stdClass Object ( [id] => 262160 [title] => Hrvatska nije uspjela dokazati da je počinjen genocid, kao niti Srbija; U Vukovaru nije bilo genocida, već loš tretman zatvorenika [alias] => hrvatska-nije-uspjela-dokazati-da-je-pocinjen-genocid-kao-niti-srbija-u-vukovaru-nije-bilo-genocida-vec-los-tretman-zatvorenika [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 12.15 - U galeriji pogledajte kako su branitelji u Savskoj dočekali izricanje presude

11.55 - 
15:2 glasovali su suci da se odbaci tužba Hrvatske.

Srpska protutužba jednoglasno je odbačena.

Sud je završio sa zasjedanjem.

11.50 - Sud drži da kada se sve uzme zajedno i transkript s Brijuna, da se ne uspostavlja namjera za genocid. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, iako mogu biti elementi genocida, ali samo kada je konačna namjera da se potpuno uništi neka skupina. Sud ne vidi u djelovanju hrvatskih vlasti namjeru da se fizički u cijelosti uništi skupinu Srba.

Sud utvrđuje da nije dokazano da je tijekom Oluje počinjen genocid nad Srbima i Hrvatska nije prekršila obveze.

Protutužba Srbije je odbačena u cijelosti.


11.40 - Ubojstva nisu rezultat granatiranja za vrijeme Oluje. No, veći dio stanovništva je pobjegao zbog granatiranja. Brijunski transkripti upućuje da su vođe bili svjesni da će granatiranje dovesti do egzodusa. Kada bi se i dokazala da je bila namjera da dođe do prisilnog izmještena, to bi bio genocid samo kada bi dovelo do uništenja, a tada bi to spadalo pod Konvenciju. Takav zaključak se ne može izvući - da je namjera bila uništenje Srba.

11.35 - Sud sada razlaže prututužbu Srbije.

11.28 - Međunarodni sud pravde utvrdio je u utorak da zločini, koje su nad hrvatskim stanovništvom nedvojbeno počinile srpske snage i JNA, nisu počinjeni s genocidnom namjerom te je stoga utvrdio da nad Hrvatima nije počinjen genocid i odbacio je hrvatsku tužbu protiv Srbije.

"Specifična namjera nije utvrđena", kazao je predsjednik suda Peter Tomka.

Prije toga sud je utvrdio da je prvi element genocida nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Baniji, Kordunu, Lici i Dalmaciji dokazan.

ICJ je utvrdio da je ubijen veliki broj Hrvata i da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida, kazao je Tomka.

Tomka je kazao kako je zaključak suda da su zločini protiv hrvatskog stanovništva počinjeni s namjerom da se etnički očiste područja koja su trebala ući u sastav srpske države a ne s namjerom genocida.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i da su se zločini koji čine genocid dogodili ali i postojanje namjere za počinjenje genocida.

11.20 - Što se tiče Vukovara, stanovnici su bili evakuirani – no, nije dovoljno dokazan fizički genocid. Riječ je o lošem tretmanu zatvorenika. Nije bilo namjere u smislu genocida, već da ih se kazni u vojnom smislu.

Protjerivanje Hrvata nije uključivalo i sustavno uništavanje - genocid.

11.15 - Što se tiče Vukovara, Hrvatska nije uspjela pružiti dokaze o psihičkoj povredi prema Konvenciji.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde ICJ-a Peter Tomka objavio je u utorak u Haagu kako je prvi element genocida nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Baniji, Kordunu, Lici i Dalmaciji dokazan.

Sud je utvrdio da je ubijen veliki broj osoba i da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida, kazao je Tomka.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i postojanje namjere za počinjenje genocida.

Sud podržava i potiče namjeru da se pronađu nestale osobe te da njihove obitelji imaju pravo doznati gdje su nestali.

11.10 - Mnoga su svjedočanstva koje je Hrvatska predala – manjkava, jer kod nekih svjedočenja svjedoci kao da nisu bili svjesni što su rekli. Neke su izjave čine prepričavane. Bilo je i nepotpisanih izjava, koje su tek kasnije potpisane. U nekim slučajevima, svjedoci su i oralno svjedočili pred Sudom i to doprinosi važnosti. Ali Sud ne može dati težinu izjavama koje nisu iznesene pred sudom ili nisu potpisane, rekao je Tomka.

10.55 - U tužbi Hrvatske, na Hrvatskoj je strani da dokaže da je bilo genocida, a ne da Srbija dokazuje da nije bilo. Ista stvar je i po pitanju protutužbe Srbije, rekao je čelnik Suda.

Druge presude sudova, poput one generalu Anti Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju, ali mogu biti značajne, rekao je predsjedavajući.

10.50 - U tijeku je obrazlaganje i utvrđivanje Suda je li došlo do genocida, i u kojoj formi.

Srbijanska strana
10.40 - Čelnik Suda je naglasio kako Sud treba odlučiti jesu li počinjena djela genocida i kada je država odgovorna za genocid.

-No, nije na ovom Sudu da odlučuje o pojedinačnim djelima, već je to stvar pojedinih tribunala.

Nadalje, protutužba Srbije utemeljena je jer je Hrvatska postala članicom potpisnicom Konvencije 8.10.1991. godine.

- Činjenja koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - kazao je.

Hrvatska strana
10.20 - Predsjednik Međunarodnog suda pravde Peter Tomka odbacio je optužbe protiv Srbije za genocid prije 27. travnja 1992., kad je Miloševićeva Jugoslavija postala članica UN-a.

- Država koja je tek postala članicom potpisnicom Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članku 9. Nije dovoljno da su samo prekršena ljudska prava, ona moraju biti navedena i opisana u Konvenciji - kazao je.

- Ne možemo suditi o događajima kojisu se dogodili prije 27. travnja 1992. godine, zaključio je čelnik suda.


NAJAVA

Međunarodni sud pravde (ICJ) objavit će u utorak prijepodne presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina.

Bit će to kraj procesa koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska tvrdeći da je Srbija počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija u protutužbi iz 2010. optužuje Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. kad je protjerano 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Predsjednik ICJ-a Peter Tomka objavit će u deset sati u haškoj Palači mira odluku jesu li dvije države prekršile UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da Srbija nije kriva, iako se genocid na području Srebrenice dogodio i da Srbija nije dovoljno učinila da ga spriječi.

"Mi smo u usmenoj raspravi dali svoj maksimum. Sad je na sudu da donese odluku uvažavajući argumente i svoje ranije stavove iz presude u slučaju BIH", izjavila je Hini glavna hrvatska pravna zastupnica Vesna Crnić-Grotić. "Vidjet ćemo koliko će sud odstupiti od tih svojih zaključaka", dodala je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Srbijanski pravni tim nada se da će hrvatska tužba biti odbijena. "Što se tiče protutužbe koja se odnosi na Oluju, ostavljamo sudu da ocijeni jesu li se u tim zločinima stekla bitna obilježja kaznenog djela genocida", rekao je nedavno šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović agenciji Tanjug.

(H)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Screenshot HRT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda u haagu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-03 08:13:35 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-03 12:20:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-03 11:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14048 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/02\/02\/Snimka cijelog zaslona 3.2.2015. 100641_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/presuda_branitelji7-030215.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/presuda_branitelji1-030215.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/presuda_branitelji2-030215.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/presuda_branitelji3-030215.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/presuda_branitelji5-030215.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/aaaaa.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/a.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/aa.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/aaa.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/02\/03\/bra\/aaaa.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x393"},{"size0":"800x543"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x556"},{"size0":"800x532"},{"size0":"800x573"},{"size0":"800x562"},{"size0":"800x536"},{"size0":"800x563"},{"size0":"800x589"},{"size0":"800x534"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8129026 Threads: 7 Questions: 1611836213 Slow queries: 4935305 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112830015 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-nije-uspjela-dokazati-da-je-pocinjen-genocid-kao-niti-srbija-u-vukovaru-nije-bilo-genocida-vec-los-tretman-zatvorenika-262160 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvatska-nije-uspjela-dokazati-da-je-pocinjen-genocid-kao-niti-srbija-u-vukovaru-nije-bilo-genocida-vec-los-tretman-zatvorenika-262160?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 210988 [name] => icj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => icj [link] => /tag/icj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211122 [name] => genocid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => genocid [link] => /tag/genocid ) [2] => stdClass Object ( [id] => 232301 [name] => hrvatskasrbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatskasrbija [link] => /tag/hrvatskasrbija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Screenshot HRT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda u haagu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska nije uspjela dokazati da je počinjen genocid, kao niti Srbija; U Vukovaru nije bilo genocida, već loš tretman zatvorenika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-09-19-20-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/02/Snimka cijelog zaslona 3.2.2015. 100641_thumb.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/02/Snimka cijelog zaslona 3.2.2015. 100641_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/presuda_branitelji7-030215.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/presuda_branitelji1-030215.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/presuda_branitelji2-030215.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/presuda_branitelji3-030215.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/presuda_branitelji5-030215.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/aaaaa.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/a.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/aa.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/aaa.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/02/03/bra/aaaa.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}12.15 - U galeriji pogledajte kako su branitelji u Savskoj dočekali izricanje presude

11.55 - 
15:2 glasovali su suci da se odbaci tužba Hrvatske.

Srpska protutužba jednoglasno je odbačena.

Sud je završio sa zasjedanjem.

11.50 - Sud drži da kada se sve uzme zajedno i transkript s Brijuna, da se ne uspostavlja namjera za genocid. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, iako mogu biti elementi genocida, ali samo kada je konačna namjera da se potpuno uništi neka skupina. Sud ne vidi u djelovanju hrvatskih vlasti namjeru da se fizički u cijelosti uništi skupinu Srba.

Sud utvrđuje da nije dokazano da je tijekom Oluje počinjen genocid nad Srbima i Hrvatska nije prekršila obveze.

Protutužba Srbije je odbačena u cijelosti.


11.40 - Ubojstva nisu rezultat granatiranja za vrijeme Oluje. No, veći dio stanovništva je pobjegao zbog granatiranja. Brijunski transkripti upućuje da su vođe bili svjesni da će granatiranje dovesti do egzodusa. Kada bi se i dokazala da je bila namjera da dođe do prisilnog izmještena, to bi bio genocid samo kada bi dovelo do uništenja, a tada bi to spadalo pod Konvenciju. Takav zaključak se ne može izvući - da je namjera bila uništenje Srba.

11.35 - Sud sada razlaže prututužbu Srbije.

11.28 - Međunarodni sud pravde utvrdio je u utorak da zločini, koje su nad hrvatskim stanovništvom nedvojbeno počinile srpske snage i JNA, nisu počinjeni s genocidnom namjerom te je stoga utvrdio da nad Hrvatima nije počinjen genocid i odbacio je hrvatsku tužbu protiv Srbije.

"Specifična namjera nije utvrđena", kazao je predsjednik suda Peter Tomka.

Prije toga sud je utvrdio da je prvi element genocida nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Baniji, Kordunu, Lici i Dalmaciji dokazan.

ICJ je utvrdio da je ubijen veliki broj Hrvata i da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida, kazao je Tomka.

Tomka je kazao kako je zaključak suda da su zločini protiv hrvatskog stanovništva počinjeni s namjerom da se etnički očiste područja koja su trebala ući u sastav srpske države a ne s namjerom genocida.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i da su se zločini koji čine genocid dogodili ali i postojanje namjere za počinjenje genocida.

11.20 - Što se tiče Vukovara, stanovnici su bili evakuirani – no, nije dovoljno dokazan fizički genocid. Riječ je o lošem tretmanu zatvorenika. Nije bilo namjere u smislu genocida, već da ih se kazni u vojnom smislu.

Protjerivanje Hrvata nije uključivalo i sustavno uništavanje - genocid.

11.15 - Što se tiče Vukovara, Hrvatska nije uspjela pružiti dokaze o psihičkoj povredi prema Konvenciji.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde ICJ-a Peter Tomka objavio je u utorak u Haagu kako je prvi element genocida nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Baniji, Kordunu, Lici i Dalmaciji dokazan.

Sud je utvrdio da je ubijen veliki broj osoba i da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida, kazao je Tomka.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i postojanje namjere za počinjenje genocida.

Sud podržava i potiče namjeru da se pronađu nestale osobe te da njihove obitelji imaju pravo doznati gdje su nestali.

11.10 - Mnoga su svjedočanstva koje je Hrvatska predala – manjkava, jer kod nekih svjedočenja svjedoci kao da nisu bili svjesni što su rekli. Neke su izjave čine prepričavane. Bilo je i nepotpisanih izjava, koje su tek kasnije potpisane. U nekim slučajevima, svjedoci su i oralno svjedočili pred Sudom i to doprinosi važnosti. Ali Sud ne može dati težinu izjavama koje nisu iznesene pred sudom ili nisu potpisane, rekao je Tomka.

10.55 - U tužbi Hrvatske, na Hrvatskoj je strani da dokaže da je bilo genocida, a ne da Srbija dokazuje da nije bilo. Ista stvar je i po pitanju protutužbe Srbije, rekao je čelnik Suda.

Druge presude sudova, poput one generalu Anti Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju, ali mogu biti značajne, rekao je predsjedavajući.

10.50 - U tijeku je obrazlaganje i utvrđivanje Suda je li došlo do genocida, i u kojoj formi.

Srbijanska strana
10.40 - Čelnik Suda je naglasio kako Sud treba odlučiti jesu li počinjena djela genocida i kada je država odgovorna za genocid.

-No, nije na ovom Sudu da odlučuje o pojedinačnim djelima, već je to stvar pojedinih tribunala.

Nadalje, protutužba Srbije utemeljena je jer je Hrvatska postala članicom potpisnicom Konvencije 8.10.1991. godine.

- Činjenja koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - kazao je.

Hrvatska strana
10.20 - Predsjednik Međunarodnog suda pravde Peter Tomka odbacio je optužbe protiv Srbije za genocid prije 27. travnja 1992., kad je Miloševićeva Jugoslavija postala članica UN-a.

- Država koja je tek postala članicom potpisnicom Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članku 9. Nije dovoljno da su samo prekršena ljudska prava, ona moraju biti navedena i opisana u Konvenciji - kazao je.

- Ne možemo suditi o događajima kojisu se dogodili prije 27. travnja 1992. godine, zaključio je čelnik suda.


NAJAVA

Međunarodni sud pravde (ICJ) objavit će u utorak prijepodne presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina.

Bit će to kraj procesa koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska tvrdeći da je Srbija počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija u protutužbi iz 2010. optužuje Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. kad je protjerano 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Predsjednik ICJ-a Peter Tomka objavit će u deset sati u haškoj Palači mira odluku jesu li dvije države prekršile UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da Srbija nije kriva, iako se genocid na području Srebrenice dogodio i da Srbija nije dovoljno učinila da ga spriječi.

"Mi smo u usmenoj raspravi dali svoj maksimum. Sad je na sudu da donese odluku uvažavajući argumente i svoje ranije stavove iz presude u slučaju BIH", izjavila je Hini glavna hrvatska pravna zastupnica Vesna Crnić-Grotić. "Vidjet ćemo koliko će sud odstupiti od tih svojih zaključaka", dodala je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Srbijanski pravni tim nada se da će hrvatska tužba biti odbijena. "Što se tiče protutužbe koja se odnosi na Oluju, ostavljamo sudu da ocijeni jesu li se u tim zločinima stekla bitna obilježja kaznenog djela genocida", rekao je nedavno šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović agenciji Tanjug.

(H)
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-nije-uspjela-dokazati-da-je-pocinjen-genocid-kao-niti-srbija-u-vukovaru-nije-bilo-genocida-vec-los-tretman-zatvorenika-262160 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=02c506578db98bf401d84c6959389733fe33cd82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+nije+uspjela+dokazati+da+je+po%C4%8Dinjen+genocid%2C+kao+niti+Srbija%3B+U+Vukovaru+nije+bilo+genocida%2C+ve%C4%87+lo%C5%A1+tretman+zatvorenika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-nije-uspjela-dokazati-da-je-pocinjen-genocid-kao-niti-srbija-u-vukovaru-nije-bilo-genocida-vec-los-tretman-zatvorenika-262160 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvatska-nije-uspjela-dokazati-da-je-pocinjen-genocid-kao-niti-srbija-u-vukovaru-nije-bilo-genocida-vec-los-tretman-zatvorenika-262160 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Screenshot HRT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presuda u haagu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapresuda u haagu

Hrvatska nije uspjela dokazati da je počinjen genocid, kao niti Srbija; U Vukovaru nije bilo genocida, već loš tretman zatvorenika

Piše PSD.
3. veljače 2015. - 12:55
12.15 - U galeriji pogledajte kako su branitelji u Savskoj dočekali izricanje presude

11.55 - 
15:2 glasovali su suci da se odbaci tužba Hrvatske.

Srpska protutužba jednoglasno je odbačena.

Sud je završio sa zasjedanjem.

11.50 - Sud drži da kada se sve uzme zajedno i transkript s Brijuna, da se ne uspostavlja namjera za genocid. Etničko čišćenje nije isto što i genocid, iako mogu biti elementi genocida, ali samo kada je konačna namjera da se potpuno uništi neka skupina. Sud ne vidi u djelovanju hrvatskih vlasti namjeru da se fizički u cijelosti uništi skupinu Srba.

Sud utvrđuje da nije dokazano da je tijekom Oluje počinjen genocid nad Srbima i Hrvatska nije prekršila obveze.

Protutužba Srbije je odbačena u cijelosti.


11.40 - Ubojstva nisu rezultat granatiranja za vrijeme...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:19