x432","pp_23233292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23574521_1920.jpg":"1920x1080","k_23574521_1280.jpg":"1280x1280","k_23574521_1024.jpg":"1024x1024","k_23574521_640.jpg":"640x640","k_23574521_480.jpg":"480x480","k_23574521_340.jpg":"340x340","k_23574521_220.jpg":"220x220","o_23574521_1280.jpg":"1280x852","o_23574521_1024.jpg":"1024x681","o_23574521_640.jpg":"640x426","o_23574521_480.jpg":"480x319","o_23574521_340.jpg":"340x226","o_23574521_220.jpg":"220x146","h_23574521_1280.jpg":"1280x854","h_23574521_1024.jpg":"1024x683","h_23574521_640.jpg":"640x427","h_23574521_480.jpg":"480x320","h_23574521_340.jpg":"340x227","h_23574521_220.jpg":"220x147","pp_23574521_1280.jpg":"1280x1628","pp_23574521_1024.jpg":"1024x1303","pp_23574521_640.jpg":"640x814","pp_23574521_480.jpg":"480x611","pp_23574521_340.jpg":"340x432","pp_23574521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14906070_1920.jpg":"1920x1080","k_14906070_1280.jpg":"1280x1280","k_14906070_1024.jpg":"1024x1024","k_14906070_640.jpg":"640x640","k_14906070_480.jpg":"480x480","k_14906070_340.jpg":"340x340","k_14906070_220.jpg":"220x220","o_14906070_1280.jpg":"1280x853","o_14906070_1024.jpg":"1024x682","o_14906070_640.jpg":"640x426","o_14906070_480.jpg":"480x320","o_14906070_340.jpg":"340x226","o_14906070_220.jpg":"220x146","h_14906070_1280.jpg":"1280x854","h_14906070_1024.jpg":"1024x683","h_14906070_640.jpg":"640x427","h_14906070_480.jpg":"480x320","h_14906070_340.jpg":"340x227","h_14906070_220.jpg":"220x147","pp_14906070_1280.jpg":"1280x1628","pp_14906070_1024.jpg":"1024x1303","pp_14906070_640.jpg":"640x814","pp_14906070_480.jpg":"480x611","pp_14906070_340.jpg":"340x432","pp_14906070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23773067_1920.jpg":"1920x1080","k_23773067_1280.jpg":"1280x1280","k_23773067_1024.jpg":"1024x1024","k_23773067_640.jpg":"640x640","k_23773067_480.jpg":"480x480","k_23773067_340.jpg":"340x340","k_23773067_220.jpg":"220x220","o_23773067_1280.jpg":"1280x853","o_23773067_1024.jpg":"1024x682","o_23773067_640.jpg":"640x426","o_23773067_480.jpg":"480x320","o_23773067_340.jpg":"340x226","o_23773067_220.jpg":"220x146","h_23773067_1280.jpg":"1280x854","h_23773067_1024.jpg":"1024x683","h_23773067_640.jpg":"640x427","h_23773067_480.jpg":"480x320","h_23773067_340.jpg":"340x227","h_23773067_220.jpg":"220x147","pp_23773067_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773067_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773067_640.jpg":"640x814","pp_23773067_480.jpg":"480x611","pp_23773067_340.jpg":"340x432","pp_23773067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23773061_1920.jpg":"1920x1080","k_23773061_1280.jpg":"1280x1280","k_23773061_1024.jpg":"1024x1024","k_23773061_640.jpg":"640x640","k_23773061_480.jpg":"480x480","k_23773061_340.jpg":"340x340","k_23773061_220.jpg":"220x220","o_23773061_1280.jpg":"1280x853","o_23773061_1024.jpg":"1024x682","o_23773061_640.jpg":"640x426","o_23773061_480.jpg":"480x320","o_23773061_340.jpg":"340x226","o_23773061_220.jpg":"220x146","h_23773061_1280.jpg":"1280x854","h_23773061_1024.jpg":"1024x683","h_23773061_640.jpg":"640x427","h_23773061_480.jpg":"480x320","h_23773061_340.jpg":"340x227","h_23773061_220.jpg":"220x147","pp_23773061_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773061_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773061_640.jpg":"640x814","pp_23773061_480.jpg":"480x611","pp_23773061_340.jpg":"340x432","pp_23773061_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15056776 Threads: 3 Questions: 3155782413 Slow queries: 7050655 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235070453 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mala-zemlja-za-velike-skandale-od-mastra-i-sanaderove-najave-obracuna-s-korupcijom-do-pljacke-ine-ali-koga-briga-za-afere-sad-ce-ionako-svjetsko-za-koji-dan-1240562 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mala-zemlja-za-velike-skandale-od-mastra-i-sanaderove-najave-obracuna-s-korupcijom-do-pljacke-ine-ali-koga-briga-za-afere-sad-ce-ionako-svjetsko-za-koji-dan-1240562?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 70979 [name] => afere [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afere [link] => /tag/afere ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314633 [name] => svjetsko prvenstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-prvenstvo [link] => /tag/svjetsko-prvenstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako smo oguglali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mala zemlja za velike skandale: Od Maestra i Sanaderove najave obračuna s korupcijom do pljačke Ine... Ali, koga briga za afere, ionako će za koji dan Svjetsko prvenstvo! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23493793.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nera Simic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23493793.jpg [title] => Nera Simic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23564669.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23625117.jpg [title] => Robert Fajt/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23233292.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Privđenje Damira Škugora u slučaju pljačke Ine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23574521.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ivo Sanader posljednjih se godina u sudnici osjeća kao kod kuće

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/14906070.jpg [title] => Boris Kovacev/Cropix

Ivica Todorić

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23773067.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix

Zatvor u Remetincu postao je važna točka novije hrvatske povijesti

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23773061.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ma kakva Ina, sad su svi stručnjaci za poslovanje velikih kompanija poput Fortenove i međunarodne vlasničke transakcije. Kao da u malom prstu imaju upravljačke ugovore unutar same Fortenove, diplomirali su na problematici sankcija, a baš sve znaju o trgovačkom pravu. Jednako kao što će za tjedan dana svi (opet) postati stručnjaci za nogomet.

Je li Vlada trebala znati da arapski investitor u Moskvi kupuje tvrtku koja je nositelj akcija kompanije u Amsterdamu, gdje je Fortenova i registrirana, što mnogi do sada očito nisu ni znali.

Što je o planiranoj transakciji uopće trebala znati izvršna vlast, kakva je u svemu uloga SOA-e koju je premijer Andrej Plenković naizgled usput, ali upadljivo izdvojio kao odgovornu u lancu prenošenja informacija koji očito nije funkcionirao najbolje jer se za sve saznalo – kad je već bilo gotovo. Ili barem investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Saif Alketbi, misli da je tako. Jer tvrdi da je na vrijeme i posve legalno – prije sedmog vala EU sankcija Rusiji – preuzeo 43 posto Fortenove od ruskog Sberbanka.

---

image
Ranko Suvar/Cropix
---

Zavjere i nevjere

Pa se vrte teorije zavjere i pitanja nevjere – je li šeik zapravo fejk i samo paravan da Rusi i u novonastaloj situaciji, izbjegavajući sankcije, nastave upravljati grupom nastalom na razvalinama poslovnog carstva Ivice Todorića?

Zašto su mirovinski fondovi, navodno u posljednji trenutak, odustali od preuzimanja ruskog udjela u Fortenovi? Kakva je u svemu uloga hrvatskih posrednika, odnosno poduzetnika i konzultanata, jesu li neki od njih svjesno kršili sankcije, odigravši ulogu "ruskih igrača"?

O svim tim pitanjima dobar broj Hrvata ima "stručno mišljenje", baš kao što je do prije kojeg dana imao što kazati i o Ini, (ne)opravdanosti gašenja sisačke rafinerije, budućnosti riječkih postrojenja i moguće koruptivnih poteza domaćih političara na pozicijama moći...

Ali ne trebate biti vidoviti kako biste znali da će vrlo brzo i šeik i ovdašnji "ruski igrači" - pasti u zaborav.

---

image

Ivica Todorić

Boris Kovacev/Cropix
---

Kolektivno sjećanje na afere ovdje živi tek nešto duže od plamena voštanica. Iako su svi "alergični" na korupciju, sondiranja rejtinga stranaka pokazuju da se koruptivne afere baš i ne odražavaju na postotke podrške koje anketirani birači pokazuju u tim anketama. Tako HDZ po CRO Demoskopu agencije Promocija plus za studeni i dalje ima uvjerljivo vodstvo pred konkurencijom.

Istina, HDZ je u rujnu bio najpopularniji s 24,2 posto, što je najniži rejting od dolaska Plenkovića na čelo stranke. Ali nakon 24,4 posto u listopadu, u studenom su HDZ-ovci imali 24,7 posto podrške, a mogu biti zadovoljni i zbog činjenice da njihov pad nije pratio osjetniji rast oporbenih stranaka. Doduše, treba imati na umu da čak 28 posto anketiranih za opciju najpozitivnijeg političara bira opciju – Nitko. Čak 75,7 posto ispitanika drži da idemo u pogrešnom smjeru. Ali velika pljačka u Ini nakon dva uzastopna mjeseca više nije glavna tema – sad je to rekordna inflacija. Sutra nešto treće...

Drugim riječima, Hrvati su davno oguglali na korupcijske afere! Kako? Zašto? Pa i zbog vjerodostojnosti najava poput ove: "U borbu protiv korupcije ne krećemo od nule, ni zato što od nas to traži Europska unija, već zbog nas samih, javnost očekuje čvrst i neodložan obračun s korupcijom. Glavni je cilj antikorupcijskog programa smanjiti korupciju na najmanju moguću mjeru uz pomoć svih čimbenika u društvu. To treba biti zajednički cilj svima, bez obzira na različita politička stajališta."

Ovako je, naime, zborio tadašnji premijer Ivo Sanader na skupu "Nacionalni program suzbijanja korupcije", još u ožujku 2006. godine. A onda je i sam u percepciji najšire javnosti postao svojevrsna mjerna jedinica za koruptivne radnje. Dojmu je doprinijela i poslovična sporost pravosuđa, koju naposljetku vidimo i na dugovječnosti suđenja Sanaderu.

---

image

Ivo Sanader posljednjih se godina u sudnici osjeća kao kod kuće

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

‘50.000 za kavicu‘

Nego, sjeća li se još itko akcije "Maestro"? Krajem 2009. to je dovelo do uhićenja Josipa Matanovića, jednog od trojice potpredsjednika Hrvatskog privatizacijskog fonda.

Sigurno se sjećate one snimke u kojoj se spominje "50.000 za kavicu"... Puno se očekivalo i od medijski razvikanog uhićenja bivšeg JANAF-ova čelnika i ilegalnog šankera Dragana Kovačevića. Njegovo nedavno svjedočenje pred Antikorupcijskim vijećem donijelo je tek neuvjerljiv pokušaj pranja vlastite biografije. Mnogi su se ponadali da će "Vjetroelektrane" s Josipom Rimac kao glavnom "zvijezdom" biti "ta afera". Ona koja će raskrinkati korupcijske kanale na više razina vlasti. Oporba je i tu vidjela link sa samim vrhom Vlade, ali uzalud. I ta je afera u međuvremenu pala u zaborav.

Oporba se isto tako nadala da će ishod afere "Fimi Media" – nisu je bez veze zvali "majkom svih afera" – biti okidač koji će okrenuti javno mnijenje protiv vladajućeg HDZ-a. Ali ništa od toga. Ćorak. Optužnica protiv 11 osoba, na čak 570 stranica te sa sudskim spisom od oko 60.000 stranica, završila je presudom po kojoj su i Sanader i HDZ krivi za korupciju, što su u HDZ-u tretirali i iskomentirali otprilike kao da je u pitanju presuda zbog neplaćanja dvije, tri rate struje, za što je ustvari kriv bivši domar zgrade. HDZ kao pravna osoba po toj je presudi kažnjen s tri i pol milijuna kuna i obavezom vraćanja 14 milijuna nezakonito stečenih kuna u proračun. Ali, kao što rekosmo, to se ni na rejting nije dugoročno odrazilo.

---

image
Robert Fajt/Cropix
---

Da sredinom rujna Vrhovni sud nije ukinuo oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti, kojem će se, zajedno s trojicom suradnika, ponovno suditi u kraku afere "Remorker", vjerojatno biste potpuno zaboravili i na tu aferu, u kojoj je zadarski političar bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura...

Niste valjda zaboravili na "Ministrove pašnjake", vezane uz "podebljavanje" imovine bivšeg ministra Lovre Kuščevića u vrijeme kad je bio načelnik Nerežišća?!

Za bivšeg premijera Sanadera teško je više znati zbog čega mu se uopće sudi. Još 2011. objedinjen je proces bivšem predsjedniku Vlade u predmetima "Hypo" i "Ina – MOL". Dobrih 11 godina kasnije, sredinom listopada, pred zagrebačkim je Županijskim sudom, u trećem ponovljenom suđenju za aferu "Hypo", Sanader nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo...

---

image

Zatvor u Remetincu postao je važna točka novije hrvatske povijesti

Marko Todorov/Cropix
---

Uz notornu braću Dalton hrvatskog nogometa, pardon, braću Mamić, Zdravka i Zorana, koji se i dalje pred pravosudnim organima RH "hrabro" skrivaju u susjednoj BiH, nogometne smo afere imali i u "slučaju Offside", kada je 15 nogometaša bilo osuđeno zbog namještanja utakmica. Nedavno je u zastaru otišlo i suđenje akterima akterima afere poznate i kao "Hajduk 2", u kojoj su glavne uloge imali čelnici splitskog kluba s kraja 90-ih...

---

image

Privđenje Damira Škugora u slučaju pljačke Ine

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
---

Mlađi se više i ne sjećaju afere "Spice", vjerojatno im je već u magli i sve što je prethodilo i poslovnoj propasti Ivice Todorića, odnosno Agrokora, ali zato su, nema dugo, mogli pročitati da je USKOK podigao objedinjenu optužnicu protiv četvorice bivših članova Vlade, od kojih je jedan uhićen još dok mu je važio mandat. Time su se tri bivša ministra i jedan potpredsjednik Vlade (Darko Horvat, Josip Aladrović, Tomislava Tolušić i Borisa Milošević) prvi put u povijesti višestranačja u nas našli pod teretom jedinstvene optužbe USKOK-a.

Oporba je zbog toga, nekako više reda radi nego kao da stvarno vjeruje u takav rasplet, pozvala na ostavku Vlade i prijevremene izbore. A onda su se uhvatili opet Ine i time dali svoj doprinos jačanju kolektivnog zaborava.

Nema čarobnog štapića

Uostalom, treba biti poprilično naivan pa povjerovati da bi smjenom HDZ-a nestalo i bilo kakve korupcije u Hrvatskoj, kao kakvim čarobnim štapićem. Mentalitet, reklo bi se, nema stranački predznak, iako se ne može ignorirati činjenica da je najviše marifetluka počinjeno za vrijeme HDZ-ove vladavine. No bilo bi ipak pretjerano i sve birače te stranke optužiti da podržavaju takav način ponašanja, odnosno vladanja.

Kako god, u takvom se ponašanju krije opasnost za samu demokraciju, jer se urušava povjerenje u institucije i pravnu državu.

Ili kako kaže dubrovački politolog i sveučilišni profesor Pero Maldini u svojem razmatranju "Političko povjerenje i demokratska konsolidacija" (Politička misao, Vol. XLV, br. 1): "Građani će imati onoliko povjerenja u institucije koliko one djeluju sukladno zakonima i društvenim normama."

Ali ako institucije nisu dosljedne u sankcioniranju djelovanja aktera političke vlasti, tada povjerenje hlapi.

---

image
Marko Todorov/Cropix
---

"Političko povjerenje je odlučujući element procesa demokratskoga vladanja jer legitimitet predstavničke demokracije umnogome ovisi o političkim stavovima građana prema institucijama i nositeljima političke vlasti... Predstavnički sustav nužno stvara distanciju između političke vlasti i građana, no ona ne smije biti prevelika. Ako je prevelika, predstavništvo se slama prijeteći demokraciji", zaključit će Maldini. Ili još jasnije, "teško je prihvatiti legitimitet demokratske vlasti i političkoga sustava u kontekstu u kojem građani ne vjeruju političkim institucijama i političarima".

Ta je vrsta ravnodušnosti smrt za demokraciju. Ali pustimo sad to, dolazi Svjetsko, je li...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nera Simic/Cropix Ranko Suvar/Cropix Robert Fajt/Cropix Davor Pongracic/Cropix/Cropix Goran Mehkek/Cropix/Cropix Boris Kovacev/Cropix Marko Todorov/Cropix Marko Todorov/Cropix
Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Privđenje Damira Škugora u slučaju pljačke Ine

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ivo Sanader posljednjih se godina u sudnici osjeća kao kod kuće

Boris Kovacev/Cropix

Ivica Todorić

Marko Todorov/Cropix

Zatvor u Remetincu postao je važna točka novije hrvatske povijesti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mala-zemlja-za-velike-skandale-od-mastra-i-sanaderove-najave-obracuna-s-korupcijom-do-pljacke-ine-ali-koga-briga-za-afere-sad-ce-ionako-svjetsko-za-koji-dan-1240562 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd0e5f7cd3aa40867126e7e34031dd7beb40189e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mala+zemlja+za+velike+skandale%3A+Od+Maestra+i+Sanaderove+najave+obra%C4%8Duna+s+korupcijom+do+plja%C4%8Dke+Ine...+Ali%2C+koga+briga+za+afere%2C+ionako+%C4%87e+za+koji+dan+Svjetsko+prvenstvo%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmala-zemlja-za-velike-skandale-od-mastra-i-sanaderove-najave-obracuna-s-korupcijom-do-pljacke-ine-ali-koga-briga-za-afere-sad-ce-ionako-svjetsko-za-koji-dan-1240562 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmala-zemlja-za-velike-skandale-od-mastra-i-sanaderove-najave-obracuna-s-korupcijom-do-pljacke-ine-ali-koga-briga-za-afere-sad-ce-ionako-svjetsko-za-koji-dan-1240562 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako smo oguglali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakako smo oguglali

Mala zemlja za velike skandale: Od Maestra i Sanaderove najave obračuna s korupcijom do pljačke Ine... Ali, koga briga za afere, ionako će za koji dan Svjetsko prvenstvo!

14. studenog 2022. - 11:58

Ma kakva Ina, sad su svi stručnjaci za poslovanje velikih kompanija poput Fortenove i međunarodne vlasničke transakcije. Kao da u malom prstu imaju upravljačke ugovore unutar same Fortenove, diplomirali su na problematici sankcija, a baš sve znaju o trgovačkom pravu. Jednako kao što će za tjedan dana svi (opet) postati stručnjaci za nogomet.

Je li Vlada trebala znati da arapski investitor u Moskvi kupuje tvrtku koja je nositelj akcija kompanije u Amsterdamu, gdje je Fortenova i registrirana, što mnogi do sada očito nisu ni znali.

Što je o planiranoj transakciji uopće trebala znati izvršna vlast, kakva je u svemu uloga SOA-e koju je premijer Andrej Plenković naizgled usput, ali upadljivo izdvojio kao odgovornu u lancu prenošenja informacija koji očito nije funkcionirao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:37