stdClass Object ( [id] => 1116992 [title] => Čovjek je umro, a oni se prepucavaju: Luka Bebić tvrdi da je baš on dao ideju za izgradnju mosta, a svjedoci kažu da je ipak prve konkretne korake napravio pokojni Ivan Šprlje! [alias] => iako-luka-bebic-tvrdi-da-je-bas-on-dao-ideju-za-izgradnju-mosta-svjedoci-kazu-da-je-prve-konkretne-korake-ipak-napravio-pokojni-ivan-sprlje-evo-i-jedne-zanimljive-fotografije-iz-tog-vremena [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svi mostovi na svijetu su različiti. Neki su impozantne građevine koje predstavljaju turističke atrakcije, a neki su jednostavni i nisu izvor prevelikog divljenja. Svima je zajedničko da spajaju suprotne strane, premošćuju rijeke i mora, ruše prepreke, brišu granice… Dočekao je tako i krajnji jug Hrvatske svoju poveznicu s ostatkom Hrvatske u vidu najvećeg infrastrukturnog projekta koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u srijedu navečer potpuno spojen od Komarne do Brijeste, piše Dubrovački dnevnik.

San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima tako da njegovo realiziranje nije prošlo lako ni bez problema. Nema osobe koja postojanje Pelješkog mosta ne povezuje s razvojem krajnjeg juga, a neki su ideju spajanja mosta zagovarali desetljećima kroz svoje političko djelovanje.

---

image
Plakat
---

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić zagovara objašnjenje da je sve započelo s njegovom idejom, da je on 1998. prvi u Hrvatskom saboru predložio izgradnju Pelješkog mosta. Na svečanosti spajanja mosta većinom su bili članovi HDZ-a koji su tako zaokružili cijelu priču oko ovog važnog infrastrukturnog projekta - od Bebića kao začetnika do Plenkovića kao realizatora.

No, nitko se nije sjetio pokojnog bivšeg župana Ivana Šprlje koji je umro 2007. godine.

Bivši županijski vijećnik Nikica Šutalo smatra kako je za realizaciju projekta Pelješkog mosta najzaslužniji Šprlje.

- Kada je početkom dvije tisućitih išao u drugi mandat sa sloganom 'Idemo dalje, pouzdano i odgovorno' na plakatima je bio pored njegovog lika grafički prikaz mosta. Pelješki most je bio isključivo njegova ideja, koja je i prije postojala, ali on se najviše zalagao za to. Inače je bio inženjer građevine i to mu je bio najveći san. Svi mi koji smo bili bliski s njim smijali smo mu se i govorili kako je to glupost i nemoguća misija – prisjeća se SDP-ovac Nikica Šutalo koji smatra kako bi se most trebao nazvati po Ivanu Šprlji.

---

image
Pokojni Ivan Šprlje
Erika Haller
---

Šutalo se prisjeća kako pokojni župan tada nije imao podršku premijera Račana, no bio je uporan u naumu.

- Račan mu nije dao da ide u izbornu kampanju s plakatom na kojemu je Pelješki most, ali nije ga poslušao. Kada bi pričali o financiranju, on je govorio da ga samo pustimo i da će se pobrinuti za sve. Bio je direktor tvrtke Betonat koja je imala preko tisuću radnika, izgradili su dio Mokošice pa je imao iskustva u takvim poslovima. Ja sam mu se prvi smijao i govori kako je to nemoguća misija. No, on ga je stavio u prostorni plan koji je usvojen što je bio preduvjet da se most izgradi – govori bivši županijski vijećnik i bliski prijatelj župana Ivana Šprlje Nikica Šutalo.

Bivši Šprljin dožupan HSLS-ovac Pero Cvjetović također se prisjetio kako je upravo Šprlje bio najglasniji zagovornik izgradnje mosta.

- Sretan sam da je ovaj most konačno spojen! Netko bi poetski rekao - župan bi bio jedan od najsretnijih ljudi u Hrvatskoj da je danas živ i da vidi ovaj most. Nije bilo glasnijeg i snažnijeg zagovornika od njega, cijelu je svoju političku karijeru vezao za to – kazao je Cvjetović dodavši kako most rješava osnovnu stvar, a to je povezivanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske.

Bivši zamjenik župana smatra kako će most osim povezivanja stvoriti dramatično pozitivne efekte na razvoj Pelješca, Korčule i otoka.

- To nije projekt koji rješava samo jedan problem, mislim da će taj most imati dalekosežne pozitivne projekte za cijelu županiju uključujući i Neretvu – zaključio je bivši zamjenik župana je Pero Cvjetović za Dubrovački dnevnik

No, što je s brojnim tekstovima, medijskim zapisima i političkim istupima prema kojima je idejni začetnik mosta ipak Ivan Šprlje, bivši, pokojni (umro je 2007. u 61. godini nakon teške bolesti)  župan Dubrovačko-neretvanske županije iz redova SDP-a? Može se naći i podatak da je županijski SDP još 2018. predlagao da se most nazove "Most Ivana Šprlje" u čast idejnom začetniku, piše Net.hr.

Danas ga govorljivi barba Luka ni ne spominje, a pred medijima ga je sadašnji župan Nikola Dobroslavić (HDZ), koji je također bio pozvan na otvaranje, i službeno premetnuo u "broj dva". Dobroslavić je, javlja Dubrovački list, na pitanje tko je "prvi lobirao za Pelješki most" spremno odgovorio – Luka Bebić.

---

image
Bozo Radic/Cropix
---

"Imamo dokumente kojim se potvrđuje da je Luka Bebić u Hrvatskom saboru prvi govorio o povezivanju Pelješkim mostom. Istina je da je gospodin Šprlje bio zagovornik projekta. Bez obzira što je bio 'drugi po redu' gospodin Šprlje je razumio važnost ovoga projekta i time mu odajem počast", izjavio je Dobroslavić u prilog stvaranju kulta jednog jedinog pravog idejnog začetnika, Luke Bebića.

Ivan Šprlje kao župan Dubrovačko-neretvanske županije, od 1998. do 2005., dakako, nije bio u prilici govoriti u Saboru, ali činjenica je da je učinio mnogo više od toga da je "razumio važnost projekta" kako to sada kaže župan Dobroslavić. Upravo je Šprlje, naime, "ucrtao" u prostorni plan županije most i omogućio sve moguće daljnje poteze.

O ulozi Ivana Šprlje Net.hr je razgovara s Ivom Karamatićem, sadašnjim vijećnikom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dugogodišnjim suradnikom i dožupanom u vrijeme župana Ivana Šprlje.

"Prije svega je važno istaknuti da je Ivan Šprlje bio inženjer građevine. I ja sam inženjer. A to naglašavam jer je jasno da Šprlje nije samo govorio o ideji, nije samo maštao, nego je inženjerski točno znao što treba. On je bio vizionar koji je most stavio u prostorni plan županije i tako omogućio da se krene sa svim projekcijama. To je bio čovjek koji je gradio mostove, i doslovno, i ljudski – prema svima. I da je tu s nama sigurno bi ga boljelo vidjeti ovo razdvajanje kojem svjedočimo sada kada se most završava…", ne bez emocija govori Ivo Karamatić u razgovoru za Net.hr.

Ivan Šprlje je za svoj drugi mandat župana i na svoj predizborni plakat stavio ucrtanu liniju Pelješkog mosta. "Ponosan sam što sam imao prilike zalijepiti taj prvi plakat, i neću lagati da me zaboljelo kada sam vidio da je Nikola Dobroslavić kasnije u svojoj kampanji uzeo identičnu sliku mosta i samo svojom fotografijom zamijenio fotografiju Ivana Šprlje", kaže Karamatić.

"Naravno da su svi potezi bili važni. Ne bi bilo mosta bez EU-a, ne bi ga bilo ni bez kineskih graditelja. Vidimo da sada to naglašavaju i mnogi građani koji su se nagledali svečanih otvorenja početaka radova. Naravno da nitko ne želi umanjiti zasluge vlade Andreja Plenkovića, nema sumnje da je važan onaj koji je završio, ali most mora svjedočiti o kontinuitetu. Mora pokazivati tko se sve borio za njega.

Zašto se preskače premijerka Jadranka Kosor koja je uvela Hrvatsku u EU? Zašto se zaboravlja ministra Hajdaša Dončića? Naravno da i barba Luka ima velike zasluge, nitko ne želi umanjiti njegovo zagovaranje u Saboru i zbilja mi je drago vidjeti koliko se raduje da je most izgrađen. Ali nije u redu preskočiti, umanjiti, zaboraviti one koji su isto izgarali za most. A Ivan Šprlje je bio taj koji je ucrtavanjem u prostorni plan županije otvorio vrata mostu. A nama ovdje ovaj most zbilja znači život", komentira Ivo Karamatić.

---

A evo što kaže Luka Bebić: pogađaju ga pojedini tekstovi

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana i jedan od najbližih suradnika premijera Ive Sanadera, glumi da živi mirnim umirovljeničkim životom. Kreće se na relaciji između Komarnog i Zagreba. Ne želi to pokazati, ali zna sve, komunicira s ljudima koji su i dalje aktivni u politici, ali trudi se prikazati kao politički umirovljenik.

Posebno ga pogađaju novinski tekstovi u kojima piše da je projekt gradnje Pelješkog mosta pokrenuo Dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje. Činjenica je da je govor u Saboru o potrebi gradnje tog mosta Luka Bebić održao godinu dana prije nego što je Šprlje uopće bio izabran za župana.

“Izgradnja mosta od Kleka, odnosno Komarne k poluotoku Pelješcu, otprilike po sredini sadašnjeg otoka gdje je najuži kanal, a iznosi 2100 metara i, po nekim već napravljenim studijama, koštao bi oko 50 milijuna maraka”, stoji u zapisniku sa sjednice Sabora održane 1. listopada 1998.

Bebić je u svom govoru podrobno argumentirao i dokazivao koliko je taj projekt koristan za cijeli jug Hrvatske i otoke na dubrovačkom području. “U mom kraju, neretvanskom, Dubrovačke županije već sada postoji inicijativa da se ide u narodni zajam jer to nisu nikakvi veliki novci i da se gradi, ako nikako drugačije, s narodnim zajmom da se gradi jedan takav objekt...” Luka Bebić bio je optimist. Desetak godina kasnije počela je velika ekonomska kriza i od projekta koji je pokrenula Vlada Ive Sanaderaprivremeno se odustalo.

Prije dvadeset godina, točno 1. listopada 1998., iznijeli ste u Hrvatskom saboru prijedlog da se sagradi Pelješki most. Danas, dakle, doista možemo reći da je to – most dug dvadeset godina. Zašto se tako dugo čekalo na početak gradnje?

- Pelješac se još u vrijeme bivše Jugoslavije, u smislu rješavanja životnih problema stanovništva, tretirao kao otok. Ja sam dobio zaduženje od Kluba HDZ-a koji je tada bio vladajuća stranka, da u okviru rasprave o Zakonu o otocima, predložim i obrazložim potrebu gradnje Pelješkog mosta. U dubrovačko-neretvanskom i korčulanskom kraju uvijek je živjela ideja o gradnji tog mosta. Sanjalo se o tome.

Problem je nastao još Požarevačkim mirom 1718., dakle točno prije 300 godina, kada je Turska zahvaljujući dubrovačkoj politici izišla na more kod Neuma i kod Sutorine. Taj izlaz na more kod Sutorine 1945. su Đuro Pucar i Blažo Jovanovićlikvidirali telefonom, pa je Sutorina pripala Crnoj Gori, a ne Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. Dubrovačka Republika nije bila u ljubavi s Mletačkom Republikom pa nije željela s njima imati kopnenu granicu.

Logika bi danas bila, ako se već Bosni i Hercegovini daje izlaz na more, da to bude kod Sutorine, gdje završava Hrvatska, a počinje Crna gora, a ne kod Neuma. Gradnja mosta bila je desetljećima san, ali tada je to bilo nerealno. Znali smo da bi se tim mostom aktivirao cijeli Pelješac, Korčula bi bila bliža, ne bi se četiri puta prelazilo granicu... Puno bi to značilo za Mljet, Lastovo, Elafitske otoke, pa i za sam Dubrovnik. Most smo počeli graditi 2005.

Kao predsjednik Sabora bio sam u službenom posjetu Kini 2009. kad su oni slavili šezdesetu godišnjicu nove Kine. Razgovarali smo na najvišoj razini, bilo je nekoliko članova kineskog Politbiroa, a sa mnom je u delegaciji bio i Ivo Josipović kao zastupnik SDP-a u Saboru. Ja sam im još tada predložio da oni financiraju gradnju Pelješkog mosta.

Financijska kriza u svijetu je već počela, a oni su mi rekli da imaju dvije tisuće milijardi dolara od kojih bi dio željeli investirati. Kad sam im rekao da se tim mostom Korčula, rodno mjesto Marka Pola, približava kopnu za 60-70 kilometara, to je već bila druga priča. Oduševili su se.

Rekli su: Mi ćemo financirati most, pošaljite nam ministre financija i prometa. Financiranje bi bilo pod vrlo povoljnim uvjetima za nas. Tada su oni već financirali jedan most u Beogradu, a uskoro i cestu u Crnoj Gori. Iznenadili su me koliko su znali o nama, kako Dunav treba funkcionirati, govorili su o potrebi gradnje ravničarske pruge Rijeka – Zagreb, predlagali kopanje 67 kilometara kanala Sava – Dunav do Vukovara. Izračunali su da time za tri dana skraćuju put kineske robe do Srednje i Istočne Europe.

Željeli su financirati i izgradnju Luke Ploče. Kad sam se vratio, iznio sam to na Predsjedništvu HDZ-a. Nije bilo nikakve reakcije jer sam se ja tada već deklarirao u podršci Ivi Sanaderu. Niti su poslali ministre, niti su prihvatili tu ideju. Nakon nekoliko mjeseci Kalmeta je ipak otišao u Kinu, a potom i Šuker, ali nije tu bilo nekog entuzijazma. Da je ideja prihvaćena tada, Pelješki most bi 2014. bio gotov, dakle prije četiri godine., kaže Luka Bebić.

(DV/Globus)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE BIO PRVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TKO JE BIO PRVI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-01 15:39:40 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-01 16:32:06 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2021-08-01 16:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2617 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/01\/18839516.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/01\/18839410.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/01\/18781044.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/01\/18839514.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/01\/18773774.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tonci Plazibat\/Cropix","Erika Haller ","Cropix","","Bozo Radic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pokojni Ivan \u0160prlje i predizborni plakat na kojemu je jasno ucrtan most","Pokojni Ivan \u0160prlje","Luka Bebi\u0107 u no\u0107i spajanja Pelje\u0161kog mosta u \u0107akuli s premijerom Plenkovi\u0107em","Plakat",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18839516_1920.jpg":"1920x1080","k_18839516_1280.jpg":"1280x1280","k_18839516_1024.jpg":"1024x1024","k_18839516_640.jpg":"640x640","k_18839516_480.jpg":"480x480","k_18839516_340.jpg":"340x340","k_18839516_220.jpg":"220x220","o_18839516_1280.jpg":"1280x853","o_18839516_1024.jpg":"1024x682","o_18839516_640.jpg":"640x426","o_18839516_480.jpg":"480x320","o_18839516_340.jpg":"340x226","o_18839516_220.jpg":"220x146","h_18839516_1280.jpg":"1280x854","h_18839516_1024.jpg":"1024x683","h_18839516_640.jpg":"640x427","h_18839516_480.jpg":"480x320","h_18839516_340.jpg":"340x227","h_18839516_220.jpg":"220x147","pp_18839516_1280.jpg":"1006x1280","pp_18839516_1024.jpg":"805x1024","pp_18839516_640.jpg":"503x640","pp_18839516_480.jpg":"377x480","pp_18839516_340.jpg":"267x340","pp_18839516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1225x1281","hd_18839410_1920.jpg":"1920x1080","k_18839410_1280.jpg":"1280x1280","k_18839410_1024.jpg":"1024x1024","k_18839410_640.jpg":"640x640","k_18839410_480.jpg":"480x480","k_18839410_340.jpg":"340x340","k_18839410_220.jpg":"220x220","o_18839410_1280.jpg":"1280x1338","o_18839410_1024.jpg":"1024x1070","o_18839410_640.jpg":"640x669","o_18839410_480.jpg":"480x501","o_18839410_340.jpg":"340x355","o_18839410_220.jpg":"220x230","h_18839410_1280.jpg":"1280x854","h_18839410_1024.jpg":"1024x683","h_18839410_640.jpg":"640x427","h_18839410_480.jpg":"480x320","h_18839410_340.jpg":"340x227","h_18839410_220.jpg":"220x147","pp_18839410_1280.jpg":"1006x1280","pp_18839410_1024.jpg":"805x1024","pp_18839410_640.jpg":"503x640","pp_18839410_480.jpg":"377x480","pp_18839410_340.jpg":"267x340","pp_18839410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1586","hd_18781044_1920.jpg":"1920x1080","k_18781044_1280.jpg":"1280x1280","k_18781044_1024.jpg":"1024x1024","k_18781044_640.jpg":"640x640","k_18781044_480.jpg":"480x480","k_18781044_340.jpg":"340x340","k_18781044_220.jpg":"220x220","o_18781044_1280.jpg":"1280x1057","o_18781044_1024.jpg":"1024x845","o_18781044_640.jpg":"640x528","o_18781044_480.jpg":"480x396","o_18781044_340.jpg":"340x280","o_18781044_220.jpg":"220x181","h_18781044_1280.jpg":"1280x854","h_18781044_1024.jpg":"1024x683","h_18781044_640.jpg":"640x427","h_18781044_480.jpg":"480x320","h_18781044_340.jpg":"340x227","h_18781044_220.jpg":"220x147","pp_18781044_1280.jpg":"1006x1280","pp_18781044_1024.jpg":"805x1024","pp_18781044_640.jpg":"503x640","pp_18781044_480.jpg":"377x480","pp_18781044_340.jpg":"267x340","pp_18781044_220.jpg":"173x220"},{"size0":"972x1321","hd_18839514_1920.jpg":"1920x1080","k_18839514_1280.jpg":"1280x1280","k_18839514_1024.jpg":"1024x1024","k_18839514_640.jpg":"640x640","k_18839514_480.jpg":"480x480","k_18839514_340.jpg":"340x340","k_18839514_220.jpg":"220x220","o_18839514_1280.jpg":"1280x1739","o_18839514_1024.jpg":"1024x1391","o_18839514_640.jpg":"640x869","o_18839514_480.jpg":"480x652","o_18839514_340.jpg":"340x462","o_18839514_220.jpg":"220x298","h_18839514_1280.jpg":"1280x854","h_18839514_1024.jpg":"1024x683","h_18839514_640.jpg":"640x427","h_18839514_480.jpg":"480x320","h_18839514_340.jpg":"340x227","h_18839514_220.jpg":"220x147","pp_18839514_1280.jpg":"1006x1280","pp_18839514_1024.jpg":"805x1024","pp_18839514_640.jpg":"503x640","pp_18839514_480.jpg":"377x480","pp_18839514_340.jpg":"267x340","pp_18839514_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18773774_1920.jpg":"1920x1080","k_18773774_1280.jpg":"1280x1280","k_18773774_1024.jpg":"1024x1024","k_18773774_640.jpg":"640x640","k_18773774_480.jpg":"480x480","k_18773774_340.jpg":"340x340","k_18773774_220.jpg":"220x220","o_18773774_1280.jpg":"1280x853","o_18773774_1024.jpg":"1024x682","o_18773774_640.jpg":"640x426","o_18773774_480.jpg":"480x320","o_18773774_340.jpg":"340x226","o_18773774_220.jpg":"220x146","h_18773774_1280.jpg":"1280x854","h_18773774_1024.jpg":"1024x683","h_18773774_640.jpg":"640x427","h_18773774_480.jpg":"480x320","h_18773774_340.jpg":"340x227","h_18773774_220.jpg":"220x147","pp_18773774_1280.jpg":"1006x1280","pp_18773774_1024.jpg":"805x1024","pp_18773774_640.jpg":"503x640","pp_18773774_480.jpg":"377x480","pp_18773774_340.jpg":"267x340","pp_18773774_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15471338 Threads: 6 Questions: 3199378052 Slow queries: 7199440 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235959962 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/iako-luka-bebic-tvrdi-da-je-bas-on-dao-ideju-za-izgradnju-mosta-svjedoci-kazu-da-je-prve-konkretne-korake-ipak-napravio-pokojni-ivan-sprlje-evo-i-jedne-zanimljive-fotografije-iz-tog-vremena-1116992 [printLink] => /vijesti/hrvatska/iako-luka-bebic-tvrdi-da-je-bas-on-dao-ideju-za-izgradnju-mosta-svjedoci-kazu-da-je-prve-konkretne-korake-ipak-napravio-pokojni-ivan-sprlje-evo-i-jedne-zanimljive-fotografije-iz-tog-vremena-1116992?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 645428 [name] => ivan šprlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-01 18:21:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-sprlje [link] => /tag/ivan-sprlje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645032 [name] => luka bebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-28 11:36:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-bebic [link] => /tag/luka-bebic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE BIO PRVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čovjek je umro, a oni se prepucavaju: Luka Bebić tvrdi da je baš on dao ideju za izgradnju mosta, a svjedoci kažu da je ipak prve konkretne korake napravio pokojni Ivan Šprlje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/01/18839516.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonci Plazibat/Cropix [mainImageDesc] => Pokojni Ivan Šprlje i predizborni plakat na kojemu je jasno ucrtan most [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/01/18839516.jpg [title] => Tonci Plazibat/CropixPokojni Ivan Šprlje i predizborni plakat na kojemu je jasno ucrtan most ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/01/18839410.jpg [title] => Erika Haller Pokojni Ivan Šprlje ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/01/18781044.jpg [title] => CropixLuka Bebić u noći spajanja Pelješkog mosta u ćakuli s premijerom Plenkovićem ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/01/18839514.jpg [title] => Plakat ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/01/18773774.jpg [title] => Bozo Radic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svi mostovi na svijetu su različiti. Neki su impozantne građevine koje predstavljaju turističke atrakcije, a neki su jednostavni i nisu izvor prevelikog divljenja. Svima je zajedničko da spajaju suprotne strane, premošćuju rijeke i mora, ruše prepreke, brišu granice… Dočekao je tako i krajnji jug Hrvatske svoju poveznicu s ostatkom Hrvatske u vidu najvećeg infrastrukturnog projekta koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u srijedu navečer potpuno spojen od Komarne do Brijeste, piše Dubrovački dnevnik.

San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima tako da njegovo realiziranje nije prošlo lako ni bez problema. Nema osobe koja postojanje Pelješkog mosta ne povezuje s razvojem krajnjeg juga, a neki su ideju spajanja mosta zagovarali desetljećima kroz svoje političko djelovanje.

---

image
Plakat
---

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić zagovara objašnjenje da je sve započelo s njegovom idejom, da je on 1998. prvi u Hrvatskom saboru predložio izgradnju Pelješkog mosta. Na svečanosti spajanja mosta većinom su bili članovi HDZ-a koji su tako zaokružili cijelu priču oko ovog važnog infrastrukturnog projekta - od Bebića kao začetnika do Plenkovića kao realizatora.

No, nitko se nije sjetio pokojnog bivšeg župana Ivana Šprlje koji je umro 2007. godine.

Bivši županijski vijećnik Nikica Šutalo smatra kako je za realizaciju projekta Pelješkog mosta najzaslužniji Šprlje.

- Kada je početkom dvije tisućitih išao u drugi mandat sa sloganom 'Idemo dalje, pouzdano i odgovorno' na plakatima je bio pored njegovog lika grafički prikaz mosta. Pelješki most je bio isključivo njegova ideja, koja je i prije postojala, ali on se najviše zalagao za to. Inače je bio inženjer građevine i to mu je bio najveći san. Svi mi koji smo bili bliski s njim smijali smo mu se i govorili kako je to glupost i nemoguća misija – prisjeća se SDP-ovac Nikica Šutalo koji smatra kako bi se most trebao nazvati po Ivanu Šprlji.

---

image
Pokojni Ivan Šprlje
Erika Haller
---

Šutalo se prisjeća kako pokojni župan tada nije imao podršku premijera Račana, no bio je uporan u naumu.

- Račan mu nije dao da ide u izbornu kampanju s plakatom na kojemu je Pelješki most, ali nije ga poslušao. Kada bi pričali o financiranju, on je govorio da ga samo pustimo i da će se pobrinuti za sve. Bio je direktor tvrtke Betonat koja je imala preko tisuću radnika, izgradili su dio Mokošice pa je imao iskustva u takvim poslovima. Ja sam mu se prvi smijao i govori kako je to nemoguća misija. No, on ga je stavio u prostorni plan koji je usvojen što je bio preduvjet da se most izgradi – govori bivši županijski vijećnik i bliski prijatelj župana Ivana Šprlje Nikica Šutalo.

Bivši Šprljin dožupan HSLS-ovac Pero Cvjetović također se prisjetio kako je upravo Šprlje bio najglasniji zagovornik izgradnje mosta.

- Sretan sam da je ovaj most konačno spojen! Netko bi poetski rekao - župan bi bio jedan od najsretnijih ljudi u Hrvatskoj da je danas živ i da vidi ovaj most. Nije bilo glasnijeg i snažnijeg zagovornika od njega, cijelu je svoju političku karijeru vezao za to – kazao je Cvjetović dodavši kako most rješava osnovnu stvar, a to je povezivanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske.

Bivši zamjenik župana smatra kako će most osim povezivanja stvoriti dramatično pozitivne efekte na razvoj Pelješca, Korčule i otoka.

- To nije projekt koji rješava samo jedan problem, mislim da će taj most imati dalekosežne pozitivne projekte za cijelu županiju uključujući i Neretvu – zaključio je bivši zamjenik župana je Pero Cvjetović za Dubrovački dnevnik

No, što je s brojnim tekstovima, medijskim zapisima i političkim istupima prema kojima je idejni začetnik mosta ipak Ivan Šprlje, bivši, pokojni (umro je 2007. u 61. godini nakon teške bolesti)  župan Dubrovačko-neretvanske županije iz redova SDP-a? Može se naći i podatak da je županijski SDP još 2018. predlagao da se most nazove "Most Ivana Šprlje" u čast idejnom začetniku, piše Net.hr.

Danas ga govorljivi barba Luka ni ne spominje, a pred medijima ga je sadašnji župan Nikola Dobroslavić (HDZ), koji je također bio pozvan na otvaranje, i službeno premetnuo u "broj dva". Dobroslavić je, javlja Dubrovački list, na pitanje tko je "prvi lobirao za Pelješki most" spremno odgovorio – Luka Bebić.

---

image
Bozo Radic/Cropix
---

"Imamo dokumente kojim se potvrđuje da je Luka Bebić u Hrvatskom saboru prvi govorio o povezivanju Pelješkim mostom. Istina je da je gospodin Šprlje bio zagovornik projekta. Bez obzira što je bio 'drugi po redu' gospodin Šprlje je razumio važnost ovoga projekta i time mu odajem počast", izjavio je Dobroslavić u prilog stvaranju kulta jednog jedinog pravog idejnog začetnika, Luke Bebića.

Ivan Šprlje kao župan Dubrovačko-neretvanske županije, od 1998. do 2005., dakako, nije bio u prilici govoriti u Saboru, ali činjenica je da je učinio mnogo više od toga da je "razumio važnost projekta" kako to sada kaže župan Dobroslavić. Upravo je Šprlje, naime, "ucrtao" u prostorni plan županije most i omogućio sve moguće daljnje poteze.

O ulozi Ivana Šprlje Net.hr je razgovara s Ivom Karamatićem, sadašnjim vijećnikom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dugogodišnjim suradnikom i dožupanom u vrijeme župana Ivana Šprlje.

"Prije svega je važno istaknuti da je Ivan Šprlje bio inženjer građevine. I ja sam inženjer. A to naglašavam jer je jasno da Šprlje nije samo govorio o ideji, nije samo maštao, nego je inženjerski točno znao što treba. On je bio vizionar koji je most stavio u prostorni plan županije i tako omogućio da se krene sa svim projekcijama. To je bio čovjek koji je gradio mostove, i doslovno, i ljudski – prema svima. I da je tu s nama sigurno bi ga boljelo vidjeti ovo razdvajanje kojem svjedočimo sada kada se most završava…", ne bez emocija govori Ivo Karamatić u razgovoru za Net.hr.

Ivan Šprlje je za svoj drugi mandat župana i na svoj predizborni plakat stavio ucrtanu liniju Pelješkog mosta. "Ponosan sam što sam imao prilike zalijepiti taj prvi plakat, i neću lagati da me zaboljelo kada sam vidio da je Nikola Dobroslavić kasnije u svojoj kampanji uzeo identičnu sliku mosta i samo svojom fotografijom zamijenio fotografiju Ivana Šprlje", kaže Karamatić.

"Naravno da su svi potezi bili važni. Ne bi bilo mosta bez EU-a, ne bi ga bilo ni bez kineskih graditelja. Vidimo da sada to naglašavaju i mnogi građani koji su se nagledali svečanih otvorenja početaka radova. Naravno da nitko ne želi umanjiti zasluge vlade Andreja Plenkovića, nema sumnje da je važan onaj koji je završio, ali most mora svjedočiti o kontinuitetu. Mora pokazivati tko se sve borio za njega.

Zašto se preskače premijerka Jadranka Kosor koja je uvela Hrvatsku u EU? Zašto se zaboravlja ministra Hajdaša Dončića? Naravno da i barba Luka ima velike zasluge, nitko ne želi umanjiti njegovo zagovaranje u Saboru i zbilja mi je drago vidjeti koliko se raduje da je most izgrađen. Ali nije u redu preskočiti, umanjiti, zaboraviti one koji su isto izgarali za most. A Ivan Šprlje je bio taj koji je ucrtavanjem u prostorni plan županije otvorio vrata mostu. A nama ovdje ovaj most zbilja znači život", komentira Ivo Karamatić.

---

A evo što kaže Luka Bebić: pogađaju ga pojedini tekstovi

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana i jedan od najbližih suradnika premijera Ive Sanadera, glumi da živi mirnim umirovljeničkim životom. Kreće se na relaciji između Komarnog i Zagreba. Ne želi to pokazati, ali zna sve, komunicira s ljudima koji su i dalje aktivni u politici, ali trudi se prikazati kao politički umirovljenik.

Posebno ga pogađaju novinski tekstovi u kojima piše da je projekt gradnje Pelješkog mosta pokrenuo Dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje. Činjenica je da je govor u Saboru o potrebi gradnje tog mosta Luka Bebić održao godinu dana prije nego što je Šprlje uopće bio izabran za župana.

“Izgradnja mosta od Kleka, odnosno Komarne k poluotoku Pelješcu, otprilike po sredini sadašnjeg otoka gdje je najuži kanal, a iznosi 2100 metara i, po nekim već napravljenim studijama, koštao bi oko 50 milijuna maraka”, stoji u zapisniku sa sjednice Sabora održane 1. listopada 1998.

Bebić je u svom govoru podrobno argumentirao i dokazivao koliko je taj projekt koristan za cijeli jug Hrvatske i otoke na dubrovačkom području. “U mom kraju, neretvanskom, Dubrovačke županije već sada postoji inicijativa da se ide u narodni zajam jer to nisu nikakvi veliki novci i da se gradi, ako nikako drugačije, s narodnim zajmom da se gradi jedan takav objekt...” Luka Bebić bio je optimist. Desetak godina kasnije počela je velika ekonomska kriza i od projekta koji je pokrenula Vlada Ive Sanaderaprivremeno se odustalo.

Prije dvadeset godina, točno 1. listopada 1998., iznijeli ste u Hrvatskom saboru prijedlog da se sagradi Pelješki most. Danas, dakle, doista možemo reći da je to – most dug dvadeset godina. Zašto se tako dugo čekalo na početak gradnje?

- Pelješac se još u vrijeme bivše Jugoslavije, u smislu rješavanja životnih problema stanovništva, tretirao kao otok. Ja sam dobio zaduženje od Kluba HDZ-a koji je tada bio vladajuća stranka, da u okviru rasprave o Zakonu o otocima, predložim i obrazložim potrebu gradnje Pelješkog mosta. U dubrovačko-neretvanskom i korčulanskom kraju uvijek je živjela ideja o gradnji tog mosta. Sanjalo se o tome.

Problem je nastao još Požarevačkim mirom 1718., dakle točno prije 300 godina, kada je Turska zahvaljujući dubrovačkoj politici izišla na more kod Neuma i kod Sutorine. Taj izlaz na more kod Sutorine 1945. su Đuro Pucar i Blažo Jovanovićlikvidirali telefonom, pa je Sutorina pripala Crnoj Gori, a ne Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. Dubrovačka Republika nije bila u ljubavi s Mletačkom Republikom pa nije željela s njima imati kopnenu granicu.

Logika bi danas bila, ako se već Bosni i Hercegovini daje izlaz na more, da to bude kod Sutorine, gdje završava Hrvatska, a počinje Crna gora, a ne kod Neuma. Gradnja mosta bila je desetljećima san, ali tada je to bilo nerealno. Znali smo da bi se tim mostom aktivirao cijeli Pelješac, Korčula bi bila bliža, ne bi se četiri puta prelazilo granicu... Puno bi to značilo za Mljet, Lastovo, Elafitske otoke, pa i za sam Dubrovnik. Most smo počeli graditi 2005.

Kao predsjednik Sabora bio sam u službenom posjetu Kini 2009. kad su oni slavili šezdesetu godišnjicu nove Kine. Razgovarali smo na najvišoj razini, bilo je nekoliko članova kineskog Politbiroa, a sa mnom je u delegaciji bio i Ivo Josipović kao zastupnik SDP-a u Saboru. Ja sam im još tada predložio da oni financiraju gradnju Pelješkog mosta.

Financijska kriza u svijetu je već počela, a oni su mi rekli da imaju dvije tisuće milijardi dolara od kojih bi dio željeli investirati. Kad sam im rekao da se tim mostom Korčula, rodno mjesto Marka Pola, približava kopnu za 60-70 kilometara, to je već bila druga priča. Oduševili su se.

Rekli su: Mi ćemo financirati most, pošaljite nam ministre financija i prometa. Financiranje bi bilo pod vrlo povoljnim uvjetima za nas. Tada su oni već financirali jedan most u Beogradu, a uskoro i cestu u Crnoj Gori. Iznenadili su me koliko su znali o nama, kako Dunav treba funkcionirati, govorili su o potrebi gradnje ravničarske pruge Rijeka – Zagreb, predlagali kopanje 67 kilometara kanala Sava – Dunav do Vukovara. Izračunali su da time za tri dana skraćuju put kineske robe do Srednje i Istočne Europe.

Željeli su financirati i izgradnju Luke Ploče. Kad sam se vratio, iznio sam to na Predsjedništvu HDZ-a. Nije bilo nikakve reakcije jer sam se ja tada već deklarirao u podršci Ivi Sanaderu. Niti su poslali ministre, niti su prihvatili tu ideju. Nakon nekoliko mjeseci Kalmeta je ipak otišao u Kinu, a potom i Šuker, ali nije tu bilo nekog entuzijazma. Da je ideja prihvaćena tada, Pelješki most bi 2014. bio gotov, dakle prije četiri godine., kaže Luka Bebić.

(DV/Globus)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonci Plazibat/Cropix Erika Haller Cropix Bozo Radic/Cropix
Tonci Plazibat/Cropix
Pokojni Ivan Šprlje i predizborni plakat na kojemu je jasno ucrtan most
Erika Haller
Pokojni Ivan Šprlje
Cropix
Luka Bebić u noći spajanja Pelješkog mosta u ćakuli s premijerom Plenkovićem

Plakat
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/iako-luka-bebic-tvrdi-da-je-bas-on-dao-ideju-za-izgradnju-mosta-svjedoci-kazu-da-je-prve-konkretne-korake-ipak-napravio-pokojni-ivan-sprlje-evo-i-jedne-zanimljive-fotografije-iz-tog-vremena-1116992 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45b00d87670b6193b166cbaa82108eb15dd58dbc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Covjek+je+umro%2C+a+oni+se+prepucavaju%3A+Luka+Bebi%C4%87+tvrdi+da+je+ba%C5%A1+on+dao+ideju+za+izgradnju+mosta%2C+a+svjedoci+ka%C5%BEu+da+je+ipak+prve+konkretne+korake+napravio+pokojni+Ivan+%C5%A0prlje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fiako-luka-bebic-tvrdi-da-je-bas-on-dao-ideju-za-izgradnju-mosta-svjedoci-kazu-da-je-prve-konkretne-korake-ipak-napravio-pokojni-ivan-sprlje-evo-i-jedne-zanimljive-fotografije-iz-tog-vremena-1116992 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fiako-luka-bebic-tvrdi-da-je-bas-on-dao-ideju-za-izgradnju-mosta-svjedoci-kazu-da-je-prve-konkretne-korake-ipak-napravio-pokojni-ivan-sprlje-evo-i-jedne-zanimljive-fotografije-iz-tog-vremena-1116992 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE BIO PRVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTKO JE BIO PRVI

Čovjek je umro, a oni se prepucavaju: Luka Bebić tvrdi da je baš on dao ideju za izgradnju mosta, a svjedoci kažu da je ipak prve konkretne korake napravio pokojni Ivan Šprlje!

Piše PSD
1. kolovoza 2021. - 18:21

Svi mostovi na svijetu su različiti. Neki su impozantne građevine koje predstavljaju turističke atrakcije, a neki su jednostavni i nisu izvor prevelikog divljenja. Svima je zajedničko da spajaju suprotne strane, premošćuju rijeke i mora, ruše prepreke, brišu granice… Dočekao je tako i krajnji jug Hrvatske svoju poveznicu s ostatkom Hrvatske u vidu najvećeg infrastrukturnog projekta koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u srijedu navečer potpuno spojen od Komarne do Brijeste, piše Dubrovački dnevnik.

San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima tako da njegovo realiziranje nije prošlo lako ni bez problema. Nema osobe koja postojanje Pelješkog mosta ne povezuje s razvojem krajnjeg juga,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:46