StoryEditorOCM
HrvatskaPOJAČANJE

HV primio sedam doktora medicine, jednog doktora dentalne medicine, magistru sestrinstva i prvostupnicu sestrinstva

Piše VIJESTI SD
16. prosinca 2023. - 17:42

Hrvatska vojska postala je bogatija za deset novih časnika zdravstvene službe koji su 23. studenog na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" dobili svoj prvi časnički čin. U djelatnu vojnu službu prima se sedam doktora medicine, jedan doktor dentalne medicine i jedna magistra sestrinstva, koji su na izobrazbu upućeni s tržišta rada i jedna sveučilišna prvostupnica sestrinstva iz sustava Oružanih snaga RH, piše Hrvatski vojnik.

Svečanom uručenju činova i rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu 10. i 15. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i predsjednik RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika RH za obranu Ivica Olujić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul i drugi.

Ministar Anušić čestitao je novim časnicima zdravstvene službe na prvom časničkom činu izrazivši poštovanje prema njihovoj odluci da se pridruže Hrvatskoj vojsci i da u njezinim redovima grade svoje životne i profesionalne puteve. "Postoji mnoštvo zanimanja i mnoštvo profesija, ali vrlo je malo onih koje zovemo pozivima. Vaš liječnički i sestrinski poziv, vaš časnički poziv prije svega je plemenit i na ponos hrvatskog naroda," naglasio je ministar. Istaknuo je kako je Hrvatska vojska sredina koja potiče na usvajanje novih sposobnosti, na svakodnevno napredovanje na profesionalnom i osobnom polju te se prisjetio hrvatskih branitelja koji su nas naučili da nema nesvladivih prepreka i da nema odstupanja. "I vi nastavljate putem koji su trasirali naši branitelji, koji su s vjerom u Boga i s krunicom oko vrata obranili i oslobodili našu domovinu Hrvatsku," poručio je ministar Anušić.

Predsjednik RH Zoran Milanović zaželio je novim časnicama i časnicima uspješnu i sretnu karijeru podsjetivši ih da su odabrali dobar poziv. "Čestitam na onom što ste učinili do sada, na školama i fakultetima koje ste završili jer to su teške škole koje traže kompletnog čovjeka i osobu. To je težak rad, a on je nadopunjen i okrunjen ovim što ste postigli sada. Dobro došli u Hrvatsku vojsku," poručio je predsjednik Milanović. Admiral Robert Hranj naglasio je da je vojni poziv ponekad težak, ali donosi sa sobom mnoge izazove i prilike. "Pozivam vas da se hrabro suočavate s izazovima i da koristite mogućnosti koje vam se otvaraju tijekom vaše karijere," rekao je admiral.

General-bojnik Slaven Zdilar prisjetio se Domovinskog rata u kojem su zdravstveni djelatnici imali veliku ulogu u zaštiti, očuvanju i spašavanju života hrvatskih vojnika na prvim crtama obrane. "Vojna služba nije samo posao, nego i poziv koji zahtijeva odricanje, disciplinu, lojalnost i vrijednosti koje vas trebaju voditi kroz cijelu vašu karijeru," zaključio je general-bojnik. Poručnica i magistra sestrinstva Bernarda Pejić rekla je da očekuje intenzivan i zanimljiv rad u Hrvatskoj vojsci, te priliku za kontinuiran napredak kao i u medicini. "Domoljublje mi je bio glavni motiv za odabir vojnog poziva i imam neopisivu želju pomoći Hrvatskoj vojsci svojim znanjem iz medicine," naglasila je poručnica. Natporučnik i doktor medicine Dragan Pervan kaže kako je spajanjem ova dva poziva dobio neku vrstu kompletnosti što je i želio dolaskom u vojsku. "Očekujem dinamičnost i adrenalin tijekom rada, a siguran sam kako ću to i dobiti u vojsci," zaključio je natporučnik Pervan koji smatra kako je spreman za nove izazove koji ga čekaju u postrojbi. Temeljna časnička izobrazba za vojne specijaliste i Temeljna časnička izobrazba zdravstvene službe provedene su od 25. rujna do 23. studenog 2023. sukladno Nastavnom planu i programu prve razine slijedno rastuće časničke izobrazbe zdravstvene službe kroz dva modula – opći i specijalistički

Opći modul proveden je na Hrvatskom vojnom učilištu, a specijalistički modul u Vojnom zdravstvenom središtu Zapovjedništva za potporu, u Zavodu za zrakoplovnu medicinu u Zagrebu te u Zavodu za pomorsku medicinu u Splitu. Časnici zdravstvene službe bit će raspoređeni u postrojbe Hrvatske vojske u Zagreb, Varaždin, Petrinju, Karlovac, Knin, Zemunik, Split, Vinkovce i u Požegu. Trenutačno je u postrojbama Oružanih snaga diljem Hrvatske raspoređeno stotinjak vojnih liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:11