StoryEditor
HrvatskaButkovićeva uputa

Korak za spas sezone: odgođeno sezonsko povećanje cijena trajektnog putničkog prijevoza

Piše Merien Ilić, Hina
28. svibnja 2020. - 11:03
Duje Klarić/HANZA MEDIA

NOVIJE

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izdao je uputu o odgodi sezonskog povećanja cijena u trajektnom putničkom prijevozu na svim linijama, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva.

Tu je uputu, kako navode, ministar Butković izdao na inicijativu predstavnika Otočnog Sabora, i to prema Agenciji za obalni linijski pomorski promet, sukladno kojoj će nastupiti odgoda sezonskog povećanja cjenika na svim trajektnim linijama u putničkom prijevozu.

"Ministarstvo je to odlučilo sukladno trenutnoj situaciji prouzrokovanom epidemijom koronavirusa, koja je utjecala na cjelokupnu gospodarsku situaciju u RH. Namjera je i time omogućiti lakše dolaske na otoke po sadašnjem izvansezonskom cjeniku, čemu je cilj i poticanje gospodarske djelatnosti i turizma na priobalju i otocima", zaključuju iz tog Ministarstva.

--------------------------

RANIJE

Ako želi iz Splita otputovati na otok Hvar, četveročlana obitelj s automobilom mora za trajektne karte izdvojiti 498 kuna i još toliko u povratku.

Ukupno tek malo manje od 1000 kuna! I to bez kave i sokića, bez nečeg za prigristi na trajektu. Povratna karta za istu “ekipu” na dvotrupcu košta 880 kuna, a do Visa i natrag trebat će platiti čak 1112 kuna.

Ako obitelj ima vozilo duže od pet metara, cijene trajektnog prijevoza dodatno skaču. Ništa bolje nije ni s drugim otočnim destinacijama jer već od sutra, 29. svibnja, “Jadrolinija” uvodi sezonski plovidbeni red, a njime u pravilu stiže i 20-postotno poskupljenje karata.

Da nije okolnosti oko koronavirusa koji je cijeli svijet okrenuo naopako, vjerojatno bismo svi utiho negodovali i sanjali nedostižan obiteljski odmor na našim škojima. No, budući da je stanje kakvo jest, putnici i oni koji od njih žive, u prvom redu otočani, digli su glas tražeći od državne kompanije da preispita svoje cijene i da pomogne bodulima da prebrode ovo ljeto.

Iz hvarskog Udruženja obrtnika koje uključuje i članove s Visa i Brača, ali i drugih dalmatinskih otočnih odredišta, uz podršku gradonačelnika i načelnika hvarskih općina, krenula je inicijativa prema Ministarstvu mora i “Jadroliniji” da se spuštanjem cijena pomorskog prijevoza spasi gospodarstvo na otocima.

– U ime hvarskih obrtnika pokrenula sam inicijativu jer su cijene trajektnih karata ostale na razini najboljih sezona, dok druge države u okruženju daju besplatan prijevoz na otoke. Imamo cijene koje na otoke neće dovesti nikoga, pogotovo ne u ovoj situaciji.

Za cijenu karata koje trebaju platiti u dolasku i povratku s otoka, gosti mogu sebi priuštiti sedmodnevni smještaj u Istri. Stoga, apeliramo na “Jadroliniju” neka ovo ljeto smanji cijene na razinu koja bi zadovoljile i njih i nas. Ne mora to biti cijena karata za otočane, ali neka bude 50 ili 60 posto jeftinija u odnosu na lanjsku – kaže Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika otoka Hvara.
Naša sugovornica svjedoči o stanju na svom otoku: nema turista, nema nautičara, hoteli su još zatvoreni, a dio ugostitelja ne radi. Prema najavama, objekti će se otvoriti 1. lipnja, ali pitaju se za koga će raditi.

– Kafić sam otvorila protekle subote i stavila cijene na razini onih od prije šest godina jer u protivnom nitko mi neće doći. Kolege ugostitelji se slažu da se svi trebamo prilagoditi prilikama u Europskoj uniji, jer svi smo pogođeni krizom. Evo, i nautički turizam je zapeo, cijene vezova su ostale na razini prošlogodišnjih kada smo imali rekordnu sezonu. Pa tko će se sad vezati?! Prilagodimo cijene aktualnom trenutku, smanjimo ih, dajmo priliku ljudima da nešto rade, da nam dođu gosti, i strani i domaći.
Vrijeme je i da privučemo naše domaće goste koji bi rado došli na odmor na otoke, ali do sada im je to zaista bilo preskupo. Moramo svima sad pružiti priliku. Idemo i prema županu i premijeru s našim prijedlogom – poručuje Vučetić u ime svih otočnih obrtnika.

U “Jadroliniji” tvrde da su spremni na dijalog i to u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet i resornim ministarstvom, ali dodaju da će od sutra sve katamaranske i brodske linije ploviti po sezonskom oraru, dok će trajekti imati prilagođeni sezonski plovidbeni red.

– Zadovoljni smo kako je naša tvrtka samostalno podnijela teret krize i značajan pad prihoda izazvan pandemijom. Poštujući upute Kriznog stožera i požrtvovnošću naših pomoraca odrađen je odličan posao. Svjesni smo zahtjeva turističkih radnika na otocima te smo uvijek spremni izići ususret svim konstruktivnim prijedlozima, ali sve u skladu s potpisanim koncesijskim ugovorima u kojima su cijene karata sastavni dio.

Jedino u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet i Ministarstvom prometa može se otvoriti dijalog. Podsjećamo da se cijene putničkih karata u obalnom linijskom prometu nisu mijenjale cijelo desetljeće, a cijene otočnih karata su iste tijekom cijele godine. S optimizmom gledamo mjesec srpanj i kolovoz te se nadamo da će, ako epidemiološka situacija bude u redu u zemljama u okruženju, turistička sezona ipak uspjeti – kažu iz “Jadrolinije”.

Od Sumartina do Makarske dvaput dnevno


Nakon što je drugi put reaktivirana linija Sumartin – Makarska, trajekt svakodnevno isplovljava dva puta u oba smjera, ali jedan naš čitatelj tvrdi da se u toj bračkoj luci nigdje ne može vidjeti plovidbeni red. Kako doznajemo, partence sa škoja su na rasporedu u 7.30 i 15.30 sati, dok se iz glavne podbiokovske luke plovi u 12 i 19.30 sati. Iako je na toj pruzi plovio trajekt "Lubenice", sreća otočana bila je kratkog daha, jer je brod preuzeo relaciju između Pelješca i Mljeta, a iz Sumartina sada plovi "Pelješćanka". G.Z.

#TRAJEKTI#SEZONSKO POSKUPLJENJE#OLEG BUTKOVIĆ#OTOČNI SABOR#JADROLINIJA

Izdvojeno

17. lipanj 2020 13:34