stdClass Object ( [id] => 1186442 [title] => Nema tog Domestosa koji će počistiti razne špije, uhode, lopuže, protuhe, hulje, mutikaše, protuve, gnjide i uši... [alias] => je-li-udba-stvarno-nasa-sudba-nema-tog-domestosa-koji-ce-pocistiti-razne-spije-uhode-lopuze-protuhe-hulje-mutikase-protuve-gnjide-i-usi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cijeli ovaj tjedan zagađen je pričom koju je iniciralo jedno potencijalno pomilovanje i, kako čujem, nekima pokvarilo čak i ribu na Veliki petak. Meni je, kao vjerujem i većini ostalih u ovoj zemlji, crni rižot taj dan dobro pao, a ništa me od te priče nije uzdrmalo niti jedan od dana koji su uslijedili.

Dapače, izuzetno je zabavno kad se na jednoj strani tribine, i to onoj koja igra za tebi protivnički tim, potuku navijači. Udri jače manijače, ubio te grom! I tako smo slušali i gledali političare i generale iz dana u dan, toliko se sve rasplamsalo da je bilo sasvim očekivano da na žurku stigne glavni frajer s Pantovčaka i već s vrata podigne decibele i cijelu ekipu na noge. Udri manijače, al’ kažem jače, to ne može sva’k...

PONEDJELJAK:

Pismo generala

Mirno sam i pozorno slušala odvjetnika Antu Nobila. Dakle, ako se ne varam, bilo je ovako nekako: pričao je, navodno, s jednim generalom ne neku temu, a onda mu je ovaj spomenuo utamničene bivše udbaše i mogućnost da ih predsjednik pomiluje i tako su se dosjetili da se prijedlog uputi u proceduru.

Kako je Zoran Milanović rekao da nikoga za svog mandata neće pomilovati jer su to monarhističke fore, sačinilo se pismo i ponudilo generalima na potpis. Svi su odmah protumačili da je to bilo otprilike kao ono, ajd’ me fino javno zamolite pa ću razmisliti. Najbolje da to urade generali, ipak su oni, mislilo se, neko i nešto. Ali čim je njihovo pismo izišlo u javnost, počelo je ludilo. Je li UDBA stvarno naša sudba? Normalno da jest, ali ne zato što je kao tajna služba od prije pola stoljeća provodila državni teror nad građanima, nego zato što je u raznim pojavnim oblicima preživjela i živjet će. Nema tog Domestosa koji će počistiti razne špije, uhode, lopuže, protuhe, hulje, mutikaše, protuve, gnjide i uši... Ima ih posvuda, ali pogotovo poput plijesni uspijevaju u društvu koje se nikad nije ni namjeravalo renovirati da ukloni vlagu i prljavštinu. I naravno, svako toliko se pojave kao crne mrlje uz rubove kade u kojoj se rijetko ili nikako ne koristi sapun. Da, baš nedavno je sapun poslužio Milanoviću da vrijeđa po regiji. Al’ dobro, ostavimo sad to.

Važno je da su početkom tjedna u ovoj zemlji počela suočavanja s raznim istinama, a to onda nacionalnim zanesenjacima padne na želudac kao pokvarena jaja. Zamisli, udbaši stvarali ovu državu, hehehe... Pa to je moralo pokvarit probavu nekome tko si godinama utvara ne da nije tako, nego da se baš s udbašima prije trideset godina potukao.

UTORAK:

HVIDRA-ino ‘ispaljenje’

Ohoho, do kraja tjedna gledat ćemo i neke likove za koje više nismo znali ni jesu li živi, a kamoli da čame u nekom mraku i čekaju priliku da progovore.

Ima tu svakojakih utvara prošlosti, ne samo bivših generala nego i bivših ustavnih sudaca i kradljivaca tajnih dosjea, pjesnika i kvazipovjesničara, utemeljitelja raznih novih doušničkih službi, razotkrivatelja, kako kažu, nazočnosti i djelovanja jugoslavenskih tajnih službi UDBA-e i KOS-a u hrvatskoj državi... Kakve li se sve prljave i mračne tajne skrivaju po busijama?

Ispalila je među prvima HVIDRA, čiji naziv neodoljivo podsjeća na tropsku samoobnavljajuću životinjicu hidru jednostavnog nervnog sistema koja je praktično biološki besmrtna. Kad malo bolje razmisliš, sve boračke organizacije uvijek su iste u malo drugačijem obliku. Koga to još, barem među nešto starijima i s boljim pamćenjem, HVIDRA nije podsjetila na SUBNOR, neka digne ruku. Rat završi, a njihove nekada stvarne priče kao i razlozi postojanja polako padaju u zaborav dok mitovi rastu. S vremenom mitovi postaju nedodirljivi, dobivaju svetačku aureolu i tko ih takne, jadna mu majka. Zamisli da su prljavi udbaški zločinci bili borci za istu stvar kao i oni. Zbilja je teško to prihvatiti, žao mi ih je.

Nadam se da se obični građani ne daju navući da toliku količinu strasti koju je izazvalo takvo saznanje, a još više to da njihovi borački idoli podržavaju njihovo pomilovanje. Kreće dramski zaplet, počinju fanfare, a ti sjediš u publici i gledaš... Reakcije su, čini se, iznenadile i same režisere.

SRIJEDA: Premijer i sram

To je za odrasle i razumne u publici zapravo već odgledana predstava, ali trenutak zadovoljstva i katarze se bliži. Dakle, jednom gledaš razularene na sceni kako se u nekoga zaklinju i slave, a ti si mrtav hladan. Heroj, a ne zločinac! Pisneš li samo da ti je svejedno, neprijatelj si broj jedan. I onda samo čekaš. Najednom eto tih istih koji su ti do jučer prijetili. Obrću se. Zločinac, a ne heroj. Hehehe. Lete tune iznad ribogojilišta, a do jučer su mirno plivale i žderale...

Ti samo sjediš i dalje, mirno gledaš i pomalo likuješ. Znao si da će do toga jednog dana doći jer masa na pozornici pokušava te ionako cijelo vrijeme mimikrijom zavesti dok se u sporednim scenama odvija stvarna radnja i ono što te se u konačnici jedino dodiruje.

Ajmo zato malo konkretnije. Za tune manje-više, ali lete cijene, standard pada, jedino se drži trula Vlada.

Katarina Peović, zastupnica RF-a, na Fejsbuku se osvrnula na premijera Plenkovića koji joj je u sabornici rekao da laže i da bi je, pazite ovo, trebalo biti sram hodati po cesti. Lijepo mu je, uz opasku da “taj isti premijer ne osjeća nikakav sram za politiku koju provodi njegova pravomoćno osuđena zločinačka organizacija kao niti za kadar koji postavlja”, pobrojala niz: Lovro Kuščević, Goran Marić, Milan Kujundžić, Martina Dalić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Darko Horvat, Damir Krstičević, Josip Aladrović, Ivan Paladina. “Ovo je nažalost samo vrh sante leda HDZ-ove sistemske kapitalističke korupcije i ne treba očekivati da je premijera zbog ovoga sram jer preduvjet za članstvo u HDZ-u je obraz debel ko đon”, kaže Peović. Ni slova da bih ja dodala.

ČETVRTAK: Vražja čestica

Znanstvenici CERN-a, Europskog centra za istraživanje fizike u Švicarskoj, ovih će dana pokrenuti Veliki hadronski sudarač (LHC), isti onaj stroj koji je pronašao tzv. božju česticu, Higgsov bozon.

Agencije prenose da će fizičari ovaj put pokušati otkriti nevidljivu tamnu materiju koja čini 84 posto svemira i povezuje galaksije, ali je njezina priroda još nepoznata. Ne znam jesu li im već rekli da bi tamnu materiju trebali potražiti na ovim prostorima, u nekadašnjim hodnicima tajnih službi jer povezuje sustave i čini tri četvrtine našeg svemira. “Drastično ćemo povećati broj sudara, a time i vjerojatnost novih otkrića”, uvjereni su znanstvenici CERN-a. Evo su se u nas sudarali vodeći ljudi u zemlji, nikad silnije i luđe, rezultat bi trebao biti barem vražja čestica.

Dijareja, karijes, sramota, štetočina, patološki lažljivac, kremljenko, sitna hulja, banda, žvake, smrad, ambasadorčići i uskrsni zečići, udbaški nasljednici, ružni, prljavi, zli... Čak je Milanović iz ladice izvukao Sabu i njegovu ženu. Čega smo se naslušali ove dane, stvarno nismo odavno.

Milanoviću u aferi “pomilovanje” prijeti da izgubi birače među krajnjom desnicom jer su targetirali upravo njega kao inicijatora akcije i generalskog pisma. Kako mu hitno treba da ih zadrži, što je vidjivo iz svake rečenice poput one o Plenkoviću kao sinu udbaša i udbašu druge generacije, o Pupovcu koji je iz partijske škole došao na fakultet, a svi koji su nešto nekada značili imali su veze s UDBA-om, pa i Račan... I to sve čuli smo u dane kada se odaje počast žrtvama Jasenovca i, ako ćemo pošteno, svake godine u dane obljetnice svirepih ubojstava u tom logoru, u nas se u javnom prostoru pojave grozote.

PETAK: Tone droge

Dan ranije nakon priloga s izjavama Milanovića i Plenkovića, pa s izjavama o tim izjavama, nekako mi je u kasno poslijepodne legao razgovor kolege Ilije Jandrića sa Slavkom Sakomanom na N1.

Mada je u nekom trenutku njegovo gostovanje u studiju djelovalo kao odmak u ekologiju, pažljivim slušanjem moglo se razumjeti da je konzumiranje droge iz godine u godinu u dramatičnom porastu i to prije pandemije COVID​-a. “Nitko ne razumije što znači strpati u mozgove naših mladih na tone droge u posljednjih pet do šest godina. Radi se o desecima tisuća mladih koji su kontaminirani drogama, ali i ljudima koji imaju vlastitu djecu. Čak je i nekoliko liječničkih obitelji gdje su roditelji na kokainu zabrijali, postali čudni. Obitelji su destabilizirane...”, govorio je naš umirovljeni stručnjak za bolesti ovisnosti. “Neshvatljivo mi je da političari šute o tome”, zgrožen je.

E pa nama je shvatljivo. Jer i sami su na nekim drogama, više nema sumnje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES RADNOG TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRETRES RADNOG TJEDNA 0 8323 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-22 12:23:44 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-22 15:47:39 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2022-04-22 15:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2032 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/22\/21747790.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_21747790_1920.jpg":"1920x1080","k_21747790_1280.jpg":"1280x1280","k_21747790_1024.jpg":"1024x1024","k_21747790_640.jpg":"640x640","k_21747790_480.jpg":"480x480","k_21747790_340.jpg":"340x340","k_21747790_220.jpg":"220x220","o_21747790_1280.jpg":"1280x850","o_21747790_1024.jpg":"1024x680","o_21747790_640.jpg":"640x425","o_21747790_480.jpg":"480x318","o_21747790_340.jpg":"340x225","o_21747790_220.jpg":"220x146","h_21747790_1280.jpg":"1280x854","h_21747790_1024.jpg":"1024x683","h_21747790_640.jpg":"640x427","h_21747790_480.jpg":"480x320","h_21747790_340.jpg":"340x227","h_21747790_220.jpg":"220x147","pp_21747790_1280.jpg":"1006x1280","pp_21747790_1024.jpg":"805x1024","pp_21747790_640.jpg":"503x640","pp_21747790_480.jpg":"377x480","pp_21747790_340.jpg":"267x340","pp_21747790_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15481265 Threads: 1 Questions: 3200670591 Slow queries: 7204010 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235986876 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/je-li-udba-stvarno-nasa-sudba-nema-tog-domestosa-koji-ce-pocistiti-razne-spije-uhode-lopuze-protuhe-hulje-mutikase-protuve-gnjide-i-usi-1186442 [printLink] => /vijesti/hrvatska/je-li-udba-stvarno-nasa-sudba-nema-tog-domestosa-koji-ce-pocistiti-razne-spije-uhode-lopuze-protuhe-hulje-mutikase-protuve-gnjide-i-usi-1186442?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES RADNOG TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nema tog Domestosa koji će počistiti razne špije, uhode, lopuže, protuhe, hulje, mutikaše, protuve, gnjide i uši... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21747790.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/22/21747790.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Cijeli ovaj tjedan zagađen je pričom koju je iniciralo jedno potencijalno pomilovanje i, kako čujem, nekima pokvarilo čak i ribu na Veliki petak. Meni je, kao vjerujem i većini ostalih u ovoj zemlji, crni rižot taj dan dobro pao, a ništa me od te priče nije uzdrmalo niti jedan od dana koji su uslijedili.

Dapače, izuzetno je zabavno kad se na jednoj strani tribine, i to onoj koja igra za tebi protivnički tim, potuku navijači. Udri jače manijače, ubio te grom! I tako smo slušali i gledali političare i generale iz dana u dan, toliko se sve rasplamsalo da je bilo sasvim očekivano da na žurku stigne glavni frajer s Pantovčaka i već s vrata podigne decibele i cijelu ekipu na noge. Udri manijače, al’ kažem jače, to ne može sva’k...

PONEDJELJAK:

Pismo generala

Mirno sam i pozorno slušala odvjetnika Antu Nobila. Dakle, ako se ne varam, bilo je ovako nekako: pričao je, navodno, s jednim generalom ne neku temu, a onda mu je ovaj spomenuo utamničene bivše udbaše i mogućnost da ih predsjednik pomiluje i tako su se dosjetili da se prijedlog uputi u proceduru.

Kako je Zoran Milanović rekao da nikoga za svog mandata neće pomilovati jer su to monarhističke fore, sačinilo se pismo i ponudilo generalima na potpis. Svi su odmah protumačili da je to bilo otprilike kao ono, ajd’ me fino javno zamolite pa ću razmisliti. Najbolje da to urade generali, ipak su oni, mislilo se, neko i nešto. Ali čim je njihovo pismo izišlo u javnost, počelo je ludilo. Je li UDBA stvarno naša sudba? Normalno da jest, ali ne zato što je kao tajna služba od prije pola stoljeća provodila državni teror nad građanima, nego zato što je u raznim pojavnim oblicima preživjela i živjet će. Nema tog Domestosa koji će počistiti razne špije, uhode, lopuže, protuhe, hulje, mutikaše, protuve, gnjide i uši... Ima ih posvuda, ali pogotovo poput plijesni uspijevaju u društvu koje se nikad nije ni namjeravalo renovirati da ukloni vlagu i prljavštinu. I naravno, svako toliko se pojave kao crne mrlje uz rubove kade u kojoj se rijetko ili nikako ne koristi sapun. Da, baš nedavno je sapun poslužio Milanoviću da vrijeđa po regiji. Al’ dobro, ostavimo sad to.

Važno je da su početkom tjedna u ovoj zemlji počela suočavanja s raznim istinama, a to onda nacionalnim zanesenjacima padne na želudac kao pokvarena jaja. Zamisli, udbaši stvarali ovu državu, hehehe... Pa to je moralo pokvarit probavu nekome tko si godinama utvara ne da nije tako, nego da se baš s udbašima prije trideset godina potukao.

UTORAK:

HVIDRA-ino ‘ispaljenje’

Ohoho, do kraja tjedna gledat ćemo i neke likove za koje više nismo znali ni jesu li živi, a kamoli da čame u nekom mraku i čekaju priliku da progovore.

Ima tu svakojakih utvara prošlosti, ne samo bivših generala nego i bivših ustavnih sudaca i kradljivaca tajnih dosjea, pjesnika i kvazipovjesničara, utemeljitelja raznih novih doušničkih službi, razotkrivatelja, kako kažu, nazočnosti i djelovanja jugoslavenskih tajnih službi UDBA-e i KOS-a u hrvatskoj državi... Kakve li se sve prljave i mračne tajne skrivaju po busijama?

Ispalila je među prvima HVIDRA, čiji naziv neodoljivo podsjeća na tropsku samoobnavljajuću životinjicu hidru jednostavnog nervnog sistema koja je praktično biološki besmrtna. Kad malo bolje razmisliš, sve boračke organizacije uvijek su iste u malo drugačijem obliku. Koga to još, barem među nešto starijima i s boljim pamćenjem, HVIDRA nije podsjetila na SUBNOR, neka digne ruku. Rat završi, a njihove nekada stvarne priče kao i razlozi postojanja polako padaju u zaborav dok mitovi rastu. S vremenom mitovi postaju nedodirljivi, dobivaju svetačku aureolu i tko ih takne, jadna mu majka. Zamisli da su prljavi udbaški zločinci bili borci za istu stvar kao i oni. Zbilja je teško to prihvatiti, žao mi ih je.

Nadam se da se obični građani ne daju navući da toliku količinu strasti koju je izazvalo takvo saznanje, a još više to da njihovi borački idoli podržavaju njihovo pomilovanje. Kreće dramski zaplet, počinju fanfare, a ti sjediš u publici i gledaš... Reakcije su, čini se, iznenadile i same režisere.

SRIJEDA: Premijer i sram

To je za odrasle i razumne u publici zapravo već odgledana predstava, ali trenutak zadovoljstva i katarze se bliži. Dakle, jednom gledaš razularene na sceni kako se u nekoga zaklinju i slave, a ti si mrtav hladan. Heroj, a ne zločinac! Pisneš li samo da ti je svejedno, neprijatelj si broj jedan. I onda samo čekaš. Najednom eto tih istih koji su ti do jučer prijetili. Obrću se. Zločinac, a ne heroj. Hehehe. Lete tune iznad ribogojilišta, a do jučer su mirno plivale i žderale...

Ti samo sjediš i dalje, mirno gledaš i pomalo likuješ. Znao si da će do toga jednog dana doći jer masa na pozornici pokušava te ionako cijelo vrijeme mimikrijom zavesti dok se u sporednim scenama odvija stvarna radnja i ono što te se u konačnici jedino dodiruje.

Ajmo zato malo konkretnije. Za tune manje-više, ali lete cijene, standard pada, jedino se drži trula Vlada.

Katarina Peović, zastupnica RF-a, na Fejsbuku se osvrnula na premijera Plenkovića koji joj je u sabornici rekao da laže i da bi je, pazite ovo, trebalo biti sram hodati po cesti. Lijepo mu je, uz opasku da “taj isti premijer ne osjeća nikakav sram za politiku koju provodi njegova pravomoćno osuđena zločinačka organizacija kao niti za kadar koji postavlja”, pobrojala niz: Lovro Kuščević, Goran Marić, Milan Kujundžić, Martina Dalić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Darko Horvat, Damir Krstičević, Josip Aladrović, Ivan Paladina. “Ovo je nažalost samo vrh sante leda HDZ-ove sistemske kapitalističke korupcije i ne treba očekivati da je premijera zbog ovoga sram jer preduvjet za članstvo u HDZ-u je obraz debel ko đon”, kaže Peović. Ni slova da bih ja dodala.

ČETVRTAK: Vražja čestica

Znanstvenici CERN-a, Europskog centra za istraživanje fizike u Švicarskoj, ovih će dana pokrenuti Veliki hadronski sudarač (LHC), isti onaj stroj koji je pronašao tzv. božju česticu, Higgsov bozon.

Agencije prenose da će fizičari ovaj put pokušati otkriti nevidljivu tamnu materiju koja čini 84 posto svemira i povezuje galaksije, ali je njezina priroda još nepoznata. Ne znam jesu li im već rekli da bi tamnu materiju trebali potražiti na ovim prostorima, u nekadašnjim hodnicima tajnih službi jer povezuje sustave i čini tri četvrtine našeg svemira. “Drastično ćemo povećati broj sudara, a time i vjerojatnost novih otkrića”, uvjereni su znanstvenici CERN-a. Evo su se u nas sudarali vodeći ljudi u zemlji, nikad silnije i luđe, rezultat bi trebao biti barem vražja čestica.

Dijareja, karijes, sramota, štetočina, patološki lažljivac, kremljenko, sitna hulja, banda, žvake, smrad, ambasadorčići i uskrsni zečići, udbaški nasljednici, ružni, prljavi, zli... Čak je Milanović iz ladice izvukao Sabu i njegovu ženu. Čega smo se naslušali ove dane, stvarno nismo odavno.

Milanoviću u aferi “pomilovanje” prijeti da izgubi birače među krajnjom desnicom jer su targetirali upravo njega kao inicijatora akcije i generalskog pisma. Kako mu hitno treba da ih zadrži, što je vidjivo iz svake rečenice poput one o Plenkoviću kao sinu udbaša i udbašu druge generacije, o Pupovcu koji je iz partijske škole došao na fakultet, a svi koji su nešto nekada značili imali su veze s UDBA-om, pa i Račan... I to sve čuli smo u dane kada se odaje počast žrtvama Jasenovca i, ako ćemo pošteno, svake godine u dane obljetnice svirepih ubojstava u tom logoru, u nas se u javnom prostoru pojave grozote.

PETAK: Tone droge

Dan ranije nakon priloga s izjavama Milanovića i Plenkovića, pa s izjavama o tim izjavama, nekako mi je u kasno poslijepodne legao razgovor kolege Ilije Jandrića sa Slavkom Sakomanom na N1.

Mada je u nekom trenutku njegovo gostovanje u studiju djelovalo kao odmak u ekologiju, pažljivim slušanjem moglo se razumjeti da je konzumiranje droge iz godine u godinu u dramatičnom porastu i to prije pandemije COVID​-a. “Nitko ne razumije što znači strpati u mozgove naših mladih na tone droge u posljednjih pet do šest godina. Radi se o desecima tisuća mladih koji su kontaminirani drogama, ali i ljudima koji imaju vlastitu djecu. Čak je i nekoliko liječničkih obitelji gdje su roditelji na kokainu zabrijali, postali čudni. Obitelji su destabilizirane...”, govorio je naš umirovljeni stručnjak za bolesti ovisnosti. “Neshvatljivo mi je da političari šute o tome”, zgrožen je.

E pa nama je shvatljivo. Jer i sami su na nekim drogama, više nema sumnje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/je-li-udba-stvarno-nasa-sudba-nema-tog-domestosa-koji-ce-pocistiti-razne-spije-uhode-lopuze-protuhe-hulje-mutikase-protuve-gnjide-i-usi-1186442 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2fcf75f34d61e45951504374a15e2f797737205 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nema+tog+Domestosa+koji+%C4%87e+po%C4%8Distiti+razne+%C5%A1pije%2C+uhode%2C+lopu%C5%BEe%2C+protuhe%2C+hulje%2C+mutika%C5%A1e%2C+protuve%2C+gnjide+i+u%C5%A1i...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fje-li-udba-stvarno-nasa-sudba-nema-tog-domestosa-koji-ce-pocistiti-razne-spije-uhode-lopuze-protuhe-hulje-mutikase-protuve-gnjide-i-usi-1186442 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fje-li-udba-stvarno-nasa-sudba-nema-tog-domestosa-koji-ce-pocistiti-razne-spije-uhode-lopuze-protuhe-hulje-mutikase-protuve-gnjide-i-usi-1186442 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES RADNOG TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRETRES RADNOG TJEDNA

Nema tog Domestosa koji će počistiti razne špije, uhode, lopuže, protuhe, hulje, mutikaše, protuve, gnjide i uši...

Piše Silvana Uzinić
22. travnja 2022. - 17:34

Cijeli ovaj tjedan zagađen je pričom koju je iniciralo jedno potencijalno pomilovanje i, kako čujem, nekima pokvarilo čak i ribu na Veliki petak. Meni je, kao vjerujem i većini ostalih u ovoj zemlji, crni rižot taj dan dobro pao, a ništa me od te priče nije uzdrmalo niti jedan od dana koji su uslijedili.

Dapače, izuzetno je zabavno kad se na jednoj strani tribine, i to onoj koja igra za tebi protivnički tim, potuku navijači. Udri jače manijače, ubio te grom! I tako smo slušali i gledali političare i generale iz dana u dan, toliko se sve rasplamsalo da je bilo sasvim očekivano da na žurku stigne glavni frajer s Pantovčaka i već s vrata podigne decibele i cijelu ekipu na noge. Udri manijače, al’ kažem jače, to ne može sva’k...

PONEDJELJAK:

Pismo generala

Mirno sam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:32