stdClass Object ( [id] => 1363219 [title] => Je li norveški model služenja vojnog roka idealno rješenje za Hrvatsku, tko bi bio obuhvaćen novačenjem, na koliko dugo? [alias] => je-li-norveski-model-sluzenja-vojnog-roka-idealno-rjesenje-za-hrvatsku-tko-bi-bio-obuhvacen-novacenjem-na-koliko-dugo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najave po kojima Hrvatska sigurno vraća vojni rok ostavljaju brojna otvorena pitanja. Najvažnije je kakav ćemo model izabrati.

O tome sve zna dr. sc. Goran Žanko, iskusni vojni analitičar s bogatim iskustvom iz NATO-a koji je analizirao modele novačenja i njihove učinkovitosti u zapadnim zemljama. O svemu Žanko kaže:

– Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država iz uljuljanosti u koju su pali tijekom bipolarne ravnoteže na globalnoj razini. Višedesetljetna nedostatna ulaganja u sustave obrane i popularizaciju vojnog poziva sada ih smješta pred nimalo smirujuću sliku sirove stvarnosti.

Preko noći su se počeli propitivati modeli učinkovite transformacije vojnog sustava pri čemu polaze od pripadnosti NATO-u i EU-u te vjerovanja da će SAD i nakon izbora ove godine biti neupitni lider i potpora članicama Saveza. Kod nas se, pogrešno, polazi od unaprijed određenog krutog vremenskog intervala trajanja obuke dragovoljaca i/ili mogućeg ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka – kaže uvodno dr. Žanko, naglašavajući kako jednostavni primjenjivi potpuni copy-paste model ne postoji, nego i sve prednosti i probleme s kojima se države suočavaju.

Evo njegove analize:

SKANDINAVSKE ZEMLJE

Za razliku od Finske i njenog, po mnogim značajkama klasičnog modela iz vremena Hladnog rata, u kojem se sve muškarce s navršenih 18 godine poziva na služenje vojnog roka u trajanju od 165, 255 ili 347 dana (27.000 ročnika što predstavlja 80 posto od mogućeg godišnjeg kontingenta), druge skandinavske zemlje imaju zanimljiviji, inovativniji pristup. Pristup koji je opravdano privukao pažnju mnogih europskih država.

NORVEŠKA

– Ima model prema kojem je obvezno služenje vojnog roka za sve građane s navršenih osamnaest godina (žene uključene od 2015.; prvi slučaj u NATO-u). Proces regrutacije ima dvije faze. U prvoj svi kandidati iz godišnjeg kontingenta prethodno dobivaju upitnik u kojem se izjašnjavaju o svom tjelesnom i psihičkom zdravstvenom stanju, mogućoj prethodnoj osuđivanosti te, ne manje značajno, žele li, ili ne žele, služiti u oružanim snagama kao vojni obveznik.

Na temelju dobivenih odgovora od oko 60.000 mladih, oba spola, koji čine godišnji vojni kontingent, bira se oko 17.500 najmotiviranijih, kao i onih koji najviše odgovaraju specifičnim potrebama oružanih snaga.

Druga faza postupka uključuje liječnički pregled, razne testove psiho-sposobnosti i niz fizičkih testova kojima se dodjeljuje ocjena od jedan do devet. Na kraju procesa oko 8000 mladih ljudi (13 posto godišnjeg kontingenta), od kojih su dvije trećine muškarci, bude unovačeno. Izabrani potom dobivaju službenu obavijest o postrojbi u koju su raspoređeni te datum kada će se morati javiti za početak službe.

Iduća selekcija se provodi nakon osam tjedana praktične, fizički intenzivne usmjerene temeljne obuke s korištenjem oružja, svladavanja borbenih tehnika i provjera.

Trajanje službe od 19 mjeseci je najduže u Skandinaviji. Prvih dvanaest mjeseci provodi se na temeljnim dužnostima, a, potom, preostalih sedam, upućuje na intenzivnu obuku, sudjelovanje u velikim vježbama ili razdoblja službe za posebne krize ili nesreće. Ostaju u pričuvnom sastavu do navršene 44. godine života.

Sadašnji model obveznog služenja vojnog roka vrlo je popularan među različitim slojevima stanovništva i za mnoge je mlade ljude izbor za vojnu službu potvrda snažnog patriotizma, izvor ponosa i osobnog prestiža, dodana vrijednost u CV (životopis).

---

image

Dr. Goran Žanko s časnicima NATO snaga

Privatni Album
---

ŠVEDSKA

– Ukinula je obvezno služenje vojnog roka 2010., te ga ponovno, pod jakim uplivom norveškog modela, vratila 2018. godine, za mlade rođene nakon 1999. godine. Svi državljani oba spola dužni su, nakon navršenih 18 godina, ispuniti online obrazac, odgovarajući na pitanja koja se odnose na njihovo fizičko i mentalno zdravstveno stanje, razinu postignutog školskog obrazovanja, vlastite interese i osobine ličnosti te pritom moraju izraziti osobnu ocjenu sposobnosti za vojnu službu.

Na temelju dobivenih odgovora, služba za regrutaciju godišnje poziva oko 13.000 mogućih kandidata, odabranih zbog njihove motivacije i potencijalnog interesa za vojni svijet, od godišnjeg kontingenta od gotovo 100.000 mladih ljudi. Od njih će daljnjom selekcijom odabrati oko 4000 (4 posto godišnjeg kontingenta, više od četiri petine su muškarci) koji će biti pozvani na služenje.

Svatko ima priliku dragovoljno se pridružiti i služiti u određenoj ulozi ako je fizički spreman. Cijeli proces ima za cilj svesti na najmanju moguću mjeru broj mladih koji su protiv svoje volje prisiljeni služiti vojni rok, što je cilj koji je sada uvelike ostvaren. Vojni rok traje od 9 do 12 mjeseci. Nakon završetka službe vojni obveznik se poziva na osvježavanje profesionalnih znanja i vještina do svoje četrdeset i sedme godine.

DANSKA

– Prema svom zakonodavstvu predviđa obveznu vojnu službu u trajanju od četiri do dvanaest mjeseci. Za sada su žene isključene, ali se mogu dragovoljno prijaviti. Prema zadnjim javnim istupanjima vladinih dužnosnika postoje izgledi da se uskoro oba spola izjednače po navedeno.

Nakon obveznog liječničkog pregleda svi sposobni i djelomično sposobni dobivaju svoj osobni broj. Potom se kao u igrama na sreću, od njih 36.000, izvuku brojevi njih 8000 koji podliježu vojnom roku, dok ostali, u mirnodopskim uvjetima, neće biti pozivani. Gotovo svi danski ročnici dragovoljno se odlučuju na vojni rok. Obveznici se raspoređuju na pet godina u pričuvne postrojbe, u koje se moraju javiti u slučaju mobilizacije.

---

image

Ruski napad na Ukrajinu razotkrio je i vojnu zapuštenost Zapada

Afp
---

DRUGE EUROPSKE ZEMLJE I SAD

NJEMAČKA

– Pokrenuta je politička rasprava o potrebi uvođenja obveznog vojnog roka koji je ukinut 2011. godine. Bilo je za očekivati da će se u trojnoj političkoj eliti koja vodi zemlju zauzeti tvrdi suprotni stavovi. Dok je za njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa "bila pogreška ukinuti obvezni vojni rok", za povjerenicu za obranu Evu Högl rasprava o obveznom vojnom roku je samo "teorijska rasprava, rasprava o duhovima".

Uz sve političke razlike, brojni kritičari se slažu da nema dobrog razloga da se ponovno uvede obvezni vojni rok jer nema okružnih ureda za medicinski pregled, nema vojne opreme za obuku ročnika, niti instruktora koji bi to praktično proveli te ne postoji plan za novačenje za godišnji kontingent od 700.000 mladića i djevojaka. Potrebne su dvoznamenkaste milijarde u doprinosima da se ponovno pokrene vojnički aparat.

Za bolje razumijevanje raskoraka želja i mogućnosti potrebno je ukazati na neke pokazatelje istraživanjem javnog mišljenja koje je proveo YouGov (2023.), a objavio tjednik Die Zeit.

Podaci proizišli iz uzorka od 2000 punoljetnih njemačkih državljana otkrivaju da je samo 11 posto Nijemaca spremno braniti svoju zemlju oružjem, ako bi bila napadnuta, od čega bi se samo njih pet posto dragovoljno prijavilo, a njih šest posto očekuje poziv u slučaju rata i obuku za nacionalnu obranu, svoj uobičajeni život koliko god je to moguće nastojalo bi nastaviti njih 33 posto, dok bi 24 posto u slučaju rata što prije napustilo Njemačku. U slučaju rata zemlju bi napustilo više mladih nego starijih.

ITALIJA

– Od 1986. godine pokrenula je procedure za prijem dragovoljaca u profesionalni sastav. Na koncu je došlo do političkog prihvaćanja obrambenog modela koji se u potpunosti temelji na volontiranju, prema zakonu od 14. studenoga 2000. koji je suspendirao korištenje obveznog vojnog roka počevši od 1. siječnja 2007. godine.

Naknadno je provedena revizija kriterija za zapošljavanje dragovoljaca u postrojbama, usvajajući metode i rješenja koja mogu osigurati adekvatan odgovor na tri različita problema: odabir prikladnijih i motiviranih kandidata, smanjenje, ako je moguće, prosječne dobi onih s diplomom te umanjiti nesigurnost razvoja karijere nakon zapošljavanja.

Prema reformi prepoznate su dva profila službe. Prvi, za početne dužnost, na tri godine uz općenito poboljšanje ekonomskog tretmana koji uključuju i paušalno priznavanje prekovremenog rada. Nakon navršenih dvanaest mjeseci službe, te da nisu stariji od 25 godina, mogu sudjelovati u natječajima za pristup početnim karijerama u policijskim snagama. Za sada je osigurano 70 posto mjesta u karabinjerima i financijskoj policiji, 60 posto u zatvorskoj policiji i 45 posto u državnoj policiji te u Nacionalnoj vatrogasnoj brigadi.

---

image

Dr. Goran Žanko: Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država

Privatni Album
---

GRČKA

– Ide u smjeru primjene modela skandinavskih zemalja u cilju kvalitetnog vođenja i planiranja godišnjeg priljeva ročnika, prateći ih i educirajući još od srednje školske dobi, ujedno i primjeni selekcijskog sustava Izraela, kako bi se bolje poklopile sposobnosti s rasporedom. Sadašnja grčka vlada podupire taj smjer.

Cilj je dostići kvalitetu koja će nadomjestiti kvantitetu, omogućiti vojnicima dulji profesionalni staž te povećati pričuvni sastav. Prvo, tako da postrojbe na prvoj crti imaju puno ljudstvo i da mogu usmjeriti dovoljno vremena na visoko kvalitetan trening.

Vojni rok treba zadržati svoju dragovoljnu narav, a pravilo bi trebalo biti takvo da žene mogu obnašati bilo koju funkciju, osim ako ne postoje objektivni preduvjeti da je žene ne mogu ispuniti.

VELIKA BRITANIJA

– Vojni rok je ukinut 1960. godine prelaskom na oružane snage sastavljene isključivo od dragovoljnih profesionalaca. Nakon alarmantnih podataka o padu novačenja u oružane snage, zabilježenog zadnje dvije godine, što se poklapa s početkom rata koji je Rusija nametnula Ukrajini, u Londonu se sve otvorenije govori o povratku na obvezni vojni rok.

Više od 14.000 muškaraca i žena napustilo je oružane snage u posljednje dvije godine. Razlozi za izlazak iz sustava za razdoblje do 2021. mogli bi biti nedostatna primanja, nemogućnost napredovanja u karijeri te povoljnije mogućnosti koje nudi civilno tržište rada.

Zadnje dvije godine taj nepovoljni trend se nastavio uz isticanje rata u Ukrajini kao povod za mogućnost, prema izjavama političara, da britanske snage borbeno djeluju u Europi ili da se, prema najcrnjim scenarijima, uključe u rat protiv Rusije. Ministar obrane Wallace je u više navrata u svojim javnim nastupima naglašavao prednost skandinavskog modela te potrebu ponovnog uvođenja vojnog roka.

SAD

– Problem s popunom novim osobljem se osjeća i u SAD-u. Prema ABC Newsu samo devet posto mladih ljudi ima interes za vojnu službu. Samo 23 posto kontingenta od 17 do 24 godine starosti ispunjava uvjete za službu.

Za primjer se mogu navesti pokazatelji jednog od najuspješnijih središta za novačenje, onog u Sjevernoj Karolini, u kojem je 2022. godine, prema podacima Pentagona, od 7200 prijavljenih kandidata ispit obrazovanja prošlo samo 56 posto, te od 3800 kandidata upućenih na zdravstveni pregled samo 74 posto ili njih 2800. Na razini SAD-a, u prošloj godini, očekivani broj od 60.000 novaka nije dostignut za 15.000.

Za američku vojsku u fokusu je regrutiranje visokokvalitetnog osoblja bez snižavanja standarda uz stvaranje niza povoljnosti za one koji žele služiti, kako bi ispunili uvjete za novačenje.

U zaključku, dr. Goran Žanko ističe kako je potrebno osigurati službu sposobnu za motivaciju, prijem i popunu OS osobljem kojima će biti dodijeljene zadaće druge crte, koje će se aktivirati u slučaju krize ili ozbiljnog izvanrednog stanja.

Što želimo? Model prema kojem je dano povjerenje profesionalnim dobrovoljnim pričuvnim sastavnicama, poput Nacionalne garde SAD-a, Britanske teritorijalne vojske, za nas je neprovediv.

Žanku je bliži model koji se primjenjuje u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, u kojem je promijenjen odnos između pojedinca i vojne institucije. Ročnik se doživljava i ocjenjuje kao građanin s punim pravima koji dragovoljno pristupa selekcijskom postupku.

Vojnik obveznik predstavlja važan resurs za oružane snage te vrijeme koje provede na služenju vojnog roka, na dužnosti u skladu sa svojim psiho-fizičkim mogućnostima, spolu i specifičnim znanjima, predstavlja potpuno funkcionalno ulaganje, kako za pojedinca tako i za ustrojbenu cjelinu kojoj je dodijeljen. Da, to bi trebao biti naš interes uz uvažavanja naših specifičnosti.

Samo dostatne motivirane snage, suvremena oprema i sustavi, osigurana stalna financijska sredstva uz političko jedinstvo i pripadnost Savezu mogu biti učinkovit čimbenik odvraćanja i mirnodopskog razvoja Hrvatske, zaključuje dr. Goran Žanko. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBRANA I ZAŠTITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OBRANA I ZAŠTITA 2 0 12241 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-12 09:44:55 [created_by] => 3106 [created_by_alias] => Damir Dukić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-12 10:05:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-12 10:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li norveški model služenja vojnog roka idealno rješenje za Hrvatsku, tko bi bio obuhvaćen novačenjem, na koliko dugo? page_title=Je li norveški model služenja vojnog roka idealno rješenje za Hrvatsku, tko bi bio obuhvaćen novačenjem, na koliko dugo? [metakey] => vojni rok, oružane snage, skandinavski model, NATO [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/12\/19498772.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26542534.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26542535.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26481328.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010dizmi\u0106\/Cropix","Privatni Album","Privatni Album","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Skandinavske zemlje imaju vojni rok koji u prosjeku traje godinu dana, ali pozivaju samo one koji su zainteresirani za slu\u017eenje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr. Goran \u017danko s \u010dasnicima NATO snaga<\/p>","

Dr. Goran \u017danko: Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su politi\u010dku elitu europskih dr\u017eava<\/p>","

Ruski napad na Ukrajinu razotkrio je i vojnu zapu\u0161tenost Zapada<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1083","hd_19498772_1920.jpg":"1920x1080","k_19498772_1280.jpg":"1280x1280","k_19498772_1024.jpg":"1024x1024","k_19498772_640.jpg":"640x640","k_19498772_480.jpg":"480x480","k_19498772_340.jpg":"340x340","k_19498772_220.jpg":"220x220","o_19498772_1280.jpg":"1280x722","o_19498772_1024.jpg":"1024x577","o_19498772_640.jpg":"640x361","o_19498772_480.jpg":"480x270","o_19498772_340.jpg":"340x191","o_19498772_220.jpg":"220x124","h_19498772_1280.jpg":"1280x854","h_19498772_1024.jpg":"1024x683","h_19498772_640.jpg":"640x427","h_19498772_480.jpg":"480x320","h_19498772_340.jpg":"340x227","h_19498772_220.jpg":"220x147","pp_19498772_1280.jpg":"1280x1628","pp_19498772_1024.jpg":"1024x1303","pp_19498772_640.jpg":"640x814","pp_19498772_480.jpg":"480x611","pp_19498772_340.jpg":"340x432","pp_19498772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26542534_1920.jpg":"1920x1080","k_26542534_1280.jpg":"1280x1280","k_26542534_1024.jpg":"1024x1024","k_26542534_640.jpg":"640x640","k_26542534_480.jpg":"480x480","k_26542534_340.jpg":"340x340","k_26542534_220.jpg":"220x220","o_26542534_1280.jpg":"1280x960","o_26542534_1024.jpg":"1024x768","o_26542534_640.jpg":"640x480","o_26542534_480.jpg":"480x360","o_26542534_340.jpg":"340x255","o_26542534_220.jpg":"220x165","h_26542534_1280.jpg":"1280x854","h_26542534_1024.jpg":"1024x683","h_26542534_640.jpg":"640x427","h_26542534_480.jpg":"480x320","h_26542534_340.jpg":"340x227","h_26542534_220.jpg":"220x147","pp_26542534_1280.jpg":"1280x1628","pp_26542534_1024.jpg":"1024x1303","pp_26542534_640.jpg":"640x814","pp_26542534_480.jpg":"480x611","pp_26542534_340.jpg":"340x432","pp_26542534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1167x1690","hd_26542535_1920.jpg":"1920x1080","k_26542535_1280.jpg":"1280x1280","k_26542535_1024.jpg":"1024x1024","k_26542535_640.jpg":"640x640","k_26542535_480.jpg":"480x480","k_26542535_340.jpg":"340x340","k_26542535_220.jpg":"220x220","o_26542535_1280.jpg":"1280x1853","o_26542535_1024.jpg":"1024x1482","o_26542535_640.jpg":"640x926","o_26542535_480.jpg":"480x695","o_26542535_340.jpg":"340x492","o_26542535_220.jpg":"220x318","h_26542535_1280.jpg":"1280x854","h_26542535_1024.jpg":"1024x683","h_26542535_640.jpg":"640x427","h_26542535_480.jpg":"480x320","h_26542535_340.jpg":"340x227","h_26542535_220.jpg":"220x147","pp_26542535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26542535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26542535_640.jpg":"640x814","pp_26542535_480.jpg":"480x611","pp_26542535_340.jpg":"340x432","pp_26542535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26481328_1920.jpg":"1920x1080","k_26481328_1280.jpg":"1280x1280","k_26481328_1024.jpg":"1024x1024","k_26481328_640.jpg":"640x640","k_26481328_480.jpg":"480x480","k_26481328_340.jpg":"340x340","k_26481328_220.jpg":"220x220","o_26481328_1280.jpg":"1280x852","o_26481328_1024.jpg":"1024x681","o_26481328_640.jpg":"640x426","o_26481328_480.jpg":"480x319","o_26481328_340.jpg":"340x226","o_26481328_220.jpg":"220x146","h_26481328_1280.jpg":"1280x854","h_26481328_1024.jpg":"1024x683","h_26481328_640.jpg":"640x427","h_26481328_480.jpg":"480x320","h_26481328_340.jpg":"340x227","h_26481328_220.jpg":"220x147","pp_26481328_1280.jpg":"1280x1628","pp_26481328_1024.jpg":"1024x1303","pp_26481328_640.jpg":"640x814","pp_26481328_480.jpg":"480x611","pp_26481328_340.jpg":"340x432","pp_26481328_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14997282 Threads: 6 Questions: 3150390395 Slow queries: 7031564 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234966956 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/je-li-norveski-model-sluzenja-vojnog-roka-idealno-rjesenje-za-hrvatsku-tko-bi-bio-obuhvacen-novacenjem-na-koliko-dugo-1363219 [printLink] => /vijesti/hrvatska/je-li-norveski-model-sluzenja-vojnog-roka-idealno-rjesenje-za-hrvatsku-tko-bi-bio-obuhvacen-novacenjem-na-koliko-dugo-1363219?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289636 [name] => vojni rok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-rok [link] => /tag/vojni-rok ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331587 [name] => oružane snage [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oruzane-snage [link] => /tag/oruzane-snage ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676106 [name] => skandinavski model [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-02 13:42:31 [main_article_id] => 0 [alias] => skandinavski-model [link] => /tag/skandinavski-model ) [3] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBRANA I ZAŠTITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li norveški model služenja vojnog roka idealno rješenje za Hrvatsku, tko bi bio obuhvaćen novačenjem, na koliko dugo? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3106 [name] => Damir Dukić [username] => damir-duki [email] => damir-duki@sd.hr [password] => $2y$10$4XvR0CHZNNZ5LlpJtKt2ceBnaerCvA8MOcQ0FU3.rh67lDxCnMgC2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-dukic-3106 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1624 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5af86cdb1f16fd1182b9bebdf0fca239?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/19498772.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante čizmiĆ/Cropix [mainImageDesc] =>

Skandinavske zemlje imaju vojni rok koji u prosjeku traje godinu dana, ali pozivaju samo one koji su zainteresirani za služenje

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/19498772.jpg [title] => Ante čizmiĆ/Cropix

Skandinavske zemlje imaju vojni rok koji u prosjeku traje godinu dana, ali pozivaju samo one koji su zainteresirani za služenje

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26542534.jpg [title] => Privatni Album

Dr. Goran Žanko s časnicima NATO snaga

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26542535.jpg [title] => Privatni Album

Dr. Goran Žanko: Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26481328.jpg [title] => Afp

Ruski napad na Ukrajinu razotkrio je i vojnu zapuštenost Zapada

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Najave po kojima Hrvatska sigurno vraća vojni rok ostavljaju brojna otvorena pitanja. Najvažnije je kakav ćemo model izabrati.

O tome sve zna dr. sc. Goran Žanko, iskusni vojni analitičar s bogatim iskustvom iz NATO-a koji je analizirao modele novačenja i njihove učinkovitosti u zapadnim zemljama. O svemu Žanko kaže:

– Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država iz uljuljanosti u koju su pali tijekom bipolarne ravnoteže na globalnoj razini. Višedesetljetna nedostatna ulaganja u sustave obrane i popularizaciju vojnog poziva sada ih smješta pred nimalo smirujuću sliku sirove stvarnosti.

Preko noći su se počeli propitivati modeli učinkovite transformacije vojnog sustava pri čemu polaze od pripadnosti NATO-u i EU-u te vjerovanja da će SAD i nakon izbora ove godine biti neupitni lider i potpora članicama Saveza. Kod nas se, pogrešno, polazi od unaprijed određenog krutog vremenskog intervala trajanja obuke dragovoljaca i/ili mogućeg ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka – kaže uvodno dr. Žanko, naglašavajući kako jednostavni primjenjivi potpuni copy-paste model ne postoji, nego i sve prednosti i probleme s kojima se države suočavaju.

Evo njegove analize:

SKANDINAVSKE ZEMLJE

Za razliku od Finske i njenog, po mnogim značajkama klasičnog modela iz vremena Hladnog rata, u kojem se sve muškarce s navršenih 18 godine poziva na služenje vojnog roka u trajanju od 165, 255 ili 347 dana (27.000 ročnika što predstavlja 80 posto od mogućeg godišnjeg kontingenta), druge skandinavske zemlje imaju zanimljiviji, inovativniji pristup. Pristup koji je opravdano privukao pažnju mnogih europskih država.

NORVEŠKA

– Ima model prema kojem je obvezno služenje vojnog roka za sve građane s navršenih osamnaest godina (žene uključene od 2015.; prvi slučaj u NATO-u). Proces regrutacije ima dvije faze. U prvoj svi kandidati iz godišnjeg kontingenta prethodno dobivaju upitnik u kojem se izjašnjavaju o svom tjelesnom i psihičkom zdravstvenom stanju, mogućoj prethodnoj osuđivanosti te, ne manje značajno, žele li, ili ne žele, služiti u oružanim snagama kao vojni obveznik.

Na temelju dobivenih odgovora od oko 60.000 mladih, oba spola, koji čine godišnji vojni kontingent, bira se oko 17.500 najmotiviranijih, kao i onih koji najviše odgovaraju specifičnim potrebama oružanih snaga.

Druga faza postupka uključuje liječnički pregled, razne testove psiho-sposobnosti i niz fizičkih testova kojima se dodjeljuje ocjena od jedan do devet. Na kraju procesa oko 8000 mladih ljudi (13 posto godišnjeg kontingenta), od kojih su dvije trećine muškarci, bude unovačeno. Izabrani potom dobivaju službenu obavijest o postrojbi u koju su raspoređeni te datum kada će se morati javiti za početak službe.

Iduća selekcija se provodi nakon osam tjedana praktične, fizički intenzivne usmjerene temeljne obuke s korištenjem oružja, svladavanja borbenih tehnika i provjera.

Trajanje službe od 19 mjeseci je najduže u Skandinaviji. Prvih dvanaest mjeseci provodi se na temeljnim dužnostima, a, potom, preostalih sedam, upućuje na intenzivnu obuku, sudjelovanje u velikim vježbama ili razdoblja službe za posebne krize ili nesreće. Ostaju u pričuvnom sastavu do navršene 44. godine života.

Sadašnji model obveznog služenja vojnog roka vrlo je popularan među različitim slojevima stanovništva i za mnoge je mlade ljude izbor za vojnu službu potvrda snažnog patriotizma, izvor ponosa i osobnog prestiža, dodana vrijednost u CV (životopis).

---

image

Dr. Goran Žanko s časnicima NATO snaga

Privatni Album
---

ŠVEDSKA

– Ukinula je obvezno služenje vojnog roka 2010., te ga ponovno, pod jakim uplivom norveškog modela, vratila 2018. godine, za mlade rođene nakon 1999. godine. Svi državljani oba spola dužni su, nakon navršenih 18 godina, ispuniti online obrazac, odgovarajući na pitanja koja se odnose na njihovo fizičko i mentalno zdravstveno stanje, razinu postignutog školskog obrazovanja, vlastite interese i osobine ličnosti te pritom moraju izraziti osobnu ocjenu sposobnosti za vojnu službu.

Na temelju dobivenih odgovora, služba za regrutaciju godišnje poziva oko 13.000 mogućih kandidata, odabranih zbog njihove motivacije i potencijalnog interesa za vojni svijet, od godišnjeg kontingenta od gotovo 100.000 mladih ljudi. Od njih će daljnjom selekcijom odabrati oko 4000 (4 posto godišnjeg kontingenta, više od četiri petine su muškarci) koji će biti pozvani na služenje.

Svatko ima priliku dragovoljno se pridružiti i služiti u određenoj ulozi ako je fizički spreman. Cijeli proces ima za cilj svesti na najmanju moguću mjeru broj mladih koji su protiv svoje volje prisiljeni služiti vojni rok, što je cilj koji je sada uvelike ostvaren. Vojni rok traje od 9 do 12 mjeseci. Nakon završetka službe vojni obveznik se poziva na osvježavanje profesionalnih znanja i vještina do svoje četrdeset i sedme godine.

DANSKA

– Prema svom zakonodavstvu predviđa obveznu vojnu službu u trajanju od četiri do dvanaest mjeseci. Za sada su žene isključene, ali se mogu dragovoljno prijaviti. Prema zadnjim javnim istupanjima vladinih dužnosnika postoje izgledi da se uskoro oba spola izjednače po navedeno.

Nakon obveznog liječničkog pregleda svi sposobni i djelomično sposobni dobivaju svoj osobni broj. Potom se kao u igrama na sreću, od njih 36.000, izvuku brojevi njih 8000 koji podliježu vojnom roku, dok ostali, u mirnodopskim uvjetima, neće biti pozivani. Gotovo svi danski ročnici dragovoljno se odlučuju na vojni rok. Obveznici se raspoređuju na pet godina u pričuvne postrojbe, u koje se moraju javiti u slučaju mobilizacije.

---

image

Ruski napad na Ukrajinu razotkrio je i vojnu zapuštenost Zapada

Afp
---

DRUGE EUROPSKE ZEMLJE I SAD

NJEMAČKA

– Pokrenuta je politička rasprava o potrebi uvođenja obveznog vojnog roka koji je ukinut 2011. godine. Bilo je za očekivati da će se u trojnoj političkoj eliti koja vodi zemlju zauzeti tvrdi suprotni stavovi. Dok je za njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa "bila pogreška ukinuti obvezni vojni rok", za povjerenicu za obranu Evu Högl rasprava o obveznom vojnom roku je samo "teorijska rasprava, rasprava o duhovima".

Uz sve političke razlike, brojni kritičari se slažu da nema dobrog razloga da se ponovno uvede obvezni vojni rok jer nema okružnih ureda za medicinski pregled, nema vojne opreme za obuku ročnika, niti instruktora koji bi to praktično proveli te ne postoji plan za novačenje za godišnji kontingent od 700.000 mladića i djevojaka. Potrebne su dvoznamenkaste milijarde u doprinosima da se ponovno pokrene vojnički aparat.

Za bolje razumijevanje raskoraka želja i mogućnosti potrebno je ukazati na neke pokazatelje istraživanjem javnog mišljenja koje je proveo YouGov (2023.), a objavio tjednik Die Zeit.

Podaci proizišli iz uzorka od 2000 punoljetnih njemačkih državljana otkrivaju da je samo 11 posto Nijemaca spremno braniti svoju zemlju oružjem, ako bi bila napadnuta, od čega bi se samo njih pet posto dragovoljno prijavilo, a njih šest posto očekuje poziv u slučaju rata i obuku za nacionalnu obranu, svoj uobičajeni život koliko god je to moguće nastojalo bi nastaviti njih 33 posto, dok bi 24 posto u slučaju rata što prije napustilo Njemačku. U slučaju rata zemlju bi napustilo više mladih nego starijih.

ITALIJA

– Od 1986. godine pokrenula je procedure za prijem dragovoljaca u profesionalni sastav. Na koncu je došlo do političkog prihvaćanja obrambenog modela koji se u potpunosti temelji na volontiranju, prema zakonu od 14. studenoga 2000. koji je suspendirao korištenje obveznog vojnog roka počevši od 1. siječnja 2007. godine.

Naknadno je provedena revizija kriterija za zapošljavanje dragovoljaca u postrojbama, usvajajući metode i rješenja koja mogu osigurati adekvatan odgovor na tri različita problema: odabir prikladnijih i motiviranih kandidata, smanjenje, ako je moguće, prosječne dobi onih s diplomom te umanjiti nesigurnost razvoja karijere nakon zapošljavanja.

Prema reformi prepoznate su dva profila službe. Prvi, za početne dužnost, na tri godine uz općenito poboljšanje ekonomskog tretmana koji uključuju i paušalno priznavanje prekovremenog rada. Nakon navršenih dvanaest mjeseci službe, te da nisu stariji od 25 godina, mogu sudjelovati u natječajima za pristup početnim karijerama u policijskim snagama. Za sada je osigurano 70 posto mjesta u karabinjerima i financijskoj policiji, 60 posto u zatvorskoj policiji i 45 posto u državnoj policiji te u Nacionalnoj vatrogasnoj brigadi.

---

image

Dr. Goran Žanko: Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država

Privatni Album
---

GRČKA

– Ide u smjeru primjene modela skandinavskih zemalja u cilju kvalitetnog vođenja i planiranja godišnjeg priljeva ročnika, prateći ih i educirajući još od srednje školske dobi, ujedno i primjeni selekcijskog sustava Izraela, kako bi se bolje poklopile sposobnosti s rasporedom. Sadašnja grčka vlada podupire taj smjer.

Cilj je dostići kvalitetu koja će nadomjestiti kvantitetu, omogućiti vojnicima dulji profesionalni staž te povećati pričuvni sastav. Prvo, tako da postrojbe na prvoj crti imaju puno ljudstvo i da mogu usmjeriti dovoljno vremena na visoko kvalitetan trening.

Vojni rok treba zadržati svoju dragovoljnu narav, a pravilo bi trebalo biti takvo da žene mogu obnašati bilo koju funkciju, osim ako ne postoje objektivni preduvjeti da je žene ne mogu ispuniti.

VELIKA BRITANIJA

– Vojni rok je ukinut 1960. godine prelaskom na oružane snage sastavljene isključivo od dragovoljnih profesionalaca. Nakon alarmantnih podataka o padu novačenja u oružane snage, zabilježenog zadnje dvije godine, što se poklapa s početkom rata koji je Rusija nametnula Ukrajini, u Londonu se sve otvorenije govori o povratku na obvezni vojni rok.

Više od 14.000 muškaraca i žena napustilo je oružane snage u posljednje dvije godine. Razlozi za izlazak iz sustava za razdoblje do 2021. mogli bi biti nedostatna primanja, nemogućnost napredovanja u karijeri te povoljnije mogućnosti koje nudi civilno tržište rada.

Zadnje dvije godine taj nepovoljni trend se nastavio uz isticanje rata u Ukrajini kao povod za mogućnost, prema izjavama političara, da britanske snage borbeno djeluju u Europi ili da se, prema najcrnjim scenarijima, uključe u rat protiv Rusije. Ministar obrane Wallace je u više navrata u svojim javnim nastupima naglašavao prednost skandinavskog modela te potrebu ponovnog uvođenja vojnog roka.

SAD

– Problem s popunom novim osobljem se osjeća i u SAD-u. Prema ABC Newsu samo devet posto mladih ljudi ima interes za vojnu službu. Samo 23 posto kontingenta od 17 do 24 godine starosti ispunjava uvjete za službu.

Za primjer se mogu navesti pokazatelji jednog od najuspješnijih središta za novačenje, onog u Sjevernoj Karolini, u kojem je 2022. godine, prema podacima Pentagona, od 7200 prijavljenih kandidata ispit obrazovanja prošlo samo 56 posto, te od 3800 kandidata upućenih na zdravstveni pregled samo 74 posto ili njih 2800. Na razini SAD-a, u prošloj godini, očekivani broj od 60.000 novaka nije dostignut za 15.000.

Za američku vojsku u fokusu je regrutiranje visokokvalitetnog osoblja bez snižavanja standarda uz stvaranje niza povoljnosti za one koji žele služiti, kako bi ispunili uvjete za novačenje.

U zaključku, dr. Goran Žanko ističe kako je potrebno osigurati službu sposobnu za motivaciju, prijem i popunu OS osobljem kojima će biti dodijeljene zadaće druge crte, koje će se aktivirati u slučaju krize ili ozbiljnog izvanrednog stanja.

Što želimo? Model prema kojem je dano povjerenje profesionalnim dobrovoljnim pričuvnim sastavnicama, poput Nacionalne garde SAD-a, Britanske teritorijalne vojske, za nas je neprovediv.

Žanku je bliži model koji se primjenjuje u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, u kojem je promijenjen odnos između pojedinca i vojne institucije. Ročnik se doživljava i ocjenjuje kao građanin s punim pravima koji dragovoljno pristupa selekcijskom postupku.

Vojnik obveznik predstavlja važan resurs za oružane snage te vrijeme koje provede na služenju vojnog roka, na dužnosti u skladu sa svojim psiho-fizičkim mogućnostima, spolu i specifičnim znanjima, predstavlja potpuno funkcionalno ulaganje, kako za pojedinca tako i za ustrojbenu cjelinu kojoj je dodijeljen. Da, to bi trebao biti naš interes uz uvažavanja naših specifičnosti.

Samo dostatne motivirane snage, suvremena oprema i sustavi, osigurana stalna financijska sredstva uz političko jedinstvo i pripadnost Savezu mogu biti učinkovit čimbenik odvraćanja i mirnodopskog razvoja Hrvatske, zaključuje dr. Goran Žanko. •

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante čizmiĆ/Cropix Privatni Album Privatni Album Afp
Ante čizmiĆ/Cropix

Skandinavske zemlje imaju vojni rok koji u prosjeku traje godinu dana, ali pozivaju samo one koji su zainteresirani za služenje

 

Privatni Album

Dr. Goran Žanko s časnicima NATO snaga

Privatni Album

Dr. Goran Žanko: Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država

Afp

Ruski napad na Ukrajinu razotkrio je i vojnu zapuštenost Zapada

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/je-li-norveski-model-sluzenja-vojnog-roka-idealno-rjesenje-za-hrvatsku-tko-bi-bio-obuhvacen-novacenjem-na-koliko-dugo-1363219 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=875c92d5acdaba23b3369cddfaf05a7b548cc233 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+norve%C5%A1ki+model+slu%C5%BEenja+vojnog+roka+idealno+rje%C5%A1enje+za+Hrvatsku%2C+tko+bi+bio+obuhva%C4%87en+nova%C4%8Denjem%2C+na+koliko+dugo%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fje-li-norveski-model-sluzenja-vojnog-roka-idealno-rjesenje-za-hrvatsku-tko-bi-bio-obuhvacen-novacenjem-na-koliko-dugo-1363219 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fje-li-norveski-model-sluzenja-vojnog-roka-idealno-rjesenje-za-hrvatsku-tko-bi-bio-obuhvacen-novacenjem-na-koliko-dugo-1363219 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBRANA I ZAŠTITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOBRANA I ZAŠTITA

Je li norveški model služenja vojnog roka idealno rješenje za Hrvatsku, tko bi bio obuhvaćen novačenjem, na koliko dugo?

Piše Damir Dukić
12. veljače 2024. - 11:05
Skandinavske zemlje imaju vojni rok koji u prosjeku traje godinu dana, ali pozivaju samo one koji su zainteresirani za služenje  Ante čizmiĆ/Cropix

Najave po kojima Hrvatska sigurno vraća vojni rok ostavljaju brojna otvorena pitanja. Najvažnije je kakav ćemo model izabrati.

O tome sve zna dr. sc. Goran Žanko, iskusni vojni analitičar s bogatim iskustvom iz NATO-a koji je analizirao modele novačenja i njihove učinkovitosti u zapadnim zemljama. O svemu Žanko kaže:

– Iznenadni konflikti visokog intenziteta, poput rata u Ukrajini, probudili su političku elitu europskih država iz uljuljanosti u koju su pali tijekom bipolarne ravnoteže na globalnoj razini. Višedesetljetna nedostatna ulaganja u sustave obrane i popularizaciju vojnog poziva sada ih smješta pred nimalo smirujuću sliku sirove stvarnosti.

Preko noći su se počeli propitivati modeli učinkovite transformacije vojnog sustava pri čemu polaze od pripadnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:05