stdClass Object ( [id] => 139784 [title] => HRVATI NA VRHU SVIJETA Vodeći smo po broju doniranih bubrega i jetara [alias] => hrvati-na-vrhu-svijeta-vodeci-smo-po-broju-doniranih-bubrega-i-jetara [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska transplantacijska medicina bilježi izvanredne rezultate - prema podacima Vijeća Europe za prošlu godinu naša je država zauzela prvo mjesto u svijetu po broju presađenih bubrega i jetara na milijun stanovnika, dok se po broju transplantiranih srca, također na milijun stanovnika, nalazimo na drugome mjestu. Sve to, logično, ne bi bilo moguće bez velikog broja darovanih organa, što potvrđuje i statistika - po broju donora na milijun stanovnika Hrvatska se lani svrstala na visoko drugo mjesto u svijetu, te na prvo mjesto u Eurotransplantu.

Rekordan broj donora  

- U protekloj godini zabilježeno je rekordno povećanje broja donora za čak 64 posto i broja transplantacija od 54 posto, u usporedbi s 2009. Takav skok i gotovo 400 obavljenih transplantacija u prošloj godini pozicionirali su Hrvatsku na sam europski i svjetski vrh. Kontinuirano informiranje javnosti o važnosti darovanja organa te uspješnosti presađivanja rezultirale su visokom razinom osviještenosti građana, te sve rjeđim negativnim odgovorom kada je u pitanju darivanje organa njihovih najbližih.

Također, edukacija transplantacijskih koordinatora i organizacijski model baziran na mreži bolničkih i nacionalnih koordinatora neke su od važnijih mjera koje su dovele do češće realizacije donacije organa u bolnicama - navodi Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva.

Tim povodom razgovarali smo s trojicom kirurga u zagrebačkim bolnicama koji obavljaju transplantacijske zahvate i koji su sudionici velikog uzleta ovog dijela hrvatske medicine. Prof. dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, potvrđuje kako je povećanje broja donora i zahvata ponajprije rezultat organizacijskih pomaka, za što je Ministarstvo uložilo velik napor.

Sam dr. Biočina sudjelovao je u prvoj transplantaciji srca na Rebru 1988. godine, kao najmlađi član ekipe. Sjeća se dobro toga dana i naglašava kako je to bila apsolutna senzacija, jer je ekipa na Rebru takav zahvat obavila ne samo prva u bivšoj Jugoslaviji nego u to vrijeme sve do Tokija nitko još nije obavljao takve operacije.

- A sada smo na svjetskom vrhu. Mogu reći da sam na neki nači prošao cijeli krug i imao jedinstvenu priliku da pratim ovaj razvoj - kaže. dr. Biočina.
Uspješno obavljena operacija i dobar postoperativni oporavak pacijenta koji je s novim organom dobio i priliku za novi život najveća su nagrada i zadovoljstvo za sav uloženi liječnički trud, potvrđuje prof. dr. Biočina. Riječ je o zahtjevnom poslu na životu granice i smrti, koji podrazumijeva danonoćnu pripravnost. Kada obitelj pacijenta s potvrđenom moždanom smrti pristane na donaciju organa, pokreće se cijeli mehanizam i tada nema spavanja, sve se mora obaviti što prije.

Dr. Stipislav Jadrijević, abdominalni kirurg u KB-u “Merkur”, član je transplantacijskog tima za jetru, gušteraču i tanko crijevo. Sa zadovoljstvom ističe kako je njegova bolnica prije nekoliko dana obilježila 500. presađivanje jetre od 1998., kada su krenuli s tim operacijama, a ponosan je i na uspješan kontinuitet transplantacija gušterače. Prvu takvu uspješnu operaciju u Hrvatskoj obavio je on osobno 2003. godine.

Presađivanje crijeva

- Bolnica “Merkur” među vodećima je u svijetu po stopi transplantacija gušterače na milijun stanovnika. Kod nas gotovo i nema liste čekanja - ističe dr. Jadrijević, koji je sudjelovao i u dosadašnja dva presađivanja tankog crijeva u KB-u “Merkur”. Radi se o rijetkim i složenim operacijama, koje spadaju među najteža presađivanja i koja se rijetko izvode i u svijetu, a u Europi je za tu vrstu transplantacije specijalizirano tek nekoliko klinika. Dr. Jadrijević napominje kako je KB “Merkur” s tim opercijama krenuo prije dvije godine.

I on potvrđuje da je najveća nagrada za kirurga kada se pacijent, posebice onaj u mlađoj životnoj dobi, oporavi. Jedan od takvih slučajeva, kako napominje, jest onaj 37-godišnje Splićanke kojoj je krajem prošle godine presadio jetru, nakon što je prije toga u Splitu, zbog ubodnih rana nožem, bila operirana dva puta. Drugu od tih operacija obavio je dr. Jadrijević, koji je zbog ove pacijentice, kao uostalom i radi mnogih drugih bolesnika, došao iz Zagreba, a zatim se, nakon zahvata na Firulama, vratio u Zagreb, dočekao pacijenticu i presadio joj organ.

Što se tiče transplantacija bubrega, broj jedan u Hrvatskoj, po broju takvih operacija, jest KBC Zagreb. Prof. dr. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, napominje kako su s tim zahvatima na Rebru počeli 1973. i dosada su ih obavili oko 1300. I sve to na najvišoj svjetskoj medicinskoj razini.
- Danas imamo šest timova za transplantaciju bubrega. Većinu zahvata obavljamo organima mrtvog donora, ali radimo i “obiteljske” transplantacije, sa živih donatora. Za takve nefrektomije uveli smo laparaskopsku tehniku, što znatno ubrzava oporavak donatora - zaključuje dr. Kaštelan.

divna zenić

Rast i u 2011.

Eksplantacijsko- transplantacijski program i ove godine bilježi uzlazni trend. Od 1. siječnja do 29. srpnja, prema podacima Ministarstva zdravstva, u hrvatskim je bolnicama presađeno ukupno 262 organa, što je za 24 posto više nego u istom razdoblju lani, a broj donora je 93, što je za 21 posto više nego u 2009. Presađene su 82 jetre, 149 bubrega, 7 gušterača i 24 srca.

Bitna je svaka minuta

Kod transplantacije srca posebno je važan visoki stupanj koordinacije jer se sve mora obaviti za najviše četiri sata. Nužne su tada dvije ekipe (za eksplantaciju i transplantaciju), a ako je donor u drugom gradu organizira se i žuran prijevoz liječnika do bolnice u kojoj se obavlja eksplantacija.

BROJKE

- 55,5 SFlbtransplantacija bubrega na milijun stanovnika bilježi Hrvatska (1. mjesto u svijetu)
- 23,9 presađivanja jetara na milijun stanovnika realizirano je u RH (1. mjesto u svijetu)
- 8,2 SFlbtransplantacije srca na milijun stanovnika evidentirano je u RH (2. mjesto u svijetu)
- 30,7 darovatelja organa na milijun stanovnika uma Hrvatska (2. mjesto u svijetu)


I Crkva treba poticati građane na humani čin darivanja

Dr. Nenad Karanović
/Joško Ponoš / CROPIX
Postupak darovanja organa počinje u trenucima kada kod nekog bolesnika nastupi moždana smrt. Tada se ekipe liječnika i medicinskog osoblja bore da tragediju tog izgubljenog života pokušaju “pretvoriti” u šansu za novi život drugih bolesnika, kojima je presađivanje organa jedina šansa.

Čim se kod pacijenta na Jedinici za intenzivno liječenje pojavi sumnja na moždanu smrt, kreće čitav niz pretraga kojima se potvrđuje ta dijagnoza.
- Utvrđivanje smrti mozga precizno je dokumentirani postupak, propisan zakonom, u koji je uključeno više liječnika različitih specijalnosti. Važno je naglasiti kako se u Hrvatskoj, dakle i u Splitu, moždana smrt utvrđuje na način kao i u ostalim svjetskim centrima, te da mogućnost pogreške ne postoji- ističe doc. dr. Nenad Karanović, eksplantacijsko-transplantacijski koordinator Ministarstva zdravstva u KBC-u Split.

Također, treba napomenuti i kako moždana smrt znači smrt čovjeka, te kako se nakon nje umjetni život pacijenta, uz lijekove i aparate, može održavati maksimalno 48 sati, a nakon toga srce, unatoč aparatima, prestaje kucati i organi se više ne mogu spasiti. Moždanu smrt treba, dakle, razlikovati od stanja kome u kojem pacijent može vegetirati i godinama.

Nakon toga, objašnjava dr. Karanović, provjerava se je li pacijent s potvrđenom moždanom smrti u registru nedarovatelja, odnosno je li se tijekom života odredio protiv darovanja organa. I ako njegova imena nema u registru, na red dolazi razgovor s obitelji, koja treba dati pristanak za darovanje organa, što je najteži i najmučniji dio ove procedure.

- Međutim, zahvaljujući javnim kampanjama i propagiranju darovanja organa, u posljednje vrijeme nam se događa da nas rodbina, i prije nego što izgovorimo pitanje, prekine, kazujući da znaju što ćemo ih pitati, te daju svoj pristanak za donaciju. No, nažalost, još uvijek, i to pogotovo u Dalmaciji, ima i otpora zbog needuciranosti.

U tom segmentu vrlo je važna uloga Crkve, koja treba više raditi na informiranju vjernika jer i naša praksa pokazuje da obitelji koje su o tome razgovarale sa svećenikom, češće daju pristanak na donaciju. Treba još jednom podsjetiti kako je pokojni papa Ivan Pavao Drugi poručio da je grijeh pokopati sve što može poslužiti živome - poručuje dr. Karanović.

Divna ZENIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska zauzima prvo mjesto   u svijetu po broju presađenih bubrega i jetara, te drugo mjesto po broju transplantiranih srca na milijun stanovnika. Presađivanje organa zahtjevan je posao na granici života i smrti, koji traži visoku stručnost te v [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. Biočina, dr. jadrijević i dr. kaštelan, kirurzi s dugogodišnjim stažem u transplantaciji organa, svjedoče o velikom uzletu ovog dijela medicine: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-08-08 17:59:58 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-08-10 14:42:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-08-08 20:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7699 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/08/08/Novosti/Organi00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x260" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15251790 Threads: 5 Questions: 3175479237 Slow queries: 7118689 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235472666 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/hrvati-na-vrhu-svijeta-vodeci-smo-po-broju-doniranih-bubrega-i-jetara-139784 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hrvati-na-vrhu-svijeta-vodeci-smo-po-broju-doniranih-bubrega-i-jetara-139784?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 195922 [name] => doniranjeorgana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doniranjeorgana [link] => /tag/doniranjeorgana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 160114 [name] => transplantacijaorgana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => transplantacijaorgana [link] => /tag/transplantacijaorgana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363260 [name] => transplantacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => transplantacija [link] => /tag/transplantacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska zauzima prvo mjesto   u svijetu po broju presađenih bubrega i jetara, te drugo mjesto po broju transplantiranih srca na milijun stanovnika. Presađivanje organa zahtjevan je posao na granici života i smrti, koji traži visoku stručnost te v [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. Biočina, dr. jadrijević i dr. kaštelan, kirurzi s dugogodišnjim stažem u transplantaciji organa, svjedoče o velikom uzletu ovog dijela medicine: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HRVATI NA VRHU SVIJETA Vodeći smo po broju doniranih bubrega i jetara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-21-47-25-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/08/Novosti/Organi00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/08/08/Novosti/Organi00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska transplantacijska medicina bilježi izvanredne rezultate - prema podacima Vijeća Europe za prošlu godinu naša je država zauzela prvo mjesto u svijetu po broju presađenih bubrega i jetara na milijun stanovnika, dok se po broju transplantiranih srca, također na milijun stanovnika, nalazimo na drugome mjestu. Sve to, logično, ne bi bilo moguće bez velikog broja darovanih organa, što potvrđuje i statistika - po broju donora na milijun stanovnika Hrvatska se lani svrstala na visoko drugo mjesto u svijetu, te na prvo mjesto u Eurotransplantu.

Rekordan broj donora  

- U protekloj godini zabilježeno je rekordno povećanje broja donora za čak 64 posto i broja transplantacija od 54 posto, u usporedbi s 2009. Takav skok i gotovo 400 obavljenih transplantacija u prošloj godini pozicionirali su Hrvatsku na sam europski i svjetski vrh. Kontinuirano informiranje javnosti o važnosti darovanja organa te uspješnosti presađivanja rezultirale su visokom razinom osviještenosti građana, te sve rjeđim negativnim odgovorom kada je u pitanju darivanje organa njihovih najbližih.

Također, edukacija transplantacijskih koordinatora i organizacijski model baziran na mreži bolničkih i nacionalnih koordinatora neke su od važnijih mjera koje su dovele do češće realizacije donacije organa u bolnicama - navodi Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva.

Tim povodom razgovarali smo s trojicom kirurga u zagrebačkim bolnicama koji obavljaju transplantacijske zahvate i koji su sudionici velikog uzleta ovog dijela hrvatske medicine. Prof. dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, potvrđuje kako je povećanje broja donora i zahvata ponajprije rezultat organizacijskih pomaka, za što je Ministarstvo uložilo velik napor.

Sam dr. Biočina sudjelovao je u prvoj transplantaciji srca na Rebru 1988. godine, kao najmlađi član ekipe. Sjeća se dobro toga dana i naglašava kako je to bila apsolutna senzacija, jer je ekipa na Rebru takav zahvat obavila ne samo prva u bivšoj Jugoslaviji nego u to vrijeme sve do Tokija nitko još nije obavljao takve operacije.

- A sada smo na svjetskom vrhu. Mogu reći da sam na neki nači prošao cijeli krug i imao jedinstvenu priliku da pratim ovaj razvoj - kaže. dr. Biočina.
Uspješno obavljena operacija i dobar postoperativni oporavak pacijenta koji je s novim organom dobio i priliku za novi život najveća su nagrada i zadovoljstvo za sav uloženi liječnički trud, potvrđuje prof. dr. Biočina. Riječ je o zahtjevnom poslu na životu granice i smrti, koji podrazumijeva danonoćnu pripravnost. Kada obitelj pacijenta s potvrđenom moždanom smrti pristane na donaciju organa, pokreće se cijeli mehanizam i tada nema spavanja, sve se mora obaviti što prije.

Dr. Stipislav Jadrijević, abdominalni kirurg u KB-u “Merkur”, član je transplantacijskog tima za jetru, gušteraču i tanko crijevo. Sa zadovoljstvom ističe kako je njegova bolnica prije nekoliko dana obilježila 500. presađivanje jetre od 1998., kada su krenuli s tim operacijama, a ponosan je i na uspješan kontinuitet transplantacija gušterače. Prvu takvu uspješnu operaciju u Hrvatskoj obavio je on osobno 2003. godine.

Presađivanje crijeva

- Bolnica “Merkur” među vodećima je u svijetu po stopi transplantacija gušterače na milijun stanovnika. Kod nas gotovo i nema liste čekanja - ističe dr. Jadrijević, koji je sudjelovao i u dosadašnja dva presađivanja tankog crijeva u KB-u “Merkur”. Radi se o rijetkim i složenim operacijama, koje spadaju među najteža presađivanja i koja se rijetko izvode i u svijetu, a u Europi je za tu vrstu transplantacije specijalizirano tek nekoliko klinika. Dr. Jadrijević napominje kako je KB “Merkur” s tim opercijama krenuo prije dvije godine.

I on potvrđuje da je najveća nagrada za kirurga kada se pacijent, posebice onaj u mlađoj životnoj dobi, oporavi. Jedan od takvih slučajeva, kako napominje, jest onaj 37-godišnje Splićanke kojoj je krajem prošle godine presadio jetru, nakon što je prije toga u Splitu, zbog ubodnih rana nožem, bila operirana dva puta. Drugu od tih operacija obavio je dr. Jadrijević, koji je zbog ove pacijentice, kao uostalom i radi mnogih drugih bolesnika, došao iz Zagreba, a zatim se, nakon zahvata na Firulama, vratio u Zagreb, dočekao pacijenticu i presadio joj organ.

Što se tiče transplantacija bubrega, broj jedan u Hrvatskoj, po broju takvih operacija, jest KBC Zagreb. Prof. dr. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju, napominje kako su s tim zahvatima na Rebru počeli 1973. i dosada su ih obavili oko 1300. I sve to na najvišoj svjetskoj medicinskoj razini.
- Danas imamo šest timova za transplantaciju bubrega. Većinu zahvata obavljamo organima mrtvog donora, ali radimo i “obiteljske” transplantacije, sa živih donatora. Za takve nefrektomije uveli smo laparaskopsku tehniku, što znatno ubrzava oporavak donatora - zaključuje dr. Kaštelan.

divna zenić

Rast i u 2011.

Eksplantacijsko- transplantacijski program i ove godine bilježi uzlazni trend. Od 1. siječnja do 29. srpnja, prema podacima Ministarstva zdravstva, u hrvatskim je bolnicama presađeno ukupno 262 organa, što je za 24 posto više nego u istom razdoblju lani, a broj donora je 93, što je za 21 posto više nego u 2009. Presađene su 82 jetre, 149 bubrega, 7 gušterača i 24 srca.

Bitna je svaka minuta

Kod transplantacije srca posebno je važan visoki stupanj koordinacije jer se sve mora obaviti za najviše četiri sata. Nužne su tada dvije ekipe (za eksplantaciju i transplantaciju), a ako je donor u drugom gradu organizira se i žuran prijevoz liječnika do bolnice u kojoj se obavlja eksplantacija.

BROJKE

- 55,5 SFlbtransplantacija bubrega na milijun stanovnika bilježi Hrvatska (1. mjesto u svijetu)
- 23,9 presađivanja jetara na milijun stanovnika realizirano je u RH (1. mjesto u svijetu)
- 8,2 SFlbtransplantacije srca na milijun stanovnika evidentirano je u RH (2. mjesto u svijetu)
- 30,7 darovatelja organa na milijun stanovnika uma Hrvatska (2. mjesto u svijetu)


I Crkva treba poticati građane na humani čin darivanja

Dr. Nenad Karanović
/Joško Ponoš / CROPIX
Postupak darovanja organa počinje u trenucima kada kod nekog bolesnika nastupi moždana smrt. Tada se ekipe liječnika i medicinskog osoblja bore da tragediju tog izgubljenog života pokušaju “pretvoriti” u šansu za novi život drugih bolesnika, kojima je presađivanje organa jedina šansa.

Čim se kod pacijenta na Jedinici za intenzivno liječenje pojavi sumnja na moždanu smrt, kreće čitav niz pretraga kojima se potvrđuje ta dijagnoza.
- Utvrđivanje smrti mozga precizno je dokumentirani postupak, propisan zakonom, u koji je uključeno više liječnika različitih specijalnosti. Važno je naglasiti kako se u Hrvatskoj, dakle i u Splitu, moždana smrt utvrđuje na način kao i u ostalim svjetskim centrima, te da mogućnost pogreške ne postoji- ističe doc. dr. Nenad Karanović, eksplantacijsko-transplantacijski koordinator Ministarstva zdravstva u KBC-u Split.

Također, treba napomenuti i kako moždana smrt znači smrt čovjeka, te kako se nakon nje umjetni život pacijenta, uz lijekove i aparate, može održavati maksimalno 48 sati, a nakon toga srce, unatoč aparatima, prestaje kucati i organi se više ne mogu spasiti. Moždanu smrt treba, dakle, razlikovati od stanja kome u kojem pacijent može vegetirati i godinama.

Nakon toga, objašnjava dr. Karanović, provjerava se je li pacijent s potvrđenom moždanom smrti u registru nedarovatelja, odnosno je li se tijekom života odredio protiv darovanja organa. I ako njegova imena nema u registru, na red dolazi razgovor s obitelji, koja treba dati pristanak za darovanje organa, što je najteži i najmučniji dio ove procedure.

- Međutim, zahvaljujući javnim kampanjama i propagiranju darovanja organa, u posljednje vrijeme nam se događa da nas rodbina, i prije nego što izgovorimo pitanje, prekine, kazujući da znaju što ćemo ih pitati, te daju svoj pristanak za donaciju. No, nažalost, još uvijek, i to pogotovo u Dalmaciji, ima i otpora zbog needuciranosti.

U tom segmentu vrlo je važna uloga Crkve, koja treba više raditi na informiranju vjernika jer i naša praksa pokazuje da obitelji koje su o tome razgovarale sa svećenikom, češće daju pristanak na donaciju. Treba još jednom podsjetiti kako je pokojni papa Ivan Pavao Drugi poručio da je grijeh pokopati sve što može poslužiti živome - poručuje dr. Karanović.

Divna ZENIĆ
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hrvati-na-vrhu-svijeta-vodeci-smo-po-broju-doniranih-bubrega-i-jetara-139784 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=082bfc7ac0a8b73c0b3e887ba3d6e3641e5da3d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HRVATI+NA+VRHU+SVIJETA+Vode%C4%87i+smo+po+broju+doniranih+bubrega+i+jetara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvati-na-vrhu-svijeta-vodeci-smo-po-broju-doniranih-bubrega-i-jetara-139784 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhrvati-na-vrhu-svijeta-vodeci-smo-po-broju-doniranih-bubrega-i-jetara-139784 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska zauzima prvo mjesto   u svijetu po broju presađenih bubrega i jetara, te drugo mjesto po broju transplantiranih srca na milijun stanovnika. Presađivanje organa zahtjevan je posao na granici života i smrti, koji traži visoku stručnost te v [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. Biočina, dr. jadrijević i dr. kaštelan, kirurzi s dugogodišnjim stažem u transplantaciji organa, svjedoče o velikom uzletu ovog dijela medicine: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadr. Biočina, dr. jadrijević i dr. kaštelan, kirurzi s dugogodišnjim stažem u transplantaciji organa, svjedoče o velikom uzletu ovog dijela medicine:

HRVATI NA VRHU SVIJETA Vodeći smo po broju doniranih bubrega i jetara

Piše PSD.
8. kolovoza 2011. - 22:50

Hrvatska transplantacijska medicina bilježi izvanredne rezultate - prema podacima Vijeća Europe za prošlu godinu naša je država zauzela prvo mjesto u svijetu po broju presađenih bubrega i jetara na milijun stanovnika, dok se po broju transplantiranih srca, također na milijun stanovnika, nalazimo na drugome mjestu. Sve to, logično, ne bi bilo moguće bez velikog broja darovanih organa, što potvrđuje i statistika - po broju donora na milijun stanovnika Hrvatska se lani svrstala na visoko drugo mjesto u svijetu, te na prvo mjesto u Eurotransplantu.

Rekordan broj donora  

- U protekloj godini zabilježeno je rekordno povećanje broja donora za čak 64 posto i broja transplantacija od 54 posto, u usporedbi s 2009. Takav skok i gotovo 400 obavljenih transplantacija u prošloj godini...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:47