stdClass Object ( [id] => 1378473 [title] => I sam Hitler bio je iznenađen brzom pobjedom Wehrmachta: kako je pokorena i temeljito raskomadana Kraljevina Jugoslavija [alias] => i-sam-hitler-bio-je-iznenaden-brzom-pobjedom-wehrmachta-kako-je-pokorena-i-temeljito-raskomadana-kraljevina-jugoslavija [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Važne obljetnice iz Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj izazivaju povišene emocije i politička prepucavanja. Obljetnica od ove subote, 6. travnja, koja označava početak Travanjskog rata, odnosno napad Trećeg Reicha i Kraljevine Italije na Kraljevinu Jugoslaviju, ne spada u događaje povišenog emocionalno-političkog rizika, iako se radi o događaju koji je označio početak rata za (ne samo) Hrvatsku.

Južnoslavenski (i šire balkanski) prostor bio je poprište središnjih događaja u Prvom svjetskom ratu (započetom sarajevskim pucnjem). No u Drugom svjetskom ratu taj isti prostor odigrao je perifernu ulogu. Za hrvatski narod, i druge narode s kojima je dijelio isti državni okvir, rat je započeo dvije godina nakon službenog početka Drugog svjetskog rata njemačkim napadom na Poljsku. Zato se rat 1941. – 1945., vođen na prostoru tadašnje Kraljevine Jugoslavije, može definirati kao jedan kamenčić u mozaiku Drugog svjetskog rata, najstrašnijeg vojnog sukoba u povijesti čovječanstva.

Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda bila bi radikalno različita da Hitler nije, prije napada na Sovjetski Savez, odlučio proširiti rat na jugoistok Europe.

Hrvatsko nacionalno pitanje

Ustaški pokret ne bi došao na vlast u Hrvatskoj, Ante Pavelić bio bi poznat koliko i Ivan Frank, Jasenovac se ne bi dogodio, Ivan Goran Kovačić ne bi napisao "Jamu", Viktor Vida ne bi počinio samoubojstvo u Buenos Airesu sanjajući o svojoj Boki, Josip Broz Tito ostao bi upamćen kao vođa male, zabranjene stranke, najpoznatiji nogometni klubovi današnjice ne bi postojali (barem ne pod istim imenom), mnogi gradovi, uključujući Split, imali bi drugačiju vizuru…

Primamljivo je zamišljati alternativni slijed događaja, bilo to na globalnoj bilo na lokalnoj razini, ali u slučaju balkanske prošlosti nije potrebno pribjeći fikciji, stvarna prošlost tog prostora dovoljno je bogata i zanimljiva.

---

image

U ranojutarnjem bombardiranju 6. travnja 1941. Beograd je teško stradao

/Bundesarchiv
---

Jugoslavija je okružena BRIGAMA – bila je uvriježena fraza za vrijeme SFRJ. Dosjetka koja je ujedno bila akronim susjednih država (Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska, Austrija), ali i označavala stvarne nedobrosusjedske odnose. Gotovo isto vrijedilo je i za prethodnu jugoslavensku državu. Italija, Mađarska i Bugarska bile su tzv. revizionističke države, nezadovoljne rezultatima Prvog svjetskog rata. Njihovo nezadovoljstvo bilo je moguće ublažiti jedino proširenjem teritorija nauštrb Kraljevine Jugoslavije.

Nažalost, vanjski neprijatelji nisu bili jedini problem s kojim se suočila mlada država (međuratna Jugoslavija trajala je nešto manje od 23 godine). Nacionalno pitanje – rak-rana međuraća – izbilo je na površinu u najgorem mogućem svjetlu doživjevši svoj krvavi paroksizam.

Srpsko-hrvatski odnosi bili su osovina (obje) jugoslavenske države. Pokušaj sanacije tih odnosa predstavljao je sporazum Cvetković-Maček iz 1939. godine koji je rezultirao stvaranjem Banovine Hrvatske. Tako je hrvatsko nacionalno pitanje trebalo biti riješeno putem svoje teritorijalizacije. Događaji koji su uslijedili nisu išli naruku ionako krhkoj jugoslavenskoj državi.

Ako je Banovina bila pokušaj rješavanja unutarnjih problema, pristupanje Trojnom paktu bio je pokušaj rješavanja vanjskopolitičkih problema. Hitlerov Treći Reich od Anschlussa (pripojenja Austrije Njemačkoj) 1938. godine direktno je graničio s Jugoslavijom, a zahvaljujući ratnim uspjesima postao je neprikosnoveni hegemon na europskom kontinentu. Uspješno je izvršio invaziju na Poljsku, Norvešku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg i Francusku. Zato je regent knez Pavle Karađorđević odlučio osigurati mir svojoj državi pristupanjem Trojnom paktu.

Premijer Dragiša Cvetković i ministar vanjskih poslova Aleksandar Cincar-Marković su 25. ožujka 1941. godine potpisali jugoslavensko pristupanje paktu u dvorcu Belvedere u Beču (dvorcu koji je pripadao Eugenu Savojskom, vojskovođi koji se proslavio pohodima na osmanlijske posjede na balkanskom poluotoku). Prisutan je bio i tadašnji jugoslavenski veleposlanik u Berlinu, kasniji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Ivo Andrić.

---

image

Talijanski i njemački ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Beču neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Na fotografiji su Ciano i Ribbentrop u sredini, snimljeni u Beču drugom prilikom, 1938. godine s ministrima vanjskih poslova Čehoslovačke (František Čvalkovski, lijevo) i Mađarske (Kalman Kanya, desno)

/Afp
---

Nisu svi bili zadovoljni politikom kneza Pavla. Poznati Simovićev puč od 27. ožujka (general Dušan Simović poznat je Hrvatima još od 1918. godine, kad je Narodnom vijeću Države SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedničke države, najavio proširenje Srbije sve do rta Planka) izveden je uz pomoć britanske obavještajne službe. Hitler je to shvatio kao razvrgavanje prethodno postignutog sporazuma i kao osobnu uvredu te je odlučio izvršiti invaziju na Jugoslaviju kodnog imena "Direktiva 25" (istodobno je napao i Grčku, spašavajući obraz svojeg saveznika Mussolinija, kojem je neslavno propao pokušaj pokoravanja te države).

‘Lak dobitak‘

Taj je rat bio jedan od lakših dobitaka koje je Njemačka postigla. Već u prvim danima rata bilo je jasno da jugoslavenska vojska gubi rat. Napad je počeo 6. travnja, ranojutarnjim Luftwaffeovim bombardiranjem Beograda (u kojemu je izgorjela Nacionalna biblioteka skupa sa srednjovjekovnim manuskriptima i dokumentima od neprocjenjive vrijednosti) te napadom na Makedoniju njemačkih oklopnih jedinica koje su bile smještene u savezničkoj Bugarskoj. Jedan od podsjetnika na važnost iskustva Prvog svjetskog rata u mentalnom svijetu suvremenika Travanjskog rata je upravo njemački napad na jug države, čime se htjelo osujetiti stvaranje Solunske fronte, mitskog mjesta u imaginaciji pobjedničke srpske vojske iz rata 1914. – 1918. godine.

Sedmog travnja zauzeto je Skoplje, a dva dana poslije pao je Niš, čime je presječena strateška veza s Grčkom. Tri dana poslije, 10. travnja, počeo je upad iz Mađarske, koja je, kao i Bugarska, Hitleru dopustila raspoređivanje njemačkih trupa na svojem teritoriju. Istog dana Nijemci su ušli u Zagreb, kad su nastale poznate snimke oduševljenih Zagrepčana i kad je proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Paralelno s njemačkim napredovanjem nastupala je i talijanska vojska, računajući na dugo sanjane teritorijalne dobitke na istočnom Jadranu.

---

image

Jugoslavenski vojnici predaju oružje Nijemcima

Bundesarchiv/
---

Njemački vojnici ušli su 12. travnja u glavni grad Kraljevine Jugoslavije, Beograd. Kralj Petar II. Karađorđević i vlada pobjegli su prvo prema Bosni, potom u crnogorski grad Nikšić, odakle su avionom evakuirani prvo u Grčku, potom preko Egipta u London. Maček je dočekao rat u Beogradu kao potpredsjednik vlade. Odlučio je ne slijediti ih u povlačenju i emigraciji, nego se vratio u Zagreb, smatrajući da mora biti uz svoj narod u najtežim trenucima.

Simović je dužnost vrhovnog vojnog zapovjednika prepustio generalu Danilu Kalafatoviću, predavši mu time neugodnu dužnost potpisivanja kapitulacije. Ona je potpisana u zgradi čehoslovačkog veleposlanstva u Beogradu. Njemačku stranu predstavljao je general Maximilian von Weichs, a jugoslavensku Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković.

Često se navodi da je i Hitler bio iznenađen brzom pobjedom svojeg Wehrmachta nad jugoslavenskim protivnikom. On se posebnim vlakom, adaptiranim u pokretni vojni stožer, uputio prema njemačko-jugoslavenskoj granici, u malo austrijsko mjestašce Mőnichkrichen, odakle je nadgledao operaciju.

Talijanski i njemački ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Beču neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Demarkacijska linija, poznata i kao bečka linija, išla je i kroz de iure suverene države poput NDH.

Marionetska vlada

Ekonomski resursi i radna snaga za njemačku vojnu industriju bili su ono što je zanimalo Hitlera. Iako prvotno nije bio zainteresiran za teritorijalno proširenje, ipak je pripojio Njemačkoj sjeverni dio Slovenije (jedini jugoslavenski teritorij na koji je stupio Führer Adolf Hitler bio je Maribor), dok su Talijani okupirali ostatak Slovenije, jadranske otoke, dobar dio hrvatske i crnogorske obale, a Kosovo su pripojili svojoj klijentskoj državi Albaniji. Bugarska je okupirala Makedoniju, a Mađarska veći dio Vojvodine, Međimurje, Baranju i Prekmurje u Sloveniji.

U Srbiji je postavljena marionetska vlada Milana Nedića, srpske verzije francuskog maršala Philippea Petaina. Nedić, junak Prvog svjetskog rata, pristao je biti na čelu te marionetske vlade i time postati kvisling. Njegova je vlast postala suodgovorna za provođenje holokausta na teritoriju Srbije. De Gaulle je pomilovao svojeg zapovjednika iz prethodnog rata, Petaina, i smrtna kazna nije izvršena. Nedić nije bio te sreće – bačen je kroz prozor zatvora u Beogradu 1946. godine.

Naizgled najveći dobitnik rata bila je Hrvatska – uvelike uvećana u odnosu na Mačekovu Banovinu, formalno u savezništvu s tada najmoćnijom silom u Europi te pošteđena masovnih razaranja. To je, naravno, bila lažna slika. Hrvatska stvarnost predstavljala je talijansko-njemački kondominij, a zbog genocidnog nasilja nad srpskim stanovništvom u NDH došlo je do ustanka širokih masa koji je zatresao temelje države koja se nikad poslije nije uspjela konsolidirati. Do svoga kraja ostala je nestabilna i ovisna o vojnoj pomoći Njemačke.

Što tek reći o talijanskom "savezništvu", koje se ogledalo u nezajažljivom apetitu prema hrvatskom obalnom teritoriju?

Politika protivljenja Trojnom paktu koja je dovela do konfrontacije s Njemačkom predstavljana je u SFRJ kao dalekovidan, mudar i častan postupak. Bio je to pogled iz uskog ugla komunista koji su od zanemarive političke formacije postali kormilari obnovljene jugoslavenske države. Sve to bilo bi nemoguće bez Travanjskog rata, čiji ih je vihor doveo za državničko kormilo.

Josip Broz u trenutku izbijanja rata nalazio se u Zagrebu, odakle je rukovodio jugoslavenskom partijom. Prebacio se u nemirniju Srbiju, gdje je odlučio rukovoditi pokretom otpora. Ono što je dodatno kompliciralo situaciju u kojoj su se našli komunisti jest činjenica da je tadašnja "domovina komunista", Sovjetski Savez, bila u savezu (pakt Molotov-Ribbentrop) s nacističkom Njemačkom.

---

image

General Dušan Simović poznat je Hrvatima još od 1918. godine, kad je Narodnom vijeću Države SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedničke države, najavio proširenje Srbije sve do rta Planka

Wikipedia/
---

Nije slučajno da je Dan antifašističke borbe, koji se slavi kao službeni praznik u Republici Hrvatskoj, ujedno i nadnevak Hitlerova napada na SSSR i jednostranog raskidanja dotadašnjeg savezništva sa Staljinom. Time se ne dovodi u pitanje veličina pothvata borbe protiv okupatora koju su izveli ti isti komunisti.

Jedan od znakova dekadencije u kasnoj fazi SFRJ bila je rasprava o Travanjskom ratu, koju je pokrenula knjiga "Slom Kraljevine Jugoslavije" srpskog povjesničara i partizana Vladimira Terzića. Autor knjige je za poraz jugoslavenske vojske optužio hrvatsku nelojalnost prema zajedničkoj državi. Pobuna u vojarni u Bjelovaru ili doček njemačke vojske u Zagrebu navođeni su u prilog toj tezi.

Zrnce istine

Vjerojatno, kao i u svakom poopćavanju, u tome ima zrnce istine. Hrvati su zbilja bili cinični Jugoslaveni, odnosno težili su vlastitoj samostalnoj državi u trenutku kad bi im se za to pružila prilika. Ali faličnost teze o prevrtljivim Hrvatima u kontekstu Travanjskog rata pada u vodu ako se uzme u obzir da je jugoslavenska vojska bila jednako neefikasna u obrani države i ondje gdje je dominantno bila popunjena srpskim časničkim kadrom i srpskom vojničkom populacijom. Naravno, ta vojska nije bila lišena herojskih djela, poput samoubilačkog pokušaja zračne obrane Beograda pilota 6. puka ili potapanja razarača "Zagreb" u Bokokotorskom zaljevu kako ne bi pao u ruke neprijatelju.

Ali osjećaj srama zbog brzog i totalnog poraza ostavio je traga u Srbiji. Malena Srbija je u Prvom svjetskom ratu odolijevala na Ceru i Kolubari austrougarskim napadima. Kao dio šire jugoslavenske zajednice nije bila sposobna ponoviti te uspjehe. Nakon iskustva 90-ih postalo je opće mjesto (koliko god dvojbeno) da multinacionalne vojske nisu efikasne kao jednonacionalne.

---

image

Njemački tenkovi prolaze pored generala von Kleista ispred zgrade jugoslavenskog parlamenta nakon okupacije grada 13. travnja

Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia
---

Poseban je odium stvoren prema vođama "martovskog puča", koji se nisu iskazali, dapače, pokazali su elitistički prezir prema svojem narodu kad su ga ostavili na cjedilu pobjegavši u London. Detalj koji dovoljno govori sam za sebe jest da je general Simović vjenčanje svoje kćeri odredio za 6. travnja, dakle na dan kad je počeo njemački napad.

Nakon raspada SFRJ, povijesna epizoda od 6. do 17. travnja 1941. godine, poznata kao Travanjski rat, postala je samo još jedan, sporedni, argument u prilog nemogućnosti opstanka jugoslavenske zajednice, čiji su narodi nekoliko puta u 20. stoljeću pali na povijesnom ispitu – nekome na sreću, a nekome na tugu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda vjerojatno bi bila drukčija da Hitler nije, prije napada na Sovjetski Savez, odlučio proširiti rat na jugoistok Europe... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Travanjski rat 1941. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda vjerojatno bi bila drukčija da Hitler nije, prije napada na Sovjetski Savez, odlučio proširiti rat na jugoistok Europe... Travanjski rat 1941. 2 0 12571 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-02 12:54:17 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-06 05:34:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-06 05:34:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda vjerojatno bi bila drukčija da Hitl [metadata] => robots= author= title=I sam Hitler bio je iznenađen brzom pobjedom Wehrmachta: kako je pokorena i temeljito raskomadana Kraljevina Jugoslavija page_title=I sam Hitler bio je iznenađen brzom pobjedom Wehrmachta: kako je pokorena i temeljito raskomadana Kraljevina Jugoslavija [metakey] => Travanjski rat, Bombardiranje Beograda, Dušan Simović, Adolf Hitler, Milan Nedić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904085.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904156.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904158.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904163.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904086.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904349.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904350.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26904351.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","\/Bundesarchiv","\/Afp","\/Leemage Via Afp","Mary Evans Picture Library\/Mary Evans Picture Library\/Profimedia\/Mary Evans Picture Library\/Mary Evans Picture Library\/Profimedia","Bundesarchiv\/","","Wikipedia\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Demonstracija njema\u010dke vojne mo\u0107i nakon okupacije Beograda<\/p>","

U ranojutarnjem bombardiranju 6. travnja 1941. Beograd je te\u0161ko stradao<\/p>","

Talijanski i njema\u010dki ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Be\u010du neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Na fotografiji su Ciano i Ribbentrop u sredini, snimljeni u Be\u010du drugom prilikom, 1938. godine s ministrima vanjskih poslova \u010cehoslova\u010dke (Franti\u0161ek \u010cvalkovski, lijevo) i Ma\u0111arske (Kalman Kanya, desno)<\/p>","

Tijela mrtvih konja i napu\u0161tena ru\u010dna kola nakon mitraljeske paljbe Luftwaffea, na cesti koja povezuje Pan\u010devo s Beogradom<\/p>","

Njema\u010dki tenkovi prolaze pored generala von Kleista ispred zgrade jugoslavenskog parlamenta nakon okupacije grada 13. travnja<\/p>","

Jugoslavenski vojnici predaju oru\u017eje Nijemcima<\/p>","

Kralj Petar II. Kara\u0111or\u0111evi\u0107 i vlada pobjegli su prvo prema Bosni, potom u crnogorski grad Nik\u0161i\u0107, odakle su avionom evakuirani u Gr\u010dku, potom preko Egipta u London<\/p>","

General <\/strong>Du\u0161an Simovi\u0107 poznat je Hrvatima jo\u0161 od 1918. godine, kad je Narodnom vije\u0107u Dr\u017eave SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedni\u010dke dr\u017eave, najavio pro\u0161irenje Srbije sve do rta Planka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1327","hd_26904085_1920.jpg":"1920x1080","k_26904085_1280.jpg":"1280x1280","k_26904085_1024.jpg":"1024x1024","k_26904085_640.jpg":"640x640","k_26904085_480.jpg":"480x480","k_26904085_340.jpg":"340x340","k_26904085_220.jpg":"220x220","o_26904085_1280.jpg":"1280x884","o_26904085_1024.jpg":"1024x707","o_26904085_640.jpg":"640x442","o_26904085_480.jpg":"480x331","o_26904085_340.jpg":"340x234","o_26904085_220.jpg":"220x152","h_26904085_1280.jpg":"1280x854","h_26904085_1024.jpg":"1024x683","h_26904085_640.jpg":"640x427","h_26904085_480.jpg":"480x320","h_26904085_340.jpg":"340x227","h_26904085_220.jpg":"220x147","pp_26904085_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904085_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904085_640.jpg":"640x814","pp_26904085_480.jpg":"480x611","pp_26904085_340.jpg":"340x432","pp_26904085_220.jpg":"220x280"},{"size0":"794x492","hd_26904156_1920.jpg":"1920x1080","k_26904156_1280.jpg":"1280x1280","k_26904156_1024.jpg":"1024x1024","k_26904156_640.jpg":"640x640","k_26904156_480.jpg":"480x480","k_26904156_340.jpg":"340x340","k_26904156_220.jpg":"220x220","o_26904156_1280.jpg":"1280x793","o_26904156_1024.jpg":"1024x634","o_26904156_640.jpg":"640x396","o_26904156_480.jpg":"480x297","o_26904156_340.jpg":"340x210","o_26904156_220.jpg":"220x136","h_26904156_1280.jpg":"1280x854","h_26904156_1024.jpg":"1024x683","h_26904156_640.jpg":"640x427","h_26904156_480.jpg":"480x320","h_26904156_340.jpg":"340x227","h_26904156_220.jpg":"220x147","pp_26904156_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904156_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904156_640.jpg":"640x814","pp_26904156_480.jpg":"480x611","pp_26904156_340.jpg":"340x432","pp_26904156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1433","hd_26904158_1920.jpg":"1920x1080","k_26904158_1280.jpg":"1280x1280","k_26904158_1024.jpg":"1024x1024","k_26904158_640.jpg":"640x640","k_26904158_480.jpg":"480x480","k_26904158_340.jpg":"340x340","k_26904158_220.jpg":"220x220","o_26904158_1280.jpg":"1280x955","o_26904158_1024.jpg":"1024x764","o_26904158_640.jpg":"640x477","o_26904158_480.jpg":"480x358","o_26904158_340.jpg":"340x253","o_26904158_220.jpg":"220x164","h_26904158_1280.jpg":"1280x854","h_26904158_1024.jpg":"1024x683","h_26904158_640.jpg":"640x427","h_26904158_480.jpg":"480x320","h_26904158_340.jpg":"340x227","h_26904158_220.jpg":"220x147","pp_26904158_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904158_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904158_640.jpg":"640x814","pp_26904158_480.jpg":"480x611","pp_26904158_340.jpg":"340x432","pp_26904158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_26904163_1920.jpg":"1920x1080","k_26904163_1280.jpg":"1280x1280","k_26904163_1024.jpg":"1024x1024","k_26904163_640.jpg":"640x640","k_26904163_480.jpg":"480x480","k_26904163_340.jpg":"340x340","k_26904163_220.jpg":"220x220","o_26904163_1280.jpg":"1280x902","o_26904163_1024.jpg":"1024x721","o_26904163_640.jpg":"640x451","o_26904163_480.jpg":"480x338","o_26904163_340.jpg":"340x239","o_26904163_220.jpg":"220x155","h_26904163_1280.jpg":"1280x854","h_26904163_1024.jpg":"1024x683","h_26904163_640.jpg":"640x427","h_26904163_480.jpg":"480x320","h_26904163_340.jpg":"340x227","h_26904163_220.jpg":"220x147","pp_26904163_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904163_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904163_640.jpg":"640x814","pp_26904163_480.jpg":"480x611","pp_26904163_340.jpg":"340x432","pp_26904163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2742","hd_26904086_1920.jpg":"1920x1080","k_26904086_1280.jpg":"1280x1280","k_26904086_1024.jpg":"1024x1024","k_26904086_640.jpg":"640x640","k_26904086_480.jpg":"480x480","k_26904086_340.jpg":"340x340","k_26904086_220.jpg":"220x220","o_26904086_1280.jpg":"1280x1828","o_26904086_1024.jpg":"1024x1462","o_26904086_640.jpg":"640x914","o_26904086_480.jpg":"480x685","o_26904086_340.jpg":"340x485","o_26904086_220.jpg":"220x314","h_26904086_1280.jpg":"1280x854","h_26904086_1024.jpg":"1024x683","h_26904086_640.jpg":"640x427","h_26904086_480.jpg":"480x320","h_26904086_340.jpg":"340x227","h_26904086_220.jpg":"220x147","pp_26904086_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904086_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904086_640.jpg":"640x814","pp_26904086_480.jpg":"480x611","pp_26904086_340.jpg":"340x432","pp_26904086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x559","hd_26904349_1920.jpg":"1920x1080","k_26904349_1280.jpg":"1280x1280","k_26904349_1024.jpg":"1024x1024","k_26904349_640.jpg":"640x640","k_26904349_480.jpg":"480x480","k_26904349_340.jpg":"340x340","k_26904349_220.jpg":"220x220","o_26904349_1280.jpg":"1280x894","o_26904349_1024.jpg":"1024x715","o_26904349_640.jpg":"640x447","o_26904349_480.jpg":"480x335","o_26904349_340.jpg":"340x237","o_26904349_220.jpg":"220x153","h_26904349_1280.jpg":"1280x854","h_26904349_1024.jpg":"1024x683","h_26904349_640.jpg":"640x427","h_26904349_480.jpg":"480x320","h_26904349_340.jpg":"340x227","h_26904349_220.jpg":"220x147","pp_26904349_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904349_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904349_640.jpg":"640x814","pp_26904349_480.jpg":"480x611","pp_26904349_340.jpg":"340x432","pp_26904349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"456x800","hd_26904350_1920.jpg":"1920x1080","k_26904350_1280.jpg":"1280x1280","k_26904350_1024.jpg":"1024x1024","k_26904350_640.jpg":"640x640","k_26904350_480.jpg":"480x480","k_26904350_340.jpg":"340x340","k_26904350_220.jpg":"220x220","o_26904350_1280.jpg":"1280x2245","o_26904350_1024.jpg":"1024x1796","o_26904350_640.jpg":"640x1122","o_26904350_480.jpg":"480x842","o_26904350_340.jpg":"340x596","o_26904350_220.jpg":"220x385","h_26904350_1280.jpg":"1280x854","h_26904350_1024.jpg":"1024x683","h_26904350_640.jpg":"640x427","h_26904350_480.jpg":"480x320","h_26904350_340.jpg":"340x227","h_26904350_220.jpg":"220x147","pp_26904350_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904350_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904350_640.jpg":"640x814","pp_26904350_480.jpg":"480x611","pp_26904350_340.jpg":"340x432","pp_26904350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"613x714","hd_26904351_1920.jpg":"1920x1080","k_26904351_1280.jpg":"1280x1280","k_26904351_1024.jpg":"1024x1024","k_26904351_640.jpg":"640x640","k_26904351_480.jpg":"480x480","k_26904351_340.jpg":"340x340","k_26904351_220.jpg":"220x220","o_26904351_1280.jpg":"1280x1490","o_26904351_1024.jpg":"1024x1192","o_26904351_640.jpg":"640x745","o_26904351_480.jpg":"480x559","o_26904351_340.jpg":"340x396","o_26904351_220.jpg":"220x256","h_26904351_1280.jpg":"1280x854","h_26904351_1024.jpg":"1024x683","h_26904351_640.jpg":"640x427","h_26904351_480.jpg":"480x320","h_26904351_340.jpg":"340x227","h_26904351_220.jpg":"220x147","pp_26904351_1280.jpg":"1280x1628","pp_26904351_1024.jpg":"1024x1303","pp_26904351_640.jpg":"640x814","pp_26904351_480.jpg":"480x611","pp_26904351_340.jpg":"340x432","pp_26904351_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7670384 Threads: 3 Questions: 1555527274 Slow queries: 4741660 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111341703 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/i-sam-hitler-bio-je-iznenaden-brzom-pobjedom-wehrmachta-kako-je-pokorena-i-temeljito-raskomadana-kraljevina-jugoslavija-1378473 [printLink] => /vijesti/hrvatska/i-sam-hitler-bio-je-iznenaden-brzom-pobjedom-wehrmachta-kako-je-pokorena-i-temeljito-raskomadana-kraljevina-jugoslavija-1378473?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 754368 [name] => Travanjski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 12:04:45 [main_article_id] => 0 [alias] => travanjski-rat [link] => /tag/travanjski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 754369 [name] => Bombardiranje Beograda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 12:04:45 [main_article_id] => 0 [alias] => bombardiranje-beograda [link] => /tag/bombardiranje-beograda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754370 [name] => Dušan Simović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 12:04:45 [main_article_id] => 0 [alias] => dusan-simovic [link] => /tag/dusan-simovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 244695 [name] => Adolf Hitler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => adolf-hitler [link] => /tag/adolf-hitler ) [4] => stdClass Object ( [id] => 251205 [name] => Milan Nedić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milan-nedic [link] => /tag/milan-nedic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda vjerojatno bi bila drukčija da Hitler nije, prije napada na Sovjetski Savez, odlučio proširiti rat na jugoistok Europe... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Travanjski rat 1941. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I sam Hitler bio je iznenađen brzom pobjedom Wehrmachta: kako je pokorena i temeljito raskomadana Kraljevina Jugoslavija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-55-18-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904085.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Demonstracija njemačke vojne moći nakon okupacije Beograda

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904085.jpg [title] =>

Demonstracija njemačke vojne moći nakon okupacije Beograda

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904156.jpg [title] =>

U ranojutarnjem bombardiranju 6. travnja 1941. Beograd je teško stradao

/Bundesarchiv ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904158.jpg [title] =>

Talijanski i njemački ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Beču neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Na fotografiji su Ciano i Ribbentrop u sredini, snimljeni u Beču drugom prilikom, 1938. godine s ministrima vanjskih poslova Čehoslovačke (František Čvalkovski, lijevo) i Mađarske (Kalman Kanya, desno)

/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904163.jpg [title] =>

Tijela mrtvih konja i napuštena ručna kola nakon mitraljeske paljbe Luftwaffea, na cesti koja povezuje Pančevo s Beogradom

/Leemage Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904086.jpg [title] =>

Njemački tenkovi prolaze pored generala von Kleista ispred zgrade jugoslavenskog parlamenta nakon okupacije grada 13. travnja

Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904349.jpg [title] =>

Jugoslavenski vojnici predaju oružje Nijemcima

Bundesarchiv/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904350.jpg [title] =>

Kralj Petar II. Karađorđević i vlada pobjegli su prvo prema Bosni, potom u crnogorski grad Nikšić, odakle su avionom evakuirani u Grčku, potom preko Egipta u London

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26904351.jpg [title] =>

General Dušan Simović poznat je Hrvatima još od 1918. godine, kad je Narodnom vijeću Države SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedničke države, najavio proširenje Srbije sve do rta Planka

Wikipedia/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Važne obljetnice iz Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj izazivaju povišene emocije i politička prepucavanja. Obljetnica od ove subote, 6. travnja, koja označava početak Travanjskog rata, odnosno napad Trećeg Reicha i Kraljevine Italije na Kraljevinu Jugoslaviju, ne spada u događaje povišenog emocionalno-političkog rizika, iako se radi o događaju koji je označio početak rata za (ne samo) Hrvatsku.

Južnoslavenski (i šire balkanski) prostor bio je poprište središnjih događaja u Prvom svjetskom ratu (započetom sarajevskim pucnjem). No u Drugom svjetskom ratu taj isti prostor odigrao je perifernu ulogu. Za hrvatski narod, i druge narode s kojima je dijelio isti državni okvir, rat je započeo dvije godina nakon službenog početka Drugog svjetskog rata njemačkim napadom na Poljsku. Zato se rat 1941. – 1945., vođen na prostoru tadašnje Kraljevine Jugoslavije, može definirati kao jedan kamenčić u mozaiku Drugog svjetskog rata, najstrašnijeg vojnog sukoba u povijesti čovječanstva.

Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda bila bi radikalno različita da Hitler nije, prije napada na Sovjetski Savez, odlučio proširiti rat na jugoistok Europe.

Hrvatsko nacionalno pitanje

Ustaški pokret ne bi došao na vlast u Hrvatskoj, Ante Pavelić bio bi poznat koliko i Ivan Frank, Jasenovac se ne bi dogodio, Ivan Goran Kovačić ne bi napisao "Jamu", Viktor Vida ne bi počinio samoubojstvo u Buenos Airesu sanjajući o svojoj Boki, Josip Broz Tito ostao bi upamćen kao vođa male, zabranjene stranke, najpoznatiji nogometni klubovi današnjice ne bi postojali (barem ne pod istim imenom), mnogi gradovi, uključujući Split, imali bi drugačiju vizuru…

Primamljivo je zamišljati alternativni slijed događaja, bilo to na globalnoj bilo na lokalnoj razini, ali u slučaju balkanske prošlosti nije potrebno pribjeći fikciji, stvarna prošlost tog prostora dovoljno je bogata i zanimljiva.

---

image

U ranojutarnjem bombardiranju 6. travnja 1941. Beograd je teško stradao

/Bundesarchiv
---

Jugoslavija je okružena BRIGAMA – bila je uvriježena fraza za vrijeme SFRJ. Dosjetka koja je ujedno bila akronim susjednih država (Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska, Austrija), ali i označavala stvarne nedobrosusjedske odnose. Gotovo isto vrijedilo je i za prethodnu jugoslavensku državu. Italija, Mađarska i Bugarska bile su tzv. revizionističke države, nezadovoljne rezultatima Prvog svjetskog rata. Njihovo nezadovoljstvo bilo je moguće ublažiti jedino proširenjem teritorija nauštrb Kraljevine Jugoslavije.

Nažalost, vanjski neprijatelji nisu bili jedini problem s kojim se suočila mlada država (međuratna Jugoslavija trajala je nešto manje od 23 godine). Nacionalno pitanje – rak-rana međuraća – izbilo je na površinu u najgorem mogućem svjetlu doživjevši svoj krvavi paroksizam.

Srpsko-hrvatski odnosi bili su osovina (obje) jugoslavenske države. Pokušaj sanacije tih odnosa predstavljao je sporazum Cvetković-Maček iz 1939. godine koji je rezultirao stvaranjem Banovine Hrvatske. Tako je hrvatsko nacionalno pitanje trebalo biti riješeno putem svoje teritorijalizacije. Događaji koji su uslijedili nisu išli naruku ionako krhkoj jugoslavenskoj državi.

Ako je Banovina bila pokušaj rješavanja unutarnjih problema, pristupanje Trojnom paktu bio je pokušaj rješavanja vanjskopolitičkih problema. Hitlerov Treći Reich od Anschlussa (pripojenja Austrije Njemačkoj) 1938. godine direktno je graničio s Jugoslavijom, a zahvaljujući ratnim uspjesima postao je neprikosnoveni hegemon na europskom kontinentu. Uspješno je izvršio invaziju na Poljsku, Norvešku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg i Francusku. Zato je regent knez Pavle Karađorđević odlučio osigurati mir svojoj državi pristupanjem Trojnom paktu.

Premijer Dragiša Cvetković i ministar vanjskih poslova Aleksandar Cincar-Marković su 25. ožujka 1941. godine potpisali jugoslavensko pristupanje paktu u dvorcu Belvedere u Beču (dvorcu koji je pripadao Eugenu Savojskom, vojskovođi koji se proslavio pohodima na osmanlijske posjede na balkanskom poluotoku). Prisutan je bio i tadašnji jugoslavenski veleposlanik u Berlinu, kasniji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Ivo Andrić.

---

image

Talijanski i njemački ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Beču neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Na fotografiji su Ciano i Ribbentrop u sredini, snimljeni u Beču drugom prilikom, 1938. godine s ministrima vanjskih poslova Čehoslovačke (František Čvalkovski, lijevo) i Mađarske (Kalman Kanya, desno)

/Afp
---

Nisu svi bili zadovoljni politikom kneza Pavla. Poznati Simovićev puč od 27. ožujka (general Dušan Simović poznat je Hrvatima još od 1918. godine, kad je Narodnom vijeću Države SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedničke države, najavio proširenje Srbije sve do rta Planka) izveden je uz pomoć britanske obavještajne službe. Hitler je to shvatio kao razvrgavanje prethodno postignutog sporazuma i kao osobnu uvredu te je odlučio izvršiti invaziju na Jugoslaviju kodnog imena "Direktiva 25" (istodobno je napao i Grčku, spašavajući obraz svojeg saveznika Mussolinija, kojem je neslavno propao pokušaj pokoravanja te države).

‘Lak dobitak‘

Taj je rat bio jedan od lakših dobitaka koje je Njemačka postigla. Već u prvim danima rata bilo je jasno da jugoslavenska vojska gubi rat. Napad je počeo 6. travnja, ranojutarnjim Luftwaffeovim bombardiranjem Beograda (u kojemu je izgorjela Nacionalna biblioteka skupa sa srednjovjekovnim manuskriptima i dokumentima od neprocjenjive vrijednosti) te napadom na Makedoniju njemačkih oklopnih jedinica koje su bile smještene u savezničkoj Bugarskoj. Jedan od podsjetnika na važnost iskustva Prvog svjetskog rata u mentalnom svijetu suvremenika Travanjskog rata je upravo njemački napad na jug države, čime se htjelo osujetiti stvaranje Solunske fronte, mitskog mjesta u imaginaciji pobjedničke srpske vojske iz rata 1914. – 1918. godine.

Sedmog travnja zauzeto je Skoplje, a dva dana poslije pao je Niš, čime je presječena strateška veza s Grčkom. Tri dana poslije, 10. travnja, počeo je upad iz Mađarske, koja je, kao i Bugarska, Hitleru dopustila raspoređivanje njemačkih trupa na svojem teritoriju. Istog dana Nijemci su ušli u Zagreb, kad su nastale poznate snimke oduševljenih Zagrepčana i kad je proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Paralelno s njemačkim napredovanjem nastupala je i talijanska vojska, računajući na dugo sanjane teritorijalne dobitke na istočnom Jadranu.

---

image

Jugoslavenski vojnici predaju oružje Nijemcima

Bundesarchiv/
---

Njemački vojnici ušli su 12. travnja u glavni grad Kraljevine Jugoslavije, Beograd. Kralj Petar II. Karađorđević i vlada pobjegli su prvo prema Bosni, potom u crnogorski grad Nikšić, odakle su avionom evakuirani prvo u Grčku, potom preko Egipta u London. Maček je dočekao rat u Beogradu kao potpredsjednik vlade. Odlučio je ne slijediti ih u povlačenju i emigraciji, nego se vratio u Zagreb, smatrajući da mora biti uz svoj narod u najtežim trenucima.

Simović je dužnost vrhovnog vojnog zapovjednika prepustio generalu Danilu Kalafatoviću, predavši mu time neugodnu dužnost potpisivanja kapitulacije. Ona je potpisana u zgradi čehoslovačkog veleposlanstva u Beogradu. Njemačku stranu predstavljao je general Maximilian von Weichs, a jugoslavensku Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković.

Često se navodi da je i Hitler bio iznenađen brzom pobjedom svojeg Wehrmachta nad jugoslavenskim protivnikom. On se posebnim vlakom, adaptiranim u pokretni vojni stožer, uputio prema njemačko-jugoslavenskoj granici, u malo austrijsko mjestašce Mőnichkrichen, odakle je nadgledao operaciju.

Talijanski i njemački ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Beču neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Demarkacijska linija, poznata i kao bečka linija, išla je i kroz de iure suverene države poput NDH.

Marionetska vlada

Ekonomski resursi i radna snaga za njemačku vojnu industriju bili su ono što je zanimalo Hitlera. Iako prvotno nije bio zainteresiran za teritorijalno proširenje, ipak je pripojio Njemačkoj sjeverni dio Slovenije (jedini jugoslavenski teritorij na koji je stupio Führer Adolf Hitler bio je Maribor), dok su Talijani okupirali ostatak Slovenije, jadranske otoke, dobar dio hrvatske i crnogorske obale, a Kosovo su pripojili svojoj klijentskoj državi Albaniji. Bugarska je okupirala Makedoniju, a Mađarska veći dio Vojvodine, Međimurje, Baranju i Prekmurje u Sloveniji.

U Srbiji je postavljena marionetska vlada Milana Nedića, srpske verzije francuskog maršala Philippea Petaina. Nedić, junak Prvog svjetskog rata, pristao je biti na čelu te marionetske vlade i time postati kvisling. Njegova je vlast postala suodgovorna za provođenje holokausta na teritoriju Srbije. De Gaulle je pomilovao svojeg zapovjednika iz prethodnog rata, Petaina, i smrtna kazna nije izvršena. Nedić nije bio te sreće – bačen je kroz prozor zatvora u Beogradu 1946. godine.

Naizgled najveći dobitnik rata bila je Hrvatska – uvelike uvećana u odnosu na Mačekovu Banovinu, formalno u savezništvu s tada najmoćnijom silom u Europi te pošteđena masovnih razaranja. To je, naravno, bila lažna slika. Hrvatska stvarnost predstavljala je talijansko-njemački kondominij, a zbog genocidnog nasilja nad srpskim stanovništvom u NDH došlo je do ustanka širokih masa koji je zatresao temelje države koja se nikad poslije nije uspjela konsolidirati. Do svoga kraja ostala je nestabilna i ovisna o vojnoj pomoći Njemačke.

Što tek reći o talijanskom "savezništvu", koje se ogledalo u nezajažljivom apetitu prema hrvatskom obalnom teritoriju?

Politika protivljenja Trojnom paktu koja je dovela do konfrontacije s Njemačkom predstavljana je u SFRJ kao dalekovidan, mudar i častan postupak. Bio je to pogled iz uskog ugla komunista koji su od zanemarive političke formacije postali kormilari obnovljene jugoslavenske države. Sve to bilo bi nemoguće bez Travanjskog rata, čiji ih je vihor doveo za državničko kormilo.

Josip Broz u trenutku izbijanja rata nalazio se u Zagrebu, odakle je rukovodio jugoslavenskom partijom. Prebacio se u nemirniju Srbiju, gdje je odlučio rukovoditi pokretom otpora. Ono što je dodatno kompliciralo situaciju u kojoj su se našli komunisti jest činjenica da je tadašnja "domovina komunista", Sovjetski Savez, bila u savezu (pakt Molotov-Ribbentrop) s nacističkom Njemačkom.

---

image

General Dušan Simović poznat je Hrvatima još od 1918. godine, kad je Narodnom vijeću Države SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedničke države, najavio proširenje Srbije sve do rta Planka

Wikipedia/
---

Nije slučajno da je Dan antifašističke borbe, koji se slavi kao službeni praznik u Republici Hrvatskoj, ujedno i nadnevak Hitlerova napada na SSSR i jednostranog raskidanja dotadašnjeg savezništva sa Staljinom. Time se ne dovodi u pitanje veličina pothvata borbe protiv okupatora koju su izveli ti isti komunisti.

Jedan od znakova dekadencije u kasnoj fazi SFRJ bila je rasprava o Travanjskom ratu, koju je pokrenula knjiga "Slom Kraljevine Jugoslavije" srpskog povjesničara i partizana Vladimira Terzića. Autor knjige je za poraz jugoslavenske vojske optužio hrvatsku nelojalnost prema zajedničkoj državi. Pobuna u vojarni u Bjelovaru ili doček njemačke vojske u Zagrebu navođeni su u prilog toj tezi.

Zrnce istine

Vjerojatno, kao i u svakom poopćavanju, u tome ima zrnce istine. Hrvati su zbilja bili cinični Jugoslaveni, odnosno težili su vlastitoj samostalnoj državi u trenutku kad bi im se za to pružila prilika. Ali faličnost teze o prevrtljivim Hrvatima u kontekstu Travanjskog rata pada u vodu ako se uzme u obzir da je jugoslavenska vojska bila jednako neefikasna u obrani države i ondje gdje je dominantno bila popunjena srpskim časničkim kadrom i srpskom vojničkom populacijom. Naravno, ta vojska nije bila lišena herojskih djela, poput samoubilačkog pokušaja zračne obrane Beograda pilota 6. puka ili potapanja razarača "Zagreb" u Bokokotorskom zaljevu kako ne bi pao u ruke neprijatelju.

Ali osjećaj srama zbog brzog i totalnog poraza ostavio je traga u Srbiji. Malena Srbija je u Prvom svjetskom ratu odolijevala na Ceru i Kolubari austrougarskim napadima. Kao dio šire jugoslavenske zajednice nije bila sposobna ponoviti te uspjehe. Nakon iskustva 90-ih postalo je opće mjesto (koliko god dvojbeno) da multinacionalne vojske nisu efikasne kao jednonacionalne.

---

image

Njemački tenkovi prolaze pored generala von Kleista ispred zgrade jugoslavenskog parlamenta nakon okupacije grada 13. travnja

Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia
---

Poseban je odium stvoren prema vođama "martovskog puča", koji se nisu iskazali, dapače, pokazali su elitistički prezir prema svojem narodu kad su ga ostavili na cjedilu pobjegavši u London. Detalj koji dovoljno govori sam za sebe jest da je general Simović vjenčanje svoje kćeri odredio za 6. travnja, dakle na dan kad je počeo njemački napad.

Nakon raspada SFRJ, povijesna epizoda od 6. do 17. travnja 1941. godine, poznata kao Travanjski rat, postala je samo još jedan, sporedni, argument u prilog nemogućnosti opstanka jugoslavenske zajednice, čiji su narodi nekoliko puta u 20. stoljeću pali na povijesnom ispitu – nekome na sreću, a nekome na tugu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia /Bundesarchiv /Afp /Leemage Via Afp Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia Bundesarchiv/ Wikipedia/
Profimedia

Demonstracija njemačke vojne moći nakon okupacije Beograda

/Bundesarchiv

U ranojutarnjem bombardiranju 6. travnja 1941. Beograd je teško stradao

/Afp

Talijanski i njemački ministri vanjskih poslova Galeazzo Ciano i Jacob von Ribbentrop sastali su se u Beču neposredno nakon Travanjskog rata i dogovorili podjelu interesnih zona na jugoslavenskom prostoru. Na fotografiji su Ciano i Ribbentrop u sredini, snimljeni u Beču drugom prilikom, 1938. godine s ministrima vanjskih poslova Čehoslovačke (František Čvalkovski, lijevo) i Mađarske (Kalman Kanya, desno)

/Leemage Via Afp

Tijela mrtvih konja i napuštena ručna kola nakon mitraljeske paljbe Luftwaffea, na cesti koja povezuje Pančevo s Beogradom

Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/Profimedia

Njemački tenkovi prolaze pored generala von Kleista ispred zgrade jugoslavenskog parlamenta nakon okupacije grada 13. travnja

Bundesarchiv/

Jugoslavenski vojnici predaju oružje Nijemcima


Kralj Petar II. Karađorđević i vlada pobjegli su prvo prema Bosni, potom u crnogorski grad Nikšić, odakle su avionom evakuirani u Grčku, potom preko Egipta u London

Wikipedia/

General Dušan Simović poznat je Hrvatima još od 1918. godine, kad je Narodnom vijeću Države SHS, kao posljedicu nepristanka na stvaranje zajedničke države, najavio proširenje Srbije sve do rta Planka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/i-sam-hitler-bio-je-iznenaden-brzom-pobjedom-wehrmachta-kako-je-pokorena-i-temeljito-raskomadana-kraljevina-jugoslavija-1378473 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af2f3dee9d27557eb6a3ad0f0db855a3614ae360 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+sam+Hitler+bio+je+iznena%C4%91en+brzom+pobjedom+Wehrmachta%3A+kako+je+pokorena+i+temeljito+raskomadana+Kraljevina+Jugoslavija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fi-sam-hitler-bio-je-iznenaden-brzom-pobjedom-wehrmachta-kako-je-pokorena-i-temeljito-raskomadana-kraljevina-jugoslavija-1378473 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fi-sam-hitler-bio-je-iznenaden-brzom-pobjedom-wehrmachta-kako-je-pokorena-i-temeljito-raskomadana-kraljevina-jugoslavija-1378473 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vrtlog događaja koji je uslijedio s početkom jedanaestodnevnog Travanjskog rata odredio je sudbinu, uglavnom na tragičan način, gotovo svih ljudi koji su čini stanovništvo tadašnje države. Povijest hrvatskog naroda vjerojatno bi bila drukčija da Hitler nije, prije napada na Sovjetski Savez, odlučio proširiti rat na jugoistok Europe... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Travanjski rat 1941. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaTravanjski rat 1941.

I sam Hitler bio je iznenađen brzom pobjedom Wehrmachta: kako je pokorena i temeljito raskomadana Kraljevina Jugoslavija

Piše Petar Čikeš
6. travnja 2024. - 07:34

Važne obljetnice iz Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj izazivaju povišene emocije i politička prepucavanja. Obljetnica od ove subote, 6. travnja, koja označava početak Travanjskog rata, odnosno napad Trećeg Reicha i Kraljevine Italije na Kraljevinu Jugoslaviju, ne spada u događaje povišenog emocionalno-političkog rizika, iako se radi o događaju koji je označio početak rata za (ne samo) Hrvatsku.

Južnoslavenski (i šire balkanski) prostor bio je poprište središnjih događaja u Prvom svjetskom ratu (započetom sarajevskim pucnjem). No u Drugom svjetskom ratu taj isti prostor odigrao je perifernu ulogu. Za hrvatski narod, i druge narode s kojima je dijelio isti državni okvir, rat je započeo dvije godina nakon službenog početka Drugog svjetskog rata njemačkim napadom na Poljsku. Zato...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:55