StoryEditorOCM
Hrvatskaima rješenja

‘Kći mi studira u Zagrebu i za svaki zdravstveni problem mora na Hitnu!; Potražili smo odgovore, evo kako to izbjeći

Piše Ivica Marković
20. siječnja 2024. - 22:59

Nedavno mi se kolega žali kako njegova kći koja studira u Zagrebu, u metropoli nema svog liječnika, jer su liječnici koji su se skrbili isključivo o polaznicima fakulteta još 1998. godine izgubili takav status.

- Kad mi kći ima neki zdravstveni problem mora otići u gužvu na Hitnu pomoć, kako bi je oni pregledali ili kako bi joj dali uputnicu za daljnju medicinsku obradu - navodi naš sugovornik.

S obzirom na to da znamo kako su se prije nekoliko godina i studenti s matičnim adresama u drugim gradovima i mjestima žalili da nemaju svoje odabrane liječnike u Splitu, krenuli smo u potragu za odgovorima. Doc. dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koja je ujedno i specijalistica školske medicine, kaže kako su njezini kolege po specijalizaciji nekada bili i liječnici “studentske medicine”.

- Međutim, školska medicina je 1998. prešla u preventivnu medicinu kod Zavoda za javno zdravstvo i tada se prestala baviti kurativom. Od tada se školska medicina bavi sistematskim pregledima, cijepljenjima, prilagodbi i školovanju djece i studenata s teškoćama u razvoju - ističe doc. dr. Karin.

image

’Student se najprije mora formalno odreći svojeg izabranog liječnika u rodnom gradu ili mjestu’, naglašava dr. Željka Karin

Nikola Vilić/Cropix

Ipak, prema njezinim riječima, studentima ne bi trebalo biti teško pronaći liječnika u gradu u kojem se obrazuju.

- Svaki student ima pravo izabrati svog liječnika u onom gradu u kojemu studira, ali u tom se slučaju treba “odreći” liječnika koji je o njemu brinuo u sredini iz koje potječe. U tom slučaju, svaki student, koji u Zagrebu nema svog odabranog liječnika, može doslovno ući kod prvog obiteljskog liječnika u Zagrebu, reći mu da je student iz Splita i zamoliti ga da ga pregleda.

Govorimo o akutnim zdravstvenim problemima. Svaki obiteljski liječnik ga mora pregledati, prepisati mu tablete, napisati mu recept za lijek ili ga uputiti na daljnju medicinsku obradu u neku od bolnica. Naravno, taj liječnik će tu svoju uslugu naplatiti od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) - kaže naša sugovornica.

Ako “Splićo” koji studira u Zagrebu ima kronične zdravstvene probleme, a u tom gradu nema svog odabranog liječnika, ne može ući u prvu obiteljsku ambulantu i zamoliti za pregled.

- Tada takav student mora mobitelom kontaktirati svog odabranog liječnika u Splitu i od njega zatražiti pomoć, odnosno da mu recimo prepiše lijekove kako bi ih mogao predignuti u ljekarni u Zagrebu ili da mu “kompjuterski” pošalje uputnicu za neki pregled - dodaje doc. dr. Karin.

I u Splitu “vanjski” studenti dolaze kod liječnika opće medicine.

- I ja znam imati studente koji su recimo iz Opuzena ili Metkovića, a koji u Splitu nemaju svog odabranog liječnika, jer nisu htjeli odlaziti od svog dugogodišnjeg doktora u rodnom gradu. Najnormalnije im obavim pregled, ordiniram terapiju i naplatim taj pregled od HZZO-a - kaže dr. Vikica Krolo, liječnica opće medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:22