StoryEditorOCM
Hrvatskanećemo nigdje

Htjeli ste vikend provesti na otvorenom? Više sreće drugi put, na Dinari najavljuju snijeg, čeka nas kiša i grmljavina

Piše Vijesti SD
11. studenog 2023. - 08:31

U noći i početkom subote kiša česta, ponegdje i obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u najvišem gorju past će i malo snijega. Slijedi razvedravanje pa će u sunčaniju, ali ne i posvuda suhu nedjelju po nizinama unutrašnjosti biti mjestimičnog jutarnjeg mraza i magle. Već od ponedjeljka toplije, ali i dalje promjenjivo, uz kišu najprije češću na Jadranu i uz njega, kasnije vjerojatno posvuda, javlja HRT

Dakle, ove se godine za najviše gorje djelomično ostvaruje izreka iz pučkog vremenoslovlja: "Sveti Martin dojahao na bijelom konju.", kao i: "Sveta Marta - snig na vrata.", a sudeći prema trenutačno najvjerojatnijim dugoročnim prognozama - mogla bi se ostvariti i: "Ako Martin oblake preganja, nestalnu zimu pripravlja."

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Na istoku Hrvatske će kiša postupno prestajati, a u drugom dijelu subote sa zapada će i oblaka biti sve manje. Uz umjeren zapadni vjetar temperatura će biti podjednaka kao u petak.

U središnjoj Hrvatskoj prijepodne oblačno s povremenom kišom, poslijepodne razvedravanje. Vjetar umjeren sjeverozapadni. Temperatura između 6 i 12 °C.

Na sjevernom će Jadranu većina kiše pasti do jutra i popodne će biti sunčano. U gorju oblačnije, s povremenom kišom, a u planinama će u noći na subotu kiša prelaziti u snijeg. 

Malo snijega može pasti i na vrhu Dinare, no prevladavat će kiša. Padat će glavninom u prvom dijelu dana. lokalno u Dalmaciji i obilnija. Poslijepodne razvedravanje. Sjeverozapadnjak umjeren i jak pa će još uvijek relativno toplo more biti umjereno valovito i valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, potom smirivanje i okretanje vjetra na umjerenu buru."

Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito u ponedjeljak, a u ponedjeljak i utorak s mjestimičnom kišom. Jugo i jugozapadnjak slabi do umjereni pa postoji i mala vjerojatnost za jutarnju maglu. Temperatura u blagom porastu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U Hrvatskoj će u subotu ujutro biti pretežno oblačno mjestimice s kišom, u Dalmaciji i lokalnim pljuskovima, a u Gorskom kotaru ponegdje i snijegom, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), napominjući kako će tijekom dana sa zapada doći do razvedravanja.

Vjetar na kopnu mjestimice će biti umjeren sjeverozapadni i zapadni, na istoku i s jakim udarima, popodne u okretanju na jugozapadni.

Duž obale umjeren i jak sjeverozapadnjak prema noći će biti u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 9 do 13, duž obale i na otocima između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:45