StoryEditorOCM
Hrvatskaimamo favorita

Istraživanje otkrilo da Hrvati smatraju kako su Izrael i SAD jednako odgovorni za sukob kao Hamas. A evo koga podržavaju

Piše vijesti sd
21. listopada 2023. - 23:52

U anketi HRT-a HRejting, pokušalo se saznati što hrvatski građani misle o sukobu u Izraelu. Gotovo polovina ispitanih, konkretno 47,5 posto, opisuje taj sukob kao ozbiljan konflikt u kojem stradavaju nevini civili i djeca na obje strane. Za 13 posto anketiranih, izgledalo je samo pitanje vremena kada će se takav sukob dogoditi, dok 12,5 posto vidi ovaj sukob kao geopolitičku igru velikih igrača. Čak 6,5 posto ispitanih nije bilo upoznato s ovim sukobom, ili jednostavno nije bilo zainteresirano za njega. Samo 5 posto anketiranih smatra da bi ovaj sukob mogao imati značajan utjecaj na Europu i svijet u cjelini.

Kada je riječ o određivanju krivca za ovaj sukob, 43 posto ispitanih nije bilo u mogućnosti donijeti zaključak ili nije znalo. Više od 20 posto anketiranih smatra da je odgovoran Hamas. Sjedinjene Američke Države kao krivca vidi gotovo 11 posto ispitanih, a Izrael 9,5 posto. Oko 3,5 posto smatra da je Rusija umiješana, dok 2 posto ispitanih optužuje Palestince za sukob.

Na pitanje koju stranu podržavaju u ovom sukobu, više od polovine anketiranih nije podržavalo ni jednu stranu. Izrael je podržavalo 14 posto ispitanih, dok je 7 posto podržavalo Palestince. Više od 20 posto anketiranih nije znalo ili se nije moglo odlučiti.

Kada je riječ o rješenju za ovaj sukob, 43 posto ispitanih nije bilo u mogućnosti dati konkretan odgovor ili procijeniti što bi to moglo biti. Međutim, 16 posto njih smatra da bi trebalo eliminirati radikalne islamističke organizacije. Jedanaest posto ispitanih vjeruje da bi rješenje moglo biti razmijenjivanje dijelova teritorija kako bi se stvorile dvije kompaktne države - Izrael i Palestina. Devet posto ispitanih smatra da bi rješenje moglo biti podjela na dvije države s postojećim granicama uz podjelu Jeruzalema na izraelski i palestinski dio, dok 7 posto vidi rješenje u podjeli Svete zemlje na židovsku i arapsku državu, pri čemu bi Jeruzalem bio pod međunarodnom upravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:55