StoryEditorOCM
Hrvatskaizvanredni profesor

Kucamo na vrata... Bivši ministar Filipović vratio se fakultetskim predavanjima, dobio i plaketu za 15 godina rada

Piše vijesti sd
29. prosinca 2023. - 19:36

Dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Sanja Sever Mališ, za FORBES Hrvatska izjavila je da se Davor Filipović 13. prosinca vratio na radno mjesto izvanrednog profesora

Dan nakon što je premjer Plenković brzopotezno smijenio ministra Davora Filipovića on je održao press konferenciju na kojoj je objavio da je već taj dan započeo povratak na svoj stari posao, da se vraća na Ekonomski fakultet, te da neće koristiti povlasticu na koju bi imao pravo kao ministar u slučaju da ostaje bez posla, tzv. šest plus šest model koji su aktivirali mnogi njegovi prethodnici, što znači da bi još šest mjeseci mogao koristiti punu ministarsku plaću, a onda još šest mjeseci – pola plaće.

Stoga smo provjerili na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu je li doista pokrenuo proces povratka i s kojim datumom je (opet) na svojoj staroj poziciji izvanrednog profesora na Katedri Organizacija i menadžment.

„Kolega Davor Filipović vratio se na Fakultet 13. prosinca na radno mjesto izvanrednog profesora te sukladno ugovoru o radu nastavlja izvršavati svoje obveze kao i prije obnašanja ministarske dužnosti”, odgovorila je na upit FORBES Hrvatska dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Sever Mališ, te je tako otkrila da se Davor Filipović doslovno na dan održavanja press konferencije, odnosno dan nakon što je Plenković objavio da ga miče s mjesta ministra – doista aktivirao svoje radno mjesto na Fakultetu.

Neslužbeno saznajemo da je od tog datuma i nekoliko puta viđen na Fakultetu, odnosno da se vraća svojim fakultetskim obavezama. Zanimljivo je da je 22. prosinca primio i plaketu za 15 godina rada na Fakultetu, no, o tome se nije javno izvješćivalo. Od veljače će sudjelovati i u nastavi kolegija koje je i ranije vodio: Organizacija, Menadžment integracijskih procesa, te Menadžment.

image
Ranko Suvar/Cropix

Davor Filipović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu 2006. godine, a doktorirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2011. godine, gdje je već bio angažiran kao asistent (kasnije viši asistent i docent), a 2014. godine je nastavio znanstveno usavršavanje u SAD-u, na Harvard Kennedy School. Izvanredni je profesor od 2019. godine, a smatra ga se pripadnikom kruga utjecajnog ekonomiste Darka Tipurića, bivšeg dekana, danas redovnog profesora – koji je ove godine izabran i za predsjednika Hrvatskog društva ekonomista. I Filipovićev otac je poznato ime u hrvatskoj znanstvenoj zajednici: Ivica Filipović je pročelnik Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, gdje surađuje s poznatim HDZ-ovcem, bivšim ministrom znanosti i obrazovanja, Draganom Primorcem.

Davor Filipović je postao poznat široj javnosti u vrijeme kada je bio gradski vijećnih iz redova HDZ-a, a onda je iznenada postao kandidat stranke za gradonačelnika – smatralo se da pristaje biti rezerva u uvjetima u kojima je HDZ planirao još jednu pobjedu Milana Bandića. Nakon žestoke predizborne kampanje u kojoj se isticao drskim izjavama i nastojanjem izgradnje imidža političara koji će znati upotrijebiti svoje znanje iz ekonomije, uslijedio je skroman izborni rezultat, ali i uvjeravanje premijera Plenkovića da „Davorovo vrijeme tek dolazi“. Kada je, nakon smjene Tomislava Ćorića, izabran za ministra gospodarstva i održivog razvoja bilo je evidentno da je on sam želio pokazati da je učio na vlastitim pogreškama. Nastupao je drugačije i mnogo opreznije, nastojeći pokazati da je kao ekonomist kompetentan za resor koji mu je dodijeljen. No, ministrovanje u hrvatskim vladama ionako odavno ima sve manje veze s kompetencijom, a sve više s umijećem snalaženja u političkim igrama.

Na kraju je brutalno smijenjen „po zapovijednoj odgovornosti“, no još uvijek nije rasvijetljeno je li i u kojoj mjeri on mogao ili morao biti upoznat s potezima savjetnika Jurice Lovrinčevića koje je raskrinkao tjednik Nacional – objavljujući Lovrinčevićevu prepisku sa suradnikom Mreže TV na temu financiranja medijskih akcija uz pomoć javnog novca.

Na pitanje novinara, na press konferenciji dan nakon smjene, kako će se nakon svega prema njemu odnositi studenti, odgovorio je: „Vjerujem da će me studenti doživljavati isto kao prije.“ Dodao je i da se raduje povratku na Fakultet, podsjeća FORBES Hrvatska.

No, koliko god se ex ministar Davor Filipović nada mirnom nastavku akademske karijere, činjenica je da ga u narednoj godini čekaju najmanje dvije nove potencijalno krizne situacije. Prvo, i on će morati biti ispitan u okviru izvida o tzv. slučaju Mreža. A s obzirom da je i dalje član HDZ-a, a nije maknut ni sa jedne stranačke dužnosti – Davor Filipović je i dalje član Predsjedništva HDZ-a, te predsjednik Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“ – slijedi i novi veliki test je li njegova politička karijera zapečaćena.

image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:59