stdClass Object ( [id] => 1190923 [title] => Katarina Peović iz Radničke fronte želi promijenti Zakon o radu i dodatno zaštititi radnike, prijedlog šalje u Sabor. Evo kako to misli učiniti [alias] => katarina-peovic-iz-radnicke-fronte-zeli-promijenti-zakon-o-radu-i-dodatno-zastititi-radnike-prijedlog-salje-u-sabor-evo-kako-to-misli-uciniti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošao je još jedan Prvi maj, međunarodni praznik rada. Hrvatski radnici tog su dana nakratko postali zanimljivi političarima, osobito onima s ljevice: šef SDP-a Peđa Grbin dijelio je građanima karanfile u Puli, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osigurao je da na centralnoj proslavi u Maksimiru, uz 30 tisuća porcija graha, bude i 15 tisuća porcija štrukli.

Najljevija parlamentarna stranka, Radnička fronta, odlučila se pak za malo drukčiji i dugoročniji prvomajski poklon: njihova saborska zastupnica Katarina Peović predstavila je stranački prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), odnosno 46 amandmana na postojeći zakon iz 2014. koje namjerava uputiti u saborsku proceduru.

U svojim prošlotjednim istupima Peović je tumačila da najavljene Vladine izmjene i dopune ZOR-a – na kojima Vlada u priličnoj tajnosti radi već godinu i pol – dodatno smanjuju radnička prava. Nasuprot tome, intencija amandmana Radničke fronte je da Zakon o radu doista postane "radnički", odnosno "u interesu radnika". Stoga su na izradi amandmana sudjelovali i predstavnici 12 hrvatskih sindikata i par radničkih udruga, okupljenih u inicijativu "Za radnički ZOR".

I na premijernom predstavljanju "radničkog ZOR-a" 29. travnja, uoči prvomajskih praznika, uz Peović su sjedili i sindikalisti uključeni u inicijativu: predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić, predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić i glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš. Sindikalno nezadovoljstvo sumirala je Palčić, istaknuvši da Vladini prijedlozi idu u smjeru dodatne fleksibilizacije rada, što izravno zadire u radnikov privatni život.

– Tražimo da fleksibilno radno vrijeme bude privremena mogućnost isključivo na zahtjev radnika, kada radnik ima privremenu potrebu uskladiti svoj rad s privatnim životom, recimo skrbiti o djeci ili drugom članu obitelji. Prekomjerna fleksibilizacija radnog vremena dovest će do toga da radnik više neće imati slobodno vrijeme, jer će i njime raspolagati poslodavac. Radnici nisu roboti koje ćete uključiti kad vam trebaju i isključiti kada vam ne trebaju – rekla je Palčić.

Islandski eksperiment

Prijedlozi Radničke fronte obuhvaćaju brojne aspekte radnog procesa. Među ostalim, predlaže se smanjenje radnog tjedna s 40 na 35 sati; skraćenje ograničenja ugovora na određeno vrijeme s tri na jednu godinu; izjednačavanje prava agencijskih i platformskih radnika s radnicima na standardnim ugovorima o radu; adekvatno plaćanje dodatnog rada (prekovremeni rad, te rad noću, blagdanima i vikendom); strože kažnjavanje poslodavaca koji krše ZOR itd.

Čini se da je najveću medijsku pozornost izazvalo predloženo skraćenje radnog tjedna na 35 sati. Iz Radničke fronte kažu da se to uklapa u suvremene europske trendove, odnosno da takvu politiku slijedi sve više europskih država.

– U mnogim zemljama eksperimentalno se pokazalo da skraćivanjem radnog tjedna nije došlo do smanjivanja produktivnosti. Radnici su zadovoljniji, ostaje im više vremena za slobodne aktivnosti, a što je najvažnije, dolazi i do novog zapošljavanja – rekla je Peović prošlog tjedna.

---

image

katarina Peović: Zakon o radu iz 2014. razlog je, među ostalima, zbog kojeg smo došli na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu

Dusko Marusic/Cropix
---

Inače, takav 35-satni radni tjedan još od 2000. ima Francuska. U zemljama zapadne Europe zadnjih se godina sve više raspravlja o četverodnevnom radnom tjednu, a islandski eksperiment na tu temu pokazao se dobrim – produktivnost radnika nije opala, a kvaliteta života im je bitno poboljšana, kao i ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Slične eksperimente provode i mnoge kompanije, te se uglavnom pokazuje da skraćeni radni tjedan ima pozitivne učinke i na poslodavce i na radnike.

– Tehnološki smo sve napredniji, pa bi posljedica trebala biti smanjenje radnog tjedna, a događa se upravo suprotno i dolazimo do "društva bez posla", gdje se postojeće radnike opterećuje s još više posla – obrazlagala je saborska zastupnica Radničke fronte, dodajući da cilj RF-ovih amandmana nije samo u tome da se radnika rastereti, nego da se i otvori prostor za nova zapošljavanja.

U amandmanima se dosta pažnje posvećuje prekovremenom, noćnom i blagdanskom radu. Traži se da takav rad bude više plaćen, odnosno da se propišu minimalni postoci koji se dodaju na redovnu satnicu, po sljedećoj formuli: za otežane uvjete rada i prekovremene sate najmanje 20 posto; za noćni rad i rad nedjeljom najmanje 30 posto; za rad blagdanom najmanje 50 posto, te za blagdane koji padaju u radne dane najmanje 35 posto, uz napomenu da se "kolektivnim ugovorima ovi postoci trebaju i mogu i dodatno povećati".

Prijedlog novog Zakona o radu – koji će Radnička fronta uputiti u saborsku proceduru – objavljen je na stranici radnickizor.hr, a u uvodu dokumenta analiziraju se učinci postojećeg ZOR-a, koji je 2014. donijela socijaldemokratska vlada tadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"Pod argumentima nužne 'fleksibilizacije' i 'jačanja konkurentnosti', Zakon o radu iz 2014. donio je nagli porast nesigurnih oblika rada, poput agencijskog rada, rada na određeno, rada na crno i drugih, i time pridonio masovnom iseljavanju radnika raznih kvalifikacija i zanimanja iz Hrvatske. Te su promjene ZOR-a dovele do toga da je Hrvatska vrlo brzo postala zemlja s najvećom brzinom stope rasta privremenog zapošljavanja u EU-u. Iz Hrvatske se iselilo 17,6% radno sposobnog stanovništva, 865 tisuća radno sposobnih ljudi nije zaposleno, a imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU-u", stoji u analizi.

Prekarni vicešampioni

U dokumentu se navodi i da se od 2012. do 2016. broj radnika koji u Hrvatskoj rade putem ugovora na određeno vrijeme povećao s 14 na 22 posto (EU prosjek bio je 14%), dok je broj radnika koje se šalje putem agencija od 2013. do 2016. porastao čak 18 puta. Po prekarnom radu, kojeg Eurostat definira kao rad s ugovorom kraćim od tri mjeseca, Hrvatska je danas druga najlošija zemlja u EU-u s pet posto zaposlene populacije, dok je EU prosjek dva posto.

"Smatramo da se novi ZOR ne smije prilagođavati željama i interesima kapitala u smjeru dodatnog slabljenja prava i zaštite radnika, fleksibilizacije radnih odnosa, rasterećenja poduzetnika na štetu radnika i slabljenja mogućnosti kolektivnih pregovaranja. Zbog toga se protivimo mjerama poput lakšeg otpuštanja radnika koji imaju ugovore na neodređeno, povećanja dozvoljenih prekovremenih sati, odugovlačenja ugovora na određeno, dodatnog otežavanja prava na štrajk i fleksibilizacije radnog vremena", navodi se u dokumentu Inicijative "Za radnički ZOR".

---

image

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a: Ako je dogovor između radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili četiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ništa. Budućnost radnih odnosa počiva na dogovoru, neki radnici žele raditi više, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogućeno ako postoji obostrani interes

Ranko Suvar/Cropix
---

Ističući kako je apsurdno da se tehnologija razvija i produktivnost raste, a da radnici pritom moraju raditi sve više i više, autori novog ZOR-a tumače da se u Hrvatskoj radi više nego u većini drugih EU zemalja.

"Prosječni radni tjedan u EU-u je 37 sati, a u Hrvatskoj se radi 39,5 sati tjedno u prosjeku, u radnim satima ispred nas su samo Rumunji, Bugari i Poljaci. U bogatim zemljama visoke produktivnosti radi se puno manje nego u Hrvatskoj – u Belgiji i Austriji 4 sata manje, u Njemačkoj više od 5 sati, a u Nizozemskoj čak 10 sati manje nego u Hrvatskoj", navodi se u dokumentu, uz zaključak:

"U konačnici, ZOR mora jasno biti u korist slabije strane – a u ugovornom odnosu poslodavca i radnika to je radnik."

Iako su u pisanju amandmana koje će Radnička fronta predložiti u Saboru sudjelovali predstavnici 12 hrvatskih sindikata, među njima nema predstavnika najvećih sindikalnih središnjica. Kako je medijima pojasnio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, veliki sindikati nisu podržali ovu inicijativu jer ne žele da ih se povezuje s političkim strankama.

– Jedini koji sudjeluju u pregovorima (s Vladom) su sindikati koji imaju reprezentativnost i ne želimo da nas se gleda kao krilo neke političke stranke. To sputava sindikate u njihovoj slobodi djelovanja – rekao je Sever, napomenuvši ipak da je "inicijativa dobra, bez obzira od koga dolazi", i da je "treba podržati".

Nadalje, premda iz Radničke fronte poručuju da njihov prijedlog podržavaju i SDP i Možemo!, neki istupi s Iblerova trga to baš i ne potvrđuju. Tako je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović nekidan za Jutarnji list izjavila da ideja o skraćivanju radnog tjedna "zahtijeva ozbiljnu analizu s aspekta učinka na našu radno intenzivnu ekonomiju, nisku produktivnost, niske plaće, nedostatak radne snage, izostanak kontrole poštivanja ugovora o radu i, konačno, neučinkovitost pravne države".

Novi ZOR već živi

– To je dobar smjer, međutim ta se tema ne smije koristiti samo kao politikantski mamac – rekla je Ahmetović.

Gotovo najbenevolentnija reakcija na prijedloge Radničke fronte stigla je iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), odakle su poručili da se umjesto zakonskih rješenja zalažu za dogovor između radnika i poslodavaca.

– Ako je dogovor između radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili četiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ništa. Budućnost radnih odnosa počiva na dogovoru, neki radnici žele raditi više, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogućeno ako postoji obostrani interes – rekla je glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

Inače, jedna hrvatska IT tvrtka upravo je uoči ovogodišnjeg Prvog maja sa svojim radnicima ugovorila aranžman na tragu amandmana Radničke fronte, pa čak i ponešto preko toga. Govorimo o tvrtki "Gamechuck", specijaliziranoj za razvoj videoigara, koja je u petak, 29. travnja – istog dana kad su RF i sindikati predstavili "radnički ZOR" – potpisala kolektivni ugovor s Novim sindikatom, koji djeluje u toj tvrtki.

Prema tom ugovoru, radnicima "Gamechucka" omogućeni su 35-satni radni tjedan, plaćena dnevna pauza od 45 minuta, 24 dana godišnjeg odmora, sistematski pregled, uplate u treći mirovinski stup... Kao "šlag na tortu", poslodavac je pristao i dijeliti 10 posto ostvarenog neto profita s radnicima.

Naravno, jedna tvrtka ne čini radničko proljeće, ali primjer "Gamechucka" pokazuje da zahtjevi za "radničkim Zakonom o radu" nisu nerealni, odnosno da se i na hrvatskom tržištu rada pojavljuju poslodavci koji prate suvremene europske trendove.

---

KATARINA PEOVIĆ, SABORSKA ZASTUPNICA RF-a:

Bitno nam je da se donesu pro-radničke promjene

Koliko dugo se radilo na ovim amandmanima ZOR-a i tko je sve bio uključen u njihovu izradu?

– U izmjene ZOR-a krenuli smo prošlog ljeta. U inicijativu se okupilo 12 sindikata, udruge, političke organizacije, političke stranke, koje okupljaju više od 20 tisuća članova. Riječ je o borbenim sindikatima koji su se u svojim bitkama za radnike, u praksi, suočili s problemima Zakona o radu, stoga su dobro znali koje članke treba mijenjati.

Glavni sindikati se nisu uključili u vašu inicijativu, kažu kako ne žele da ih se veže uz neku političku stranku. Kako to komentirate?

– Pozvali smo sve u inicijativu. Neki su odgovorili da se ne bi uključivali dok ne vide konačnu verziju Vladina prijedloga, načelno su neki i podržali naše izmjene i dopune, no neki su argumentirali da se ne žele vezati uz političku stranku. To treba njih pitati zašto. Britanski laburisti vrlo blisko surađuju s najjačim sindikatima, čak imaju i povezano članstvo, odnosno sindikati imaju utjecaja na izbor stranačkih čelnika.

Bez povezanosti sindikata s progresivnim političkim opcijama njihova borba se ograničava na suprotstavljanje pojedinačnim poslodavcima i kapitalima, dok je moć s kojom se treba suočiti – moć kapitala kao totaliteta. U odsustvu takvog totalnog suprotstavljanja, sindikati se bore protiv negativnih učinaka na tržištu rada i na radnome mjestu, ali ne i protiv uzroka tih učinaka.

Rekli ste da SDP i Možemo! podržavaju vaše prijedloge za "radničkim ZOR-om", koji bi trebao popraviti položaj radnika u odnosu na postojeći zakon. No taj postojeći ZOR donesen je 2014. upravo za vladavine SDP-a? Mislite li da je ovo sada neki drugi, "radničkiji" SDP?

– Nama je u interesu da okupimo što veću frontu za borbu za radnu većinu, za radnike, umirovljenike, nezaposlene – sve one koji do sada u parlamentarnoj areni nisu imali previše zastupnika. Nema razloga da se sadašnji SDP ne odredi kritično prema problematičnim aspektima Zakona o radu iz 2014., zbog kojeg smo, između ostalog, došli i na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu.

Ruska agresija na Ukrajinu i posljedični sankcijski rat Zapada protiv Rusije prouzročit će daljnji pad životnog standarda radnika u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Neki domaći ekonomisti čak govore da će nam standard pasti za 50 posto. Smatrate li da će u tim okolnostima vaši amandmani, koji štite upravo one na dnu "hranidbenog lanca", biti lakše prihvaćeni?

– Već sada je standard radne većine prilično loš – mi smo osma zemlja u EU-u po broju ljudi koji žive u riziku od siromaštva. Više od 50 posto ljudi sebi ne može priuštiti nepredviđeni trošak. Naša minimalna plaća zadovoljava tek jednu trećinu osnovnih mjesečnih potreba. Inflacija je sve te životne uvjete učinila još težima, a perspektive nisu sjajne.

HDZ-ova vlada u ovom mandatu nije prihvatila niti jedan prijedlog zakona ili izmjena zakona koji dolazi od oporbe. No dešavalo se da je HDZ odbio prijedlog a onda ga u proceduru, s nekim izmjenama, uputio kao svoj prijedlog. Mi bismo svakako podržali prijedloge i u tom formatu. Nije nam bitno da se naš prijedlog usvoji, već da se donesu pro-radničke izmjene.

Koja tri zahtjeva smatrate najvažnijim?

– Skraćivanje ugovora na određeno s najviše tri na najviše jednu godinu, skraćivanje radnog tjedna s 40 na 35 sati i definiranje dodataka u minimalnim postocima za otežane uvjete rada i prekovremene sate, te rad blagdanom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZOR 2 0 10050 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-04 10:37:07 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-08 16:16:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-08 16:16:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 510 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21842538.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21865012.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21151284.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Davor Pongracic\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Dusko Marusic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Me\u0111u 46 amandmana na postoje\u0107i Zakon o radu iz 2014. najve\u0107u medijsku pozornost izazvalo je predlo\u017eeno skra\u0107enje radnog tjedna na 35 sati. Iz RF-a ka\u017eu da takvu politiku slijedi sve vi\u0161e europskih dr\u017eava<\/p>","

Iva Tomi\u0107, glavna\u00a0ekonomistica HUP-a: Ako je dogovor izme\u0111u radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili \u010detiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ni\u0161ta. Budu\u0107nost radnih odnosa po\u010diva na dogovoru, neki radnici \u017eele raditi vi\u0161e, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogu\u0107eno ako postoji obostrani interes<\/p>","

katarina Peovi\u0107: Zakon o radu iz 2014. razlog je, me\u0111u ostalima, zbog kojeg smo do\u0161li na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1166","hd_21842538_1920.jpg":"1920x1080","k_21842538_1280.jpg":"1280x1280","k_21842538_1024.jpg":"1024x1024","k_21842538_640.jpg":"640x640","k_21842538_480.jpg":"480x480","k_21842538_340.jpg":"340x340","k_21842538_220.jpg":"220x220","o_21842538_1280.jpg":"1280x777","o_21842538_1024.jpg":"1024x621","o_21842538_640.jpg":"640x388","o_21842538_480.jpg":"480x291","o_21842538_340.jpg":"340x206","o_21842538_220.jpg":"220x133","h_21842538_1280.jpg":"1280x854","h_21842538_1024.jpg":"1024x683","h_21842538_640.jpg":"640x427","h_21842538_480.jpg":"480x320","h_21842538_340.jpg":"340x227","h_21842538_220.jpg":"220x147","pp_21842538_1280.jpg":"1006x1280","pp_21842538_1024.jpg":"805x1024","pp_21842538_640.jpg":"503x640","pp_21842538_480.jpg":"377x480","pp_21842538_340.jpg":"267x340","pp_21842538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21865012_1920.jpg":"1920x1080","k_21865012_1280.jpg":"1280x1280","k_21865012_1024.jpg":"1024x1024","k_21865012_640.jpg":"640x640","k_21865012_480.jpg":"480x480","k_21865012_340.jpg":"340x340","k_21865012_220.jpg":"220x220","o_21865012_1280.jpg":"1280x853","o_21865012_1024.jpg":"1024x682","o_21865012_640.jpg":"640x426","o_21865012_480.jpg":"480x320","o_21865012_340.jpg":"340x226","o_21865012_220.jpg":"220x146","h_21865012_1280.jpg":"1280x854","h_21865012_1024.jpg":"1024x683","h_21865012_640.jpg":"640x427","h_21865012_480.jpg":"480x320","h_21865012_340.jpg":"340x227","h_21865012_220.jpg":"220x147","pp_21865012_1280.jpg":"1006x1280","pp_21865012_1024.jpg":"805x1024","pp_21865012_640.jpg":"503x640","pp_21865012_480.jpg":"377x480","pp_21865012_340.jpg":"267x340","pp_21865012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21151284_1920.jpg":"1920x1080","k_21151284_1280.jpg":"1280x1280","k_21151284_1024.jpg":"1024x1024","k_21151284_640.jpg":"640x640","k_21151284_480.jpg":"480x480","k_21151284_340.jpg":"340x340","k_21151284_220.jpg":"220x220","o_21151284_1280.jpg":"1280x853","o_21151284_1024.jpg":"1024x682","o_21151284_640.jpg":"640x426","o_21151284_480.jpg":"480x320","o_21151284_340.jpg":"340x226","o_21151284_220.jpg":"220x146","h_21151284_1280.jpg":"1280x854","h_21151284_1024.jpg":"1024x683","h_21151284_640.jpg":"640x427","h_21151284_480.jpg":"480x320","h_21151284_340.jpg":"340x227","h_21151284_220.jpg":"220x147","pp_21151284_1280.jpg":"1006x1280","pp_21151284_1024.jpg":"805x1024","pp_21151284_640.jpg":"503x640","pp_21151284_480.jpg":"377x480","pp_21151284_340.jpg":"267x340","pp_21151284_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15221383 Threads: 5 Questions: 3172077604 Slow queries: 7105826 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235399154 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/katarina-peovic-iz-radnicke-fronte-zeli-promijenti-zakon-o-radu-i-dodatno-zastititi-radnike-prijedlog-salje-u-sabor-evo-kako-to-misli-uciniti-1190923 [printLink] => /vijesti/hrvatska/katarina-peovic-iz-radnicke-fronte-zeli-promijenti-zakon-o-radu-i-dodatno-zastititi-radnike-prijedlog-salje-u-sabor-evo-kako-to-misli-uciniti-1190923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 518085 [name] => Katarina Peović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-peovic [link] => /tag/katarina-peovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370376 [name] => Radnička fronta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radnicka-fronta [link] => /tag/radnicka-fronta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 473951 [name] => zakon o radu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-radu [link] => /tag/zakon-o-radu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 201465 [name] => zor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zor [link] => /tag/zor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Katarina Peović iz Radničke fronte želi promijenti Zakon o radu i dodatno zaštititi radnike, prijedlog šalje u Sabor. Evo kako to misli učiniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21842538.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Davor Pongracic/Cropix [mainImageDesc] =>

Među 46 amandmana na postojeći Zakon o radu iz 2014. najveću medijsku pozornost izazvalo je predloženo skraćenje radnog tjedna na 35 sati. Iz RF-a kažu da takvu politiku slijedi sve više europskih država

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21842538.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix

Među 46 amandmana na postojeći Zakon o radu iz 2014. najveću medijsku pozornost izazvalo je predloženo skraćenje radnog tjedna na 35 sati. Iz RF-a kažu da takvu politiku slijedi sve više europskih država

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21865012.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a: Ako je dogovor između radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili četiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ništa. Budućnost radnih odnosa počiva na dogovoru, neki radnici žele raditi više, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogućeno ako postoji obostrani interes

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21151284.jpg [title] => Dusko Marusic/Cropix

katarina Peović: Zakon o radu iz 2014. razlog je, među ostalima, zbog kojeg smo došli na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prošao je još jedan Prvi maj, međunarodni praznik rada. Hrvatski radnici tog su dana nakratko postali zanimljivi političarima, osobito onima s ljevice: šef SDP-a Peđa Grbin dijelio je građanima karanfile u Puli, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osigurao je da na centralnoj proslavi u Maksimiru, uz 30 tisuća porcija graha, bude i 15 tisuća porcija štrukli.

Najljevija parlamentarna stranka, Radnička fronta, odlučila se pak za malo drukčiji i dugoročniji prvomajski poklon: njihova saborska zastupnica Katarina Peović predstavila je stranački prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), odnosno 46 amandmana na postojeći zakon iz 2014. koje namjerava uputiti u saborsku proceduru.

U svojim prošlotjednim istupima Peović je tumačila da najavljene Vladine izmjene i dopune ZOR-a – na kojima Vlada u priličnoj tajnosti radi već godinu i pol – dodatno smanjuju radnička prava. Nasuprot tome, intencija amandmana Radničke fronte je da Zakon o radu doista postane "radnički", odnosno "u interesu radnika". Stoga su na izradi amandmana sudjelovali i predstavnici 12 hrvatskih sindikata i par radničkih udruga, okupljenih u inicijativu "Za radnički ZOR".

I na premijernom predstavljanju "radničkog ZOR-a" 29. travnja, uoči prvomajskih praznika, uz Peović su sjedili i sindikalisti uključeni u inicijativu: predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić, predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić i glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš. Sindikalno nezadovoljstvo sumirala je Palčić, istaknuvši da Vladini prijedlozi idu u smjeru dodatne fleksibilizacije rada, što izravno zadire u radnikov privatni život.

– Tražimo da fleksibilno radno vrijeme bude privremena mogućnost isključivo na zahtjev radnika, kada radnik ima privremenu potrebu uskladiti svoj rad s privatnim životom, recimo skrbiti o djeci ili drugom članu obitelji. Prekomjerna fleksibilizacija radnog vremena dovest će do toga da radnik više neće imati slobodno vrijeme, jer će i njime raspolagati poslodavac. Radnici nisu roboti koje ćete uključiti kad vam trebaju i isključiti kada vam ne trebaju – rekla je Palčić.

Islandski eksperiment

Prijedlozi Radničke fronte obuhvaćaju brojne aspekte radnog procesa. Među ostalim, predlaže se smanjenje radnog tjedna s 40 na 35 sati; skraćenje ograničenja ugovora na određeno vrijeme s tri na jednu godinu; izjednačavanje prava agencijskih i platformskih radnika s radnicima na standardnim ugovorima o radu; adekvatno plaćanje dodatnog rada (prekovremeni rad, te rad noću, blagdanima i vikendom); strože kažnjavanje poslodavaca koji krše ZOR itd.

Čini se da je najveću medijsku pozornost izazvalo predloženo skraćenje radnog tjedna na 35 sati. Iz Radničke fronte kažu da se to uklapa u suvremene europske trendove, odnosno da takvu politiku slijedi sve više europskih država.

– U mnogim zemljama eksperimentalno se pokazalo da skraćivanjem radnog tjedna nije došlo do smanjivanja produktivnosti. Radnici su zadovoljniji, ostaje im više vremena za slobodne aktivnosti, a što je najvažnije, dolazi i do novog zapošljavanja – rekla je Peović prošlog tjedna.

---

image

katarina Peović: Zakon o radu iz 2014. razlog je, među ostalima, zbog kojeg smo došli na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu

Dusko Marusic/Cropix
---

Inače, takav 35-satni radni tjedan još od 2000. ima Francuska. U zemljama zapadne Europe zadnjih se godina sve više raspravlja o četverodnevnom radnom tjednu, a islandski eksperiment na tu temu pokazao se dobrim – produktivnost radnika nije opala, a kvaliteta života im je bitno poboljšana, kao i ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Slične eksperimente provode i mnoge kompanije, te se uglavnom pokazuje da skraćeni radni tjedan ima pozitivne učinke i na poslodavce i na radnike.

– Tehnološki smo sve napredniji, pa bi posljedica trebala biti smanjenje radnog tjedna, a događa se upravo suprotno i dolazimo do "društva bez posla", gdje se postojeće radnike opterećuje s još više posla – obrazlagala je saborska zastupnica Radničke fronte, dodajući da cilj RF-ovih amandmana nije samo u tome da se radnika rastereti, nego da se i otvori prostor za nova zapošljavanja.

U amandmanima se dosta pažnje posvećuje prekovremenom, noćnom i blagdanskom radu. Traži se da takav rad bude više plaćen, odnosno da se propišu minimalni postoci koji se dodaju na redovnu satnicu, po sljedećoj formuli: za otežane uvjete rada i prekovremene sate najmanje 20 posto; za noćni rad i rad nedjeljom najmanje 30 posto; za rad blagdanom najmanje 50 posto, te za blagdane koji padaju u radne dane najmanje 35 posto, uz napomenu da se "kolektivnim ugovorima ovi postoci trebaju i mogu i dodatno povećati".

Prijedlog novog Zakona o radu – koji će Radnička fronta uputiti u saborsku proceduru – objavljen je na stranici radnickizor.hr, a u uvodu dokumenta analiziraju se učinci postojećeg ZOR-a, koji je 2014. donijela socijaldemokratska vlada tadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"Pod argumentima nužne 'fleksibilizacije' i 'jačanja konkurentnosti', Zakon o radu iz 2014. donio je nagli porast nesigurnih oblika rada, poput agencijskog rada, rada na određeno, rada na crno i drugih, i time pridonio masovnom iseljavanju radnika raznih kvalifikacija i zanimanja iz Hrvatske. Te su promjene ZOR-a dovele do toga da je Hrvatska vrlo brzo postala zemlja s najvećom brzinom stope rasta privremenog zapošljavanja u EU-u. Iz Hrvatske se iselilo 17,6% radno sposobnog stanovništva, 865 tisuća radno sposobnih ljudi nije zaposleno, a imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU-u", stoji u analizi.

Prekarni vicešampioni

U dokumentu se navodi i da se od 2012. do 2016. broj radnika koji u Hrvatskoj rade putem ugovora na određeno vrijeme povećao s 14 na 22 posto (EU prosjek bio je 14%), dok je broj radnika koje se šalje putem agencija od 2013. do 2016. porastao čak 18 puta. Po prekarnom radu, kojeg Eurostat definira kao rad s ugovorom kraćim od tri mjeseca, Hrvatska je danas druga najlošija zemlja u EU-u s pet posto zaposlene populacije, dok je EU prosjek dva posto.

"Smatramo da se novi ZOR ne smije prilagođavati željama i interesima kapitala u smjeru dodatnog slabljenja prava i zaštite radnika, fleksibilizacije radnih odnosa, rasterećenja poduzetnika na štetu radnika i slabljenja mogućnosti kolektivnih pregovaranja. Zbog toga se protivimo mjerama poput lakšeg otpuštanja radnika koji imaju ugovore na neodređeno, povećanja dozvoljenih prekovremenih sati, odugovlačenja ugovora na određeno, dodatnog otežavanja prava na štrajk i fleksibilizacije radnog vremena", navodi se u dokumentu Inicijative "Za radnički ZOR".

---

image

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a: Ako je dogovor između radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili četiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ništa. Budućnost radnih odnosa počiva na dogovoru, neki radnici žele raditi više, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogućeno ako postoji obostrani interes

Ranko Suvar/Cropix
---

Ističući kako je apsurdno da se tehnologija razvija i produktivnost raste, a da radnici pritom moraju raditi sve više i više, autori novog ZOR-a tumače da se u Hrvatskoj radi više nego u većini drugih EU zemalja.

"Prosječni radni tjedan u EU-u je 37 sati, a u Hrvatskoj se radi 39,5 sati tjedno u prosjeku, u radnim satima ispred nas su samo Rumunji, Bugari i Poljaci. U bogatim zemljama visoke produktivnosti radi se puno manje nego u Hrvatskoj – u Belgiji i Austriji 4 sata manje, u Njemačkoj više od 5 sati, a u Nizozemskoj čak 10 sati manje nego u Hrvatskoj", navodi se u dokumentu, uz zaključak:

"U konačnici, ZOR mora jasno biti u korist slabije strane – a u ugovornom odnosu poslodavca i radnika to je radnik."

Iako su u pisanju amandmana koje će Radnička fronta predložiti u Saboru sudjelovali predstavnici 12 hrvatskih sindikata, među njima nema predstavnika najvećih sindikalnih središnjica. Kako je medijima pojasnio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, veliki sindikati nisu podržali ovu inicijativu jer ne žele da ih se povezuje s političkim strankama.

– Jedini koji sudjeluju u pregovorima (s Vladom) su sindikati koji imaju reprezentativnost i ne želimo da nas se gleda kao krilo neke političke stranke. To sputava sindikate u njihovoj slobodi djelovanja – rekao je Sever, napomenuvši ipak da je "inicijativa dobra, bez obzira od koga dolazi", i da je "treba podržati".

Nadalje, premda iz Radničke fronte poručuju da njihov prijedlog podržavaju i SDP i Možemo!, neki istupi s Iblerova trga to baš i ne potvrđuju. Tako je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović nekidan za Jutarnji list izjavila da ideja o skraćivanju radnog tjedna "zahtijeva ozbiljnu analizu s aspekta učinka na našu radno intenzivnu ekonomiju, nisku produktivnost, niske plaće, nedostatak radne snage, izostanak kontrole poštivanja ugovora o radu i, konačno, neučinkovitost pravne države".

Novi ZOR već živi

– To je dobar smjer, međutim ta se tema ne smije koristiti samo kao politikantski mamac – rekla je Ahmetović.

Gotovo najbenevolentnija reakcija na prijedloge Radničke fronte stigla je iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), odakle su poručili da se umjesto zakonskih rješenja zalažu za dogovor između radnika i poslodavaca.

– Ako je dogovor između radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili četiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ništa. Budućnost radnih odnosa počiva na dogovoru, neki radnici žele raditi više, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogućeno ako postoji obostrani interes – rekla je glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

Inače, jedna hrvatska IT tvrtka upravo je uoči ovogodišnjeg Prvog maja sa svojim radnicima ugovorila aranžman na tragu amandmana Radničke fronte, pa čak i ponešto preko toga. Govorimo o tvrtki "Gamechuck", specijaliziranoj za razvoj videoigara, koja je u petak, 29. travnja – istog dana kad su RF i sindikati predstavili "radnički ZOR" – potpisala kolektivni ugovor s Novim sindikatom, koji djeluje u toj tvrtki.

Prema tom ugovoru, radnicima "Gamechucka" omogućeni su 35-satni radni tjedan, plaćena dnevna pauza od 45 minuta, 24 dana godišnjeg odmora, sistematski pregled, uplate u treći mirovinski stup... Kao "šlag na tortu", poslodavac je pristao i dijeliti 10 posto ostvarenog neto profita s radnicima.

Naravno, jedna tvrtka ne čini radničko proljeće, ali primjer "Gamechucka" pokazuje da zahtjevi za "radničkim Zakonom o radu" nisu nerealni, odnosno da se i na hrvatskom tržištu rada pojavljuju poslodavci koji prate suvremene europske trendove.

---

KATARINA PEOVIĆ, SABORSKA ZASTUPNICA RF-a:

Bitno nam je da se donesu pro-radničke promjene

Koliko dugo se radilo na ovim amandmanima ZOR-a i tko je sve bio uključen u njihovu izradu?

– U izmjene ZOR-a krenuli smo prošlog ljeta. U inicijativu se okupilo 12 sindikata, udruge, političke organizacije, političke stranke, koje okupljaju više od 20 tisuća članova. Riječ je o borbenim sindikatima koji su se u svojim bitkama za radnike, u praksi, suočili s problemima Zakona o radu, stoga su dobro znali koje članke treba mijenjati.

Glavni sindikati se nisu uključili u vašu inicijativu, kažu kako ne žele da ih se veže uz neku političku stranku. Kako to komentirate?

– Pozvali smo sve u inicijativu. Neki su odgovorili da se ne bi uključivali dok ne vide konačnu verziju Vladina prijedloga, načelno su neki i podržali naše izmjene i dopune, no neki su argumentirali da se ne žele vezati uz političku stranku. To treba njih pitati zašto. Britanski laburisti vrlo blisko surađuju s najjačim sindikatima, čak imaju i povezano članstvo, odnosno sindikati imaju utjecaja na izbor stranačkih čelnika.

Bez povezanosti sindikata s progresivnim političkim opcijama njihova borba se ograničava na suprotstavljanje pojedinačnim poslodavcima i kapitalima, dok je moć s kojom se treba suočiti – moć kapitala kao totaliteta. U odsustvu takvog totalnog suprotstavljanja, sindikati se bore protiv negativnih učinaka na tržištu rada i na radnome mjestu, ali ne i protiv uzroka tih učinaka.

Rekli ste da SDP i Možemo! podržavaju vaše prijedloge za "radničkim ZOR-om", koji bi trebao popraviti položaj radnika u odnosu na postojeći zakon. No taj postojeći ZOR donesen je 2014. upravo za vladavine SDP-a? Mislite li da je ovo sada neki drugi, "radničkiji" SDP?

– Nama je u interesu da okupimo što veću frontu za borbu za radnu većinu, za radnike, umirovljenike, nezaposlene – sve one koji do sada u parlamentarnoj areni nisu imali previše zastupnika. Nema razloga da se sadašnji SDP ne odredi kritično prema problematičnim aspektima Zakona o radu iz 2014., zbog kojeg smo, između ostalog, došli i na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu.

Ruska agresija na Ukrajinu i posljedični sankcijski rat Zapada protiv Rusije prouzročit će daljnji pad životnog standarda radnika u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Neki domaći ekonomisti čak govore da će nam standard pasti za 50 posto. Smatrate li da će u tim okolnostima vaši amandmani, koji štite upravo one na dnu "hranidbenog lanca", biti lakše prihvaćeni?

– Već sada je standard radne većine prilično loš – mi smo osma zemlja u EU-u po broju ljudi koji žive u riziku od siromaštva. Više od 50 posto ljudi sebi ne može priuštiti nepredviđeni trošak. Naša minimalna plaća zadovoljava tek jednu trećinu osnovnih mjesečnih potreba. Inflacija je sve te životne uvjete učinila još težima, a perspektive nisu sjajne.

HDZ-ova vlada u ovom mandatu nije prihvatila niti jedan prijedlog zakona ili izmjena zakona koji dolazi od oporbe. No dešavalo se da je HDZ odbio prijedlog a onda ga u proceduru, s nekim izmjenama, uputio kao svoj prijedlog. Mi bismo svakako podržali prijedloge i u tom formatu. Nije nam bitno da se naš prijedlog usvoji, već da se donesu pro-radničke izmjene.

Koja tri zahtjeva smatrate najvažnijim?

– Skraćivanje ugovora na određeno s najviše tri na najviše jednu godinu, skraćivanje radnog tjedna s 40 na 35 sati i definiranje dodataka u minimalnim postocima za otežane uvjete rada i prekovremene sate, te rad blagdanom.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Davor Pongracic/Cropix Ranko Suvar/Cropix Dusko Marusic/Cropix
Davor Pongracic/Cropix

Među 46 amandmana na postojeći Zakon o radu iz 2014. najveću medijsku pozornost izazvalo je predloženo skraćenje radnog tjedna na 35 sati. Iz RF-a kažu da takvu politiku slijedi sve više europskih država

Ranko Suvar/Cropix

Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a: Ako je dogovor između radnika i poslodavca da se radi 35 sati tjedno, ili četiri dana u tjednu, protiv toga nemamo ništa. Budućnost radnih odnosa počiva na dogovoru, neki radnici žele raditi više, a neki manje, i mislim da bi to trebalo biti omogućeno ako postoji obostrani interes

Dusko Marusic/Cropix

katarina Peović: Zakon o radu iz 2014. razlog je, među ostalima, zbog kojeg smo došli na prvo mjesto u EU-u po prekarnom radu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/katarina-peovic-iz-radnicke-fronte-zeli-promijenti-zakon-o-radu-i-dodatno-zastititi-radnike-prijedlog-salje-u-sabor-evo-kako-to-misli-uciniti-1190923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=366bbc2eb16c497cb37b50c0d6ae7e0b18abe5e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Katarina+Peovi%C4%87+iz+Radni%C4%8Dke+fronte+%C5%BEeli+promijenti+Zakon+o+radu+i+dodatno+za%C5%A1tititi+radnike%2C+prijedlog+%C5%A1alje+u+Sabor.+Evo+kako+to+misli+u%C4%8Diniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkatarina-peovic-iz-radnicke-fronte-zeli-promijenti-zakon-o-radu-i-dodatno-zastititi-radnike-prijedlog-salje-u-sabor-evo-kako-to-misli-uciniti-1190923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkatarina-peovic-iz-radnicke-fronte-zeli-promijenti-zakon-o-radu-i-dodatno-zastititi-radnike-prijedlog-salje-u-sabor-evo-kako-to-misli-uciniti-1190923 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Katarina Peović iz Radničke fronte želi promijenti Zakon o radu i dodatno zaštititi radnike, prijedlog šalje u Sabor. Evo kako to misli učiniti

Piše Damir Pilić
8. svibnja 2022. - 18:16
Među 46 amandmana na postojeći Zakon o radu iz 2014. najveću medijsku pozornost izazvalo je predloženo skraćenje radnog tjedna na 35 sati. Iz RF-a kažu da takvu politiku slijedi sve više europskih državaDavor Pongracic/Cropix

Prošao je još jedan Prvi maj, međunarodni praznik rada. Hrvatski radnici tog su dana nakratko postali zanimljivi političarima, osobito onima s ljevice: šef SDP-a Peđa Grbin dijelio je građanima karanfile u Puli, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osigurao je da na centralnoj proslavi u Maksimiru, uz 30 tisuća porcija graha, bude i 15 tisuća porcija štrukli.

Najljevija parlamentarna stranka, Radnička fronta, odlučila se pak za malo drukčiji i dugoročniji prvomajski poklon: njihova saborska zastupnica Katarina Peović predstavila je stranački prijedlog novog Zakona o radu (ZOR), odnosno 46 amandmana na postojeći zakon iz 2014. koje namjerava uputiti u saborsku proceduru.

U svojim prošlotjednim istupima Peović je tumačila da najavljene Vladine izmjene i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:20