stdClass Object ( [id] => 1342363 [title] => I Crna Gora ima svoga Pukanića: je li urednik ‘Dana‘, koji je pisao o balkanskoj mafiji, ubijen iz istih razloga? [alias] => i-crna-gora-ima-svoga-pukanica-je-li-urednik-dana-koji-je-pisao-o-balkanskoj-mafiji-ubijen-iz-istih-razloga [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U prvom dijelu teksta o ubojstvu vlasnika Nacionala Ive Pukanića, ubijenog u Zagrebu 28. listopada 2008. godine, donijeli smo niz detalja koji su prethodili ubojstvu njega i Nike Franjića, opisali situaciju s prethodnim atentatom na Pukanića u Ilici, šest mjeseci prije, koji javnost, a ni policija, nisu ozbiljno shvatili, te smo donekle rasvijetlili kojim je sve prijetnjama Pukanić bio izložen.

Napisali smo i da je Pukanić sam preko svojih veza otkrio akcije dvojice crnogorskih kilera koji su planirali njegovu likvidaciju jer je pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji. Pukanić je o tome obavijestio naše tajne službe i policiju, ali, nažalost, mafijaši su ga ipak ubili.

Istaknuli smo da Pukanić u trenutku ubojstva nije imao policijsku zaštitu – ukinuta mu je dva mjeseca ranije – te objavili kako su prošli organizatori i sam počinitelj njegova ubojstva. No ostalo je nejasno tko je ubojstvo naručio jer je neosporno da u ovom slučaju hrvatska država nije do kraja odradila svoj posao, nego je osudila ono za što je imala neosporne materijalne dokaze, a oni su vodili samo do neposrednih aktera koji su pripremali ubojstvo i jednog izvršitelja, Željka Milovanovića Gavre.

Svi zajedno su dobili ukupno 163 godine zatvora; pomagač u ubojstvu Luka Matanić, koji je dobio 16 godina zatvora, prvi od njih izlazi na slobodu već iduće godine. Županijski sud u Sisku zapravo mu je nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne u veljači prošle godine odobrio uvjetni otpust, ali se žalilo Županijsko državno odvjetništvu u Sisku, koje je u svoj žalbi ranije naznačilo da su Matanićev prijašnji život i prijašnja osuđivanost teške okolnosti koje su zapravo prepreka tome da ga se ranije pusti iz zatvora, u kojemu još uvijek boravi.

---

image

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Bojan Gudurić i Amir Mafalani

Davor Pongračić/Cropix
---

Nagodba o brisanju tekstova

S obzirom na to da se s vremenom sve relativizira i pada u zaborav, teško je očekivati da će se naručitelj ubojstva na Pukanića i Franjića ikada pronaći, pogotovo zato što je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, 2015. godine u Beogradu oslobođen kao glavni koordinator Pukanićeva smaknuća, a Stanko Subotić Cane, biznismen sa sjedištem u Švicarskoj, za kojeg se pisalo da stoji iza cijele ove priče, nije ni procesuiran te se od njega odustalo već u predistražnom postupku u Beogradu 2015. godine zbog nedostatka dokaza.

Zato je nakon Pukanićeve smrti Subotić preko svojih odvjetnika sklopio nagodbu s tadašnjim paravanskim većinskim suvlasnicima Nacionala, koji su predstavljali vrlo vjerojatno upravo njega, da izbrišu sve tekstove o njemu i duhanskoj mafiji, a on je povukao sve tužbe protiv Nacionala. Naime, nakon što je Pukanić prodao svoje dionice austrijskom VPC-u, po spoznajama sigurnosnih službi upravo je Subotić preko švicarskog odvjetničkog društva od njih, pod nikad razjašnjenim okolnostima, otkupio većinski udio, te je i postao vlasnik tzv. novog Nacionala. Dao je i intervju tom novom, "preuređenom" tjedniku, a dio Pukanićevih kolega koji su stvarali stari Nacional odlučio je osnovati nova izdanja pa je većina kvalitetnih novinara tada radila u novopokrenutom tjedniku Aktual, koji je pokrenuo jedan Pukanićev prijatelj-biznismen.

Ubrzo nakon toga po svemu sudeći Subotićevi eksponenti odvode Nacional u stečaj, a potom mudri i okretni novinar Berislav Jelinić, Pukanićev prijatelj i suradnik, uspijeva otkupiti grb i žig Nacionala i sa svojim ljudima oživljava ovaj list okrećući se ponovno istraživačkom novinarstvu.

Istražujući slučaj Pukanićeva ubojstva, vidljivo je da je Robert Matanić (osuđen na 35 godina) u jednom trenutku dok je trajala istraga htio biti svjedok pokajnik, ali se na koncu predomislio, mada većina naših sugovornika tvrdi da su on i Slobodan Đurović Kardinal (osuđen na 23 godine zatvora) jedini od osuđenih znali naručitelja. Zato je svjedok pokajnik postao Matanićev poznanik i partner u kriminalu Tomislav Marjanović, koji je uhićen zbog krađe mobitela. Postao je svjedok pokajnik, s prvorazrednim saznanjima jer je vozio auto u kojem su izvršitelji pratili Pukanića. Sam se odao kada je policajcima rekao: "A došli ste kod mene zbog Pukija..." Policiji je rekao da je bio u stanu Roberta Matanića te da je čuo razgovor između Slobodana Đurovića i Sretena Jocića. Tvrdio je da je u tom razgovoru dogovoreno da se za Pukanićevo ubojstvo plati 1,5 milijuna eura. Nadalje, Marjanović je iskazivao i da je Jocića vidio u Beogradu jednom prigodom dok je sjedio s Đurovićem. Prema Marjanovićevim riječima, Jocić je pitao kako napreduju stvari oko Pukanića te kazao da ne smije biti zastoja.

---

image

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Slobodan Đurović

Davor Pongračić/Cropix
---

Svi optuženi su ga proglasili lažovom, osobom koja ima sedamdeset prijava i prijeti joj deset godina zatvora. U Zagrebu je bio zaštićeni, a na suđenju Jociću u Beogradu obični svjedok. Iskaz je u slučaju Jocića davao videolinkom.

Je li tužiteljstvo moglo naći boljeg svjedoka pokajnika, koji ništa nije napravio ali je nešto znao, to je tajna o kojoj nitko posebno ne govori. I u obrazloženju presude šestorici osuđenih 2010. sutkinja Ivana Kršul nije prihvatila USKOK-ovu tvrdnju da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. Jer, kako je kazala sutkinja Kršul, moguće je da je razlog ubojstva sadržaj članaka, ali nije utvrđeno točno kojih. I Sreten Jocić, koji je stajao u prvoj verziji hrvatske optužnice da je dao 1,5 milijuna eura, u izmijenjenoj je optužnici zamijenjen – nepoznatim počiniteljem. U Beogradu mu se ipak sudilo, ali bez rezultata, a stalno je govorio da iza Pukanića stoje političari iz Srbije i Crne Gore koji su htjeli diskreditirati svoje političke protivnike u tim zemljama i doći na vlast. Što se podudara s izjavama koje je nešto ranije davao Stanko Subotić Cane.

‘Da si meni prijavio...‘

Trećeoptuženi za ubojstvo Ive Pukanića Amir Mafalani je na suđenju izjavio da je 19. listopada 2008. razgovarao s inspektorom zagrebačke 6. policijske postaje Nenadom Šipušićem, te da mu je rekao kako zna da se priprema ubojstvo. Mafalani je izjavio da mu je Domagoj Anić, bivši šef Odsjeka za krvne delikte, kasnije rekao: "Da si meni to prijavio, Pukanić bi danas bio živ."

"Čuo sam još 15. listopada da se priprema ubojstvo. Znao sam koga i gdje. Dva dana kasnije primio sam prijetnju da sam ja sljedeći nakon tog ubojstva, a da će se za prvi zločin naširoko čuti. Ubrzo sam se obratio policajcu Šipušiću", izjavio je Mafalani. No Šipušić to nije prijavio svojim nadležnima, rekavši da Mafalanija nije doživljavao kao osobu koja bi bilo što mogla imati s tako ozbiljnim kaznenim djelom.

"O onome što mi je rekao nisam obavijestio nikoga jer je njegova informacija bila uopćena i nedostatna. Sve to nije mi davalo dovoljno materijala da tu informaciju tretiram kao operativnu informaciju koja bi se trebala dalje analizirati te po kojoj bi se trebalo dalje postupati", kazao je tada Nenad Šipušić.

---

image

Ivo Pukanić, vlasnik "Nacionala" ubijen je 2008. godine u eksploziji autobombe pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

Damjan Tadić/Cropix
---

Tajne službe su morale znati tko im se šeta Zagrebom i priprema Pukanićevo ubojstvo, jer se, osim Đurovića, radi o tada mahom već osuđivanim osobama s dosjeima, a trojica od njih šestero su čak iz Zagreba (Matanići i Mafalani). Budući da se znalo da su na Pukanića spriječeni već neki atentati, a znalo se i tko mu je prijetio likvidacijom, on je, a možda čak i njegovi suradnici, trebao imati stalnu policijsku zaštitu. Pukanić sa sobom nikada nije htio imati osobnog vozača iako su mu to prijatelji savjetovali, a prigovarali su mu i da ga je Ratko Knežević previše uvukao u te priče o duhanskoj mafiji i inicirao njegovo svjedočenje u Bariju.

Tu ima propusta svih državnih službi, koje su jedino napravile dobar očevid i relativno brzo, u roku od tri-četiri dana, uhitile neposredne počinitelje. Pogotovo je velik uspjeh policije, koja je u moru nakon eksplozije raspršenih i razabacanih dokaza na krovu zgrade našla malu metalnu pločicu s brojem šasije skutera marke Peugeot, koji je ubojica Milovanović dovezao, a onda u njemu postavio eksploziv. Kada je, naime, kupovao taj motor kojim se Milovanović dovezao, Robert Matanić nije znao da je firma Peugeot počela ugrađivati malu metalnu pločicu sa serijskim brojem šasije skutera pa je tako policija lako došla do prodavača, a onda i do kupca, Matanića.

Pukanić je u jeku svoje najveće forme o razotkrivanju duhanske mafije dobio ponudu od pet milijuna eura da s tim prestane i da će se sve zaboraviti što je pisao.

– Došao je čovjek iz Hercegovine koji je sada u bijegu od policije koja ga je osumnjičila kao jednog od glavnih aktera u međunarodnom prijenosu i švercu droge. Pošiljka novca je stigla iz Crne Gore i poslano je Pukaniću pet milijuna eura, ali su do njega došla tri milijuna. On je razgovarao s tim likom-transporterom više u sprdnji i u šali te je ponudu odbio, ali je problem nastao što su već bila odvađena dva milijuna iz pošiljke. Jedan milijun je uzeo bliski suradnik pošiljatelja, a drugi milijun donositelj novca Pukaniću. Nastala je panika kad je to Puki odbio, jer su ova dvojica morala vraćati novce, a dio su već potrošili – kaže nam Pukanićev jako dobar prijatelj.

---

image

Ivo Pukanić

Bruno Konjević/Cropix
---

Koštunica, Đinđić...

Jedna od luđih teorija koju je iznijela čak i jedna Pukanićeva nekadašnja novinarka ide do tadašnjeg lidera opozicije u Srbiji Vojislava Koštunice, koji je s DOS-om (Demokratskom opozicijom Srbije) 2000. godine, nakon ogromnih prosvjeda i pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora 5. listopada, skinuo s vlasti Slobodana Miloševića, koji te rezultate nije priznavao.

Zagovornici ovih teza pitali su se zašto bi Pukanić uopće trebao pisati o balkanskoj mafiji kada ta tema uopće nije bitna za Hrvatsku i u kojoj šverca takvih količina cigareta uopće nema. Teze su da je Pukanića informacijama opskrbljivao Koštunica; tekstovi su trebali spriječiti ostanak na vlasti Mila Đukanovića u Crnoj Gori, a zbog povezanosti Zorana Đinđića sa Stankom Subotićem Canetom, Đinđića je trebalo eliminirati iz daljnjeg političkog života. Đinđić je bio predsjednik Demokratske partije Srbije i opozicionar Miloševićeve vlasti, kao i Koštunica. Označen je kao Koštuničin veliki konkurent u predstojećim previranjima nakon Miloševića.

O tome je u Jutarnjem listu nakon Pukanićeva ubojstva govorio i sam Stanko Subotić Cane, koji se hvalio da je u osamdeset slučajeva dobio Nacional i Pukanića na sudu, što je notorna laž, kako nam rekoše bliski Pukanićevi suradnici. Subotić je priznao u tom intervjuu i da je Đinđićevoj Demokratskoj partiji donirao oko deset milijuna eura.

"Ljudi koji su započeli i montirali hajku protiv mene, Đinđića i Đukanovića, sjede u Beogradu. I mislim da bi njih trebalo pitati upravo to: jesu li poznavali Pukanića, jesu li radili s njim, jesu li poznavali i radili s raznim kriminalcima... Mislim da ima dosta toga na što bi ti ljudi trebali odgovoriti", rekao je Cane.

Svojedobno je crnogorski tjednik Dan također intenzivno pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji, a prenosio je i većinu tekstova Nacionala o ovoj temi jer su bili opozicija Milu Đukanoviću i njegovu režimu.

---

image

Duško Jovanović, osnivač i urednik crnogorskog dnevnika "Dan" u klasičnoj "sačekuši" ubijen je 2004. godine pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

Str/Afp
---

U svibnju 2004. ispred redakcije Dana u Podgorici, u klasičnoj sačekuši, ubijen je Duško Jovanović, osnivač i urednik toga dnevnika. Izrešetan je iz automobila Golf 3; u njega su ispaljeni rafali iz automatskog oružja. Do danas nije pronađen njegov ubojica, a kamoli naručitelj ubojstva. Tek je 2016. godine na 19 godina zatvora osuđen Damir Mandić, ali kao pomagač, a ne neporedni izvršitelj.

Medijski pritisak

I Pukanićevo i Jovanovićevo ubojstvo dogodilo se ispred njihovih redakcija koje su osnovali i iz kojih su tada upravo izlazili. Istraga u Pukanićevu slučaju je "mila majka" u odnosu na crnogorsku "kaljavu i balavu istragu", kako nam rekoše tamošnji kolege, ali ni u prvom ni u drugom slučaju se ne zna naručitelj.

No nakon godina "spavanja", vlada Crne Gore je u svibnju 2021. obnovila istragu o ovom ubojstvu, ali ne čini se da nešto napreduju.

Može li i Hrvatska učiniti nešto da se naručitelj ubojstva Pukanića okrije te ima li volje i snage za to? Medijskog pritiska na državu osim tekstova Berislava Jelinića i TV serijala Andrije Jarka na RTL-u te nekoliko objavljenih tekstova, uopće nije bilo, kao da se ništa posebno nije ni dogodilo. Za državu je slučaj riješen, kao i za doktora koji kaže da je operacija bila uspješna, ali je pacijent umro.

---

image

Duško Jovanović

Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia
---

---

Prijatelj o Pukaniću:cZezali smo ga da jec‘šparni Turopoljac‘

Prijatelji Ive Pukanića bili su glazbenik Jasenko Houra, s kojim se Pukanić i pokumio, predsjednik države Stipe Mesić, s kojim je navodno znao otići u saunu, a i živjeli su 200 metara jedan od drugoga u Ilici, dok Pukanić nije kupio kuću na Ribnjaku, ministar Božidar Kalmeta, ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiju je pamet Pukanić jako cijenio te ga je, kad je osnovao NCL Visoku novinarsku školu (trogodišnji studij novinarstva), postavio za dekana.

– Hoću Pukija pamtiti po njegovoj ekstremno dobroj zezanciji, hoću ga pamtiti kada ga mi nazivamo "šparnim Turopoljcem", a on nam objašnjava da u stvari nije škrt, nego racionalan – govori nam njegov blizak prijatelj s kojim bi gotovo svaki dan ručao u Atlanti.

– Hoću ga pamtiti kad se nervira i prijeti kada mu s temama za Nacional ne ide kako je planirao. Tada sam ga znao najviše zezati. Prije ubojstva kupio je u Americi automobil Lexus, ali, iako je imao novaca, nije to bio novi automobil. Zezali smo ga da je i tu uštedio tridesetak tisuća dolara jer je škrt. Vozio sam se par puta s njim u tom Lexusu jer je on uvijek govorio "daj da ga isprobamo", pa tako stalno. Meni je to dosadilo i ja mu jednom kažem: "Puki, spor ti je taj auto, bacio si novce, pa vidiš ne hvata ni 140 na otvorenoj cesti." A on mi odgovori mrtav ozbiljan: "To su milje, a ne kilometri, budalo", i onda bismo prasnuli u smijeh.

---
---

Nagrađeni intervju: Košulja za susret s Gotovinom

"Jedini je napravio intervju s odbjeglim generalom Antom Gotovinom u Veneciji, a dogovorio je taj intervju preko svoga velikog prijatelja, pokojnog Marijana Pedišića, koji je bio Gotovinin odvjetnik. Za taj intervju dobio je godišnju nagradu HND-a, a prijatelji su ga zajebavali da je tom prilikom obukao dva broja veću košulju samo zato što je Bvlgari i što košta četristo eura te da je htio da čitatelji i po tome vide da je on bogat čovjek. Poslije mi je i sam rekao, ali tek nakon par mjeseci opiranja, da je na sebe ljut zbog toga i da je u toj košulji izgledao kao klaun", ispričao mi je Pukanićev kolega.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Drugi dio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Drugi dio 2 0 12367 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-22 14:15:05 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-26 20:33:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-26 20:33:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Duško Jovanović život je izgubio u klasičnoj sačekuši u svibnju 2004. godine, izrešetan rafalima iz automatskog oružja, ispaljenima iz 'Golfa trice'. 'Dan' je intenzivno pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji, a prenosio je i većinu tekstova Nacionala o [metadata] => robots= author= title=I Crna Gora ima svoga Pukanića: je li urednik 'Dana', koji je pisao o balkanskoj mafiji, ubijen iz istih razloga? page_title=I Crna Gora ima svoga Pukanića: je li urednik 'Dana', koji je pisao o balkanskoj mafiji, ubijen iz istih razloga? [metakey] => ivo pukanić, Nacional, ubojstvo, balkanska mafija, duško jovanović, 'Dan' [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26115743.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26065350.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26065372.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26065347.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26065371.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/1427349.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26104837.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26104843.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26065305.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Str\/Afp","Str\/Afp\/Profimedia\/Str\/Afp\/Profimedia","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sa su\u0111enja za ubojstvo Ive Pukani\u0107a: Bojan Guduri\u0107 i Amir Mafalani<\/p>","

Sa su\u0111enja za ubojstvo Ive Pukani\u0107a: Luka Matani\u0107<\/p>","

Sa su\u0111enja za ubojstvo Ive Pukani\u0107a: Robert Matani\u0107<\/p>","

Sa su\u0111enja za ubojstvo Ive Pukani\u0107a: Slobodan \u0110urovi\u0107<\/p>","

Ivo Pukani\u0107, vlasnik \u201dNacionala\u201d ubijen je 2008. godine u eksploziji autobombe pred redakcijom; naru\u010ditelji do danas nisu otkriveni<\/p>","

Du\u0161ko Jovanovi\u0107, osniva\u010d i urednik crnogorskog dnevnika \u201dDan\u201d u klasi\u010dnoj \u201dsa\u010deku\u0161i\u201d ubijen je 2004. godine pred redakcijom; naru\u010ditelji do danas nisu otkriveni<\/p>","

Du\u0161ko Jovanovi\u0107<\/p>","

Ivo Pukani\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26115743_1920.jpg":"1920x1080","k_26115743_1280.jpg":"1280x1280","k_26115743_1024.jpg":"1024x1024","k_26115743_640.jpg":"640x640","k_26115743_480.jpg":"480x480","k_26115743_340.jpg":"340x340","k_26115743_220.jpg":"220x220","o_26115743_1280.jpg":"1280x853","o_26115743_1024.jpg":"1024x682","o_26115743_640.jpg":"640x426","o_26115743_480.jpg":"480x320","o_26115743_340.jpg":"340x226","o_26115743_220.jpg":"220x146","h_26115743_1280.jpg":"1280x854","h_26115743_1024.jpg":"1024x683","h_26115743_640.jpg":"640x427","h_26115743_480.jpg":"480x320","h_26115743_340.jpg":"340x227","h_26115743_220.jpg":"220x147","pp_26115743_1280.jpg":"1280x1628","pp_26115743_1024.jpg":"1024x1303","pp_26115743_640.jpg":"640x814","pp_26115743_480.jpg":"480x611","pp_26115743_340.jpg":"340x432","pp_26115743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_26065350_1920.jpg":"1920x1080","k_26065350_1280.jpg":"1280x1280","k_26065350_1024.jpg":"1024x1024","k_26065350_640.jpg":"640x640","k_26065350_480.jpg":"480x480","k_26065350_340.jpg":"340x340","k_26065350_220.jpg":"220x220","o_26065350_1280.jpg":"1280x793","o_26065350_1024.jpg":"1024x634","o_26065350_640.jpg":"640x396","o_26065350_480.jpg":"480x297","o_26065350_340.jpg":"340x210","o_26065350_220.jpg":"220x136","h_26065350_1280.jpg":"1280x854","h_26065350_1024.jpg":"1024x683","h_26065350_640.jpg":"640x427","h_26065350_480.jpg":"480x320","h_26065350_340.jpg":"340x227","h_26065350_220.jpg":"220x147","pp_26065350_1280.jpg":"1280x1628","pp_26065350_1024.jpg":"1024x1303","pp_26065350_640.jpg":"640x814","pp_26065350_480.jpg":"480x611","pp_26065350_340.jpg":"340x432","pp_26065350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26065372_1920.jpg":"1920x1080","k_26065372_1280.jpg":"1280x1280","k_26065372_1024.jpg":"1024x1024","k_26065372_640.jpg":"640x640","k_26065372_480.jpg":"480x480","k_26065372_340.jpg":"340x340","k_26065372_220.jpg":"220x220","o_26065372_1280.jpg":"1280x853","o_26065372_1024.jpg":"1024x682","o_26065372_640.jpg":"640x426","o_26065372_480.jpg":"480x320","o_26065372_340.jpg":"340x226","o_26065372_220.jpg":"220x146","h_26065372_1280.jpg":"1280x854","h_26065372_1024.jpg":"1024x683","h_26065372_640.jpg":"640x427","h_26065372_480.jpg":"480x320","h_26065372_340.jpg":"340x227","h_26065372_220.jpg":"220x147","pp_26065372_1280.jpg":"1280x1628","pp_26065372_1024.jpg":"1024x1303","pp_26065372_640.jpg":"640x814","pp_26065372_480.jpg":"480x611","pp_26065372_340.jpg":"340x432","pp_26065372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26065347_1920.jpg":"1920x1080","k_26065347_1280.jpg":"1280x1280","k_26065347_1024.jpg":"1024x1024","k_26065347_640.jpg":"640x640","k_26065347_480.jpg":"480x480","k_26065347_340.jpg":"340x340","k_26065347_220.jpg":"220x220","o_26065347_1280.jpg":"1280x853","o_26065347_1024.jpg":"1024x682","o_26065347_640.jpg":"640x426","o_26065347_480.jpg":"480x320","o_26065347_340.jpg":"340x226","o_26065347_220.jpg":"220x146","h_26065347_1280.jpg":"1280x854","h_26065347_1024.jpg":"1024x683","h_26065347_640.jpg":"640x427","h_26065347_480.jpg":"480x320","h_26065347_340.jpg":"340x227","h_26065347_220.jpg":"220x147","pp_26065347_1280.jpg":"1280x1628","pp_26065347_1024.jpg":"1024x1303","pp_26065347_640.jpg":"640x814","pp_26065347_480.jpg":"480x611","pp_26065347_340.jpg":"340x432","pp_26065347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26065371_1920.jpg":"1920x1080","k_26065371_1280.jpg":"1280x1280","k_26065371_1024.jpg":"1024x1024","k_26065371_640.jpg":"640x640","k_26065371_480.jpg":"480x480","k_26065371_340.jpg":"340x340","k_26065371_220.jpg":"220x220","o_26065371_1280.jpg":"1280x853","o_26065371_1024.jpg":"1024x682","o_26065371_640.jpg":"640x426","o_26065371_480.jpg":"480x320","o_26065371_340.jpg":"340x226","o_26065371_220.jpg":"220x146","h_26065371_1280.jpg":"1280x854","h_26065371_1024.jpg":"1024x683","h_26065371_640.jpg":"640x427","h_26065371_480.jpg":"480x320","h_26065371_340.jpg":"340x227","h_26065371_220.jpg":"220x147","pp_26065371_1280.jpg":"1280x1628","pp_26065371_1024.jpg":"1024x1303","pp_26065371_640.jpg":"640x814","pp_26065371_480.jpg":"480x611","pp_26065371_340.jpg":"340x432","pp_26065371_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1346","hd_1427349_1920.jpg":"1920x1080","k_1427349_1280.jpg":"1280x1280","k_1427349_1024.jpg":"1024x1024","k_1427349_640.jpg":"640x640","k_1427349_480.jpg":"480x480","k_1427349_340.jpg":"340x340","k_1427349_220.jpg":"220x220","o_1427349_1280.jpg":"1280x897","o_1427349_1024.jpg":"1024x717","o_1427349_640.jpg":"640x448","o_1427349_480.jpg":"480x336","o_1427349_340.jpg":"340x238","o_1427349_220.jpg":"220x154","h_1427349_1280.jpg":"1280x854","h_1427349_1024.jpg":"1024x683","h_1427349_640.jpg":"640x427","h_1427349_480.jpg":"480x320","h_1427349_340.jpg":"340x227","h_1427349_220.jpg":"220x147","pp_1427349_1280.jpg":"1280x1628","pp_1427349_1024.jpg":"1024x1303","pp_1427349_640.jpg":"640x814","pp_1427349_480.jpg":"480x611","pp_1427349_340.jpg":"340x432","pp_1427349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_26104837_1920.jpg":"1920x1080","k_26104837_1280.jpg":"1280x1280","k_26104837_1024.jpg":"1024x1024","k_26104837_640.jpg":"640x640","k_26104837_480.jpg":"480x480","k_26104837_340.jpg":"340x340","k_26104837_220.jpg":"220x220","o_26104837_1280.jpg":"1280x930","o_26104837_1024.jpg":"1024x744","o_26104837_640.jpg":"640x465","o_26104837_480.jpg":"480x348","o_26104837_340.jpg":"340x247","o_26104837_220.jpg":"220x159","h_26104837_1280.jpg":"1280x854","h_26104837_1024.jpg":"1024x683","h_26104837_640.jpg":"640x427","h_26104837_480.jpg":"480x320","h_26104837_340.jpg":"340x227","h_26104837_220.jpg":"220x147","pp_26104837_1280.jpg":"1280x1628","pp_26104837_1024.jpg":"1024x1303","pp_26104837_640.jpg":"640x814","pp_26104837_480.jpg":"480x611","pp_26104837_340.jpg":"340x432","pp_26104837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_26104843_1920.jpg":"1920x1080","k_26104843_1280.jpg":"1280x1280","k_26104843_1024.jpg":"1024x1024","k_26104843_640.jpg":"640x640","k_26104843_480.jpg":"480x480","k_26104843_340.jpg":"340x340","k_26104843_220.jpg":"220x220","o_26104843_1280.jpg":"1280x959","o_26104843_1024.jpg":"1024x767","o_26104843_640.jpg":"640x479","o_26104843_480.jpg":"480x359","o_26104843_340.jpg":"340x254","o_26104843_220.jpg":"220x164","h_26104843_1280.jpg":"1280x854","h_26104843_1024.jpg":"1024x683","h_26104843_640.jpg":"640x427","h_26104843_480.jpg":"480x320","h_26104843_340.jpg":"340x227","h_26104843_220.jpg":"220x147","pp_26104843_1280.jpg":"1280x1628","pp_26104843_1024.jpg":"1024x1303","pp_26104843_640.jpg":"640x814","pp_26104843_480.jpg":"480x611","pp_26104843_340.jpg":"340x432","pp_26104843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_26065305_1920.jpg":"1920x1080","k_26065305_1280.jpg":"1280x1280","k_26065305_1024.jpg":"1024x1024","k_26065305_640.jpg":"640x640","k_26065305_480.jpg":"480x480","k_26065305_340.jpg":"340x340","k_26065305_220.jpg":"220x220","o_26065305_1280.jpg":"1280x870","o_26065305_1024.jpg":"1024x696","o_26065305_640.jpg":"640x435","o_26065305_480.jpg":"480x326","o_26065305_340.jpg":"340x231","o_26065305_220.jpg":"220x149","h_26065305_1280.jpg":"1280x854","h_26065305_1024.jpg":"1024x683","h_26065305_640.jpg":"640x427","h_26065305_480.jpg":"480x320","h_26065305_340.jpg":"340x227","h_26065305_220.jpg":"220x147","pp_26065305_1280.jpg":"1280x1628","pp_26065305_1024.jpg":"1024x1303","pp_26065305_640.jpg":"640x814","pp_26065305_480.jpg":"480x611","pp_26065305_340.jpg":"340x432","pp_26065305_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15026672 Threads: 2 Questions: 3152570106 Slow queries: 7039027 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235007693 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/i-crna-gora-ima-svoga-pukanica-je-li-urednik-dana-koji-je-pisao-o-balkanskoj-mafiji-ubijen-iz-istih-razloga-1342363 [printLink] => /vijesti/hrvatska/i-crna-gora-ima-svoga-pukanica-je-li-urednik-dana-koji-je-pisao-o-balkanskoj-mafiji-ubijen-iz-istih-razloga-1342363?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621510 [name] => ivo pukanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-27 13:18:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-pukanic [link] => /tag/ivo-pukanic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377386 [name] => nacional [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacional [link] => /tag/nacional ) [2] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 689256 [name] => balkanska mafija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-31 16:00:09 [main_article_id] => 0 [alias] => balkanska-mafija [link] => /tag/balkanska-mafija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738172 [name] => duško jovanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-25 22:29:41 [main_article_id] => 0 [alias] => dusko-jovanovic [link] => /tag/dusko-jovanovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 738173 [name] => 'Dan' [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-25 22:29:41 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-0 [link] => /tag/dan-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Drugi dio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I Crna Gora ima svoga Pukanića: je li urednik ‘Dana‘, koji je pisao o balkanskoj mafiji, ubijen iz istih razloga? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26115743.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26115743.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26065350.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Bojan Gudurić i Amir Mafalani

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26065372.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Luka Matanić

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26065347.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Robert Matanić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26065371.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Slobodan Đurović

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/1427349.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Ivo Pukanić, vlasnik ”Nacionala” ubijen je 2008. godine u eksploziji autobombe pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26104837.jpg [title] => Str/Afp

Duško Jovanović, osnivač i urednik crnogorskog dnevnika ”Dan” u klasičnoj ”sačekuši” ubijen je 2004. godine pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26104843.jpg [title] => Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia

Duško Jovanović

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26065305.jpg [title] => Bruno Konjević/Cropix

Ivo Pukanić

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U prvom dijelu teksta o ubojstvu vlasnika Nacionala Ive Pukanića, ubijenog u Zagrebu 28. listopada 2008. godine, donijeli smo niz detalja koji su prethodili ubojstvu njega i Nike Franjića, opisali situaciju s prethodnim atentatom na Pukanića u Ilici, šest mjeseci prije, koji javnost, a ni policija, nisu ozbiljno shvatili, te smo donekle rasvijetlili kojim je sve prijetnjama Pukanić bio izložen.

Napisali smo i da je Pukanić sam preko svojih veza otkrio akcije dvojice crnogorskih kilera koji su planirali njegovu likvidaciju jer je pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji. Pukanić je o tome obavijestio naše tajne službe i policiju, ali, nažalost, mafijaši su ga ipak ubili.

Istaknuli smo da Pukanić u trenutku ubojstva nije imao policijsku zaštitu – ukinuta mu je dva mjeseca ranije – te objavili kako su prošli organizatori i sam počinitelj njegova ubojstva. No ostalo je nejasno tko je ubojstvo naručio jer je neosporno da u ovom slučaju hrvatska država nije do kraja odradila svoj posao, nego je osudila ono za što je imala neosporne materijalne dokaze, a oni su vodili samo do neposrednih aktera koji su pripremali ubojstvo i jednog izvršitelja, Željka Milovanovića Gavre.

Svi zajedno su dobili ukupno 163 godine zatvora; pomagač u ubojstvu Luka Matanić, koji je dobio 16 godina zatvora, prvi od njih izlazi na slobodu već iduće godine. Županijski sud u Sisku zapravo mu je nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne u veljači prošle godine odobrio uvjetni otpust, ali se žalilo Županijsko državno odvjetništvu u Sisku, koje je u svoj žalbi ranije naznačilo da su Matanićev prijašnji život i prijašnja osuđivanost teške okolnosti koje su zapravo prepreka tome da ga se ranije pusti iz zatvora, u kojemu još uvijek boravi.

---

image

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Bojan Gudurić i Amir Mafalani

Davor Pongračić/Cropix
---

Nagodba o brisanju tekstova

S obzirom na to da se s vremenom sve relativizira i pada u zaborav, teško je očekivati da će se naručitelj ubojstva na Pukanića i Franjića ikada pronaći, pogotovo zato što je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, 2015. godine u Beogradu oslobođen kao glavni koordinator Pukanićeva smaknuća, a Stanko Subotić Cane, biznismen sa sjedištem u Švicarskoj, za kojeg se pisalo da stoji iza cijele ove priče, nije ni procesuiran te se od njega odustalo već u predistražnom postupku u Beogradu 2015. godine zbog nedostatka dokaza.

Zato je nakon Pukanićeve smrti Subotić preko svojih odvjetnika sklopio nagodbu s tadašnjim paravanskim većinskim suvlasnicima Nacionala, koji su predstavljali vrlo vjerojatno upravo njega, da izbrišu sve tekstove o njemu i duhanskoj mafiji, a on je povukao sve tužbe protiv Nacionala. Naime, nakon što je Pukanić prodao svoje dionice austrijskom VPC-u, po spoznajama sigurnosnih službi upravo je Subotić preko švicarskog odvjetničkog društva od njih, pod nikad razjašnjenim okolnostima, otkupio većinski udio, te je i postao vlasnik tzv. novog Nacionala. Dao je i intervju tom novom, "preuređenom" tjedniku, a dio Pukanićevih kolega koji su stvarali stari Nacional odlučio je osnovati nova izdanja pa je većina kvalitetnih novinara tada radila u novopokrenutom tjedniku Aktual, koji je pokrenuo jedan Pukanićev prijatelj-biznismen.

Ubrzo nakon toga po svemu sudeći Subotićevi eksponenti odvode Nacional u stečaj, a potom mudri i okretni novinar Berislav Jelinić, Pukanićev prijatelj i suradnik, uspijeva otkupiti grb i žig Nacionala i sa svojim ljudima oživljava ovaj list okrećući se ponovno istraživačkom novinarstvu.

Istražujući slučaj Pukanićeva ubojstva, vidljivo je da je Robert Matanić (osuđen na 35 godina) u jednom trenutku dok je trajala istraga htio biti svjedok pokajnik, ali se na koncu predomislio, mada većina naših sugovornika tvrdi da su on i Slobodan Đurović Kardinal (osuđen na 23 godine zatvora) jedini od osuđenih znali naručitelja. Zato je svjedok pokajnik postao Matanićev poznanik i partner u kriminalu Tomislav Marjanović, koji je uhićen zbog krađe mobitela. Postao je svjedok pokajnik, s prvorazrednim saznanjima jer je vozio auto u kojem su izvršitelji pratili Pukanića. Sam se odao kada je policajcima rekao: "A došli ste kod mene zbog Pukija..." Policiji je rekao da je bio u stanu Roberta Matanića te da je čuo razgovor između Slobodana Đurovića i Sretena Jocića. Tvrdio je da je u tom razgovoru dogovoreno da se za Pukanićevo ubojstvo plati 1,5 milijuna eura. Nadalje, Marjanović je iskazivao i da je Jocića vidio u Beogradu jednom prigodom dok je sjedio s Đurovićem. Prema Marjanovićevim riječima, Jocić je pitao kako napreduju stvari oko Pukanića te kazao da ne smije biti zastoja.

---

image

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Slobodan Đurović

Davor Pongračić/Cropix
---

Svi optuženi su ga proglasili lažovom, osobom koja ima sedamdeset prijava i prijeti joj deset godina zatvora. U Zagrebu je bio zaštićeni, a na suđenju Jociću u Beogradu obični svjedok. Iskaz je u slučaju Jocića davao videolinkom.

Je li tužiteljstvo moglo naći boljeg svjedoka pokajnika, koji ništa nije napravio ali je nešto znao, to je tajna o kojoj nitko posebno ne govori. I u obrazloženju presude šestorici osuđenih 2010. sutkinja Ivana Kršul nije prihvatila USKOK-ovu tvrdnju da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom. Jer, kako je kazala sutkinja Kršul, moguće je da je razlog ubojstva sadržaj članaka, ali nije utvrđeno točno kojih. I Sreten Jocić, koji je stajao u prvoj verziji hrvatske optužnice da je dao 1,5 milijuna eura, u izmijenjenoj je optužnici zamijenjen – nepoznatim počiniteljem. U Beogradu mu se ipak sudilo, ali bez rezultata, a stalno je govorio da iza Pukanića stoje političari iz Srbije i Crne Gore koji su htjeli diskreditirati svoje političke protivnike u tim zemljama i doći na vlast. Što se podudara s izjavama koje je nešto ranije davao Stanko Subotić Cane.

‘Da si meni prijavio...‘

Trećeoptuženi za ubojstvo Ive Pukanića Amir Mafalani je na suđenju izjavio da je 19. listopada 2008. razgovarao s inspektorom zagrebačke 6. policijske postaje Nenadom Šipušićem, te da mu je rekao kako zna da se priprema ubojstvo. Mafalani je izjavio da mu je Domagoj Anić, bivši šef Odsjeka za krvne delikte, kasnije rekao: "Da si meni to prijavio, Pukanić bi danas bio živ."

"Čuo sam još 15. listopada da se priprema ubojstvo. Znao sam koga i gdje. Dva dana kasnije primio sam prijetnju da sam ja sljedeći nakon tog ubojstva, a da će se za prvi zločin naširoko čuti. Ubrzo sam se obratio policajcu Šipušiću", izjavio je Mafalani. No Šipušić to nije prijavio svojim nadležnima, rekavši da Mafalanija nije doživljavao kao osobu koja bi bilo što mogla imati s tako ozbiljnim kaznenim djelom.

"O onome što mi je rekao nisam obavijestio nikoga jer je njegova informacija bila uopćena i nedostatna. Sve to nije mi davalo dovoljno materijala da tu informaciju tretiram kao operativnu informaciju koja bi se trebala dalje analizirati te po kojoj bi se trebalo dalje postupati", kazao je tada Nenad Šipušić.

---

image

Ivo Pukanić, vlasnik "Nacionala" ubijen je 2008. godine u eksploziji autobombe pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

Damjan Tadić/Cropix
---

Tajne službe su morale znati tko im se šeta Zagrebom i priprema Pukanićevo ubojstvo, jer se, osim Đurovića, radi o tada mahom već osuđivanim osobama s dosjeima, a trojica od njih šestero su čak iz Zagreba (Matanići i Mafalani). Budući da se znalo da su na Pukanića spriječeni već neki atentati, a znalo se i tko mu je prijetio likvidacijom, on je, a možda čak i njegovi suradnici, trebao imati stalnu policijsku zaštitu. Pukanić sa sobom nikada nije htio imati osobnog vozača iako su mu to prijatelji savjetovali, a prigovarali su mu i da ga je Ratko Knežević previše uvukao u te priče o duhanskoj mafiji i inicirao njegovo svjedočenje u Bariju.

Tu ima propusta svih državnih službi, koje su jedino napravile dobar očevid i relativno brzo, u roku od tri-četiri dana, uhitile neposredne počinitelje. Pogotovo je velik uspjeh policije, koja je u moru nakon eksplozije raspršenih i razabacanih dokaza na krovu zgrade našla malu metalnu pločicu s brojem šasije skutera marke Peugeot, koji je ubojica Milovanović dovezao, a onda u njemu postavio eksploziv. Kada je, naime, kupovao taj motor kojim se Milovanović dovezao, Robert Matanić nije znao da je firma Peugeot počela ugrađivati malu metalnu pločicu sa serijskim brojem šasije skutera pa je tako policija lako došla do prodavača, a onda i do kupca, Matanića.

Pukanić je u jeku svoje najveće forme o razotkrivanju duhanske mafije dobio ponudu od pet milijuna eura da s tim prestane i da će se sve zaboraviti što je pisao.

– Došao je čovjek iz Hercegovine koji je sada u bijegu od policije koja ga je osumnjičila kao jednog od glavnih aktera u međunarodnom prijenosu i švercu droge. Pošiljka novca je stigla iz Crne Gore i poslano je Pukaniću pet milijuna eura, ali su do njega došla tri milijuna. On je razgovarao s tim likom-transporterom više u sprdnji i u šali te je ponudu odbio, ali je problem nastao što su već bila odvađena dva milijuna iz pošiljke. Jedan milijun je uzeo bliski suradnik pošiljatelja, a drugi milijun donositelj novca Pukaniću. Nastala je panika kad je to Puki odbio, jer su ova dvojica morala vraćati novce, a dio su već potrošili – kaže nam Pukanićev jako dobar prijatelj.

---

image

Ivo Pukanić

Bruno Konjević/Cropix
---

Koštunica, Đinđić...

Jedna od luđih teorija koju je iznijela čak i jedna Pukanićeva nekadašnja novinarka ide do tadašnjeg lidera opozicije u Srbiji Vojislava Koštunice, koji je s DOS-om (Demokratskom opozicijom Srbije) 2000. godine, nakon ogromnih prosvjeda i pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora 5. listopada, skinuo s vlasti Slobodana Miloševića, koji te rezultate nije priznavao.

Zagovornici ovih teza pitali su se zašto bi Pukanić uopće trebao pisati o balkanskoj mafiji kada ta tema uopće nije bitna za Hrvatsku i u kojoj šverca takvih količina cigareta uopće nema. Teze su da je Pukanića informacijama opskrbljivao Koštunica; tekstovi su trebali spriječiti ostanak na vlasti Mila Đukanovića u Crnoj Gori, a zbog povezanosti Zorana Đinđića sa Stankom Subotićem Canetom, Đinđića je trebalo eliminirati iz daljnjeg političkog života. Đinđić je bio predsjednik Demokratske partije Srbije i opozicionar Miloševićeve vlasti, kao i Koštunica. Označen je kao Koštuničin veliki konkurent u predstojećim previranjima nakon Miloševića.

O tome je u Jutarnjem listu nakon Pukanićeva ubojstva govorio i sam Stanko Subotić Cane, koji se hvalio da je u osamdeset slučajeva dobio Nacional i Pukanića na sudu, što je notorna laž, kako nam rekoše bliski Pukanićevi suradnici. Subotić je priznao u tom intervjuu i da je Đinđićevoj Demokratskoj partiji donirao oko deset milijuna eura.

"Ljudi koji su započeli i montirali hajku protiv mene, Đinđića i Đukanovića, sjede u Beogradu. I mislim da bi njih trebalo pitati upravo to: jesu li poznavali Pukanića, jesu li radili s njim, jesu li poznavali i radili s raznim kriminalcima... Mislim da ima dosta toga na što bi ti ljudi trebali odgovoriti", rekao je Cane.

Svojedobno je crnogorski tjednik Dan također intenzivno pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji, a prenosio je i većinu tekstova Nacionala o ovoj temi jer su bili opozicija Milu Đukanoviću i njegovu režimu.

---

image

Duško Jovanović, osnivač i urednik crnogorskog dnevnika "Dan" u klasičnoj "sačekuši" ubijen je 2004. godine pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

Str/Afp
---

U svibnju 2004. ispred redakcije Dana u Podgorici, u klasičnoj sačekuši, ubijen je Duško Jovanović, osnivač i urednik toga dnevnika. Izrešetan je iz automobila Golf 3; u njega su ispaljeni rafali iz automatskog oružja. Do danas nije pronađen njegov ubojica, a kamoli naručitelj ubojstva. Tek je 2016. godine na 19 godina zatvora osuđen Damir Mandić, ali kao pomagač, a ne neporedni izvršitelj.

Medijski pritisak

I Pukanićevo i Jovanovićevo ubojstvo dogodilo se ispred njihovih redakcija koje su osnovali i iz kojih su tada upravo izlazili. Istraga u Pukanićevu slučaju je "mila majka" u odnosu na crnogorsku "kaljavu i balavu istragu", kako nam rekoše tamošnji kolege, ali ni u prvom ni u drugom slučaju se ne zna naručitelj.

No nakon godina "spavanja", vlada Crne Gore je u svibnju 2021. obnovila istragu o ovom ubojstvu, ali ne čini se da nešto napreduju.

Može li i Hrvatska učiniti nešto da se naručitelj ubojstva Pukanića okrije te ima li volje i snage za to? Medijskog pritiska na državu osim tekstova Berislava Jelinića i TV serijala Andrije Jarka na RTL-u te nekoliko objavljenih tekstova, uopće nije bilo, kao da se ništa posebno nije ni dogodilo. Za državu je slučaj riješen, kao i za doktora koji kaže da je operacija bila uspješna, ali je pacijent umro.

---

image

Duško Jovanović

Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia
---

---

Prijatelj o Pukaniću:cZezali smo ga da jec‘šparni Turopoljac‘

Prijatelji Ive Pukanića bili su glazbenik Jasenko Houra, s kojim se Pukanić i pokumio, predsjednik države Stipe Mesić, s kojim je navodno znao otići u saunu, a i živjeli su 200 metara jedan od drugoga u Ilici, dok Pukanić nije kupio kuću na Ribnjaku, ministar Božidar Kalmeta, ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiju je pamet Pukanić jako cijenio te ga je, kad je osnovao NCL Visoku novinarsku školu (trogodišnji studij novinarstva), postavio za dekana.

– Hoću Pukija pamtiti po njegovoj ekstremno dobroj zezanciji, hoću ga pamtiti kada ga mi nazivamo "šparnim Turopoljcem", a on nam objašnjava da u stvari nije škrt, nego racionalan – govori nam njegov blizak prijatelj s kojim bi gotovo svaki dan ručao u Atlanti.

– Hoću ga pamtiti kad se nervira i prijeti kada mu s temama za Nacional ne ide kako je planirao. Tada sam ga znao najviše zezati. Prije ubojstva kupio je u Americi automobil Lexus, ali, iako je imao novaca, nije to bio novi automobil. Zezali smo ga da je i tu uštedio tridesetak tisuća dolara jer je škrt. Vozio sam se par puta s njim u tom Lexusu jer je on uvijek govorio "daj da ga isprobamo", pa tako stalno. Meni je to dosadilo i ja mu jednom kažem: "Puki, spor ti je taj auto, bacio si novce, pa vidiš ne hvata ni 140 na otvorenoj cesti." A on mi odgovori mrtav ozbiljan: "To su milje, a ne kilometri, budalo", i onda bismo prasnuli u smijeh.

---
---

Nagrađeni intervju: Košulja za susret s Gotovinom

"Jedini je napravio intervju s odbjeglim generalom Antom Gotovinom u Veneciji, a dogovorio je taj intervju preko svoga velikog prijatelja, pokojnog Marijana Pedišića, koji je bio Gotovinin odvjetnik. Za taj intervju dobio je godišnju nagradu HND-a, a prijatelji su ga zajebavali da je tom prilikom obukao dva broja veću košulju samo zato što je Bvlgari i što košta četristo eura te da je htio da čitatelji i po tome vide da je on bogat čovjek. Poslije mi je i sam rekao, ali tek nakon par mjeseci opiranja, da je na sebe ljut zbog toga i da je u toj košulji izgledao kao klaun", ispričao mi je Pukanićev kolega.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Davor Pongračić/Cropix Davor Pongračić/Cropix Davor Pongračić/Cropix Davor Pongračić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Str/Afp Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia Bruno Konjević/Cropix
Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Bojan Gudurić i Amir Mafalani

Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Luka Matanić

Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Robert Matanić

Davor Pongračić/Cropix

Sa suđenja za ubojstvo Ive Pukanića: Slobodan Đurović

Damjan Tadić/Cropix

Ivo Pukanić, vlasnik ”Nacionala” ubijen je 2008. godine u eksploziji autobombe pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

Str/Afp

Duško Jovanović, osnivač i urednik crnogorskog dnevnika ”Dan” u klasičnoj ”sačekuši” ubijen je 2004. godine pred redakcijom; naručitelji do danas nisu otkriveni

Bruno Konjević/Cropix

Ivo Pukanić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/i-crna-gora-ima-svoga-pukanica-je-li-urednik-dana-koji-je-pisao-o-balkanskoj-mafiji-ubijen-iz-istih-razloga-1342363 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b8e4e66b46a4e80be8f2f23c25a1cb60a6814676 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+Crna+Gora+ima+svoga+Pukani%C4%87a%3A+je+li+urednik+%E2%80%98Dana%E2%80%98%2C+koji+je+pisao+o+balkanskoj+mafiji%2C+ubijen+iz+istih+razloga%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fi-crna-gora-ima-svoga-pukanica-je-li-urednik-dana-koji-je-pisao-o-balkanskoj-mafiji-ubijen-iz-istih-razloga-1342363 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fi-crna-gora-ima-svoga-pukanica-je-li-urednik-dana-koji-je-pisao-o-balkanskoj-mafiji-ubijen-iz-istih-razloga-1342363 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Drugi dio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDrugi dio

I Crna Gora ima svoga Pukanića: je li urednik ‘Dana‘, koji je pisao o balkanskoj mafiji, ubijen iz istih razloga?

Piše Marko Didić
26. studenog 2023. - 21:33

U prvom dijelu teksta o ubojstvu vlasnika Nacionala Ive Pukanića, ubijenog u Zagrebu 28. listopada 2008. godine, donijeli smo niz detalja koji su prethodili ubojstvu njega i Nike Franjića, opisali situaciju s prethodnim atentatom na Pukanića u Ilici, šest mjeseci prije, koji javnost, a ni policija, nisu ozbiljno shvatili, te smo donekle rasvijetlili kojim je sve prijetnjama Pukanić bio izložen.

Napisali smo i da je Pukanić sam preko svojih veza otkrio akcije dvojice crnogorskih kilera koji su planirali njegovu likvidaciju jer je pisao o balkanskoj duhanskoj mafiji. Pukanić je o tome obavijestio naše tajne službe i policiju, ali, nažalost, mafijaši su ga ipak ubili.

Istaknuli smo da Pukanić u trenutku ubojstva nije imao policijsku zaštitu – ukinuta mu je dva mjeseca ranije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:15