stdClass Object ( [id] => 1163549 [title] => Htio srušiti Pavelića, a na kraju ga strijeljali partizani: ovo je priča o ustaškom dužnosniku koji je 1944. pokušao NDH okrenuti protiv Hitlera. Ali, sve mu je bilo uzalud [alias] => htio-srusiti-pavelica-a-na-kraju-ga-strijeljali-partizani-ovo-je-prica-o-ustaskom-duznosniku-koji-je-1944-pokusao-ndh-okrenuti-protiv-hitlera-ali-sve-mu-je-bilo-uzalud [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mene su uhitili Luburićevci. Luburić i njegov suradnik Ljubo Miloš su me preslušavali… Ja sam toliko stradao i na meni se toliki bijes iskalio da sam iz zatvora morao biti prevezen u bolnicu, a ostao sam i bez nekoliko zubi - prisjećao se kasnije ustaški dužnosnik, vojni časnik i diplomat David Sinčić mučenja kroz koje je prošao u ustaškom zatvoru 1944.

Bijeg iz vlaka

Nešto kasnije, u travnju 1945., Sinčić je pobjegao iz vlaka koji ga je trebao odvesti u Jasenovac i vratio se svojoj obitelji u Zagreb, gdje je smireno čekao dolazak partizana.

Ovako je povjesničar Hrvoje Matković opisao Sinčićevo držanje tijekom završnih mjeseci Drugog svjetskog rata.

David Sinčić je bio hrvatski političar iz Šibenika, po ocu rodom s Brača. Tijekom života je bio sljedbenik miroljubivih i liberalno-demokratskih ideja Stjepana Radića, zatim ustaški ilegalac u domovini, pa visoki ustaški dužnosnik koji je, da bi spasio hrvatsku državu, htio ukloniti Antu Pavelića.

Na koncu je, tijekom proljeća 1949., jednostavno nestao.

Maček i Beograd

Nedugo nakon što je David Sinčić napunio deset godina, lokalni šibenski tjednik Narodna straža je 12. lipnja 1921. donio sljedeću vijest:

"U sedam sati zaslaviše sva zvona s naših crkava, grad se obukao u more narodnih zastava, a malo kasnije su na Poljani stigli naši."

Ova vijest je obilježila dolazak jugoslavenske vojske koja je Šibenik izbavila iz trogodišnje talijanske okupacije.

U pozadini ovog događaja je položaj tadašnje Hrvatske, koja u novostvorenoj Jugoslaviji nije bila ustrojena kao posebna država, nego je njezina stara državnost bila izbrisana.

U ovakvoj situaciji mladi David Sinčić je prihvatio ideje hrvatskog pučkog tribuna Stjepana Radića i njegove Hrvatske seljačke stranke, odnosno HSS-a. Ipak, mladom Sinčiću je ovaj pacifizam s vremenom počeo izgledati neuvjerljivo i preblago, posebno kada se Radićev nasljednik Vlatko Maček počeo pogađati sa Beogradom. Sinčić je zato pristupio ustaškim domovinskim ilegalcima, što je značilo prihvaćanje nacionalno-revolucionarnog terorizma.

Prepuštanje Dalmacije

Ipak, Sinčić nikada nije sasvim napustio HSS-ovske ideale svoje mladosti kojima se vratio 1943. i 1944.

Prije toga je kao dužnosnik Nezavisne države Hrvatske, NDH, provodio "politiku smirivanja".

Uspostavom NDH u travnju 1941. Sinčić je izišao iz ilegale, postao ustaški dužnosnik i odmah doživio prvo razočarenje. Naime, kada je Rimskim ugovorima od 18. svibnja 1941. Pavelić Italiji prepustio veliki dio Dalmacije, uključujući Šibenik, Siničić je stisnutih zubi nastavio vjerovati kako je to tek privremeni ustupak.

---

image
Početak ustaške utopije i mračnih, krvavih godina koje su slijedile - Ante Pavelić u Karlovcu 1941.
Profimedia
---

Prema podacima koje je objavio naš poznati povjesničar Nikica Barić, David Sinčić je kao dožupan, a zatim župan u velikoj župi Sidraga, današnja županija Šibensko-kninska, 1941. i 1942. nastojao ublažiti dotadašnji progon i diskriminaciju srpsko-pravoslavnog stanovništva, te je one koji su otpušteni iz državne službe ponovno primio na posao. Zaustavljen je progon i ubijanje pravoslavnih svećenika, a kao župan je pomagao one koji nisu imali novca za život.

U pozadini svega je bio strah od "prijateljske" Italije koja je ovdašnju četničku pobunu koristila kao sredstvo za slabljenje NDH pa se Sinčić bojao da bi Italija mogla anektirati velike dijelove sjeverne Dalmacije. Ipak, u tadašnjim okolnostima "politika smirivanja" nije imala očekivanog uspjeha.

Razgovor u Kninu

Primjer toga je Sinčićev razgovor s jednim pravoslavnim svećenikom u Kninu 28. kolovoza 1941. kada je ovdje, pod talijanskom okupacijom održana proslava Velike Gospojine.

"Vidite kako srpski popovi slobodno šetaju Kninom. Uživam u ovoj šetnji u oslobođenom Kninu", rekao je Sinčiću pravoslavni svećenik, aludirajući na činjenicu da Knin tada nije bio pod vlašću NDH. Sinčić mu je odgovorio da se srpski popovi mogu šetati po Kninu sve dok poštuju NDH i njezinu vlast, a onda se išao žaliti talijanskom generalu zbog poticanja srpske pobune protiv hrvatskog državnog suvereniteta.

U pozadini ove epizode bila je činjenica da vodstvo Srpske pravoslavne crkve nije prihvaćalo ustašku politiku pretvaranja srpsko-pravoslavnog stanovništva u hrvatske "grko-istočnjake". U pozadini ove epizode je bila i činjenica da su ustaše na području Knina imali tek oko 400 vojnika i oružnika nasuprot oko 2500 četničkih pobunjenika koje su naoružavali Talijani.

U pozadini svega je bio i širi strateški pogled četničkog lidera Draže Mihailovića, koji je podupirao pragmatičnu suradnju s Talijanima u Dalmaciji jer je smatrao da će u trenutku savezničkog iskrcavanja na hrvatskoj obali Jadrana četnici, uz pomoć Britanaca i Amerikanaca, eliminirati i NDH i partizane.

Vojni diplomat

Na sličan način i sa sličnim, skromnim rezultatima Sinčić je djelovao kao veliki župan župe Lika i Gacka.

Ipak, cijeneći njegovo iskustvo, Pavelić je Sinčića početkom 1943. poslao u vojnu diplomaciju, na mjesto povjerenika u glavni stožer II. talijanske armije, koja je bila smještena u Sušaku. Ovaj položaj je Sinčiću omogućio mnoge povjerljive kontakte, pri čemu je najrelevantniji razgovor s talijanskim demokršćanskim političarem Alcideom Di Gasperijem.

Ovaj čovjek, koji je poslije II. svjetskog rata bio tvorac nove demokratske Italije i jedan od prvih zagovornika ujedinjene Europe, Sinčiću je 1943. pomogao da shvati kako je obnova Jugoslavije realnost koja ozbiljno ugrožava postojanje samostalne Hrvatske. Zbog toga se Sinčić okrenuo vodstvu HSS-a, te se priključio pokušaju ustaškog ministra unutrašnjih poslova Mladena Lorkovića i ministra vojske Ante Vokića da državnim prevratom u kolovozu 1944. uklone Pavelića, i NDH okrenu protiv Hitlera. Ovaj puč, u čijoj je pozadini bila strateška računica hrvatsko-američkog agenta kodnog imena "Pastir" Ivana Šubašića, Pavelić je presjekao odmah u začetku.

---

image
Hitler i Pavelić - Sinčić je 1944. definitivno shvatio da Hrvatsku vode u propast
AFP
---

Doček partizana

Sinčić se odmah našao u nemilosti bivših političkih i ratnih drugova koji su ga u zatvoru Lepoglava mrcvarili. Odatle su ga, prema obiteljskoj predaji, spasili supruga i politički prijatelji, koji su ga automobilom doveli kući u Zagreb, gdje je David mirne savjesti čekao dolazak partizana.

Bio uvjeren da se njemu, aktivnom sudioniku puča protiv Pavelića i ustaša neće dogoditi ništa. Vjerovao je da će komunističke vlasti cijeniti njegovo djelovanje kao svojevrsnu potporu pobjedi partizanske borbe.

---

image
Partizani 1944. - predah od borbi
Profimedia
---

Međutim ta se nada odmah rasplinula. U noći između 8. i 9. svibnja 1945. u stan su mu došli pripadnici OZNA-e, tajne političke policije komunističke vlasti, i uhitili ga.

Uvjeren da se nema čega bojati, Sinčić je isljednicima komunističke policije detaljno objasnio djelatnost HSS-a.

Koliko je bio samouvjeren, svjedoče sljedeće riječi koje je rekao komunističkim isljednicima.

"Ja imam dovoljno političkih veza i poznanstava u zemlji i inozemstvu da bih mogao pridonijeti onemogućavanju svakog pojedinca ili svakog pokušaja koji bi išao za pokušajem promjene toliko krvavo stečene slobode", nudeći se za lojalnog suradnika nove vlasti.

Ne zna mu se grob

No, od svega nije bilo ništa jer je u komunističkom zatvoru proveo četiri godine te ga je jugoslavenski vojni sud 1948. sud osudio na smrt. Negdje u ožujku ili svibnju 1949. partizanski zatvorski stražari su Sinčićevoj gospođi rekli da svom mužu više ne mora donositi hranu u zatvor jer ga tu više nema i da ne znaju što je s njime.

U stvarnosti Sinčić je odveden iz zatvora i strijeljan negdje u okolici Zagreba zbog čega mu se, prema podacima koje donosi Hrvoje Matković, ni danas ne zna grob.

Gledano iz današnje perspektive, u to tragično vrijeme nije ni moglo biti drukčije.

Naime, autoru ovih redaka se čini ključnim što David Sinčić nije bio svjestan duboko boljševičkog mentaliteta nove partizanske vlasti čija je tajna policija "čistila" sve one koji su smatrani mogućim protivnicima uvođenja ideologije komunističkog totalitarizma iz Sovjetskog Saveza.

Taj je totalitarizam bio prikriven vrlo tankim velom višestranačke demokracije pod nazivom Narodni front za koji je Josip Broz rekao kako je to "demokracija novog tipa, istinska narodna demokracija koju ne mogu zamijeniti nikakve političke građanske partije".

'Narodni neprijatelj'

U takvim okolnostima Sinčić je bio višestruko nepodoban. Kao bivši sljedbenik Stjepana Radića i pobornik zapadnog modela liberalne demokracije pripadao je u kategoriju "buržoaskih" i "kapitalističkih" neprijatelja novog režima. Činjenica da je kao ustaški dužnosnik sudjelovao u pokušaju prevrata i prelaska Hrvatske na stranu zapadnih saveznika činila ga je opasnim zbog "pretjeranog" hrvatskog domoljublja koji razmišlja izvan jugoslavenskog okvira.

Sve u svemu, primjer Davida Sinčića, isto kao i primjer Andrije Hebranga starijeg koji je stradao jer je bio ugroza kulta ličnosti Josipa Broza, predstavlja primjer tragične sudbine domoljubnih političara koji se nisu uklapali u političke vjetrove koji su hujali nad Hrvatskom polovicom XX. stoljeća.

Nama u europskoj Hrvatskoj dužnost je pronaći grob tragičnog Davida Sinčića i na realan način ispitati njegovo zanimljivo, i mnogima vjerojatno kontroverzno, povijesno nasljeđe.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propali puč [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => propali puč 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-26 11:27:44 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-30 13:46:22 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-30 09:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3219 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/26\/19509712.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/19509724.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20693070.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20693220.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20693260.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/26\/20693790.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Profimedia","Profimedia","Profimedia","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Paveli\u0107evo prepu\u0161tanje velikog dijela Dalmacije Mussoliniju Sin\u010di\u0107a je posebno razo\u010daralo","Hitler i Paveli\u0107 - Sin\u010di\u0107 je 1944. definitivno shvatio da Hrvatsku vode u propast","Kraj NDH i Drugog svjetskog rata - masovno slavlje u Zagrebu","Osmijesi na licu partizana i partizanki - kona\u010dna pobjeda je je blizu","Po\u010detak usta\u0161ke utopije i mra\u010dnih, krvavih godina koje su slijedile - Ante Paveli\u0107 u Karlovcu 1941.","Partizani 1944. - predah od borbi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x883","hd_19509712_1920.jpg":"1920x1080","k_19509712_1280.jpg":"1280x1280","k_19509712_1024.jpg":"1024x1024","k_19509712_640.jpg":"640x640","k_19509712_480.jpg":"480x480","k_19509712_340.jpg":"340x340","k_19509712_220.jpg":"220x220","o_19509712_1280.jpg":"1280x1103","o_19509712_1024.jpg":"1024x883","o_19509712_640.jpg":"640x551","o_19509712_480.jpg":"480x413","o_19509712_340.jpg":"340x293","o_19509712_220.jpg":"220x189","h_19509712_1280.jpg":"1280x854","h_19509712_1024.jpg":"1024x683","h_19509712_640.jpg":"640x427","h_19509712_480.jpg":"480x320","h_19509712_340.jpg":"340x227","h_19509712_220.jpg":"220x147","pp_19509712_1280.jpg":"1006x1280","pp_19509712_1024.jpg":"805x1024","pp_19509712_640.jpg":"503x640","pp_19509712_480.jpg":"377x480","pp_19509712_340.jpg":"267x340","pp_19509712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x702","hd_19509724_1920.jpg":"1920x1080","k_19509724_1280.jpg":"1280x1280","k_19509724_1024.jpg":"1024x1024","k_19509724_640.jpg":"640x640","k_19509724_480.jpg":"480x480","k_19509724_340.jpg":"340x340","k_19509724_220.jpg":"220x220","o_19509724_1280.jpg":"1280x877","o_19509724_1024.jpg":"1024x702","o_19509724_640.jpg":"640x438","o_19509724_480.jpg":"480x329","o_19509724_340.jpg":"340x233","o_19509724_220.jpg":"220x150","h_19509724_1280.jpg":"1280x854","h_19509724_1024.jpg":"1024x683","h_19509724_640.jpg":"640x427","h_19509724_480.jpg":"480x320","h_19509724_340.jpg":"340x227","h_19509724_220.jpg":"220x147","pp_19509724_1280.jpg":"1006x1280","pp_19509724_1024.jpg":"805x1024","pp_19509724_640.jpg":"503x640","pp_19509724_480.jpg":"377x480","pp_19509724_340.jpg":"267x340","pp_19509724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1566","hd_20693070_1920.jpg":"1920x1080","k_20693070_1280.jpg":"1280x1280","k_20693070_1024.jpg":"1024x1024","k_20693070_640.jpg":"640x640","k_20693070_480.jpg":"480x480","k_20693070_340.jpg":"340x340","k_20693070_220.jpg":"220x220","o_20693070_1280.jpg":"1280x1044","o_20693070_1024.jpg":"1024x835","o_20693070_640.jpg":"640x522","o_20693070_480.jpg":"480x391","o_20693070_340.jpg":"340x277","o_20693070_220.jpg":"220x179","h_20693070_1280.jpg":"1280x854","h_20693070_1024.jpg":"1024x683","h_20693070_640.jpg":"640x427","h_20693070_480.jpg":"480x320","h_20693070_340.jpg":"340x227","h_20693070_220.jpg":"220x147","pp_20693070_1280.jpg":"1006x1280","pp_20693070_1024.jpg":"805x1024","pp_20693070_640.jpg":"503x640","pp_20693070_480.jpg":"377x480","pp_20693070_340.jpg":"267x340","pp_20693070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1466","hd_20693220_1920.jpg":"1920x1080","k_20693220_1280.jpg":"1280x1280","k_20693220_1024.jpg":"1024x1024","k_20693220_640.jpg":"640x640","k_20693220_480.jpg":"480x480","k_20693220_340.jpg":"340x340","k_20693220_220.jpg":"220x220","o_20693220_1280.jpg":"1280x977","o_20693220_1024.jpg":"1024x781","o_20693220_640.jpg":"640x488","o_20693220_480.jpg":"480x366","o_20693220_340.jpg":"340x259","o_20693220_220.jpg":"220x167","h_20693220_1280.jpg":"1280x854","h_20693220_1024.jpg":"1024x683","h_20693220_640.jpg":"640x427","h_20693220_480.jpg":"480x320","h_20693220_340.jpg":"340x227","h_20693220_220.jpg":"220x147","pp_20693220_1280.jpg":"1006x1280","pp_20693220_1024.jpg":"805x1024","pp_20693220_640.jpg":"503x640","pp_20693220_480.jpg":"377x480","pp_20693220_340.jpg":"267x340","pp_20693220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2540","hd_20693260_1920.jpg":"1920x1080","k_20693260_1280.jpg":"1280x1280","k_20693260_1024.jpg":"1024x1024","k_20693260_640.jpg":"640x640","k_20693260_480.jpg":"480x480","k_20693260_340.jpg":"340x340","k_20693260_220.jpg":"220x220","o_20693260_1280.jpg":"1280x1693","o_20693260_1024.jpg":"1024x1354","o_20693260_640.jpg":"640x846","o_20693260_480.jpg":"480x635","o_20693260_340.jpg":"340x449","o_20693260_220.jpg":"220x291","h_20693260_1280.jpg":"1280x854","h_20693260_1024.jpg":"1024x683","h_20693260_640.jpg":"640x427","h_20693260_480.jpg":"480x320","h_20693260_340.jpg":"340x227","h_20693260_220.jpg":"220x147","pp_20693260_1280.jpg":"1006x1280","pp_20693260_1024.jpg":"805x1024","pp_20693260_640.jpg":"503x640","pp_20693260_480.jpg":"377x480","pp_20693260_340.jpg":"267x340","pp_20693260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"512x365","hd_20693790_1920.jpg":"1920x1080","k_20693790_1280.jpg":"1280x1280","k_20693790_1024.jpg":"1024x1024","k_20693790_640.jpg":"640x640","k_20693790_480.jpg":"480x480","k_20693790_340.jpg":"340x340","k_20693790_220.jpg":"220x220","o_20693790_1280.jpg":"1280x912","o_20693790_1024.jpg":"1024x730","o_20693790_640.jpg":"640x456","o_20693790_480.jpg":"480x342","o_20693790_340.jpg":"340x242","o_20693790_220.jpg":"220x156","h_20693790_1280.jpg":"1280x854","h_20693790_1024.jpg":"1024x683","h_20693790_640.jpg":"640x427","h_20693790_480.jpg":"480x320","h_20693790_340.jpg":"340x227","h_20693790_220.jpg":"220x147","pp_20693790_1280.jpg":"1006x1280","pp_20693790_1024.jpg":"805x1024","pp_20693790_640.jpg":"503x640","pp_20693790_480.jpg":"377x480","pp_20693790_340.jpg":"267x340","pp_20693790_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15625814 Threads: 2 Questions: 3220176030 Slow queries: 7276746 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236350738 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/htio-srusiti-pavelica-a-na-kraju-ga-strijeljali-partizani-ovo-je-prica-o-ustaskom-duznosniku-koji-je-1944-pokusao-ndh-okrenuti-protiv-hitlera-ali-sve-mu-je-bilo-uzalud-1163549 [printLink] => /vijesti/hrvatska/htio-srusiti-pavelica-a-na-kraju-ga-strijeljali-partizani-ovo-je-prica-o-ustaskom-duznosniku-koji-je-1944-pokusao-ndh-okrenuti-protiv-hitlera-ali-sve-mu-je-bilo-uzalud-1163549?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 665148 [name] => david sinčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:37:07 [main_article_id] => 0 [alias] => david-sincic [link] => /tag/david-sincic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 324218 [name] => NDH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ndh [link] => /tag/ndh ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propali puč [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Htio srušiti Pavelića, a na kraju ga strijeljali partizani: ovo je priča o ustaškom dužnosniku koji je 1944. pokušao NDH okrenuti protiv Hitlera. Ali, sve mu je bilo uzalud [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-05-41-09-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/19509712.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Pavelićevo prepuštanje velikog dijela Dalmacije Mussoliniju Sinčića je posebno razočaralo [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/19509712.jpg [title] => Pavelićevo prepuštanje velikog dijela Dalmacije Mussoliniju Sinčića je posebno razočaralo AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/19509724.jpg [title] => Hitler i Pavelić - Sinčić je 1944. definitivno shvatio da Hrvatsku vode u propast AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20693070.jpg [title] => Kraj NDH i Drugog svjetskog rata - masovno slavlje u Zagrebu Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20693220.jpg [title] => Osmijesi na licu partizana i partizanki - konačna pobjeda je je blizu Profimedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20693260.jpg [title] => Početak ustaške utopije i mračnih, krvavih godina koje su slijedile - Ante Pavelić u Karlovcu 1941. Profimedia ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/26/20693790.jpg [title] => Partizani 1944. - predah od borbi Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mene su uhitili Luburićevci. Luburić i njegov suradnik Ljubo Miloš su me preslušavali… Ja sam toliko stradao i na meni se toliki bijes iskalio da sam iz zatvora morao biti prevezen u bolnicu, a ostao sam i bez nekoliko zubi - prisjećao se kasnije ustaški dužnosnik, vojni časnik i diplomat David Sinčić mučenja kroz koje je prošao u ustaškom zatvoru 1944.

Bijeg iz vlaka

Nešto kasnije, u travnju 1945., Sinčić je pobjegao iz vlaka koji ga je trebao odvesti u Jasenovac i vratio se svojoj obitelji u Zagreb, gdje je smireno čekao dolazak partizana.

Ovako je povjesničar Hrvoje Matković opisao Sinčićevo držanje tijekom završnih mjeseci Drugog svjetskog rata.

David Sinčić je bio hrvatski političar iz Šibenika, po ocu rodom s Brača. Tijekom života je bio sljedbenik miroljubivih i liberalno-demokratskih ideja Stjepana Radića, zatim ustaški ilegalac u domovini, pa visoki ustaški dužnosnik koji je, da bi spasio hrvatsku državu, htio ukloniti Antu Pavelića.

Na koncu je, tijekom proljeća 1949., jednostavno nestao.

Maček i Beograd

Nedugo nakon što je David Sinčić napunio deset godina, lokalni šibenski tjednik Narodna straža je 12. lipnja 1921. donio sljedeću vijest:

"U sedam sati zaslaviše sva zvona s naših crkava, grad se obukao u more narodnih zastava, a malo kasnije su na Poljani stigli naši."

Ova vijest je obilježila dolazak jugoslavenske vojske koja je Šibenik izbavila iz trogodišnje talijanske okupacije.

U pozadini ovog događaja je položaj tadašnje Hrvatske, koja u novostvorenoj Jugoslaviji nije bila ustrojena kao posebna država, nego je njezina stara državnost bila izbrisana.

U ovakvoj situaciji mladi David Sinčić je prihvatio ideje hrvatskog pučkog tribuna Stjepana Radića i njegove Hrvatske seljačke stranke, odnosno HSS-a. Ipak, mladom Sinčiću je ovaj pacifizam s vremenom počeo izgledati neuvjerljivo i preblago, posebno kada se Radićev nasljednik Vlatko Maček počeo pogađati sa Beogradom. Sinčić je zato pristupio ustaškim domovinskim ilegalcima, što je značilo prihvaćanje nacionalno-revolucionarnog terorizma.

Prepuštanje Dalmacije

Ipak, Sinčić nikada nije sasvim napustio HSS-ovske ideale svoje mladosti kojima se vratio 1943. i 1944.

Prije toga je kao dužnosnik Nezavisne države Hrvatske, NDH, provodio "politiku smirivanja".

Uspostavom NDH u travnju 1941. Sinčić je izišao iz ilegale, postao ustaški dužnosnik i odmah doživio prvo razočarenje. Naime, kada je Rimskim ugovorima od 18. svibnja 1941. Pavelić Italiji prepustio veliki dio Dalmacije, uključujući Šibenik, Siničić je stisnutih zubi nastavio vjerovati kako je to tek privremeni ustupak.

---

image
Početak ustaške utopije i mračnih, krvavih godina koje su slijedile - Ante Pavelić u Karlovcu 1941.
Profimedia
---

Prema podacima koje je objavio naš poznati povjesničar Nikica Barić, David Sinčić je kao dožupan, a zatim župan u velikoj župi Sidraga, današnja županija Šibensko-kninska, 1941. i 1942. nastojao ublažiti dotadašnji progon i diskriminaciju srpsko-pravoslavnog stanovništva, te je one koji su otpušteni iz državne službe ponovno primio na posao. Zaustavljen je progon i ubijanje pravoslavnih svećenika, a kao župan je pomagao one koji nisu imali novca za život.

U pozadini svega je bio strah od "prijateljske" Italije koja je ovdašnju četničku pobunu koristila kao sredstvo za slabljenje NDH pa se Sinčić bojao da bi Italija mogla anektirati velike dijelove sjeverne Dalmacije. Ipak, u tadašnjim okolnostima "politika smirivanja" nije imala očekivanog uspjeha.

Razgovor u Kninu

Primjer toga je Sinčićev razgovor s jednim pravoslavnim svećenikom u Kninu 28. kolovoza 1941. kada je ovdje, pod talijanskom okupacijom održana proslava Velike Gospojine.

"Vidite kako srpski popovi slobodno šetaju Kninom. Uživam u ovoj šetnji u oslobođenom Kninu", rekao je Sinčiću pravoslavni svećenik, aludirajući na činjenicu da Knin tada nije bio pod vlašću NDH. Sinčić mu je odgovorio da se srpski popovi mogu šetati po Kninu sve dok poštuju NDH i njezinu vlast, a onda se išao žaliti talijanskom generalu zbog poticanja srpske pobune protiv hrvatskog državnog suvereniteta.

U pozadini ove epizode bila je činjenica da vodstvo Srpske pravoslavne crkve nije prihvaćalo ustašku politiku pretvaranja srpsko-pravoslavnog stanovništva u hrvatske "grko-istočnjake". U pozadini ove epizode je bila i činjenica da su ustaše na području Knina imali tek oko 400 vojnika i oružnika nasuprot oko 2500 četničkih pobunjenika koje su naoružavali Talijani.

U pozadini svega je bio i širi strateški pogled četničkog lidera Draže Mihailovića, koji je podupirao pragmatičnu suradnju s Talijanima u Dalmaciji jer je smatrao da će u trenutku savezničkog iskrcavanja na hrvatskoj obali Jadrana četnici, uz pomoć Britanaca i Amerikanaca, eliminirati i NDH i partizane.

Vojni diplomat

Na sličan način i sa sličnim, skromnim rezultatima Sinčić je djelovao kao veliki župan župe Lika i Gacka.

Ipak, cijeneći njegovo iskustvo, Pavelić je Sinčića početkom 1943. poslao u vojnu diplomaciju, na mjesto povjerenika u glavni stožer II. talijanske armije, koja je bila smještena u Sušaku. Ovaj položaj je Sinčiću omogućio mnoge povjerljive kontakte, pri čemu je najrelevantniji razgovor s talijanskim demokršćanskim političarem Alcideom Di Gasperijem.

Ovaj čovjek, koji je poslije II. svjetskog rata bio tvorac nove demokratske Italije i jedan od prvih zagovornika ujedinjene Europe, Sinčiću je 1943. pomogao da shvati kako je obnova Jugoslavije realnost koja ozbiljno ugrožava postojanje samostalne Hrvatske. Zbog toga se Sinčić okrenuo vodstvu HSS-a, te se priključio pokušaju ustaškog ministra unutrašnjih poslova Mladena Lorkovića i ministra vojske Ante Vokića da državnim prevratom u kolovozu 1944. uklone Pavelića, i NDH okrenu protiv Hitlera. Ovaj puč, u čijoj je pozadini bila strateška računica hrvatsko-američkog agenta kodnog imena "Pastir" Ivana Šubašića, Pavelić je presjekao odmah u začetku.

---

image
Hitler i Pavelić - Sinčić je 1944. definitivno shvatio da Hrvatsku vode u propast
AFP
---

Doček partizana

Sinčić se odmah našao u nemilosti bivših političkih i ratnih drugova koji su ga u zatvoru Lepoglava mrcvarili. Odatle su ga, prema obiteljskoj predaji, spasili supruga i politički prijatelji, koji su ga automobilom doveli kući u Zagreb, gdje je David mirne savjesti čekao dolazak partizana.

Bio uvjeren da se njemu, aktivnom sudioniku puča protiv Pavelića i ustaša neće dogoditi ništa. Vjerovao je da će komunističke vlasti cijeniti njegovo djelovanje kao svojevrsnu potporu pobjedi partizanske borbe.

---

image
Partizani 1944. - predah od borbi
Profimedia
---

Međutim ta se nada odmah rasplinula. U noći između 8. i 9. svibnja 1945. u stan su mu došli pripadnici OZNA-e, tajne političke policije komunističke vlasti, i uhitili ga.

Uvjeren da se nema čega bojati, Sinčić je isljednicima komunističke policije detaljno objasnio djelatnost HSS-a.

Koliko je bio samouvjeren, svjedoče sljedeće riječi koje je rekao komunističkim isljednicima.

"Ja imam dovoljno političkih veza i poznanstava u zemlji i inozemstvu da bih mogao pridonijeti onemogućavanju svakog pojedinca ili svakog pokušaja koji bi išao za pokušajem promjene toliko krvavo stečene slobode", nudeći se za lojalnog suradnika nove vlasti.

Ne zna mu se grob

No, od svega nije bilo ništa jer je u komunističkom zatvoru proveo četiri godine te ga je jugoslavenski vojni sud 1948. sud osudio na smrt. Negdje u ožujku ili svibnju 1949. partizanski zatvorski stražari su Sinčićevoj gospođi rekli da svom mužu više ne mora donositi hranu u zatvor jer ga tu više nema i da ne znaju što je s njime.

U stvarnosti Sinčić je odveden iz zatvora i strijeljan negdje u okolici Zagreba zbog čega mu se, prema podacima koje donosi Hrvoje Matković, ni danas ne zna grob.

Gledano iz današnje perspektive, u to tragično vrijeme nije ni moglo biti drukčije.

Naime, autoru ovih redaka se čini ključnim što David Sinčić nije bio svjestan duboko boljševičkog mentaliteta nove partizanske vlasti čija je tajna policija "čistila" sve one koji su smatrani mogućim protivnicima uvođenja ideologije komunističkog totalitarizma iz Sovjetskog Saveza.

Taj je totalitarizam bio prikriven vrlo tankim velom višestranačke demokracije pod nazivom Narodni front za koji je Josip Broz rekao kako je to "demokracija novog tipa, istinska narodna demokracija koju ne mogu zamijeniti nikakve političke građanske partije".

'Narodni neprijatelj'

U takvim okolnostima Sinčić je bio višestruko nepodoban. Kao bivši sljedbenik Stjepana Radića i pobornik zapadnog modela liberalne demokracije pripadao je u kategoriju "buržoaskih" i "kapitalističkih" neprijatelja novog režima. Činjenica da je kao ustaški dužnosnik sudjelovao u pokušaju prevrata i prelaska Hrvatske na stranu zapadnih saveznika činila ga je opasnim zbog "pretjeranog" hrvatskog domoljublja koji razmišlja izvan jugoslavenskog okvira.

Sve u svemu, primjer Davida Sinčića, isto kao i primjer Andrije Hebranga starijeg koji je stradao jer je bio ugroza kulta ličnosti Josipa Broza, predstavlja primjer tragične sudbine domoljubnih političara koji se nisu uklapali u političke vjetrove koji su hujali nad Hrvatskom polovicom XX. stoljeća.

Nama u europskoj Hrvatskoj dužnost je pronaći grob tragičnog Davida Sinčića i na realan način ispitati njegovo zanimljivo, i mnogima vjerojatno kontroverzno, povijesno nasljeđe.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Profimedia Profimedia Profimedia Profimedia
AFP
Pavelićevo prepuštanje velikog dijela Dalmacije Mussoliniju Sinčića je posebno razočaralo
AFP
Hitler i Pavelić - Sinčić je 1944. definitivno shvatio da Hrvatsku vode u propast
Profimedia
Kraj NDH i Drugog svjetskog rata - masovno slavlje u Zagrebu
Profimedia
Osmijesi na licu partizana i partizanki - konačna pobjeda je je blizu
Profimedia
Početak ustaške utopije i mračnih, krvavih godina koje su slijedile - Ante Pavelić u Karlovcu 1941.
Profimedia
Partizani 1944. - predah od borbi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/htio-srusiti-pavelica-a-na-kraju-ga-strijeljali-partizani-ovo-je-prica-o-ustaskom-duznosniku-koji-je-1944-pokusao-ndh-okrenuti-protiv-hitlera-ali-sve-mu-je-bilo-uzalud-1163549 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d56141d7a73dc62dc641b85c7113701c96e3f5d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Htio+sru%C5%A1iti+Paveli%C4%87a%2C+a+na+kraju+ga+strijeljali+partizani%3A+ovo+je+pri%C4%8Da+o+usta%C5%A1kom+du%C5%BEnosniku+koji+je+1944.+poku%C5%A1ao+NDH+okrenuti+protiv+Hitlera.+Ali%2C+sve+mu+je+bilo+uzalud&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhtio-srusiti-pavelica-a-na-kraju-ga-strijeljali-partizani-ovo-je-prica-o-ustaskom-duznosniku-koji-je-1944-pokusao-ndh-okrenuti-protiv-hitlera-ali-sve-mu-je-bilo-uzalud-1163549 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhtio-srusiti-pavelica-a-na-kraju-ga-strijeljali-partizani-ovo-je-prica-o-ustaskom-duznosniku-koji-je-1944-pokusao-ndh-okrenuti-protiv-hitlera-ali-sve-mu-je-bilo-uzalud-1163549 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propali puč [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapropali puč

Htio srušiti Pavelića, a na kraju ga strijeljali partizani: ovo je priča o ustaškom dužnosniku koji je 1944. pokušao NDH okrenuti protiv Hitlera. Ali, sve mu je bilo uzalud

Piše Tihomir Rajčić
30. siječnja 2022. - 10:36

Mene su uhitili Luburićevci. Luburić i njegov suradnik Ljubo Miloš su me preslušavali… Ja sam toliko stradao i na meni se toliki bijes iskalio da sam iz zatvora morao biti prevezen u bolnicu, a ostao sam i bez nekoliko zubi - prisjećao se kasnije ustaški dužnosnik, vojni časnik i diplomat David Sinčić mučenja kroz koje je prošao u ustaškom zatvoru 1944.

Bijeg iz vlaka

Nešto kasnije, u travnju 1945., Sinčić je pobjegao iz vlaka koji ga je trebao odvesti u Jasenovac i vratio se svojoj obitelji u Zagreb, gdje je smireno čekao dolazak partizana.

Ovako je povjesničar Hrvoje Matković opisao Sinčićevo držanje tijekom završnih mjeseci Drugog svjetskog rata.

David Sinčić je bio hrvatski političar iz Šibenika, po ocu rodom s Brača. Tijekom života je bio sljedbenik miroljubivi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 07:41